Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4566
    • Профил
Защо туристите си отиват от Лозенец
« -: Август 16, 2017, 03:03:09 15:03 »
Последните няколко години са все по-лоши за туристическия сезон в село Лозенец, община Царево, област Бургас. Те са лоши и за целият ни морски туризъм. Конкуренцията от страна на Гърция е много силна, но голяма вина имаме и самите ние, защото буквално изгонихме традиционните български туристи от черноморските курорти.
Причините за това са много и всички са обсъждани подробно, както в публичното пространство и медиите, така и в обществото.
Едновременно се забелязва отлив на туристи и намаляване на платежоспособността на летовниците, които избират да прекарат лятната си отпуска в село Лозенец.
Докато традиционно Лозенец успяваше да привлече туристи най-вече от София и допълнително от големите градове, това лято вече се наблюдава подмяна на типа летовници с такива от по-малки населени места.
Естествено, различните туристи имат различни вкусове и както вече отбелязах различни възможности. По тези причини хотелите, ресторантите и баровете страдат от намалени обороти в повечето случаи неколкократно.
Дълги години ресторантите работеха по цял ден и туристите обядваха без прекъсване между 12 и 18 часът. Сега редица ресторанти не обслужват следобед, като тази тенденция се е разпростряла не само в селото, но и в близкия къмпинг Оазис.
Дори съботно-неделният пик на парти туризма и морските уикенди не е същият според хора от туристическия бранш.
Оплакванията на туристите от Лозенец не са по-различни от оплакванията от кой да е друг курорт. Обслужването, цените, платената сянка, стопанисването на плажа, качеството на заведенията, липсата на паркинг, морската вода или съмненията около нея. Поне по последната точка се смята, че проблемите са преодолени в голяма степен. Хората обаче така са си изпатили, че от цели компании буквално не е имало кой да управлява автомобила по обратния път към София. Как туристите за забравят и да простят такова нещо? Да кажем, че черноморието постепенно ще изчисти репутацията си във връзка с чистотата на водата.

Защо сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Лозенец не е концесионер на плажовете около курорта?
Как е възможно всяка година да се допуска външни фирми да печелят от основния природен актив на морския курорт.

Всъщност всички клиенти на туризма идват само и единствено заради плажа на Лозенец. Ако Лозенец нямаше излаз на море, то и никой нямаше да ходи в Лозенец.
Плажа на Лозенец се управлява сам за себе си, за да изплати концесионната такса и да донесе печалба на предприемачите, които са я платили. Забелязвате ли, че всички туристически услуги предлагани от всички в Лозенец не присъстват в мотивите движещи стопанисването на плажа на Лозенец.

Хотелиерите и ресторантьорите биха искали безплатен плаж, защото това ще напълни хотелите и ресторантите им, концесионера естествено иска възможно най-скъп плаж.

Плажа е самостоятелна туристическа услуга независима от всичко, което става зад и около него.
Какво се случва с пълнежа, когато тези на върха на пирамидата овладеят ресурсите, които стоят в нейната основа?
Когато всички участници са движени от чиста стопанска логика можем да приемем, че съвпадението между интересите на туристическия бранш и концесионера ще бъде достатъчно голямо за да бъде взаимно изгодно.
Ако концесионера има друг достатъчно доходоносен бизнес и концесионирането на плажа за него е авантюра или развлечение.

Продължавам да си задавам въпроса, защо сдружения на хотелиери, общини или кметства не вземат на концесия собствените си плажове.

Следващата стъпка в същите разсъждения е да се зададе въпроса, защо изобщо е възможно отдаването на концесия на градски/общински/селски плажприлежащ към съществуващо курортно селище. Да се концесионират диви плажове извън населени места като Корал, Силистар или Брезите е напълно логично. Сегашната уредба обаче позволява диаметрално противоположни интереси в туризма.
Спомням си началото на 90-те години, когато за първи път ни скъсаха билетчета за същият този плаж, бил съм на 10-12 години и буквално ми увисна ченето, че е възможно да вземат пари на родителите ми за да ни пуснат на плажа.
Не ми се иска да злорадствам или да поучавам някого от тази страница, но все пак ще посоча, че отне поне 25 години им много целенасочени усилия на различни концесионери за да започна да ходя редовно в Гърция, където ме посрещат със сянка за автомобила ми, безплатна сянка за мен, обслужват ме качествено и не ми късат билетче под никаква форма за плажа. Аз съм гражданин на Европейския съюз и получавам невъзпрепятстван достъп до крайбрежието на други села отново в ЕС.

Спомням си също и че до преди 18 години най-хубавото място за къпане на лозенецкия плаж беше при скалите в северния му край. 17 години сърф училището беше разположено на най-неудобното място и за сърфистите и за всички, които искаха да се къпят в морето. Как никой не обърна внимание, че там е плитко и винаги има вълни, острова пази завет и излизането от загражденията е почти невъзможно за начинаещ сърфист. тази година за първи път от 17 години можах да вляза във водата на любимото си място без опасност да ме прегази 15 годишен сърфист. Аз самият съм може би първия възпитаник на същото сърф училище, което по чисто субективните ми впечатления никога не е полагало големи усилия да научи някого как се кара сърф много подробно. Пускаха ги да се лутат между скалите и въжетата и толкова.
Накрая и сърф училището си отиде, баровете сега жалят за младите туристи, което то е привличало.
Еми вземете плажа на концесия и привличайте туристи каквито Ви харесват.

Реших да се разходя от Лозенец до Корал. Без да преувеличавам беше много тъжно. Между плажа на Лозенец и Корал е плажа "Мечата дупка" или "Лагуната", някой е забил толкова много чадъри, че има и леко във водата. По-страшното обаче, е че голяма част от плажа е под някакво наколно заведение, което стига почти до водата. Тук вече има поле за сатира. Тюлени ли ще живеят в пещерата, която се е образувала отдолу?! За да прекосите плажа по дължина трябва да минете или през водата или под наколното жилище. Това е някаква гротеска. Кошмар.
Слагам и голяма въпросителна за канализацията на всично построено и настроено около въпросната меча дупка.
Обаче чакайте, още не сме стигнали до там. Пътя от главния плаж минава през самоволно издълбана рампа за пускане на джетове и лодки, бетонирано малко плажче, взривени и изкъртени скали, още едно плажче, което внушава мисли за падащи камъни, опасност за живота и дракони, желязна стълба, нещо изглеждащо като частна улица с бариери и надвиснали над скалите и водата постройки. След това се стига до наколното жилище доминиращо над вече официално бившата меча дупка.

Разходката продължи и през бившия къмпинг Корал. Тук не знам дали е подходящо да се критикува, защото същите нелегални комунисти населяващи изпотъпканите шубраци зад Корал го бранят от набезите на инвеститорите. Там има смущаваща горска агломерация с вид на бежански лагер. Химически тоалетни, соларни панели, диви хора, пътчета през джунглата. Всичко това е незаконно.

Дълго време туристите от Лозенец бягаха на плажа на Оазис, но от известно време там може да се обядва само на две места с различно скандални цени. Като казах скандал, присъствахме на нервен срив на готвача в по-далечното от двете заведения. Бяхме доста смутени, вече си носим сандвичи за да не ги безпокоим. Те и без това не работят от по някое време следобед до вечеря, иначе готвача се изнервя.

Стигаме до малкия плаж, преди беше на Химимпорт, сега е на Хасиенда, ама тази година беше без концесионер и безпризорен.
Ами, то плаж няма, ивицата е вече много тясна и затрупана с водорасли. Защо някой не го насипе с пясък, макар и нелегално остава загадка. Отделно пейзажа и тук вече не е природен, а урбанизиран с техногенен оттенък заради пробива през който минаваха камионите, които наливаха бетон за да спрат свлачището, което се активизира от построяването станцията на върховния съд.

В смисъл, че това всичко е една пълна пародия.

Е добре, къде да отида на плаж?
- На Аркутино.
- Прекрасно, обаче през юни, защото през август е горещо, защото е плитко, водата е неприятна и мръсна. Въпросителна за канализацията има и тук.
- На устието на Ропотамо?
- Да, но не всеки ден ми се върви 4 до 8 километра по сленцето.
- Силистар?
- Нали вземат такса...
- Синеморец?
- Опция е, но на косата при Велека е опасно за живота макар и екзотично, бутамята е хубав плаж. Най-хубавите плажове са в следващите пет километра покрай брега, първо са Брезите, а след това има още по-красиви.
- Къмпинг Делфин?
- Също много хубаво, обаче наскоро журналисти и на тях им лепнаха въпросителна с тръбата на кръчмата в северния край на плажа.
- Нестинарка е непроверена дестинация.
- Арапя пък била на края на тръбата от пречиствателната станция на Царево. Вони ужасно по главния път...

Какво остава за ниско мобилните, слабо информираните и чуждестраните туристи, които същи са ниско мобилни и слабо информирани?
- Разбира се централния плаж на Лозенец, където концесионерът ще ги оскубе както подобава. Нали заради тях го е взел на концесия, а не за да прави услуга на лозенецкия туристически бизнес.