Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4735
    • Профил
Домашен ремонт на прахосмукачка Филипс
« -: Август 19, 2017, 11:43:23 23:43 »
Домашен ремонт на прахосмукачка Philips FC 9194 Performer Pro 2200W Animal 1800W IEC.
Първо спря да се самонавива кабела, а след това спря и да работи.
Беше се счупил държача на кабела и беше блокирал макарата, след това вече се беше извадил единия кабел.
Прахосмукачката първо е много трудна за разглобяване. Освен че етрудна е и подло направена. Инструмента, който Ви трябва е торкс T15.
Първо да посоча, че за този ремонт на макарата и кабела Ви е необходимо да демонтирате само капака над бутоните. Поради липса на информация тръгнах да разглобявам отзад при въздушния филтър, продължих и отстрани и отпред. Отзад винтовете са достъпни с обикновен бит торкс т15, обаче отдясно посредата вече дълбочината е 3-4 см и Ви трябва по-дълъг инструмент. Отпред пак са плитки и отляво вече са прекалили. Ходих да купувам още инструмент от Бриколаж, взех и Г-ключе и отвертка, обаче отвертката се оказа къса. Винта е преместен без никаква причина 2 см назад спрямо другата страна и е дълбоко в калника.
За късмет, оказа се, че нямам нужда да отварям прахосмукачката чак до там.
С много псуване и мъки полу разглобих, полу изкъртиха задния капак. Сглобяването мина по-спокойно.
Важно: Разглобяването трябва да започне от махане на двете копчета както показвам на едната снимка. Тези от Вас, които се вживяват могат да увият отвертката с хартиено тиксо за да не остави следи. Така ще Ви бъде доста по-лесно. За пълно разглобяване ще Ви трябва и Торкс т15 тънък и дълъг поне 100 мм, отвертка с държач и бит няма шанс да влезе, затова с обикновен комплект няма да успеете. Няма да успеете и със стандартна отвертка Т15, които са по 75 мм.

Самият ремонт беше да отстраня парченцата пластмаса от контриращия механизъм, които блокираха макарата, да вържа един хубав класически възел на кабела за да не се измъква и да закача откачената кабелна обувка. След това просто сглобиха всичко наобратно.
Малкото бяло парченце мислех да не го слагам защото не помнех откъде изпадна при къртенето, обаче без него ключа за пускане не може да се натисне така че да заключи във включено положение. Та ми се наложи да помисля откъде е.
Използвах и мултицет за да проверя теорията си за повредата докато прахосмукачката беше разглобена. Измерих кабела, мотора и връзките. Единствения очевиден проблем беше откачената кабелна обувка в макарата.

Направата на прахосмукачката е ужасна, материалите са долнокачествени, кабелите са тънки, кабелните обувки са боклучиви. Много зле. Отвън изглежда добре и е невъзможна за разглобяване, обаче отвътре пада по-ниско от евтина руска техника. За сега работи и ако не я бяхме сецачи нямаше и да й изскубнем кабела, но факта, че отвътре е учудваща гадна си остава. В управлението има някакъв транзистор или територията, който се охлажда като просто стои в потока.
Самата макара за кабела е голям боклук.
Иначе е много силна и тиха и не прегрява.
Чак сега прочетох на табелата, че е произведена в Турция и дизайна е от Нидерландия. Където и да беше произведена, това е евтин дизайн.
Държа да подчертая обаче, че върши страхотна работа и има хубави накрайници, торбата е много голяма, смуче силно. След прахосмукачката не остава никакъв прах и не мирише. По някое време ще сменя и трите допълнителни филтъра. Допълнителните филтри реално почистват домът Ви от финни частици. Държа да уточня това. Не ме харесва отвътре, но работи по два часа без да спира и чисти много хубаво. Повредата е насилствена и принос имат двама различни члена на домакинството.