Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4954
    • Профил
14% повече загинали по пътищата на САЩ през последните две години.
Увеличението е до 40.000 броя смъртни случаи годишно и специалистите го обясняват с активните системи за безопасност.
Работата била там, че системите първо не са достатъчно съвършени, второ шофьорите не знаят достатъчно за функционирането им и трето, шофьорите се деквалифицират.
Системата за автоматично спиране на Нисан например работи само до 50 км/ч. Повечето водачи обаче не знаят това и разчитат на нея и при по-високи скорости, а това понякога е фатално.
Има доказани случаи на фатални инциденти по вина на авто пилота на Тесла, който не разпознава високи превозни средства като ремаркета, камиони и трактори и не работи добре когато пътната маркировка не е хубава.

Имаше оплаквания и когато се появиха първите коли с ABS на спирачките. Основно по-добрите шофьори твърдяха, че без АБС спират по-добре на сухо и на лоши настилки.
Тогава обаче нямаше повишаване на смъртността при пътни инциденти, а с второто поколение АБС и асистента за допълнително спирачно усилие бяха преодоляни всички критики и оплаквания.
Първият Дистроник на Мерцедес намали инцидентите свързани с обикновените темпомати.
Исторически, нововъведенията в автомобилите винаги са идвали, когато общото ниво на технологията ги предостави като възможности.
Струва ми се обаче, че единственото съвременно в активните системи за безопасност и автономност са техните функции. Технологията обаче е доплерови радари, камери, стандартна схемотехника и силициеви процесори работещи по стандартни изчислителни протоколи е от 80-те години на 20-то век по идеи от 60-те и 70-те. Да, има миниатюризация, но не се използват нови видове сензори. Освен това тези системи нямат никакво осигуряване с втора и трета заместваща система. Те просто не разпознават дадена опасна ситуация, която водач активно управляващ автомобила би разпознал безпогрешно и това може да бъде края на живота на пътниците.
Изглежда съвременните системи за "безопасност" са до известна степен екстри с маркетингов ефект, които повишават сумата, която производителя прибира за всеки един автомобил.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4954
    • Профил
Сега пък противоречива информация.
Направено е изследване според което системите за безопасност са предотвратили десетки хиляди инциденти в САЩ...


Помощните системи за безопасност са предотвратили близо 90.000 катастрофи за година в САЩ
IIHS) са изследвали работата на системите за безопасност. Изводите са направени с кръстосано съпоставяне с полицейската статистика..

Изследвани леки коли оборудвани със система за следене на „мъртвите” зони и на лентата на движение. Изпозвани са данните на пътната полиция за инцидентите между 2009-2015 г. с коли на 6 производителя, които са предоставили данни за колите попаднали в катастрофи. General Motors, Mercedes, Volvo, Subaru, Honda и Mazda.

Оказва се, че системата за следене на лентата е намалила нцидентите при престрояване с 11% сред оборудваните с нея коли и броят на пострадалите е снижен с 21%. Асистента за наблюдение на „мъртвите” зони е намалил тези катастрофи при оборудваните с него автомонили с 14%, а броят на пострадалите – с 23%.

Благодарение на тези екстри за безопасност са предотвратени 90.000 катастрофи и 60.000 наранявания в различна степен в това число и смърт.

Според производителите тези системи намаляват риска от катастрофа наполовина. Американският застрахователен институт за пътна безопасност обаче посочва, че половината от шофьорите нарочно изключват асистентите за безопасност. Това означава, че потенциала за предотвратяване на инциденти не е напълно използван.

Тук ще посоча нещо, което знам от имунологията. За да няма грипна епидемия трябва да има критична маса ваксинирани поне 85-90%. При автомобилите ако повече от половината имат системи следящи обстановката на пътя и реагиращи в някаква степен, то инцидентите с участието на две и повече автомобила могат да намалеят драстично, защото дори един да направи рискова маневра, околните ще реагират.

Тук идва момента с мрежата обменяща данни между автомобилите.

Също интересен е въпроса, какво ще стане ако всички коли на пътя имат системи следящи обстановката. Дали действията на системите ще бъдат адекватни? Може би сега софтуера им е писан предполагайки че ще бъдат ексклузивни. Дали този софтуер ще бъде адекватен, когато вече всички имат автоматични активни системи за безопасност?

Със сигурност ще разберем. Или поне тези от нас, които тичат по-бързо от Уайт Уокър...