Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4034
    • Профил
Защо състезателното моторно масло не е добро за ежедневния Ви автомобил?
Всеки е срещал аргументи и за и против.
Повечето хора допускат по чисто житейска логика, че състезтелното масло е добро само за състезателни двигатели.
Но защо?
Кой иска да научи истинските причини?

1. Състезателните масла имат ниско TBN - total base number число, тоест способността им да се справят с киселини и продукти на горенето по начало е ниска, а с времето намалява още повече;

2. Състезателните масла нямат присадки предотвратяващи сгъстяването, не са конструирани да се използват толкова дълго;

3. Нямат и присадки предотвратяващи накъсването и падането на вискозитета, отново никой не предполага, че ще бъдат използвани докато се накъсат, а това не е невъзможно;
- Следователно след някакъв пробег над 1000-2000 километра маслото ще бъде едновременно сгъстено, но и накъсано, тоест то ще бъде емулсия от сгъстяващи агенти и масло с нисък вискозитет, която едновременно има съпротивление и пречи на двигателя да се върти, но и не предотвратява контакта метал в метал. (бел. ред.: нещо като дамското: "да не е къс, обаче пък да е дебел", ама наобратно...) Освен това ще бъде пълно с не неутрализирани продукти на горенето;

4. Състезателните масла са направени да могат да разтварят в себе си гориво и антифриз. Целта на тази екстра е маслото да запази мажещите си свойства в леко повреден двигател или при по-дълго състезание в свръх натоварен двигател с неоптимален горивен процес в пиковите режими. Ако маслото не разтваряше гориво, то щеше да се превърне в маслено-горивна емулсия с по-лоши свойства, а и щеше да стане по-запалимо;
- Следователно състезателното масло ще прави същото и в двигателя на ежедневната ви (или съботно-неделна) кола. Това обаче е много лошо! Състезателното масло ще разтваря всичкото гориво, което успее да улови и ще го държи в себе си вместо да му позволи да се изпари, когато двигателя загрее както правят маслата конструирани за нормални двигатели. Състезателното масло ще Ви извърши още една "услуга", ще разтваря и всичко, което прилича на антифриз, например водата, която също е страничен продукт на горенето и също попада в картера при продухването покрай сегментите.
++ Още по-забавно става със съвременните горива в които има био продукти като етанол или рапично масло. Всеки разтворител на антифриз е и разтворител на етанол и вода. Така агентите представляващи интерес за разтворителите в маслото стават с един повече...

5. Миещи присадки. Двигателят на автомобила за по улиците трупа всякакви утайки и нагари от продуктите на горенето, нагряването и окислението на маслото. Маслото за улични автомобили разтваря и почиства тези нагари и утайки и ги "закарва" до масленият филтър. Състезателното масло няма да го прави по същият начин или няма да го прави изобщо, съответно тези продукти ще бъдат оставени да се трупат докато не доведат до силно абразивен ефект;

6. За сега последната точка съдържа черешката на тортата, която ме подсети изобщо да пиша за несъвместимостта на състезателните масла с ежедневната употреба: Състезателното масло има октаново число! Състезателните двигатели са свръх натоварени за дълго време, съответно имат увеличени луфтове на буталата и увеличени ключове на сегментите, иначе биха задрали. По тази причина горят масло. Понеже инженерите много добре знаят това, вместо да си заравят главите в пясъка те просто слагат добавки повишаващи октановото число за да може попадналото в горивната камера масло да не влошава горивния процес. В крайна сметка състезателния двигател е консуматив или поне ревизиите са такъв. Някъде към края на състезанието двигателя може да започне да гори повечко масло по някаква иначе не фатална причина. Ако маслото е без съответните добавки, то ще има по-скоро цетаново, отколкото октаново число, съответно ще съсипе както отдаването на мощност, така и самият двигател чрез детонации.

7. (нова) Състезателното масло бавно убива ламбда сондите. 500 до 1000 часа са необходими за да се влоши работата на сондите забележимо. Новите двигателни електроники разчитат изключително много на сондите и преминават в затворен режим на обратна връзка много бързо. Да, горивото с олово унищожава широколентова сонда Бош за по-малко от 50 часа, но и 500 до 1000, колкото еса една-две смени на масло също е неприятно бързо.

Защо не може да има масло, което едновременно има и качества за състезания и за по улиците. Тук на помощ идва химията за 6-ти и 7-ми клас. Повечето присадки за масло са соли и прахове, отделно цинк, молибден, титан, фосфор и други, съответно течността в която се добавят може да понесе само определено количество преди да се насити и те да започнат да се утаяват. Просто в състезателното масло способността на базовото масло носител да разтваря присадки е изчерпана със специфичните съставки необходими на един двигател да оцелее през някакъв период на екстремно натоварване при екстремни условия.

Съвет: винаги разклащайте бутилките с масло преди да ги налеете в двигателя. Присадките все пак се утаяват и много често голяма част от тях могат никога да не стигнат до двигателя Ви за където са предназначени, защото са останали по стените на тубата с масло. Аз ги тръскам все едно правя кисело мляко на айрян. Масларите ми вече са свикнали или са се научили да се подсмихват без да ги забелязвам.

Не съжалявайте, защото факта, че дадено масло е състезателно не означава, че то предотвратява дългосрочното износване толкова добре, колкото масло конструирано да го прави стотици хиляди километри. Съвременните супер спортни коли с високо форсирани двигатели често имат маркетинг твърдящ, че изминават над 300.000 километра при което износват единствено сегментите си и това става със стандартно качествено масло 5W-50.
Същото синтетично базово масло група IV или V, което ще намерите в състезателното масло се използва и във висококачествените масла за нормална употреба, само че с правилния пакет от противоизносващи, стабилизиращи и миещи присадки.


Приемам обоснована критика!

Моля който има допълнения да пише. Интересен е също и опит по темата.

Публикацията е оригинална и е плод на моя опит и на нещата, които съм прочел. Ако Ви е харесала и искате да подкрепите идеята да има направи си сам форум независим от комерсиални интереси на алчни професионалисти просто я споделете. Така ще помогнете и на други да я прочетат. Форума е пълен основно с оригинална информация, която се публикува за първи път, или за първи път в българоезичния Интернет, разгледайте го!
Всяко използване на цялата или част от публикацията може да става само при условие, че добавите работещ линк към тази тема!

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4034
    • Профил
Във Формула-1 са се възползвали от дупка в правилата или така наречената сива зона в правилата.
Двигателите най-вече на Ферари във Формула-1 използват маслото като гориво, същото в малко по-малка степен правят и от Мерцедес и останалите отбори.
Стигна ло е до там, че наскоро техническата комисия на Формула-1 е усетила шмекериите с маслото и е наложила ограничения в разхода на масло, първо на 1.2 литра на 100 километра, а сега вече 0.9.
Инженерите по горивните процеси добавят жестоки противодетонационни добавки към маслото, така то се превръща едновременно във високо калорично гориво и в мощна добавка против детонации. Изглежда маслото е с много нисък вискозитет.
Всъщност, щом американските селяни са се сетили да слагат добавки повишаващи октановото число на маслото на бегачките, какво остава за Формула-1.
Това са неща познати от практиката все пак , формулата едва ли са го открили сега - просто са се сетили да използват тоя момент  . Има двутактови двигатели за мотори които правят по 20 000 оборота и мазането е с горивото в което има масло , тоест маслото има достатъчно мазилни свойства и после дори изгаря без да влоши качествата на горивото . Аз съм на принципа най доброто за мотора е предписаното от производителя масло . Ако искате някаква допълнителна защита има доста добавки за масла които могат да се ползват , има и с метални нано частици , има и с тефлонови частици има всякакви . Но най добрия вариант  за нормален двигател е честата смяна на маслото на около 5-7к км.