Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 2944
  • Профил
Как да си направим домашни тонколони - версия 2017

Здравейте, времето минава, старите знания отлежават, трупат се нови, а с тях се трупа и опит.
Като домашни майстори от нас се иска да се осведомим максимално за явленията и законите, които засягат озвучителните тела и след това да ги съобразим колкото можем при "дизайна" или "конструирането" на озвучитебните тела.

На първо място, трябва да подберете комплекта от говорители според възможностите и целите си. Поставяйте си реалистични цели, които няма да Ви принудят да надхвърляте възможностите си при покупката на части. Естествено, качеството струва пари, но пък през 2017-та технологиите са толкова развити, че и за скромни бюджети могат да се купят хубави говорители и части.

Целта на тази тема е да бъде реално ръководство с което със сигурност да успеете да си направите работещи колони съвсем сами. Затова някои неща ще бъдат опростени.

T/S или Тиеле-Смол параметрите например създават голямо объркване у любителите. Заблудите свързани с подробните електро-механични параметри са няколко, че по тях може да се проектира идеална кутия за едва ли не всеки говорител, че издават как ще звучи говорителят или че съдържат някаква мистична информация разбираема само за инженери и супер специалисти. Нито т/с параметрите са толкова важни като цяло, нито крият мистична информация, нито има някаква друга информация било то мистична или не извън тях, която те не отразяват.
-> Важен DIY факт, който много хора не знаят, е че акустичното оформление бас рефлекс е хелмхолцов резонатор и честотата на настройката му не се влияе по никакъв начин от характеристиките на говорителя.
-> Друг важен DIY факт, е че затворената кутия типично има по-малък обем от всяка вентилирана. Говорителите, които биха извадили бас без корекции в затворен обем имат силен мотор - нисък Qes и висок BL, тежка мембрана - Mms, ниска резонансна честота - Fs и окачване, което съхрънява и отдава енергията добре - висок Qms. Както виждате, за да преценим дали даден говорител става за затворен обем ни трябват доста от Т/С параметрите. Забележете, че просто общият качествен фактор тук не е достатъчен и би Ви подвел. Всичко, което съм срещал да се говори в Интернет по въпроса с качествения фактор и затвореният обем е грешно. Много по-добре бихте се ориентирали по следните въпроси:
Има ли тежка мембрана? (в сравнение с други говорители със същия размер)
Има ли ниска резонансна честота? - ако не е под 30 херца, затвореният обем няма да бъде оптимален.
Има ли мощен мотор? - (голям магнит, голяма разлика между Rdc и Re, тоест, голяма разлика между правотоковото съпротивление и номиналния импеданс - нещо издаващо наличието на много навивки в бобината)

Напълно ОК е да изберете само един чифт широколентови говорители от какъвто и да било размер. Широколентовата система ще изисква от Вас единствено да направите подходяща кутия и компенсираща верига.

...следва продължение...

Теми по този въпрос във форума:
ВКН 12211 / ВКН 12311 на Благоевград АД - Измервания
Любителски тонколони
Освежаване на филтри
Озвучително тяло ОТГ1-01 Хай-Фи Възстановяване
Помощ за ремонт на ОТ
Руски (СССР) 8 Инчови Нискочестотни Говорители 10ГД30Е - Измервания


« Последна редакция: Юни 28, 2017, 05:49:29 17:49 от Toshko »
Загина Павел Александров
http://penkiller.com/index.php/topic,1768.0.html
Бог да го прости!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 2944
  • Профил
Re: Как да си направим домашни тонколони - версия 2017
« Отговор #1 -: Юни 28, 2017, 06:14:28 18:14 »
И така, това е практическо ръководство, затова да не се отплесваме.

Филтрите са нещото, което е обгърнато от най-много мистерия. Правилото, което ще споделя с Вас е много логично и прилаганвето му е много полезно, а не съм го срещал никъде.
Стръмността на филтъра се определя в много голяма степен от това на каква честота е той. Понеже филтрите затихват с определена сила сигнала на октава или на кратни на разделителната честота 1/2 - една октава надолу, 1/4 - две октави, 1/8 - три октави, 1/16 - четири октави и т.н. Това означава, че филтър със затихване от 6 децибела на октава ще намали сигнала с 24 децибела на 16 пъти по-ниска честота, например:
6 дб/окт на 5 килохерца ще даде затихване от 24 децибела на 312,5 херца. Това означава, че при системно ниво от 100 децибела, до филтрирания с такъв филтър високочестотен ще достига сигнал със сила от 76 децибела.
Малко или много са 76 децибела? Ето сравнение: http://www.industrialnoisecontrol.com/comparative-noise-examples.htm
Цитат
Passenger car at 65 mph at 25 ft (77 dB); freeway at 50 ft from pavement edge 10 a.m. (76 dB). Living room music (76 dB); radio or TV-audio, vacuum cleaner (70 dB).
Макар да не е супер силно, това е сериозно висока сила на звука. Едва ли бихте искали такива нива на ниски средни честоти да излизат от високочестотният Ви говорител.
Работата е там, че плитките филтри от нисък ред са несъвместими с високите точки на разделяне, просто защото октавите или кратните на 2 части от разделителната честота са твърде големи над 1 килохерц. Какво означават първи или втори ред филтър на 10 килохерца? Просто нищо, огромно застъпване със съседните ленти и като цяло влошено качество на звука поради различни акустични феномени като интерференции, зони и честоти на синфазно излъчване, както и зони и честоти на противофазно.
Ако вземем същият пример с 5 килохерца, то с втори ред филтър или 12 децибела на октава нивото четири октави под разделителната честота ще бъде вече не 76, а 52 децибела. Доста по-добре, но в лентата на високочестотният все пак ще останат нежелани сигнали на 1-2 килохерца. затихването на 2.5 килохерца ще бъде едва 12 децибела (или ниво от 88 дб), което ще доведе до много и разнообразни интерференции със средночестотния говорител.
С трети ред филтър вече нещата ще си дойдат на мястото, на 2.5 килохерца ще имаме около -18 децибела, което ще намали влиянието върху съседната лента до търпимо ниво. На 1.25 килохерца ще имаме -36 децибела, което пък ще ни гарантира, че няма да имаме силни нискочестотни сигнали, които да модулират и развалят високите честоти, например ефекта шъшкане и съскане т.н. "sibilance" за който можете да прочетете повече тук: Лин Олсън (НътшелHiFI DIYаудио) За Филтрите, Хода На Мембраната И Изкривяванията
Добре, решихме проблема с намесата в съседните ленти, но какво остава за разделителната честота и честотите около нея. Това е ключов въпрос за качественият звук. Колкото и да съгласувате фази, да смятате и да мерите, реално нищо няма да постигнете. Около разделителната честота винаги ще има нежелани феномени.
Филтър със стръмност от 18 децибела на октава ще има силно изразен ефект върху звука по 1/3-та октава под и над разделителната честота, това прави от 4150 до 6800 херца или общо 2650 херца в които ще присъстват всички аномалии от дизайна ви между средата и високочестотния.
Какво може да направи един любител като Вас по въпроса? Да използва още по-стръмен филтър разбира се!
Линквиц-Райли 4-ти ред имат затихване от 24 децибела на октава, сумират се до 0 в разделителната честота по излъчена енергия и ще окажат влияние само в 1/4 октава в двете посоки, което прави от 4370 до 6250 или общо 1875 херца.

Имайте предвид, че всяко междуцентрово разстояние между средата и високочестотния по-голямо от 1/2-ра дължината на вълната, която при 5 кХз. е 6.9 см., а 1/2-ра са 34.5 мм. води до акустични аномалии.

Втори ред филтър на 5000 херца при 100 мм между центровете ще предизвика ето такава диаграма на излъчване на 3750 и 7500 херца:

това е да седнат да слушат двама души и да се скъсат от спорове какво всъщност се чува.
« Последна редакция: Юни 28, 2017, 06:46:39 18:46 от Toshko »
Загина Павел Александров
http://penkiller.com/index.php/topic,1768.0.html
Бог да го прости!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 2944
  • Профил
Re: Как да си направим домашни тонколони - версия 2017
« Отговор #2 -: Юни 28, 2017, 07:11:42 19:11 »
Ако продължим темата с филтрите, можем да обобщим следното:
I. Първи ред филтри съставени от по един елемент за всеки говорител могат да се използват до не повече от 1 килохерц и то при строго определени условия:
1. басовия говорител да има плавно спадаща честотна характеристика към високите честоти. Много нискочестотни говорители имат пречупвания, разкрещявания и пикове извън работният си диапазон, което прави филтрирането с нисък ред прост филтър практически невъзможно;
2. средночестотния говорител да го позволява, например да има меко окачване и голям ход или пък да е със затворено шаси;

Първи ред филтри не могат да се използват със смислени резултати в почти никой друг случай.

II. Втори ред филтрите са най-използваните, те могат да се използват до 1.5 килохерца между бас и по-финна среда или между ниска и висока среда в случай на 4 лентова система. Едно от най-зле звучащите неща е куполен високочестотен филтриран на 2.5 килохерца с втори ред филтър.
Повечето високочестотни имат сериозни феномени в импеданса, АЧХ и редзонанса точно между 1 и 2 килохерца, които с плитки филтри се чуват идеално и развалят звука много.
Втори ред е напълно легитимен начин за филтриране на нисък бас между 100 и 200 херца, като е допустимо използването му до около 300.
Когато използвате втори ред, използвайте Линквиц-Райли - сумират се до 0 по оста, защото -6 -6 е 0дб (Бътъруърт има издутина, защото -3 + -3 децибела прави +3 децибела...) и имат най-добрата импулсна характеристика заради качествения фактор от 0.5 (Бътъруърт има Q-фактор 0.707 и едновременно провежда импулси по-лошо, защото им отнема енергията и провлачва, защото отдава енергия със закъснение)
III. Филтрите от трети ред за мен са най-универсалните. Съдържат само една част повече, но дават много повече възможности. При възможност високочестотните говорители винаги трябва да бъдат филтрирани минимум с филтър с три части!
Могат да се използват спокойно до 4-5 килохерца. Лентовите и компресионните високочестотни имат изискване за минимум трети ред филтриране.
IV. Четвърти ред филтри. Ако използвате качествени и нежни високочестотни Вие не бихте се задоволили с минимума, нали?
Четвърти ред филтрите Линквиц-Райли са създадени с мисъл за PA или public address системите за озвучаване на зали, концерти и т.н. обществени мероприятия. на концерт средните и високите честоти се излъчват от различни озвучителни тела разделени на метри едни от други. Публиката обаче е платила доста пари за да чуе на живо любимите си парчета... трябва да звучат подобаващо добре. Идеята е цялата аудитория да чува еднакъв микс от ниски, средни и високи честоти, затова са необходими стръмни филтри, които се сумират до 0 по енергия излъчени честоти. LR-4 е създаден за да елиминира ефектите от излъчването на една и съща честота от два източника с различно място в пространството. - тоест елиминира колкото може ефекта от наличието на разделителна честота.

Допустимо е 4-ти ред филтри да се използват за целият чуваем обхват дори в последната октава от 10.000 до 20.000 херца, която както отбелязах по-назад е огромна, октава от цели 10 килохерца.

Независимо от това, по съображенията изложени тук много дизайнери използват 6-ти ред филтри за честоти над 9-10 килохерца и филтриране на супер високочестотни говорители. Има и доста известни фабрични "супер туитъри", които са със филтри по-стръмни от 4-ти ред.

Следва продължение...
Загина Павел Александров
http://penkiller.com/index.php/topic,1768.0.html
Бог да го прости!
Re: Как да си направим домашни тонколони - версия 2017
« Отговор #3 -: Юли 16, 2017, 09:35:54 21:35 »
За да не си говориш сам, да кажа, че тука някои хора те четем и аз специално се чудя как намираш време за всичко това, дето го правиш повече за другите, отколкото за себе си. С две думи очаквам с интерес следващите ти постове. Респект!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 2944
  • Профил
Re: Как да си направим домашни тонколони - версия 2017
« Отговор #4 -: Юли 16, 2017, 11:26:40 23:26 »
Благодаря за комплиментите!

Много ми се иска повече от четящите да се престрашат и да се регистрират дори само за да се обадят. Според статистиките форума се чете много. Добре би било потребителите да поканят познати и приятели.

Искам света около мен да изглежда по определен начин и правя каквото мога.
Имам ясно дефинирани опоненти в аудио средите и не само.

Имам либерални възгледи за правото, икономиката и устройството на обществото. Смятам, че хората трябва да обменят знания на определено ниво. Също така трябва да намираме други хора с нашите интереси,защото това ни помага да се развиваме.
Човек, който в свободното си време кара кола, слуша музика и ходи на вила би имал полза от общуване с други такива хора, защото това ще направи свободното ми време по-пълноценно и приятно. Форума може да ти помогне или да извлечеш повече от бюджета си, или да похарчиш по-малко.

Не на последно място, аз съм потърпевш от всевъзможни форми.

Още веднъж благодаря и добре дошъл!
« Последна редакция: Юли 17, 2017, 07:33:23 07:33 от Toshko »
Загина Павел Александров
http://penkiller.com/index.php/topic,1768.0.html
Бог да го прости!