Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

   Създавам тази тема, в която да коментираме кой как се отоплява през зимата. Какви системи сте изградили. Какви климатици сте монтирали и с какво сте се изолирали.
Понеже в момента правя ремонт на панелен апартамент и съм изправен пред дилема (всъщност няколко дилеми или по-скоро кръстопът) ще съм благодарен ако повече от вас се включат.
   При мен е монтиран един климатик, два ел. конвектора и система локално парно, която мразя, защото коминът няма добра тяга и е на котел с въглища. Няма стопляне, освен ако не кисна в мазата по 20 минути на всеки 2 часа да хвърлям въглища и коминът да е благосклонен иии звездите са се подредили правилно :)

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 2944
    • Профил
Re: Отопление през зимата. Всичко накуп!
« Отговор #1 -: Юли 17, 2017, 06:39:27 18:39 »
Какви въглища в мазата на панелен блок??

Аз се топля само на климатици и ми  излиза между 0.57 и 1.14 лева на м2 жилищна площ. Поддържам реални 23-24-26 градуса и ходя в къщи бос, по гащи и по потник. По смятане със светли зидарски очертания на помещенията теоретичният максимум е 1.35 лева за м2 жилищна площ. Максимума е януари и февруари.
Тоест, при моята консумация жилище 65 м2 ще има максимална сметка за ток около 88 лева. Може би малко повече, защото все пак в това са ми включени осветлението, пералнята и готвенето.

Изолация от не дебел фибран на лека дистанция от фасадата. Жилището е мезонет, покрива отгоре е два типа. Равен - изолиран с поне 10 см стиропор, две замазки под и над стиропора и хидроизолация. Около 1/2-ра е въздушна възглавница 1-1.5 метра с керемиди върху дърво отгоре. Там изолирах с три слоя стъклена вата завита с найлон за спиране на дифузията на въздуха. Сложих и 10 см стиропор на предната и задната стена на това пространство.
Преди да изолирам по хуманни съображения изчаках съзряването и еманципацията на няколко люпила гълъби, но осуетих полагането на нови. Възстанових прозорчетата с поликарбонат сандвич и байцвах дограмата.

След изолирането на покрива най-голям принос в изолацията имат пердетата и завесите, кито са до земята и малко се влачат. Не признавам абсолютно нищо друго! Нямаш ли пердета и завеси до земята си загубен! Особено с прозорци като моите, които са до земята.

Осветлението ми е изцяло LED с изключение на лампите в хола и над масата за хранене, които са с енергоспестяващи крушки. Хладилник най-високия клас за преди няколко години А++ или А+++, пералнята и тя беше висок енергиен клас.
Загина Павел Александров
http://penkiller.com/index.php/topic,1768.0.html
Бог да го прости!
Re: Отопление през зимата. Всичко накуп!
« Отговор #2 -: Юли 17, 2017, 09:25:58 21:25 »
В гр. Свищов имаме парна в мазетата. Това сериозно. Живея на втория етаж в панелен блок. Мазата е под кухнята през един етаж. Там е котлето на твърдо гориво, а тръбите (поцинковани) вървят през самия комин и влизат в кухнята, откъдето отиват навсякъде в апартамента. В комина дефакто има 2 основни щранга. Изолация имам само на една стана, която е правил идиотски стария собственик - не повече от 5см. Дограмата навсякъде е само с две стъкла, което също е минус. Като цяло сега трябва да избера вариант за догодина, т.к. плануваме наследник с жената, ако е дал Господ... Иначе и моите уреди са +++.Сега Хладилник+фризер и осветление харчи 10-12 лв месечно удома. 68 квадратни метра е. Имам познат със сериозен бизнес в отопление и вентилация и ще идва да гледа скоро да даде акъл. Иначе не искам да изолирам, защото кандидатствах за саниране на блока и ни одобриха. Сега се чака да отпуснат пари , но не се знае кога... Чували сте , че станаха скандали със санирането. Та Зора е голям :)
Извинете ме, но се наложи да пиша от телефона.
« Последна редакция: Юли 17, 2017, 09:53:24 21:53 от Явор »

Неактивен jakiro

*
  • ***
  • 228
    • Профил
Re: Отопление през зимата. Всичко накуп!
« Отговор #3 -: Юли 18, 2017, 12:46:32 00:46 »
И при нас санират масово ма като гледам начина на работа и изпълнение имам съмнения че до 1 2години мазилката ще започне се лющи тъй като преди самата мазилка трябва да се положи грунд на основата на мазилката а такъв липсва, ще има разлепени изолации а нищо чудно и като люспи паднали фасади. Другото което е при един евентуален пожар в някой жилище тоя EPS стериопор пламне ли ще бъдат запалени и други жилища тъй като е лесно горим материал,а между етажите няма никаква преграда примерно каменна вата или друг изолационен негорим материал. Друг проблем е че се гонят някакви срокове работят какви ли не хора а качеството на материалите силно съмнително предвид това че сме България и се гледа да се спестят пари а да се усвоят.