Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6659
    • Профил
През 1997 година 14 годишен ученик от САЩ (Eagle Rock Junior High), Nathan Zohner, представя своя научен проект, който е озаглавен: "Kолко сме наивни?" (How Gullible Are We?). Той е изучавал реакцията на своите съученици към провеждана петиция, която цели пълна забрана на обикновената вода (дихидроген монооксид).
За да повлияе върху психиката, той описва някои от свойствата на водата, но по начин, който представя това безобидно съединение като токсично вещество.

Дихидроген монооксидът може да причини тежки изгаряния, причинява ерозия на почвата, ускорява корозията на множество метали, може да причини къси съединение, открива се във високи количества при болни от рак. Използва се като индустриален разтворител, в ядрените централи, при жестоките научни проучвания с лабораторни животни.

43 от 50 анкетирани подкрепят забраната, 6 не могат да преценят, а един е знаел, че става дума за обикновена вода...

За този феномен са виновни сензационната и лъжлива информация, елементарна научна неграмотност, възможността хората да виждат корелация, където не е налична. Само 7% от населението може да отговори на основни въпроси - "Какво е ДНК?" :D