Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bdd

*
 • *****
 • 491
  • Профил
Re: Съединител Exedy - Daikin Clutch
« Отговор #15 -: Юни 30, 2017, 09:02:53 09:02 »
Изненада, новия феродов диск е с почти двойна площ спрямо стария.
Новия феродов диск даже леко стърчи в отвора на маховика.

Което за мен означава,че този феродов диск не е за твоя маховик,по-точно това,което са ти пратили не е за твоя модел.
Сещаш се,че с износването на феродото феродовия диск може да се заклинчва в маховика и да ти създаде проблем с отлепянето от маховика и затруднено превключване на скоростите.Ако маховика,който е предвиден за новите ти притискател и феродов диск става на твоя двигател,вземи си такъв маховик.Така ще имаш съединител,много по-издръжлив от досегашния и ще го смениш след мнооого повече пробег и буквално ще забравиш за съединител,ако е качествен де.Ще започне да зацепва малко по-рязко,но няма да е кой знае каква разлика на полусъединител,а и ти като свикнеш с боравенето на педала няма да ти прави впечатление.

Вариант е да отнемеш от вътрешния диаметър на феродото откъм маховика и така да избегнеш бъдещо заклинчване с маховика.Съответно няма да купуваш друг маховик

Лагерчето в коляновия вал ако се върти свободно,дори и поизносено,не мисля,че е проблемно за превключването.Сухи шлици,недостатъчен ход на буталото на лагерпомпата или изкривен феродов диск по-ми се виждат като причина.Кривенето на феродовия диск го превръща в пластинчата пружина - при зацепен съединител диска е прав от силата на притискане,а след натискане на педала след като няма сила да му придава форма,той заема свободната си крива форма и допира по маховика и притискателя.Имах такъв случай с колата си,причината беше евтин и некачествен диск,още като го сложих на полусъединител имаше тресене,после се изкриви и се увличаше при напълно натиснат педал

Сега се загледах в снимката на стария феродов диск,личи си едностранно по-голямо износване.По-износеното е частта,която първа се допира до маховика и водещия диск.Стария водим диск е крив,съответно се е извило и феродото и от тук има неравномерно износване на феродото в срещуположните му страни за едно и също разстояние от оста.
« Последна редакция: Юни 30, 2017, 09:49:36 09:49 от bdd »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3941
  • Профил
Re: Съединител Exedy - Daikin Clutch
« Отговор #16 -: Юни 30, 2017, 11:38:12 11:38 »
Като го взема днес ще го измеря с шублера. Може да не е крив, а пружините да са неравномерно сплескани.
Разгледах из Интернет, това са фабричните съединители и всичките лягат така на по-малка площ.
Екседито си е за този маховик  ;D предполагам,ч е ползват калъпа от някоя друга кола.
Майстора каза, че няма да заклинва. Ще има фаска или ер по вътрешната окръжност.

Неактивен bdd

*
 • *****
 • 491
  • Профил
Re: Съединител Exedy - Daikin Clutch
« Отговор #17 -: Юни 30, 2017, 12:28:10 12:28 »
Значи човека се е ориентирал правилно как да го сглоби.
Няма съединител,на който феродото да излиза от повърхностите,предвидени за триене.Един маховик може да е предвиден за различни диаметри феродови дискове и да не се ползва цялата огледална част,но не и феродото да излиза от тая част.
По-важното е,че ще имаш работещ съединител,даже по-силен от стария.Майстора ти няма да го остави да заклинчи,за това ще отнеме малко феродо,което ти е и казал.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3941
  • Профил
Re: Съединител Exedy - Daikin Clutch
« Отговор #18 -: Юни 30, 2017, 01:08:11 13:08 »
Феродото няма да го пипаме, че може да се разпадне. Един ер ще направим на струга отвътре на маховика, така че да не заклинва.
Феродото се износва много малко, не си представяй, че ще увисне 2-3 мм навътре. То има общо 2 мм феродо над нитовете от всяка страна. Едно закръгляне с радиус 1-1.5мм ще бъде достатъчно за да предотврати такива рискове.

Преди пък феродото беше по-малко и от притискателя и от маховика и това е оригиналния съединител?! Странна работа. Разгледах китовете в Рокауто, има такива, които са съвсем като оригиналния и при тях феродото е по-тясно от притискателя. Това пък е предпоставка за измятане.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3941
  • Профил
Re: Съединител Exedy - Daikin Clutch
« Отговор #19 -: Юли 01, 2017, 01:10:58 01:10 »
Оригиналния съединител се оказа Валео добре брандиран с FoMoCo.

Неактивен bdd

*
 • *****
 • 491
  • Профил
Re: Съединител Exedy - Daikin Clutch
« Отговор #20 -: Юли 01, 2017, 09:01:51 09:01 »
"Валео" не ми звучи заводско,ако имаше щамповано Ford или FMC,бих се съгласил,че съединителя е оригинален.Поне аз не съм виждал оригинален съединител без щампа на марката на автомобила или производителя на автомобила.Оригиналният съединител дори и да не е произведен от Форд,би трябвало да има щампа,защото е произведен,макар и от друга фирма,като оригинална част за Форд,с която автомобила излиза от конвейра.
Това не е важно,частите се износват и подменят.
Аз лично не бих заоблял отвътре маховика,защото не съм сигурен,че това ще предотврати заклинчване.Самото ерово заобляне отвътре ще промени вътрешния диамтър с 2-3мм и ще увеличи надстърчането на феродото.
Аз тук мога да си пиша много работи,майстора ако е сигурен,че няма да имаш проблеми след време,когато се поизноси феродото,слушай него.Той вижда с очите си съединителя и може да предцени нещата най-добре.Със сигурност щом с това си вади хляба е виждал и друг път неточности на резервните части и е намирал начин да ги монтира.
Аз когато сменях външния радиатор на климатика трябваше да поизстържа с около сантиметър настрани отворите на купето,където ляга радиатора,защото се оказа,че "крачетата" на новия радиатор,произведен за модела въобще не са на същото място като на оригиналния и няма как да легне в тампоните.Отделно и дехидратора опря в ламарината до фара,а радиатора нямаше как да се премести,защото пък ще опре в другия фар.С чука оправих нещата,не ми пука за ламарината,която не се вижда,но не трябва да е така.И да върна радиатора колко ли ще трябва още да връщам такива докато попадна на точния произведен?За това без много да мисля преправях.
Та твоя съединител не е нищо ново под слънцето.В крайна сметка важното е да нямаш проблеми с превключването след време,пък както ще да е преправяно

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3941
  • Профил
Re: Съединител Exedy - Daikin Clutch
« Отговор #21 -: Юли 01, 2017, 09:58:38 09:58 »
Мислех, че съм го качил, всичко е добре надписано с FoMoCo...
Маховика се изправи с 1 десета от мм стружка, затова и не сложихме подложката.
Притискателя също почти не беше износен, даже му стояха фабричните набраздявания.
Феродото беше доста свършило и на много малко от нитовете.

Неактивен bdd

*
 • *****
 • 491
  • Профил
Re: Съединител Exedy - Daikin Clutch
« Отговор #22 -: Юли 01, 2017, 05:53:32 17:53 »
Да,бе,вярно,че си го качил.Не съм видял,че има текст над снимките.Изненадан съм,до сега си мислех,че Валео произвеждат резервни части,не очаквах да се види името им на част,монтирана в нова кола с гаранция.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3941
  • Профил
Re: Съединител Exedy - Daikin Clutch
« Отговор #23 -: Юли 02, 2017, 12:07:37 00:07 »
Няколко много интересни неща:
1. При потегляне от място педала на съединителя е може би същоия както преди, може би една идея по-твърд заради усиления приискател;
2. Обаче в движение педала е толкова мек, че стряска да няма нещо развалено;
3. Вероятно се дължи на заоблените краища на пружините на притискателя за разлика от оригиналните, които бяха остри в точката на контакт с лагер-помпата;
4. Тръгването е по-рязко, напомня ми на много-много цивилизован керамичен съединител;
5. Заради по-специалните патентовани пружини, рязкото потегляне е по-скоро доста рязък, но омекотен подскок;
6. Феродото освен, че е двойно повече е и с патентован състав с повишено триене, а освен това и притискателя е усилен. Тоест съединителя е повече от двойно по-силен от оригиналния.

Неактивен bdd

*
 • *****
 • 491
  • Профил
Re: Съединител Exedy - Daikin Clutch
« Отговор #24 -: Юли 02, 2017, 12:48:01 12:48 »
Дано точка 5 не ти е проблем зимата.
А т.6 чака един хубав компресор  ;D ;D ;)

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3941
  • Профил
Re: Съединител Exedy - Daikin Clutch
« Отговор #25 -: Юли 02, 2017, 04:30:08 16:30 »
Това за компресора и други хора го казаха, а и на мен ми мина през ума.
Приликата с керамичен съединител става все по-голяма... Явно има защо оригиналния съединител да е по-малък от маховика и притискателя.
До сега отхвърлям мисълта, защото колата е много балансирана, гумите са идеални за спиране и завиване, за повече мощност обаче се съмнявам. На 17 цола няка какви други гуми да се сложат освен 235/55/17. Джантите са 8 инча. Има някакви 245/55, обаче се произвеждат само по-нисък клас гуми. 245/50 има хубави гуми, два пъти по-скъпи. Обаче с по-малък диаметър, което според мен намалява петното до толкова, че се губи смисъла да се минава на по-широк размер.

Ако започне да няма хубави гуми на 17 цола, тогава с купуването на други джанти вероятно ще мисля и за повече мощност.

Неактивен bdd

*
 • *****
 • 491
  • Профил
Re: Съединител Exedy - Daikin Clutch
« Отговор #26 -: Юли 02, 2017, 10:37:58 22:37 »
Щом за твоя стил на шофиране усещаш колата балансирана,не прави нищо.Просто си я карай,и без друго шосетата не са писти.Двигателя ти има достатъчно нютони по рождение.
Казах го,защото на мен ми липсват нютони,предпочитам компресора пред турбото,а и определено ми трябва компресор,особено сега в жегите,защото климатика ми доста спъва двигателя,а аз не карам на високи обороти - 100км/ч=2500об/мин при мен.Проблема е,че нямам място са компресор.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3941
  • Профил
Re: Съединител Exedy - Daikin Clutch
« Отговор #27 -: Юли 03, 2017, 01:25:28 13:25 »
Винаги има място за компресор!
Ами защо не пуснеш една тема?
Сумати народ си сложи турбо или компресор, сложи си и ти.
За твоите нужди имаш нужда по-скоро от турбо, което е известно още като въртящ момент при поискване.

Колкото до мустанга, сигурно има към 500 н.м. с всички промени надали е с фабричните 430. Пък и с толкова да е, пак е ОК, 300 н.м. са ОК, даже 250.
Като се замисля, нямам какво да го правя този компресор. По магистралата карам със 140-160, по завои карам динамично, но нормално. Като дам газ с повече от 240 честно казано не ми е комфортно. В момента 4-та предавка ми свършва някъде на 240... При 160 като върна от 5-та на 4-та и настъпя колата ускорява много весело  ;D още малко, примерно 0.5 бара буст и съм сигурен, че ще превърти гумите. Да не говорим, че с оригиналните гуми Кумхо ми вървеше настрани до 160 и ми е мърдала и с над 160.
Разхода също ме устройва, градско под 20, даже 15-16, извън 8-9-11-12-13.5..., съвсем прилично. С компресор возенето ще става лукс вече, градско 30-40, навън 15-20-25. Неприятно. Дори да оставим парите настрана, колата има 60 литров резервоар, който с молитви и гъшене може да побере 63 литра, което значи от софия до Стара Загора задължително да трябва да зареждаш... а сега ходя без проблем от София до Лозенец и даже карам още малко.

Според моите усещания и разум, кола с по-голяма тяговъоръженост трябва първо да е на други гуми или да е 4х4. Обаче пък с това 4х4 се компрометира цялата идея въобще за автомобил за туризъм и пътешествия. Автомобила трябва да бъде лек, прост, достъпен, удобен, евтин или ако не евтин, то да ти е напълно по джоба, да не те мъчи.
Затова и нещо новия Мустанг не ми харесва. Какво направиха, вдигнаха го от 315 коня (колкото беше Булит версията на моя) на 412/435 коня, до тук добре... Сложиха независимо задно окачване, преработиха и усложниха предното. Колата натежа и поскъпна. Освен това, вече харчи съвсем не като нормална кола. Докато 5-то поколение S197 и 8 и 6 цилиндровите участваха на някакви състезания по икономичност, то 6-то поколение е тотална излагация по отношение на разхода - градско над 20 по книжка, извън града подобаващо много също. Те надплюнаха поршетата и М-ките по разход с кола 400 и малко коня. Не може двуврато купе с 435 коня да харчи повече от новия Мерцедес S500 455 коня 4х4! Цената и тя вече на нищо не прилича. моя Мустанг по фактура е 24.500 долара с отстъпка над 2000 долара, че нещо не се е продал, че е без екстри. За да получиш ел. шофьорска седалка и кожен салон - неща, които моя все пак има сегашния струва почти 38.000 долара. Моя беше 24.500х1.24 лева, сега имаме 38.000х1.8 лева...
И да се върнем на гумите, целият ъпгрейт в мощността и теглото се вози на базови за V8 модела 235/50/18, добре ама:
Цитат
Стар диаметър:   690 mm
Нов диаметър:   692 mm
Еднакъв диаметър и еднаква ширина и еднакво широки 8 инчови джанти. Двете коли макар и с разлика от 130 коня и 200-250 килограма стъпват на еднакви контактни петна... Не е редно! Моя е с жълти конита и гарантирам, че при всякакви натоварвания запазва геометрия и контакт с пътя...

Ще пусна една тема да оплюя новия Мустанг. Само дето е красив. Иначе разумната, лека и използваема спортна кола с нисък разход в момента май е Корвет с базовия двигател с директно впръскване с 450 коня и 7 степенната ръчна кутия.

Неактивен bdd

*
 • *****
 • 491
  • Профил
Re: Съединител Exedy - Daikin Clutch
« Отговор #28 -: Юли 03, 2017, 05:11:26 17:11 »
За турбо има място,за компресор -не.
Няма да се лишавам нито от хидравликата на волана,нито от климатика.
Обаче аз не искам турбо,трябват ми повече нютони от около 2000об. Нещо около 0,4-0,5 бара.
Няма да си затапвам ауспуха с малка турбина.Наскоро пътувах из балкана и карах под товар между 3000 и 4000 об/мин.Като знам с какви бутала съм не ми трябва турбо за буст в ниски и да ми се наложи да се катеря из балкана.
Иначе съединителя ми ще издържи  ;D

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3941
  • Профил
Re: Съединител Exedy - Daikin Clutch
« Отговор #29 -: Юли 03, 2017, 05:40:03 17:40 »
Слагаш един хубав външен уейстгейт с управление и по бекпрешър и няма да имаш никакви проблеми.
Компресор, който ще ти надуе 0.5 на 2000 оборота смятай, че на 4000 ще ти пръсне двигателя.

Абе, а защо не ти направим и на теб една настроена изпускателна система?! Гарантирам, че дава буст в диапазона на настройка, който е широко 750-1000 оборота, а тясно 400-500.