Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4922
    • Профил
Много интересни колони от Пионер/Pioneer  S-81QL http://pioneer.bg/audio-video/govoriteli/pioneer-s-81-ql
Вероятно лентите са бас, бас-среда, среда, концентрични/коакдиален високочестотен и лентов супер високочестотен.

Дават им до 100 килохерцa, което е заради лентовия супер високочестотен.

Забележителности в случая е цената която при 1380 лева за чифт е много изгодна.

Забележителни характеристики:

- Арамидни мембрани, тоест тъкани и оформени със смола, приема се за една от най-добрите конструкции за мембрана на високоговорител. Има мембрани и от кевлар и от карбон. Всичко това са високотехнологични супер влакна, които в тези условия не работят на границата на възможностите си. За, когато преценяваме кой материал е по-добър не можем да вземем основните им характеристики защото тогава би трябвало карбона като най и здрав да спечели.
При това от арамид са направени всички комисии мембрани в колоните, двата баса и средата.
- Концентричен/коаксиален със средночестотния високочестотен. Това елиминира в голяма степен грешките в амплитудно честотна характеристика поради наслагване извън оста на слушане на два говорителя които не излъчват от една и съща точка в пространството. Такава е конфигурацията на всички конвенционални тонколони и всяко едно озвучителни тяло което излъчва звук от точки намиращи се на различно място в пространството изпитва проблемите с неравномерно сумиране извън остана слушане.
- Купол на високочестотня направен от титан. Дори да ме е скъпо и да е банално все пак е приятно да знаеш че са обърнали такова внимание. Ако й разделителният филтър не го товари с по-ниски честоти отколкото може да понесе и го отрязва преди да достигне зоната на пречупване и разкрещяване, тогава със сигурност си върши работата блестящо;
- Лентов супер високочестотен. Лентовите говорители са най-бързите и най-добрите с най-ниски изкривявания и най-голяма динамика. Ако е поне от средно качество в ролята на супер високочестотен лентовия високоговорител само подобрява системата. Супер!
- Честотен обхват от 30 Херца до 100 килохерца. Дори 30 да са на -10 децибела, пак е добре. 100-те килохерца означава, че всичките Ви сетива ще бъдат включени. Хората имат скелетен слух, който улавя много високи честоти. Освен това лентовите говорители с нищожната маса на мембраните си са изключително бързи и изключително добри във възпроизвеждането на преходни процеси.
- Чувствителността от 85.5 децибела прави достоверна претенцията за долна граница на обхвата от 30 Херца, като същевременно навежда на мисълта, че и АЧХ може да е доста линейна, защото са имали достатъчно запас чувствителност на средночестотния и двата високочестотни за подтискане на всякакви пикове.

Цената е супер, изглеждат добре.

Това са тонколони, които могат да бъдат препоръчани на хартия. Бих отишъл да ги чуя от любопитство.

Преди да ги купите задължително ги прослушате и ги купете само ако Ви харесват!

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4922
    • Профил
Re: Много любопитни домашни колони от Pioneer
« Отговор #1 -: Август 09, 2017, 10:05:15 22:05 »
Пуснах линк насам в една стара, но хубава тема:
Упътване за начинаещи аудиофили
По въпроса с доработките.
Цитат
Ще бъдат възможни и няколко доработки, вътрешно окабеляване, кондензатори, евентуално допълнителен НЧ филтър на долния нас ако няма, зобел на средата ако няма, качествена вата. Ако много напрднете и изработка на по-солидни кутии.

Добре е да започвате направи си сам ако ще постигнете по-добър звук от на такива колони. ......
......   ...   ...
.... На първо място, ще Ви се наложи да използвате по-качествени говорители, а тук летвата вече Ви е вдигната с арамидни мембрани, титанов купол и лентов високочестотен.
.............
................
Както казах, тези пионери са много добра находка.
Организирам посещение за прослушване!

Оказа се, че цената е малко по-висока, може в момента да са на разпродажба...
По-интересното, е че докато търсех цената попаднах на тема в БГаудио в която са използвали името на модела на Пионер за фалшив маркетинг и СЕО на изделията на Rutcho или Румен Суванджиев, пълен репортаж: http://penkiller.com/index.php/topic,1791.0.html