Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 5362
    • Профил
Новият двигател на Мазда от 2019 г. информация

Какво знаем за обавения нов ДВГ на Мазда, който ще се появи през 2019 г.

Основната новост, е че икономията на гориво ще се повиши с между 1/3 и 1/4, тоест между 33 и 25%, зависи от гледната точка. Официалното твърдение, е че ако даден автомобил досега е имал икономия от 30 мили за галон, вече със същото количество гориво 3.75 литра ще изминава почти 40 мили или 64 километра, което са 5.85 литра на 100 км. Ако се отнася за кола с нормални размери и реален градско-междуградски цикъл през реални четири сезона е много добре.
Имам колега, който с Опел Вектра С 150 к.с. 1.9 дизел, Опел Инсигния 160 коня 2.0 дизел автоматик и Ауди А6 3.0 245 коня дизел със 7 степенна DSG прави реален разход 5.8 извън града с малко градско. Като обаче в града му харчи повече, както и през различните сезони - зима студ и лято жега на климатик също има вариации. Той обаче кара много бавно и рядко с повече от 120. Инсигнията май харчеше най-много, колкото и да е странно. Та, ако кола от среден клас даде реален целогодишен разход от 5.8 ще бъде уникално.

Обявено, е че в някои, ако не и във всички или почти всички режими ще използва принципа на самозапалване. Това обаче не го прави дизелов. От тук можем да си направим извода, че степента на сгъстяване ще бъде висока.
От малкото информация разбираме, че новият супер икономичен горивен процес на Мазда ще използва гориво бензин, а не дизел, ще има ниски вредни емисии като бензин и ефективност като дизел.

Интересно!

Къде ли е тайната, дали е горивна камера като на ДВГ с директно впръскване, която е с доста особена форма за да задържи обогатения заряд в средата около свещта и да го заобиколи с необогатен въздух или нещо ново? Ето тема в която се виждат буталата и главата на двигателя на Корвет С7 - http://penkiller.com/index.php/topic,769.0.html дали е нещо такова, но с повече сгъстяване и устойчиво на топлина и механично натоварване? Керамични бутала най-после??

Допълнение: След допълнително проучване открих в какво с състои иновацията. Двигателите работещи с хомогенна смес са по-екологични. Това са бензиновите двигатели, които първо смесообразуват, а след това се подава искра в хомогенната им смес и горенето е при еднакви условия във всички части на горивната камера. Това са т.н. HCSI homogenous charge spark ignition или хомогенна смес със искрово запалване.
Дизеловите двигатели пък от своя страна са много ефективни заради високата степен на сгъстяване и самозапалването, което произтича късно в такта сгъстяване. Обаче, понеже горивото се впръсква и веднага започва да гори, това горене се случва по фронта на горене и затова има зони в които горенето е много богато на гориво от което се генерират вредни емисии като сажди, азотни окиси и т.н. Този горивен процес се нарича SCCI stratified charge compression ignition или наслоена смес със запалване от сгъстяване.
Сега мазда са направили двигател с хомогенна смес и запалване от сгъстяване, така имаме ефективност като на дизел и екологичност като на бензин.
Как ли става смесообразуването? Съмнявам се да са успели да съживят впръскването на гориво със стандартен инжектор в порта на главата преди смукателния клапан. 1/2-ра от продадените през 2016 г. в САЩ леки автомобили са били с директно впръскване.
Защо самозапалването е по-добро от искровото запалване?
- Защото както знаем от динамиката на флуидите, налягането на газовете е еднакво в целият обем, който изпълват. В динамични системи това не е съвсем вярно, но до колкото преместванията в горивната камера и особено в края на сгъстяването са много по-бавни от скоростта на звука - което е скоростта с която се пренася налягането във въздух, то можем да приемем, че е абсолютно вярно.
И така, когато са налице условията за самозапалване, те са налице едновременно в цялата горивна камера. В случая с дизеловите двигатели макар условията да са налице, горенето се случва само на границата между горивото и въздуха в камерата.
Новият двигател обаче би трябвало да има хомогенна горивна смес и горенето да започне едновременно навсякъде.
Това ще позволи горенето да започва много по-късно отколкото в сегашните двигатели. При дизелите това ставаше 1 до 3-4 градуса преди горна мъртва точка в такта сгъстяване, а при бензините между 10 и 50 градуса, типично 25-35 в най-използваните режими. Това означава, че част от енергията на горивото се губи в безсмислено противодействие на движението на буталото, просто защото горенето е бавно и за да имаме пик на налягането 15-20 градуса след горна мъртва точка трябва да запалим сместа много по-рано.
Може би с новият горивен процес на Мазда, който ще се казва Скайактив (Mazda Skyactiv HCCI) началото на горенето ще бъде след горна мъртва точка и загубите ще бъдат елиминирани. Отделно от това високата степен на сгъстяване също ще допринесе за ефективността.