Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4855
    • Профил
Идеалната изпускателна система
« -: Юли 04, 2017, 12:18:06 12:18 »
През изпускателната система едновременно тече флуид и се генерират и движат вълни, тоест физически се пренася информация за налягането някъде, като налягането на друго място се променя непрекъснато.

Какво бихме искали да става в двата края на системата? - Колебанията в налягането от страната на двигателя да бъдат най-големи и в синхрон със събитията на изпускане, като максимума на налягането не превишава максимума в първична тръба отворена към атмосферата. - така ще имаме изсмукване или т.н. scavenging.
От страната на изхода пък бихме искали налягането и потока да бъдат възможно най-равномерни. - така ще намалим съпротивлението или противоналягането - backpressure до минимум.
Как да го постигнем?

Всъщност обаче, ако имаме по-висока честота и се стремим към постоянна плътност на изтичането, то ще имаме и постоянно съпротивление.

Ако използваме високата честота за пренос между устройства малко след началото и малко преди края на системата, то ще оползотворим максимално дългите тръби под автомобила. Накрая в самият изход на системата може да има увеличение на сечението и отново преминаване към по-бавни импулси с по-голяма амплитуда подпомагани от резонатор. Така резонатора ще помогне да се преодолее съпротивлението на атмосферата.

Значи системата ни ще се състои от изпускателен колектор или хедър, който стига до разширителна камера, която е свързана с опционална абсорбционна част, настройваща камера и изходяща тръба, тръба свързваща предната част със задната част на системата, опционална абсорбционна част, задна настройваща камера, която е настроена да приема честотата на предната с минимално съпротивление, преходна камера свързана с изхвърляща настройваща камера и изходяща тръба.

Инструмент за изчисляване на хелмхолцови резонатори: http://www.vk2zay.net/calculators/helmholtz.php
Изходни данни:
1 литър е 0.001 м3;
ефективно сечение на тръби:
Ф52.5х1.5 има площ 0.001923 м2;
Ф63.5х1.5 има площ 0.002873 м2;
Ф76х1.5 има площ 0.004183 м2;
10 см са 0.1 метра.

Скоростта на звука се намира по тази формула: v = 331m/s + 0.6m/s/C * T, като 331 м/с е при 0 градуса по Целзий.

Необходими са данни за комплементарни двойки температури на изгорелите газове в предното и задното гърне. Въпреки, че има начин тази необходимост да бъде заобиколена. Предната настройваща камера трябва да бъде на честота със сигурност два пъти по-висока от най-високата на двигателя, като отчетем и евентуалната липса на симетрия. Задната настройваща камера може да бъде на още малко по-висока честота. Изхвърлящата камера може и на слух и на вкус.

Според мен много фабрични системи използват този принцип.
Много е вероятно тук да разкривам система, която с дискретни части постига ефектите, които фабричните системи постигат със странни решения като няколко дупчици тук или там, прорези, глухи обеми, завои, обединения и т.н. CAD или computer assisted design се използва от 70-те и даже от 60-те, много наглед необясними неща имат точно такова обяснение, да се използват частите максимално ефективно. После идва тунинг майстора, маха всичко, слага права тръба и точка по въпроса!  ;D ;D ;D


Понеже това е първата публикация по въпроса в българоезичния Интернет и до колкото ми е известно, дори няма подобни, всеки който се възползва от нея трябва да сподели връзка насам по достатъчно забележим начин. Ако я използват професионалисти да пишат или да се обадят да си уредим отношенията с лиценза.