Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4922
    • Профил
Загина Павел Александров - приятел, автомобилист и вносител на Амсойл

Тази събота 22-ри юли 2017 г. при каране на мотор по пресечена местност Павел е претърпял инцидент при който е загинал.
Това е наистина несправедливо и трагично.
Отиде си добър, свестен, стабилен и градивен мъж, когото много уважавах!
Човек от когото при всеки разговор научавах нещо ново.
Загубата е много голяма за всички, които го познаваха и за цялото общество. Не можем да си позволим да губим такива добри хора с толкова големи възможности и потенциал. Работеше като софтуерен специалист, същевременно развиваше бизнеса с маслата Амсойл заедно със съдружник и подготвяше отваряне на работилница/сервиз в който да се работи буквално като по телевизията, грамотно, качествено и по книга.
С Павел беше много приятно да се общува, защото имаше премислено и мъдро поведение.

Това, което знам за инцидента, е че някаква фирма предлага обиколки с кросови мотори по пресечена местност, по някакъв начин Павел им е станал клиент, може би дори са му подарили ваучер. На прибиране от въпросното мероприятие Павел е паднал и е загинал. Това е било първото му излизане с мотор извън пътя и може би едно от първите му карания на мотор въобще.

До колкото ми е известно, карането на каквото и да било МПС извън пътя у нас е забранено. При това забраната е не само от ЗДвП, а и от редица други нормативни актове. Изглежда, че тази фирма е направила бизнес от нещо, което е незаконна дейност. Без да искам да ставам Интернет прокурор, за мен организаторите на тази услуга "каране на мотор в пресечена местност" са отговорни за смъртта на Павел независимо от конкретните обстоятелства около инцидента. Да не говорим, че Павел нямаше А-категория и са му дали да кара мощен мотор.

Като науча кога ще бъде погребението ще пиша тук.

Бог да го прости!

Допълнение:
Прочетох цялата глава втора на особената част на наказателния кодекс.

Чл. 123. (1) Който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.
(2) Който по непредпазливост причини другиму смърт чрез действия, които спадат към занятие или дейност по предходната алинея, които той няма право да упражнява, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години.
(3) Ако в случаите по предходните алинеи деецът е бил в пияно състояние или ако е причинена смърт на повече от едно лице, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
(4) Ако деецът след деянието е направил всичко, зависещо от него за спасяване на пострадалия, наказанието е: по ал. 1 и 2 - лишаване от свобода до три години; по ал. 3 -лишаване от свобода до пет години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от три до десет години.

Факта, че с него е имало водач/инструктор без това да е мото школа според мен означава, че деянието на собственика на школата и "инструктора", които май ще се окажат едно и също лице е съставомерно на ал. 2 на чл. 123 от НК.

Това е все едно незаконна авто школа с "инструктор" без разрешително да качи курсист, който да загине в катастрофа с учебната кола. Мото курсовете така или иначе се провеждат с инструктор на друго превозно средство.