Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4016
  • Профил
ЕБЦ Ултимакс за Тойота Ленд Круизър, ама не ги уцелихме + реглаж на лагери и главини
Егати кефа! "Вашата поръчка с номер 201707272 беше регистрирана успешно."

Още теми за поддръжка на същата кола:
Вижте как се счупи предния диференциал на същата кола: http://penkiller.com/index.php/topic,579.0.html
Вижте реглаж на клапаните на същата кола: Тойота Ленд Круизър 100 4.2 Toyota Land Cruiser 100 4.2+ дисковете и другите консумативи за спирачната система ще намерите малко по-надолу защото ги купих по-късно.

Поръчвам!

Поръчах и дискове АТЕ про, които са толкова евтини, че поръчах и предни и задни.
Също така съм купил всички щифтове, водачи, плъзгачи, пластинки и т.н. за спирачките, което излезе към 300 лева от Тойота... Сега наваксвам с цената на накладките... Като беше нова колата съм давал по 500-700 лева за оригинални предни и задни накладки...

Жълтите ЕБЦ на мустанга са фантастични:
http://penkiller.com/index.php/topic,1753.0.html

Понеже на български я няма цялата информация:

Цитат
EBC Ultimax2™ Brake Pads
Photo: EBC Ultimax2 Brake Pad Box
Our radically improved Ultimax ECO friendly brake pad. If you thought our Ultimax brake pad was good, this one is even BETTER!
This is what Ultimax2™ brake pads deliver:
Superb daily driver R90 type approved pad.
Features red “brake in’ surface coating for instant safe braking after install.
New 100 % ECO friendly material with ZERO sulphides.
No shims for noise reduction needed.
More bite from cold.
Works in hot and dry climates as well as in cold.
Fully R 90 approved as was the original Ultimax grade.
If you simply need a quality OEM replacement pad, look no further than the Ultimax2™ brake pad.
Made in the UK Bristol EBC Brakes manufacturing plant the Ultimax2™ brake pad is a beautifully engineered brake compound that lasts well, produces minimal dust and is the perfect choice for the urban or daily driver. Why spend more if all you need is a quality replacement pad?
The Ultimax2™ brake pad is a total NON METALLIC pad containing ZERO steel fibre making this a cleaner pad far less aggressive to cast iron brake rotors.
Ultimax2™ has also been graded Code “N” by the USA brake ratings system meaning this receives the TOP award for its environmentally friendly status and has also achieved the much coveted GG friction rating, almost unheard of in the automotive brake Industry.
The Ultimax2™ brake pad will replace the original Ultimax predecessor material on a stock rotation basis.

Линк към страницата на ЕБЦ: https://ebcbrakes.com/product/ultimax-brake-pads/
Re: ЕБЦ Ултимакс за Ленд Круизър за 102 лева?!
« Отговор #1 -: Юли 27, 2017, 09:53:41 21:53 »
Моите Ultimax-и пък от вчера се търкалят, няма да пускам цяла тема, защото поради отвратителното време и спартанските условия за работа нямах възможност и желание да снимам.
Накратко, дойдоха за около 9 работни дни, оказа се, че съм поръчал грешни заради граничната година на колата ми. За щастие хората имаха налични и от правилния модел, и ми ги смениха без никакви проблеми. Взех си и дискове ATE, за да е пълно щастието. Смених ги снощи като спазих процедурите и смазките, ремонтни комплекти не съм сменял, защото нямаше нужда.
В комплекта има само накладки и упътване - не очаквайте бонуси като при "шарените" серии. Самите накладки откъм диска за посипани с някакъв червен абразив, който има за цел да е възможно спирането преди да са се напаснали с дисковете и наистина спират от първия миг, а според мен е възможно да има и почистващ ефект ако се монтират на карани дискове. Докато все още го има, червеното създава странно стържещо чувство, но след 10-20 километра явно се износва и всичко се нормализира.
Друго, което ми направи впечатление - в упътването не пише нищо за "break in - на други накладки съм имал като инструкция да правя резки спирания от 100 да 10 км/ч пет пъти подред, докато замиришат яко, без да допускам спиране на място, и после да карам поне 10 минути нормално да се охладят. При тези пише точно обратното - първите 360 км да се избягват резки спирания. Естествено смятам да се доверя на производителя.
За момента освен да кажа че ги усещам много "хапливи", и да похваля комбинацията, че няма никакви поскърцвания и каквито и да било звуци, няма какво повече да добавя.
Като минат тези 200 мили, ще напиша и коментар как се справят със сериозни натоварвания.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4016
  • Профил
Re: ЕБЦ Ултимакс за Ленд Круизър за 102 лева?! + 4 диска ATE
« Отговор #2 -: Август 04, 2017, 04:16:33 16:16 »
Пусни, защо не, пусни си спокойно. Доволен ли си?

Аз да покажа останалите консумативи за спирачната система и новите дискове ате.
Взех всички скоби водачи втулки планки и щифтове от Тойота и ми излезе неприятно скъпо 250 300 лв.
Винаги съм си мислел че дисковете и въобще спирачките на Ленд Круизер са малки. Обаче Те всъщност са доста големи да не кажа огромни и Това обяснява защо никога не съм имал проблем да спра при каквато и да било ситуация.
Колата е много голяма, гумите са 285 60 18 което на диаметър е повече от гумитена Hummer H2. В тези огромни колела спирачките изглеждат малки всъщност са много големи масивни.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4016
  • Профил
Re: ЕБЦ Ултимакс за Ленд Круизър за 102 лева?! + 4 диска ATE
« Отговор #3 -: Август 16, 2017, 07:21:59 19:21 »
Накладките пристигнаха. На пръв поглед изглеждат много добре качествени са и най-вероятно сме им уцелили модела.
102 лева за всички накладки на тази кола е историчвско постижение, да оставим настрана, че са EBC Made in UK.
Апропо на едните освен ЕБЦ и Тойота пише "Акебоно" това е марка която съм купувал за Мустанга.
В кутиите отново има упътвания и лепенките EBC Brakes но този път не намирам греста за смазване на апаратите. Всъщност в пликчета с грес на жълтите накладки имаше обикновена медна грес, даже бих казал с по-малко съдържание на метални частици отколкото греста на Вюрт която аз използвам.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4016
  • Профил
Re: ЕБЦ Ултимакс за Ленд Круизър за 102 лева?! + 4 диска ATE
« Отговор #4 -: Август 18, 2017, 07:08:52 19:08 »
Синтетична грес за лагерите на предните главини Мотул, обезмаслител Бардал и спирачна течност 5.1 Мотул.
Изкуших се да взема спирачна течност Мотул 660, но при цена от 27 лв за бутилка и при размера на казанчето за спирачна течност на Тойотата предпочетох да взема тази Защото цената е доста по-ниска а опасността да трябва да купувам още една бутилка е реална.

Лагерите на предните главини на тази кола се регулират и са доста капризни към с мацката която ще бъде използвана. Повечето сервизи просто не разполагат със синтетична грес. Всъщност повечето сервизи почти не правят разлика между различните греди. Греста за лагерите на главините трябва да понася добре влага и разбира се да бъде синтетична. 13 е разликата в качеството на синтетичните и минералните греси е много по-голяма отколкото при моторните масла.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4016
  • Профил
Re: ЕБЦ Ултимакс за Ленд Круизър за 102 лева?! + 4 диска ATE
« Отговор #5 -: Август 24, 2017, 05:19:10 17:19 »
Естествено всичко се замаца още преди да сме започнали монтажа  :D ;D
Каталога на ЕБЦ е или грешен, или неточен, защото накладките в кутията много приличат, но не са съвсем същите и не стават.

Другия проблем са прословутите предни лагери. У нас общоприетото схващане, е че се оставят леко хлабави. Науката и технологиите обаче предписват конусни лагери да се натягат и това да се мери с определени уреди, нещо, което никой у нас не прави. Тук-там има разни байчета дето мтого ги чували регулируемите главини, всеки си има теория, коя от коя грешна. От Тойота не правят изключение, пуснаха ме с лагери регулирани така, че тропат.
Другия проблем, е че никой не гресира лагерите правилно, което ги съсипва веднага. Комбинацията между лошо гресиране и хлабава настройка води до вечни проблеми.

Какво трябва да се направи?
Новият лагер да се натъпче с грес от едната страна докато започне да излиза от другата. Целта е всички кухини между черупките да бъдет уплътнени с грес.
Да се използва супер висококачествена синтетична грес, ще кача снимки и спецификации.
Лагера да се монтира и да се притяга докато главината се върти на ръка.
След това да се отхлаби и да се натегне на ново по спецификация.
Да се сложи законтрящата шайба с ключ и да се затегне законтрящата гайка на 47 фут паунда.
Дас е законтри с по едно ухо на законтрящата шайба.

В 99% от случаите това трябва да се прави с нови лагери, защото старите са разбити от недогресиране, недогресиране с неправилна минерална грес с литиев сапун (боклук) и недонатягане.

Мотул препоръчват греста да се сменя на всеки 30.000 километра, което включва сваляне, разглобяване, почистване, измиване, натъпкване с нова грес, сглобяване и натягане на ново.
Аз първо намерих Тех Грес -300, след това прочетох, че Nautic Grease е по-хубава. И двете греси са синтетични.
Tech Grease 300 е кафеникава, Nautic Grease е синя и много по-лепкава, става на конци като си разделиш пръстите. И двете греси не миришат на грес, като 300 има все пак литий и молибден, докато Наутик е не разтворима във вода, на калциева основа и напълно синтетична. И двете са NLGI-2 и двете са за екстремни налягания. Само на вкус не ги пробвахме  ;D ;D ;D
Да видим сега какви накладки ще се намерят и дали лагерите ми още стават или ще купувам нови.
Ако имате такава кола - Тимкен - Пловдив, комплекта беше 90-100 лева, щампи и серийни номера 1:1 с оригиналните лагери с които е излязла от завода. По ютуб също гледам разни Тойоти от които излизат Тимкен. Не се чудете защо американски лагер излиза от японска кола, Тимкен имат заводи в Корея, новата лагер-главина на мустанга ми е Тимкен-Корея.

На скрийншота обърнете внимание за 30.000 км/24 месеца период за смяна на греста.

Общо взето съм много неприятно изненадан.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4016
  • Профил
Re: ЕБЦ Ултимакс за Ленд Круизър за 102 лева?! + 4 диска ATE
« Отговор #6 -: Август 27, 2017, 12:22:21 00:22 »
Купих накладки АТЕ за 160 лева и проблема се реши.
Каталозите обаче са грешни, верните накладки ги взехме със сравнителен материал една стара.

Снимал съм колко феродо остава на старите след 20.000 км, няма и наполовина са, което ми харесва.

Старите дискове обаче са направо опасни. На 250.000 км. имат още материал и не са опасно тънки. На долната граница са, но не са прекалено износени.
Смущаващото е състоянието на преградите отвътре. Те са се изпарили, станали са тънки като фолио и се рушат и изчезват.

Знаех, че имам и накладки и дискове за още 20.000 км, но просто самото число 250.000 ме караше да не продължавам да ги използвам.
През ум не ми е минавало, че е възможно диска да започне да се разпада по този начин. Оценявам състоянието му като много опасно.
Даже си мислех, че леко се глезя като сменям "здрави" работещи части с още живот...

За първи път напълнихме ролковите лагери на предните главини с правилната грес NLGI2 - морска синтетична калциева грес Мотул.
И пак за първи път натегнахме лагерите както е по книга, а не им оставихме луфт.

Сменил съм майстора и ходя в новия сервиз на този при когото си поддържах опелите и мустанга отначало. Той знаеше как се регулират такива лагери с натягане.

Имам още едно съобщение... Служители от базата на кугърите крадат зелена грес Кастрол и я раздават по разни сервизи. Лагерите на главините ми бяха смазани - вътрешните със зелена грес Кастрол, външните с бяла минерална литиева грес, която беше изгоряла и втечнена.

Последното регулиране беше в Тойота, които нито са сменили греста, нито бяха регулирали като хората.
За сметка на това ми няма скобите, които държат накладките да не дрънкат.
Тръгнах си от Тойота, обадих им се, че колата плува по пътя и дрънка, те казаха, че всичко било по книга. Просто са ми оставили лагерите хлабави и са ми свили скобите. Пичаги!

Синята грес на Мотул е много мазна и много лепкава, залепва за всичко и едвам се маха.

Новите дискове АТЕ са с по-различна конструкция на преградите и са малко по-леки.

Накладките видимо са като за някаква друга Тойота.
Бях готов да ги преправя, като ги отрежа отстрани по правилния контур и им разпробия отвори за щифтове, обаче феродото им е по-ниско и щяха да прецакат дисковете, отделно, че нямаше да спират хубаво.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4016
  • Профил
Re: ЕБЦ Ултимакс за Ленд Круизър за 102 лева?! + 4 диска ATE
« Отговор #7 -: Август 27, 2017, 05:24:19 17:24 »
Ето как изглежда сработването след 48 километра смесено градско и планинско. Карал съм много внимателно.
Лагерите са тихи.
Спирачките са ОК и се усилват.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4016
  • Профил
Re: ЕБЦ Ултимакс за Ленд Круизър за 102 лева?! + 4 диска ATE
« Отговор #8 -: Август 30, 2017, 05:55:53 17:55 »
Първата сменена част от окачването на Ленд круизъра са предните биалетки, SWAG по 44 лева бройката. Качеството на тампоните ми се видя много високо.
Веднага се усети разлика във возенето, защото оригиналните бяха много разбити.
Колите с хидравлично окачване много разчитат на стабилизиращата щанга, защото в комфортен режим и направо левите и десните колела са свързани и си преливат масло. Така всяко колело ползва и двете сфери на окачването за разширителни съдове и пружините са двойно по-мек.
Недостатъка, е че без стабилизираща щанга колата ще се обърне, защото при накланяне окачването не оказва никаква съпротива.
Съответно при разбити проводи на стабилизиращата щанга окачването не работи правилно.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4016
  • Профил
Re: ЕБЦ Ултимакс за Ленд Круизър за 102 лева?! + 4 диска ATE
« Отговор #9 -: Септември 16, 2017, 04:13:40 16:13 »
Абе аз си мълча, обаче освен, че предните не станаха, задните направиха деруги на чисто новите дискове и като загреят вият.
Нещо чурук работа ще се окажат тия ебц-та.
На мустанга след първоначалната еуфория, че ми работят спирачките, след като оправих лагер-главината и изправих дисковете и там положението не е WoW.
Като оставим ЕБЦ настрана, имам чувството, че и Амсойл нещо няма да ме изкефят в крайна сметка. Да, впечатляващо е по-бързо то въртене на стартера при ново масло, обаче аз толкова потъмняващи масла не съм използвал. 6-7.000 на тойотата и 3-4.000 на мустанга, Еми черно-зелени са тия масла. Не е защото мият. Тойотата отвътре е гледана на 210.000 колко е чиста карана с кастроли и мотули. Тоест, предишните масла са мили достатъчно. Сега две смени с Амсойл, първото го смених на 6.000 км, второто е сега на малко повече, еми егати чернилката. Това не може да е нормално и е мръсотия от самото масло в доказано чистия ми двигател. На мустанга също толкова черно масло не съм виждал. Май бях сипвал 300V, то стана такова.
Трябва да се чете в нета отзиви и по двете теми.
Re: ЕБЦ Ултимакс за Ленд Круизър за 102 лева?! + 4 диска ATE
« Отговор #10 -: Септември 17, 2017, 08:36:40 20:36 »
Значи, предните ултимакс-и ги карам вече поне 3000, интересно и при мен има свирене, но то е изцяло по моя вина или някакво проблемче (ще видим дали ще продължи след смяна на сп. течност и обезвъздушаване), защото свири само от едното предно колело, и то при много леко натисната спирачка. Иначе за спиране, спират и то много, на връщане от морето един с ауди а5 син мат (ако случайно чете: да пукнеш дано!) засече цяла  колона движеща се с около 170 - трима пред мен и още няколко отзад, по едно и също време започнахме да спираме всички, и се оказа че дистанцията с тия отпред я увеличавам, но тия зад мен щяха да ме отнесат.