Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6435
    • Профил
Закона на Зиф
« -: Август 11, 2017, 03:08:26 15:08 »
Да обсъдим закона на Зиф.

Според този закон, най-често използваната дума в даден език е използвана два пъти по-често от думата на второ място по използвания, три пъти по-често използвана от думата на трето място по използвания, 4 пъти по-често използвана от думата на четвърто място и така нататък...
До сега беше загадка защо това е така: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0181987
Зависимостта е валидна за повечето езици по света.
Много любопитен Факт е обаче че същата зависимост се открива и между населението на градовете на повечето държави по света.
Най-големият град е с два пъти повече население от втория по големина, три пъти повече население от третия по големина, 4 пъти повече население от четвъртия по големина и така нататък.
Зависимостта е открита и при сравнение на големината на богатствата на най-богатите хора в някои западни държави. Най-богатия човек е два пъти по-богат от втория най-богат, три пъти по-богат от третия най-богат и така нататък.

Интересно ако срещнем извънземна цивилизация дали зависимости като Законът назиф ще ни помогнат по-бързо да намерим общ език и да се научим да общуваме помежду си. Тоест, дали тези зависимости са някаква естествена проява на законите на природата.