Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Проблем с камера
« -: Юни 13, 2017, 09:05:07 21:05 »
Един въпрос към разбиращите от фототехника . Имам една миникамера Panasonic HX-A1M . Това е мини екшън камера от типа на гоопро. Има два режима на работа , нормален и нощен . Смяната на режима става като се сменя едно предпазно капаче на винт пред обектива . Обаче с течение на времето предния защитен капак за дневни снимки се надраска и матира до степен че изображението бе мъгла и на зърна . Това е просто една лайняна пластмаса плексиглас или нещо подобно . Естествено опитах да го полирам и стана още по -зле въпреки че бях изключително внимателен с кечето . Та след тази интервенция камерата не иска да обърне в дневен режим , стои в нощен и на светло не излиза нищо . Тоест работи си отлично но само в нощен режим . Самото превключване по принцип става автоматично , сменят се две капачета пред обектива , едно е чиста пластмаса за нощните снимки и пише IR , другото е с IR син филтър покритие за дневните . Завива се избраната наставка отпред и тя си минава в тоя режим автоматично . Но вече не ще , както обясних . Някакви идеи как да я накарам да си работи в дневен режим ? Камерата е вече без гаранция и не ми се хвърлят пари за сервизи . DIY решения моля  :)

Неактивен Toshko

*
  • 6674
    • Профил
Re: Проблем с камера
« Отговор #1 -: Юни 13, 2017, 10:01:13 22:01 »
Дай снимки да мислим как да го излъжем. Вероятно процесора разпознава цветовете на филтрите.
Сигурно ли е че няма някакво миниатюрно чипче или контактор?
Re: Проблем с камера
« Отговор #2 -: Юни 14, 2017, 01:48:58 13:48 »
Тоше , мерси за бързия отговор . Обикновено така става , моралната подкрепа върши работа понеже сутринта успях да разконспирирам от части как обръща . В чашката на капачето има или някаква метализация , или някакъв проводник накъсо който електрониката хваща индуктивно и си обръща режима . Все пак е WiFi камера . И аз така предположих че обръща като разпознава липсата на IR но не излезе така .  Изрязах предната част на филтъра със плексигласа и работи в нормален режим и без филтъра . В предния ми пост малко не правилно го обясних , искам да работи без тоя надрания филтър но се оказа че превключва само с неговото си капаче . Тоест сега мога да си поръчам един IR cut филтър за фотоапарат и да го залепя на мястото на тоя дето ампутирах . Просто досега без да разбера как обръща нямаше никакъв смисъл да купувам каквото и да било защото номера става само с него . Сега ще си поиграя с жичка и фолио да разбера дали съм прав за индуктивния сензор  .