Здравей Гост

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4441
  • Профил
Домашен профилактичен ремонт на хладилник Самсунг на който му спира горната част
Хладилника е Самсунг модел rl41hci, ремонт на Samsung RL41HCIH.

Виждам че темата се радва на голям интерес.
Проблемите с хладилниците в моето семейство продължават.
Преди 8-9 години купих един доста добре изглеждащ Самсунг за вилата за няма и 1.000 лева. Има Ноу Фрост, дисплей с температури, на лицето на вратата, копчета, функции много впечатляващ е. Даже отпред е иноксов.
ОБАЧЕ, се оказа, че хладилника Самсунг е хладилник само във фризера, а горе в хладилната част кара студено с едно вентилаторче. Когато се натрупа лед по въздуховода и вентилатора, горната част спира да работи. Лед се натрупва най-много на два месеца, обикновено всеки месец.

Сега ще търсим нов, защото този започна да прави номера вече непрекъснато.

Ето инструмент за търсене на хладилници:
http://www.ranker.com/list/refrigerator-brands/werner-brandes?utm_expid=16418821-311.AAszGoDYQ7WZsue0Bhz6ww.0
Има рейтинг на марките хладилници. Също така можете да търсите и други продукти, техника и мебели.

Либхера вкъщи работи безупречно.

Ще кача снимки и на двата хладилника.
Re: Re: Ужас! Не мога да си купя хладилник!
« Отговор #1 -: Август 07, 2017, 05:30:57 17:30 »
Liebherr са добри и здрави хл-ци, постигат конкурентна цена заради производството около Пловдив, някой модели от високия клас си се правят в Австрия, но постигат добри цени заради оптимизирания транспорт до Бг. В гаранцията нямат равни - имат си собствени техници, а не разчитат  на разни смешни сервизчета, но до това така и не се стигна, към момента ползвам един среден клас вкъщи вече 4 година и не мога да се оплача по никакъв начин.
Re: Re: Ужас! Не мога да си купя хладилник!
« Отговор #2 -: Август 10, 2017, 04:35:28 16:35 »
Ако се интересуваш от Liebherr имам приятел проектант в Пловдив , мога да го питам за някой читав модел.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4441
  • Профил
Re: Re: Ужас! Не мога да си купя хладилник!
« Отговор #3 -: Август 11, 2017, 04:47:11 16:47 »
Проблем и ремонт на хладилник Самсунг rl41hci / Samsung RL41HCIH. Възрастта му е около 9 години, а проблеми създава от втората година насам.
Проблема на хладилника ни е че горната му част, която е хладилник престава да работи. Хладилника трябва да се размрази напълно за да проработи отново горната част. Фризера винаги работи без проблем.
Необходими инструменти: Сешоар и отвертка Филипс или т.н. плюсова.
Не мога да не спомена и майсторите. Такива глупости бяха говорили, бил пробит, трябвало да се пълни, трябвало нов. Пълни глупости! Пълненето било 70 лева, ама нямало да помогне. Повечето глупости през човек или по телефона. Един даже дошъл гледал хладилника мъдро и възпроизвел същите глупости.
След ровене в англоезичния Интернет разбрах доста неща за хладилниците с едно студено тяло е пренос на студен въздух с вентилатор.

Във фризерната камера има вентилатор между два капака оформящи въздушни канали между него и хладилния радиатор.
Вентилатора смуче от отвор долу в ляво в далечния край на хладилния радиатор свързан със смучещи отвори в долната част на хладилника и нагнетява през каналите в отвор горе в дясно свързан с нагнетяващи отвори по височина на хладилната част.
Първото, което всяка домакиня прави е да напълни хладилника с найлонови торбички, които да блокират повечето нагнетяващи отвори. Хладилник, който разчита на принудителна циркулация не може да бъде чак толкова претъпкан.

Както ще видите на снимките, двата капака се разглобяват и отзад се показва радиатора на фризера, който е плътно задръстен с лед. Дори 10 часа размразяване не помагат, защото и двата пластмасови капака са с допълнително залепена топлоизолация и радиатора стои като в термос.

Един от хората публикували по темата беше използвал сешоар за да размрази по-бързо радиатора. Същото направих и аз. За около 10-15 минути упорито духане отблизо леда се разтопи напълно. Преди това дори не капеше.
Долния канал от който трябва да засмуква от хладилника беше зад най-дебелия лед, около 10 см. Леда след 2-3 часа, този лед не беше мръднал.

Ще бъде полезно да знаем по-качествените модели на Либхер.
Тука селските специалисти препоръчали Беко и Индезит. Либхер гърмял между 2 и 4 години. За мен това са невменяеми приказки.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4441
  • Профил
Хопаля! Хладилника Samsung RL41HCIH е готов поправен и работи като звяр!
а около два часа падна на 12/-12 градуса съответно, горе и долу. Първоначалната температура беше 30 градуса + всички въздуховоди бяха старателно продухва и със сешоар. След 15-16 часа вече е на максимално ниски температури от -25 във фризера и 1 градус по Целзий в хладилника.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4441
  • Профил
Оказа се обаче, че повреда наистина има...


Според мултицета нагревателя за размразяване на радиатора във фризера е отворена верига, тоест е изгорял.
Ще кача още снимки.
За една седмица се заледи по същият начин както беше преди и дупката за циркулация на хладилната част се запуши от което ми се стопли бирата.

Ето тук измервам съпротивлението или по-скоро търся електрическа верига на буксата на нагревателя за размразяване на хладилния радиатор:

Очевидно веригата е отворена, тоест нагревателя е изгорял.
Пробвах дали причината не е в буксата, мерих и отзад и отпред, проверих и дали не е във връзката между кабелите и нагревателя. нагревателя е съвсем изгорял.
Хубавото, е че има нови и съвсем не са скъпи.

Проверих веригата от край до край:


Белия кабел през реле отговаря за нагревателя.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4441
  • Профил
Сагата с хладилника продължава.
Резервни нагреватели има и цените им варират между 11 и 30 евро.
Точно същия нагревател няма но има с 8 серпентини и две които могат да бъдат извити така че да стане.
Нагревателен е Критична част защото задействането му става през реле и работи направо с мрежово напрежение. Тоест когато електрониката и реши че трябва да размразя хладилника радиатор задейства едно реле което включва нагревателен направо на 230 волта.
Диагностика на тези хладилници се прави на ръка като се пипне компресора ако е съвсем леко топъл значи количеството на Фараона е нормално и съответно ремонта Ще мине с нагревател за 15-тина евро и приспособяването му. Ето резервната част нагревател за размразяване на хладилник: https://www.ebay.co.uk/p/First4spares-Fridge-Freezer-Defrost-Heater-Evaporator-Element-for-Samsung-Rs21/1082416392?iid=390847151518 за 11.45 паунда. Не е съвсем същият, но със сигурност може да се приспособи.
Ако обаче компресора е горещ така че човек не може да държи ръката си продължително върху него Това означава че освен всичко останало хладилника е загубил и малко фреон. В такъв случай трябва да се купи цялата сглобка на радиатора с нагревателя и да се извика хладилен техник който да го монтира със запояване или заваряване и съответно да напълни хладилника с нужното количество фреон. Цена около 71 паунда без доставката: http://www.espares.co.uk/product/es1606664/freezer-evaporator?pageNumber=1&PartTypeId=1960&ModelId=2119081 и стои въпроса дали има кой да го монтира.
Естествено хладилника винаги може да бъде изхвърлен и да бъде Купен нов.

Докато го разглобявах видях и точките в които евентуално се получава пробив. Елементарни и лесно достъпни места с голи медни тръби, които се окисляват и корозират. Ако на нов хладилник или още не пробил бъдат обработени с качествена боя хващаща върху мед всичко ще бъде наред за много дълго време.