Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5362
  • Профил
Имам 18 волтов винтоверт Скил. Има куфарче, две батерии, в комплекта имаше инструменти свредла и така нататък. Цената беше над 200 лева.
Още поначало батерията му не беше много свежа. Може би го купих вече залежал дълго по складове.
Винтоверта е ползван много малко но батериите му се разреждат дори без да се използва, а когато ги заредя издържат по-малко от на елементарен винтоверт ИКЕА за 80 лева.

Батериите са никел-кадмиеви Ni-Cd 18 волта 1.2 Ah. Държат над 20 волта след зареждане, а напълно разредени са 14.6 волта. При 14.6V не могат дори да завъртят, което е нормално.
Батерията е направена от 15 малко 1.2 волтови батерии по 80 mAh всяка свързани последователно.
Зарядното дава почти 31 волта или с 50% над тока им на покой, което сигурно е много мъчително за батериите. Все едно да зареждате автомобилен акумулатор на 17.2 волта. (Тока на покой на артикул батериите идеално е 12.88 волта.)
Мисля си с какво мога да заменя акумулаторните батерии така че да повиша капацитета, а и просто като ремонт на остарели батерии.
Първото, което ми идва наум са нашумелите power банки, които от 10Ah нагоре са с клеми за палене на закъсали автомобили.
Power банките обаче са по технологията на батериите за телефони, затова второто за което се сещам са 4 броя 5 волтови батерии за Леново Вайб-P1, което ще ни даде 20 волта и 20 Ah...
Въпросът е дали батерията за телефон може да поеме тока необходим за работата на устройството през себе си. При последователно свързване всяка батерия вижда всички ампери, които системата отдава.
Втория вариант е отново 15 единични 1.2 волтови батерии и каквото стане.
Първото, което ми излиза е това: https://vikiwat.com/akumulatorna-bateria-1-2v-2500mah-pkcell.html
300 мАч за 4 лева, тоест, цената на конверсията е 60 лева и ще се получи капацитет от 4.5 Ач или почти четворен. При това положение една батерия по тази технология замества не две, а четири от старите.

Следващата 1.2в батерия с кабели е тази:
https://vikiwat.com/akumulatorna-bateria-1-2v-2200mah-eemb.html
2200 мАч и цена от 5 лева, капацитета с 15 броя става 33 Ач на цена от 75 лева. Смисъл от сравнение с оригиналната 1.2 Ач батерия няма.

Мисля си още нещо, дали батерията не може да се напълни с диелектрик, който да охлажда батериите. Може да добавя и алуминиев радиатор.

Нещо много важно, е че всички тези акумулаторни батерии имат сериозни изисквания към зареждащия ток. Тоест, изискват специално зарядно устройство, което да им осигури постоянна големина на зареждащия ток иначе се развалят и им се скъсява живота.

Ако сега трябваше да избирам винтоверт щях да избера някой 12 волтов, който се ремонтира с 10 батерии и при първо съмнение щях да му сложа нови батерии с много по-голям капацитет.
Предпочитам по-малки винтоверти, защото са много по-удобни. Като сила бих казал, че почти няма разлика. Щом има две скорости, които са механични, сила за завинтване има достатъчно. Да не кажа, че големия със скапаната батерия е по-зле от малкия.
Преди имах 12 волтов Скил и определено беше по-добър и по-удобен!
Очевидно технологията на батериите на винтовертите е допотопна и всичко е ъпгрейд спрямо фабричното. Тоест, 12 волтов винтоверт с най-евтините батерии от магазина ще бъде по-добър от нов 18 волтов.
Re: Ремонт на батерията на винтоверт-възможности?
« Отговор #1 -: Август 26, 2017, 01:09:25 13:09 »
Умряла кауза  , купи си един нов читав витоверт . Ако все пак решиш да го съживяваш , трябва да се сменят всичките елементи в пакета с нови от една партида . Това е доста скъпо удоволствие дори сам да го направиш . Батериите които гледаш от линка не стават за тая работа , гледай в елимекс промишлени акумулатори . Трябват ти същите никел кадмий батерии , метал хидрид и полимери не стават щото винтоверта един път не е пригоден за такива , второ зарядното не ти е пригодено за такива . Дори и да изпълниш всичко както трябва пак не се постига работата на фабричната батерия , хубави качествени батерии струват колкото един нов винтоверт . Най разумния начин е купуваш си една нова фабрична батерия - на тия има мисля около 70лв са , или го преправяш с кабел и зарядното постоянно на батерията постоянно захранен докато работиш с него .
Основния проблем с тия винтонерти е че ползват идиотски евтини захранвания и батриите бързо се скапват . Вътре в батериата има един сензор за прегряване и това е индикатор за край на заряда . Лотично е че през зимата и лятотото ще има различен момент на доститгане на точката за край на зареждането . Това е направено така щото да може по всяко време да го боднеш на зарядното без да се пази някакъв цикъл и време на заряд .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5362
  • Профил
Re: Ремонт на батерията на винтоверт-възможности?
« Отговор #2 -: Август 27, 2017, 12:42:15 00:42 »
За да не стават трябва да не могат да пропуснат ток с нужната големина през себе си.

За зареждането си прав, обаче моите батерии нямат никакви датчици, а подозирам и че зарядното е просто стойка, а адаптира има някой Грец с кондензатор. Ще отворя да ги разгледам.
Проблема е решим с един резистори, който да ограничи тока, ще се зареждат по-бавно, но какво от това? Може да се купи някаква готова схема за зареждане.
Купуването на нов не решава нищо, защото всичките са едни и същи боклуци.
На мен ми стоят дълго и се скапват от седене, по-добре да сложа по-читави батерии на наличните.

Икеата май е с Li-Po, ама като не помня... Бяха забили и не искаше да започне да се зарежда. Оправих я със той направо върху клемите на батериите. Иначе има електроника, която при напълно разредени батерии не тръгва. Сега работи супер и батерията му държи колкото на професионалния Скил.
Re: Ремонт на батерията на винтоверт-възможности?
« Отговор #3 -: Август 27, 2017, 10:18:23 10:18 »
Абсурд е да няма датчик в батерията , това е също и сейфти функция иначе може да се запали от прегряването . Зарядното изключва при повишаване на напрежението над определена стойност , тоест има един грец вътре и един два транзистора . Кадмиевите акумулатори не се скапват от дълбок разряд или презареждане толкова сериозно като металхидрида и полимера но пък за сметка но това имат силен мемори ефект и малък брой цикли заряд разряд.  За полимерните батерии разряда под определено напрежение е смърт за акумулатора , тоест трябва да има електроника която да прекъсне разряда вътре в батерията при работа . Фабричните nicd акумулатори са достатъчно добри , разряда им е нормално да е висок . За около месец падат и това е в следствие на бруталния заряд разряд на който са подложени .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5362
  • Профил
Re: Ремонт на батерията на винтоверт-възможности?
« Отговор #4 -: Август 27, 2017, 06:16:42 18:16 »
Снимките са по-нагоре, датчик няма, свързването е последователно и няма абсолютно нищо друго.
Мога да погледна пак.

Ще видя в Комет или Конрад, сигурно има електроника за 10 лева, която зарежда, пази мери и т.н.

Е така както казваш бяха умрели акумулаторите на икеата и ги съживиха като ги напънах със силен прав ток без електроника.
Re: Ремонт на батерията на винтоверт-възможности?
« Отговор #5 -: Август 27, 2017, 08:02:57 20:02 »
Да , има такъв метод за събуждане на умрели LiPo но не съм го пробвал . Отварял съм 3-4 батерии за винтоверт , бош спарки скил и още някакви китайски и всичките имаха сензор . На моя бош му сменях и на двете батерии елементите но не можа да постигне заводската издържливост въпреки че му слоих дори по-голям капацитет акумулатори . Качествата на ориганалната батерия падна едва на 4 тата година и то в следствие на моята работа с нея . Добре е батериата да се зарежда от празно до пълно тоест ако е наполовина разредена да не стои на зарядното. В началото спазвах някакъв режим на зареждане но след третата година почнах да го зареждам безразборно и се скапаха за 2 месеца батериите .   Скил са марка на бош и мисля че са отлични винтоверти но скъпички в момента . Преди 8-9 години когато излязаха на пазара бяха по 45 лв и имах два такива на 12в . Просто чудесно си вършеха работата . Е не е като хилти или бош .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5362
  • Профил
Re: Ремонт на батерията на винтоверт-възможности?
« Отговор #6 -: Декември 25, 2017, 10:31:49 22:31 »
Докато се наканя и ми подариха Хилти :-)
С литиево-йонна батерия и умно зарядно.
Re: Ремонт на батерията на винтоверт-възможности?
« Отговор #7 -: Декември 27, 2017, 02:22:30 14:22 »
Честито, преди време и аз имах винтоверт, който се ползваше рядко и точно когато ти потрябва батерията беше паднала, или на финала. След като батерията вече почти не държеше ток, го подмених с един скил с литиева батерия, на 18 волта и две скорости. За сега съм доволен, но още е пресен.
Re: Ремонт на батерията на винтоверт-възможности?
« Отговор #8 -: Февруари 25, 2018, 04:48:14 16:48 »
Междувременно на моя бош почна пак да сгъва батерията . Тази е със сменени елементи около 2 години . Иначе винтоверта е около 8 годишен но не се ползва постоянно . Та пробвах тоя метод със събуждането - голям ток за кратко и стана . 12волта са батериите , пускам му около 18 волта от зарядното за кола и поема около 4-5 ампера ток . 5-6 пъти за по 2 секунди и двете батерии са като нови . Съжалявам че оригиналните елементи ги изхвърлих като ги смених , вероятно щяха да станат да се рециклират по тоя начин . Батериите са кадмиеви , не  полимерни .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5362
  • Профил
Re: Ремонт на батерията на винтоверт-възможности?
« Отговор #9 -: Февруари 25, 2018, 10:53:53 22:53 »
Аз така съживих винтоверта ИКЕА. Толкова беше издал багажа че като му включех зарядното не можеше да светне че се зарежда и не реагираше.
Разглобих го да видя какво има вътре Оказа се че има защитна електроника която обаче разчита на някакъв минимален захранващ ток от собствената батерия. Когато батерията е напълно разредена я изключва.
Явно батерията е била толкова разведена че е блокирала електрониката и не е могло да започне зареждане.
По същият начин от някакво захранване и подадох ток директно на клемите на батериите без да минавам през електрониката.
Батерията се оказа толкова свежа след тази процедура че държи повече от 18 волтови я Skill и докато не ми подариха Хилтито ми беше по-бързия и удобен винтоверт.

Еми да напъна скила така?

Доколкото знам батериите остаряват защото се натрупва метал по единият им електрод.
Това става бавно от само себе си, а доста по-интензивно при пълен разряд и съхраняването им разредени.
Най-полезно за батериите било да се поддържа заряд 60-80%.
С високото напрежение метализиране то на единия електрод Е обратимо стига батерията да не гръмне.

Скоро четох още нещо че в всяка отделна батерийка има още една вградена предпазна електроника която пази от презареждане при разреждане и въобще от най екстремните ситуации при които батерията може да гръмне.
Трябва някоя съвсем счупена да я срежем и да видим.
Re: Ремонт на батерията на винтоверт-възможности?
« Отговор #10 -: Февруари 26, 2018, 08:58:21 08:58 »
Хилти е един от най-добрите винтоверти които изобщо може да си купиш . Има неща които можеш да завиеш само със хилти , например самонарезен винт във неръждавейка . Честито за придобивката , отличен инструмент . Ако спаркито почва да издиша пробвай го със съживяване , не е задължително да е сдало тотално . Мойте батерии на боша си зареждаха и въртяха но почнаха да падат много бързо и като се зареди явно не се зареждаха на макс щото и във самото въртене се появи спад . Оригиналните изкараха доста повече , но тези сменените за 2 години почнаха да издишат . Сега след електрошока са като нови оригинални . ;D
Re: Ремонт на батерията на винтоверт-възможности?
« Отговор #11 -: Септември 04, 2018, 10:37:51 22:37 »
Резултата на съживената батерия след съживяването е малко половинчат . Винтоверта живна , батерията има голям ряз и издържа дълга работа както си беше в началото с оригиналната батерия все едно е нов  . Но не държи ток , пада за около седмица . Зареждаш , няколко дена си е всичко нормално но мине ли седмица и сгъва . Тоя не пълен ефект може да се дължи и на факта че не съм с оригинални елементи в батерията а със сменени такива . Нямам идея . Може би трябва още веднъж да му пусна ток или е било недостатъчно първия път . Все пак реално се възстанови , преди процедурата едва въртеше и нямаше сила за повече он 3-4 минути
Re: Ремонт на батерията на винтоверт-възможности?
« Отговор #12 -: Януари 01, 2019, 03:46:26 03:46 »
Как заварявате пластиките на батериите? Питам, защото това е особено важно за работа на пакета. А вчера гледах как може да се направи самоделен spot welder . В ютубето и а много идеи.
Re: Ремонт на батерията на винтоверт-възможности?
« Отговор #14 -: Януари 01, 2019, 05:12:42 17:12 »

Като напишем diy spot welder в тубата излизат доста видеота. Идеята е като се прави пакета да се завярят батериите точково по този начин.