Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте!
Преди да създам темата си направих труда да разровя форума за подобна тема и установих, че е обсъждано само устройството DATS на американската компания Dayton.
Мисля, че е редно взаимно да споделим опита си за извършване на измервания в домашни условия. Ясно е, че у дома не може да се постигнат перфектни резултати.
И така, моите първи опити за измерване са с DIY измервателен микрофон с капсул panasonic wm-61a и със софтуер "Спектралаб".
Първо, успях да се преборя с компенсирането на неравномерността на звуковата карта. Прави се лесно, с едно кабелче 3.5 към 3.5. Става почти автоматично. Сега вече не помня как точно, но се снемаше АЧХ на картата или нещо подобно. Ползва се и калибрационен файл за капсулата. Тези капсули ги дават да са много линейни, затова и такава ползвах. Има вариант и с предусилвател, но поради обстоятелства около мен, не съм го сглобил още. Честно казано, по едно време успях да постигна доста точни замервания за честотите над 300 херца нагоре. Като референтен ползвах един говорител фрс8 на визатон, понеже би трябвало да се доближава до реалността. Учудването ми беше, че АЧХ почти напълно съвпадаше с дадената от завода, което значи, че измерванията ми са относително добри.
Правя уговорката, че с микрофон у дома е трудно да се мерят децибели, а по-скоро съотношение между лентите.
В крайна сметка този микрофон ще ми служи да нагласям филтрите, а не да търся колко ДБ постигам като тотал.
Правих някакви измъчени опити да замервам T/S на говорители с мултицет+съпротивление 1кОм и тонгенератор на лаптопа. Получават се някакви замервания, но нямах никакво време да оптимизирам постановката, нито да анализирам или подобрявам нещата. Хвана ме ужасен ремонт в дома и още не сме се нанесли обратно. Всичките ми неща са в апартамента и нямам възможност да правя каквото и да е по аудиото.
Все пак ще ми е интересно да споделите вашия опит в измеррването. Какви микрофони ползвате? Какъв софт? Как компенсирате неравномерностите? Изобщо смятам, че е тема, която заслужава раздумка.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 3941
    • Профил
Ако кажеш откъде да изтегля програмата и откъде да купя микрофона мога да започна и аз да меря.
Даже съм решил, че ми е време.
Като цяло мисля, че никой не мери.

Носил съм за мерене при инженер. Както T/S параметри, така и АЧХ.
До няколко дни ще ида да си взема другия преносим компютър от апартамента и ще ти пратя програмата. Помня, че бая зор видях, докато я намеря преди време и някой ми я прати и на мен. Капсулката на няколко места срещнах, че е същата, като на Behringer ECM8000 и Superlux ECM999. Те пък сами по себе си не са непреодолимо скъпи. Аз си купих 2-3 капсулки, за да им правя един мод, който може да видиш някъде тук http://www.linkwitzlab.com/sys_test.htm
Мод още не съм правил, той е по-скоро за мерене на много силни нива.
Капсулата я купувах от БГ преди време. И нея ще ти я намеря :)
От тук

https://www.futurel.bg/index.php?pg_id=2&g_id=21795&sg_id=113950&sid=19876d0ecf512ae8c60e1cab866a5260&lang=bg

ме бяха посъветвали да си я купя, щото нямало уж ментета. Даже някой беше споменал, че е звънял до футурел да ги пита и са потвърдили, че са истински. Стана малко казал рекъл, но предпочитам да предам нещата, както са си! Има малка разлика визуално от тези, които ги гледам във интернет (една точка), но това не ме притеснява.