Автомобили > Всичко свързано с автомобила

Купуване на стар или ретро хоби автомобил.

(1/1)

Toshko:
Следя авто индустрията и пазара на автомобили. Основно за признаци, че ДВГ си отива, но и за всичко любопитно и значимо, което се случва с любимите ми превозни средства автомобилите.

През последните години наблюдавам, че старите и ретро автомобили от определени обявени за култови модели се връщат на мода със страхотна сила. Например, само преди три години Порше 930 турбо с 300 конски сили на 30 години можеше да се купи в изрядно състояние, без липси и в движение за 6-8.000 евро. Обмислях такава покупка, но се отказах, защото реших, че не си заслужава.
Днес, същите поршета, вече още по-стари, някои вече постегнати заради огромната цена, струват от 50-60.000 евро нагоре. Днес продължава да не си заслужава да притежаваш такъв автомобил по същите причини, по които не си заслужаваше преди три години. Единствената причина поради която си е заслужавало да я купя е за да мога да я продам сега и да направя една сериозна печалба. Ще спра тази сюжетна линия за да не давам повече оправдания на тези, които са решили да си купуват стара кола.

Съвета ми още в началото е: Не си купувайте никаква стара или ретро кола, купете си нова. Ако не можете да си купите съвсем нова, купете си възможно най-нова.
Допълнителен съвет: Карайте новата си кола докато стане стара и ако тогава още става за каране продължете да я карате и вече ще имате стара кола. Собствена.
Изключение от правилото: Можете да си купите стара кола в движение за малко пари и да я експлоатирате правейки се на интересни и разбира се забавлявайки се. Изчерпете ресурса й окончателно и се отървете от нея. Странно или не, това работи най-добре с Мерцедеси, Тойоти и сполучливите модели на БМВ.
Примери за допустимо изключение от правилото са стар Мерцедес в перфектно състояние или стар Форд Краун Виктория. Причината е много проста, тези автомобили все още имат добри използваеми потребителски качества. Въпреки че едно съвременно БМВ 5-ца 2.0 дизел е по-комфортно и върви повече и от пура (W126) и от Таункар. И честно казано седалките на Мерцедес до W220 са между никакви, странни и неудобни. Американците винаги са знаели как да правят седалки.

Останалите ми съображения и аргументи, защо старите коли и ретро колите е по-добре да не бъдат ваши четете надолу.

Преди няколко месеца приятел лекар, който се увлича от скъпи часовници ми спомена, че старите поршета били класа и били страхотни. Това е човек без особено отношение към автомобилите, без претенции за ентусиаст или шофьор, който дори не кара всеки ден. Обаче по маркетинговите канали на модните мъжки играчки до него е стигнала вълната на винтидж поршетата.
Честно казано не мога дори да си представя колко нелепо ще изглежда такъв човек зад волана на конструиран през 70-те години на 20-ти век, тесен и малък турбо автомобил с двигател зад задната ос и ръчни скорости. Нелепо 11 по 10-то балната система.

Изумително, особено ако си припомним един наистина любопитен факт.
Всички знаем епичната история на автомобилите Порше, как са създадени и от кого, както и че през 80-те и 90-те бяха на ръба на фалита и никой не искаше да ги купува.
Някой задавал ли си е въпроса, защо никой не е искал да купува тези прекрасни автомобили през 80-те и 90-те. Германски инженерни "бижута", а не се продават?!
Причината не е цената, 80-те и 90-те родиха огромния Мерцедес W-140, епоха на разцвет и икономически растеж в САЩ и Япония.
Защо Порше са го закъсали?
Защото са се превърнали в аксесоар за надути богаташи и хвалипръцковци. Да си купиш Порше е било все едно сам да си сложиш етикет, че си надут, арогантен и неприятен и ходиш по проститутки. Просто имиджа на марката и клиентелата й се е сринал. Отделно от това в техническо отношение колите са били доста зле с голяма турбо дупка, шумни, трудни и опасни за каране. Не на последно място поршетата от тази ера са били много ненадеждни, съпътствали са ги всевъзможни проблеми, от двигателя и цилиндровите глави, през скоростните кутии и всичко останало.
Не е имало нищо епично или приятно да се нагъчкаш в гърбушкото и да започнеш да се мяташ по пътя докато всички те псуват.

На ум ми идват две други коли с лоша репутация, това са Мерцедес 190SL, който е евтина версия на 300SL Gullwing с нормални врати, често е кабрио и е с по-малък двигател. Въпросния 190SL се е прочул като автомобил за сутеньори и проститутки, а на този трон го е наследил Опел Манта.

Отбележете си, когато се интересувате от даден автомобил, да проверите репутацията му и общественото мнение за него по времето, когато реално се е продавал. Аз не бих искал да карам просташка или проститутска кола.

Друг пример за кола, която е много хвалена, а това не е заслужено е Опел Лотус Омега. 3.6 литровата турбо лимузина от 1990-та година е всъщност сбирщайн, двигател от Сенатор, но модифициран и строукнат с колянов вал от Ирмшер (85мм ход вместо оригиналните 69.8), скоростна кутия от Корвет, както и дифреренциал, запалване и инжекцион компилация от различни оригинално не пригодни за това модули, спирачките също идват от различни места, окачването също е сбирщайн. Резултата е че главата и блока на двигателя просто не обичат да бъдат заедно и духат гарнитура. Колата дава непрестанни разнообразни дефекти, защото е направена от части от десет други коли в купе, което оригинално има базов двигател 1.8 със 110 коня.
Хубавият и силен GM автомобил на платформа V е Холдън Monaro, той е на базата на Омега-Б и е силен и V8 по рождение. Позволява стотици хиляди километри безпроблемен V8 автомобилизъм.

Днешните водещи на авто шоута, които карат различен супер автомобил всяка седмица ни казват, че ретро бегачките са контролируеми, че даването на газ в четири последователни секунди няма да доведе до нарушение на всички ограничения на скоростта, а едва до 80-100 км/ч. Новите били по 500-600 коня, старите по 200-250-300, което ги правело по-контролируеми. Има нов термин - тосабъл, старите коли били по-леки и по-малки, затова можело да ги връткаш и да ги хвърляш много по-лесно от съвременните. С усти пълни със слюнка ни казват колко light footed били колите, колко били елегантни.
Всичко това е пълен булшит. Пълен.

Ретро колите са конструирани за ретро пътища, тоест за лоши пътища, затова имат дълги и меки пружини със силни хидравлични амортисьори. Усещането в стара кола обичайно е за много тежък автомобил. Обратно, съвременните коли са за по-гладки пътища и имат по-твърди пружини, окачването им е настроено на по-висока честота и усещането е за лекота, независимо, че теглото е много по-високо. Тогава за какво говорят хората с усти пълни със слюнка докато произнасят "light footed"?! БМВ 850 внушаваше усещане, че се возиш на танк движещ се по гърба на атомна подводница облечена с дебел слой гума. Старите поршета буквално ти движеха вътрешностите нагоре-надолу, толкова "леко" стъпваха. Собственият ми Опел Сенатор караше всички да си мислят, че е над 2 тона, а беше едва 1.4 тона.
Старите и ретро коли имат старо окачване, стара геометрия, стара конструкция. Затова техните 300 коня, а понякога и повече изглеждаха ужасно много. Всичко, което се случваше в мощните коли от 90-те беше сензационно. Натискаха в седалките, защото несъвършеното им окачване позволяваше клякане и пренасяне на маси между мостовете. Сучеха се и се въртяха във всички посоки.

Истината, е че старите коли не са по-добри. Шаситата им са зле пригодени за условията и употребата, затова има много повече драма. Всичко това не е нито шега, нито забавление, а реална опасност за живота. Не са случайни едновремешните бабини деветини, че колите излитат, че нямат вкарване в пътя и т.н. Да, те излитат и нямат вкарване в пътя. Отделно колко некачествени и неиздържливи са.

Припомняйте си, че човечеството прави коли на конвейер от 1910-та година, а не от хиляди години, 70-те са едва 60 години по-късно, 90-те са 8 десетилетия опит, а днес имаме вече над столетие опит. Има разлика, нали?

М5 Е39 което всички, абсолютно всички авто водещи хвалят прегрява, прегрява му водата, прегрява му сервото на волана и маслото избива, свършват му накладките и му свършват гумите. Отделно са счупените и тропащи ваноси, всичко тече, спира да работи и се разваля. Е36 и Е46 М3 са толкова некачествени, че на практика излязоха от употреба. Първите им собственици толкова патиха с тях, че се разделиха с колите си на има-няма 100.000 км. По-новите БМВ V-10 имат нужда от периодична смяна на биелни лагери, сигурно и колите с този двигател скоро ще започнат да стават модерна класика с висока цена. Абсурдно, но факт.
Ауди RS-4 и RS-6 са толкова некачествени, че на практика непрекъснато се препродават. Всъщност всички аудита са така, колкото по-нови, толкова по-зле. Уж при смяната на моделите след 2008-ма нещата се променили. Но не вярвам. Имам приятел със стара А4-ка 1.8 - фактическият флагман на Ауди от края на 90-те. Ами много е хубаво и здраво... само имаше проблеми с контактния ключ, стартера, алтернатора, окачването, спирачките, запалването, горивната система и други...

Здравите коли с феноменални пробези са или легенди или заслуга на здрави автомобилисти, които са се грижили за колите си извънредно добре.

Има стари двигатели на Опел с фабрична гаранция от 500.000 километра... при условие, че маслената помпа се сменя на 60.000 километра... заедно с ангренажния капак, който й е корпус. Това означава, че автомобил на 500.000 км ще е минал през 9 сервизирания по ангренажа. Тоест, собственика ще е платил 9 сметки в сервиза. Колко сметки мислите, че е платил Мерцедес 500 на 500.000?
Мерцедес 200Д бил много здрав. Ама друг път. По книга сегментите на буталата се сменят на 160.000 км., а ГНП-то си има собствен Картер с масло и щека за проверка, защото го харчи. 250Д имал фабрична гаранция от 1.300.000 км., да, истина е, но разпръсквачите на дюзите Бош се сменят на 100.000 км. Също е истина, че това са цели 5 цилиндъра с цели 90 конски сили или 18 к.с. на бутало. 18 к.с. на бутало са при максимална мощност, с 80-100 се падат по 4-5 к.с... 1.300.000 добре, а кой мазохист ще стои в колата докато се провлачи цялото това разстояние? Седалката обаче няма гаранция милион и триста, а западно германците си сменят седалките на около 400.000. Виждал съм поне няколко автомобила с подменени от първия собственик шофьорски седалки.
Окей, купете си 250Д, но с документ кога са сменени разпръсквачите и шофьорската седалка.
Следващи са ладите, по книжка на Лада и ЗиЛ основен ремонт на двигателя се прави на 60.000 километра. Не знам от какво е обусловена тази препоръка, дали от хубавите масла с Съветския съюз или от хубавите сплави и обработване. Също книжката на Лада препоръчва "капитален ремонт на купето против ръжда" на всеки 4 до 6 години. - от книжката на Лада Спутник (Самара)
Да, знаем, че двигателите и купетата им "издържат" повече, но дали не са собствениците тези които издържат да карат ръждиви и издухани коли. Епохата е такава, същото се отнася за съвременните им западни коли, само пробезите са по-дълги.

Купувайки стара кола, да не говорим ретро, Вие навлизате в друга епоха на поддръжката. Проблема с епохите, е че те приключват и се сменят.
Първото оправдание за купуването на стара кола е ако и Вие самите не сте особено млади и някога сте имали такъв автомобил и знаете как да се грижите за него. Недейте да вярвате в съществуването на специалисти, те не съществуват, сметките на специалистите ги плащат съвременните коли, бусове и камиони, които те поддържат и така получават доходите си. Вашата ретро изгъзица просто няма да получи и 1/3-та от грижите от които се нуждае. Гресиране, мазане на различни контакти с технически вазелин, абсурдни и неочаквани процедури. Смяна на масло на 4.500 километра или 6 месеца, реглаж на съединителя, реглаж на лагери на главини, още гресиране, регулиране на свещи, смяна на свещи с маслото. Старите коли са много по-капризни. Електрическата инсталация вечно е развалена дори без да има електроника. Ако пък няма електроника, а има чукче и наковалня, това вече е голям цирк.

Много стари коли се карат със съвременни гуми и джанти, защото старият размер вече не се произвежда или го има само от долнопробни марки или за бусове. Да, обаче широките и ниски гуми не позволяват произволните параметри за регулировка на старите коли, нито вариращите със свиването ъгли на окачването.

Ретро колите масово страдат от един и същи проблем и той е рязка, внезапна и пълна загуба на сцепление особено на задния мост независимо от предаването. Когато това се случи Вие просто ще катастрофирате. Тежко.
Старите поршета, БМВ-та до Е32 и Е34 и мерцедеси до W123 Имат задно окачване тип semi trailing arm, което е много чувствително към височина и съответно състоянието на амортисьорите. Понеже е един на практика диагонален носач, контактното петно на гумата с пътя е оптимално само при оригиналната и точна за натоварването височина на окачването. Ако колата е по-ниска по някаква причина или амортисьорите позволяват излишно движение на каросерията, то страничния наклон се променя рязко и контактното петно на гумата се променя. Резултата е завъртане на колата в завой. Колкото по-нисък профила на гумата, толкова по-силно е изразен този ефект.
Лошото, е че първото поколение автомобили с многолостово окачване като Е39 и Лексус GS са много зле конструирани и на практика се държат дори по-зле от предишните коли с еволюирал семи трейлинг арм. което е много лошо.

Причината за настоящата публикация или една от причините, но нещото, което преля чашата е ето това видео на Дъг Демуро, когото много харесвах преди, сега обаче започвам да го харесвам все по-малко. Струва ми се, че се опитва да се прави на модерен и да показва и говори неща, които не са истина, но се харесват на масата почитатели. Гледайте:


Какъв е проблемът ли? Ето какъв: този човек има друго по-старо видео в което обяснява какъв счупен боклук е 12 годишно БМВ от първи собственик... Гледайте от 3.20 ако нямате търпение:


И така, кой купува стари или ретро коли?
Хора, които си мислят, че така ще получат повече за парите си. Често това са хора, които са просто подлъгани и заблудени от медиите и водещите, които се надпреварват да хвалят старите коли.
Хора, които са имали такива коли или баща им е имал такава кола. Тук все пак има някакво оправдание.
Хора, които искат да се правят на гъзари.
Хора, които искат да демонстрират статус.
Хора, които искат да демонстрират вкус.
Хора, които искат да демонстрират знания.
Хора, които искат да демонстрират статус, знания и вкус едновременно.
Вехтошари.
Загубеняци.
Хора, които са напипали даден модел, който стои евтин и сменят коли от една и съща марка, модел и година, защото това им е изгодно или си мислят, че им е изгодно. На прима виста се сещам за двама, единия е на 124-ки, другия е на Сенатор-А. Втория само ги съсипва. Има хора, които го правят с БМВ-та и дори с Тойоти Ленд Круизър-100. Всички те обясняват колко са хубави и уникални тези автомобили. Истината, е че експлоатират пазара. Също е истина, че се самозалъгват и никой не им вярва, че не го правят просто защото им е по-евтино.

Разбира се има колекционери... като Джей Лено. Вие като Джей Лено ли сте? Познавам няколко български колекционери. Еми седалки с гола тапицерия върху пружини не са седалки, а парцал върху старо желязо. Къде са водораслите, къде е дунапрена?! Едни емайлови бои, едни смотани гуми, едно вехтошарство.
Не на последно място ретро колите са изключително скъпо удоволствие дори придобивната цена да Ви е по джоба. Струват скъпо като време, поддръжка и части. За земевладелци, които имат свободно време и свободни милиони, да, за нормални хора, дори заможни, не. Прибавете в сметката само наема на един гараж, който всяка ретро кола заема. Независимо, че гаража може да си е Ваш, можехте да го давате под наем, нали? Или да държите ежедневната си кола в него.
Добро правило е първо да си купите хубав нов автомобил, а след това да мислите за ретро или стари коли. Поръчайте си малко по-голям двигател, кожени седалки, направете си стелки и калъфки от агнешка кожа, сложете скъпи гуми, ето го приятният Ви автомобил за пътешествия.
Струва ми се, че ретрото се връща на мода със закъснение заради безличния излизан и яйцевиден дизайн на колите от 90-та до 2000-та. След 2000-та и особено след 2005-та разчупения и интересен дизайн се върна, а колите са по-ефективни и функционални от всякога. Ние вече не страдаме от безличен дизайн. Съвременните коли са толкова наточени, че не подлежат на тунинг.
Всъщност, Дъг Демуро е супер безочлив. Той е просто нагъл. Казва, че ако ни било омръзнало от крещящите съвременни коли да сме се върнели към по-скромните стари коли на 10-15-20 години. Пълен абсурд. 20 години мрънкахме, че колите са безлични и ги тунинговахме, харесвахме ретро, защото колите от 60-те и 70-те бяха по-индивидуални и по-интересни. Сега имаме нови индивидуални и интересни коли и някакви наглетци ни продават аргументи от неопределеността и откровени лъжи следващи течението.

Уикенд ретро автомобил? Не се занимавайте, намерете къде да отидете и се наслаждавайте на карането до там. В новата си кола с по-мощен двигател, стелки или калъфки от агнешка кожа и скъпи нови гуми.
Имам колега с уикенд Голф-1 кабрио, перфектен, червен с OZ-racing джанти. Пълна щайга. Неудобен и бавен. Колегата не го използва дори за уикендите освен да отиде на кафе или за втора кола докато основната е на сервиз.
Гарантирам Ви, че Мондео 2.0 еко бууст ще Ви свърши повече работа за уикендите от Ягуар Е-тайп. И ще го карате по-бързо.
Аеродинамиката на Ягуар е-тайп:


Както научихме от видеото, колата има доста лоша аеродинамика, както кабриото, така и купето. Максималната скорост от 240 км/ч се постига благодарение на мощните двигатели по над 220 конски сили.
Над 120 колата е изпитвала треперене, шум и вибрации. Тоест, при висока скорост супер кола от 60-те се държи като Чероки или Опел Рекорд.

Като споменах Ягуар е-тайп вече трябва да направя примерен списък на колите, които все пак си заслужават. Да, има и такива стари и ретро коли.

Ролс Ройс от 50-те години до днес си заслужават. - Защо?
- Защото без изключение возят добре и без изключение са красиви отвън и отвътре. И най-важното, удобни са и са добре направени. Освен външния вид, вътре Вие ще се намирате на едно приятно и добре направено място.
Разбира се Ролс-Ройс от 90-те с БМВ V-12 определено е за предпочитане, още по-използваем, а все още класически.

Бентли си заслужават. Всички от 50-те до днес. Причините са същите като при Ролс Ройс плюс още една, по-бунтарско е. Бентли винаги е било предназначено да бъде управлявано, докато ролса е за шофьор. Разбира се жени си купуват ролсове и си ги карат сами.

Ягуар. Съмнителна марка, която е по-достъпна, затова компания ще Ви правят банда лунатици, досадници и вехтошари. Все пак, Ягуар са автомобили за съпругите на тези с ролсовете и бентлитата. Тоя Тошко откачи вече!  ;D ;D ;D Тази година гледах осем ягуара, защото исках да си купувам. Повечето са карани от жени, които са возили малки деца на тях. Честно казано, не се сещам за автомобили към, чиито първи собственици да неглижират повече. Кучето и бебетата са си точили зъбите по дървените вложки във вратите, всеки ден на паркинга пред супера е задирано дъното на багажника в бордюра. Списъка продължава още дълго.
Хубавото на ягуарите, е че имат може би най-здравите и хубави двигатели, ако не са от края на 90-те с пластмасови обтегачи на веригите.
Все едно, перфектен, ама наистина ягуар може да кара всеки и навсякъде. Перфектен.
Едно допълнение за Ягуар. Който чуе за Ягуар, чул, недочул, веднага Ви съобщава, че двигателите им са Форд. Първо, не е вярно. V8 на Ягуар от X308 насам е доста сложен и добре конструиран двигател. Форд не са купили малък английски производител (80.000 автомобила годишно) за да си продават двигателите, а за да използват имиджа и технологиите им. Тоест, двигателите на Форд стават опростени двигатели на Ягуар.
Второ, дори Ягуар да използваше двигатели Форд, какво от това? Чули ли сте нещо лошо за бензинов двигател на Форд? (дизелите с лоша репутация са всъщност Мазда, а в днешно време Форд участва и в дизела на Фиат/Опел и в този на PSA и в 2.7 и 3.0 на Ягуар и Рейндж Роувър, а последните три поколения на Мондео и Транзит са изключително желани именно с дизел)

Роувър споменавам го само, защото споменах двигателите на Форд. Роувър 75 има дефорсиран Форд 4.6 л. V8 с 260 конски сили, който няма променливи фази на газоразпределението и е с опростена електроника. Това е роувърът, който всъщност все още се движи. Всички останали спряха. Роувър - не! - единствената удивителна в цялата публикация.

Мерцедес. Повече от перфектен и с оригинални джанти. Ако се замислим, 114 и 115 са маломощни. 126 също са маломощни и харчат ужасно, а се кламбичкат и същевременно имат леко твърда возия. W140 е абсолютно негоден и сбъркан автомобил, който всеки честен човек ще Ви каже, че за нищо не става. W220 е хубав, но страда от по-голямо налазване от лунатици и вехтошари отколкото дори ягуарите. W221 вече се кара от маникюристки и фризьорки. Ако имате и четете това, продайте го и си купете нещо друго. 123 купе не е ОК, защото никой няма да знае, че сте готин, а дори Вие самият ще се съмнявате. Остават W116 - Сом с един от трите 8 цилиндрови двигателя, 380, 450 и 6.9... Всъщност W116 е толкова готин, че и с 6 цилиндъра е ОК. За това има причина, топ модела на сома е по-скъп и по мнение на съвременници по-добър от Ролс-Ройс. Всъщност най-добрата кола на света за времето си пред Форд ЛТД, Линкълн, Кадилак, Ролс и Бентли е именно W116 450-6.9. При това положение имате и причина и оправдание да притежавате такъв. Освен това са в огромен тираж и са ужасно евтини. Пак перфектен. По-старите или по-малките за мен са лош вкус и вехтошарщина, по-добре не се занимавайте.

БМВ - няма такова БМВ. Има ограничени серии като 3.0CSL и красиви като Е28, но като цяло ако Вие или баща Ви не сте притежавали такова нещо като старо БМВ по-добре не се забърквайте с тези не класически не добре направени автомобили. Проблемът им, е че Е39 е наистина един от най-добрите модели... течащ, развалящ се, без сцепление и честно казано без особено впечатляващ дизайн. Достоен конкурент на Опел Омега, но по-грозен и с по-лоши пропорции.
Качвал съм се в предшественика на 5-а серия от 60-те и 70-те, мизерен и прост автомобил. Става за музеи и колекции. БМВ ако може ново и дизелово, сегашните дизелови 2.0 Ф-10 карат по 400-500.000 километра без проблем, вижте обявите в мобилето.
Цялата истерия с Е30 в крайна сметка е по малка и гърчава количка с има-няма 200 коня и много лошо окачване, ама наистина лоша версия на семи трейлинг арм отзад и наистина прост макферсон отпред.

Ауди?! Глупости. Кое по-точно? 90-купе или по-старото куатро от 80-те? Да гледаш това грозно парче метал как виси самотно пред предния мост. По-добре Москвич Алеко, доста по-добър автомобил, само дето е по-маломощен и има неудобен рафт на таблото в коленете на пътника. Има някакви 80-тки от 60-те и 70-те, но това са едни кухи маломощни автомобилчета подобни по концепция на Вартбург.

Вартбург, един колега иска да си купува та четохме... двигателя е конструиран през 30-те на 20-ти век за да задвижва генератори в бомбоубежища. това е на практика най-лошият автомобил на света.

Опел. Дипломат или Адмирал в добро състояние могат да Ви накарат да се замислите. Спокойно, няма такива, затова можем да прескочим тази точка. Омега Б и С са готини и могат да бъдат експлоатирани като евтин и удобен начин за придвижване. Сенатор-А и Монца, което е Сенатор с две врати си заслужават, имат добро поведение и вървят добре с 3.0 със 182.5 коня. Няма да намерите, спокойно.
Опел ГТ е като Ягуар е-тайп, толкова колекционерски, че няма смисъл да го обсъждаме. Освен това е маломощен.
Опел Манта в оригинал е автомобил без двигател и със странно задно окачване. Може да се обсъжда само под формата на hot-rod. Като казах Хот-Род, това е нещо на което ще отделя специално внимание по-надолу. Принципа е: Хот-Род, да, ретро, не.

Ситроен, някои ситроени си заслужават. Основно XM, CX, DS и  да не забравяме C6, който е относително нов, но страхотен. Общото между всички изброени ситроени, е че са удобни, стават за каране, добре направени са и возят добре. Това са автомобили в които можеш да седнеш и да се чувстваш добре. Отново говорим за напълно перфектни автомобили.
Как така оплюх БМВ, Опел, Ауди и половината мерцедеси, а Ситроен ми харесва?
Първо, качете се в някой от изброените ситроени.
Второ, окачването на Ролс-Ройс, Бентли, Тойота Ленд Круизър 100 и 200, джиповете на Инфинити и други марки и модели, като доста ферарита са по технология и лиценз от Ситроен. Ситроен е по-значима марка отколкото е сегашният им мизерен имидж. На практика всичките им големи модели си заслужават. Перфектни, сядаш, шофираш и пътуваш. Ситроен и Форд са две марки, които могат да бъдат оприличени на клубен футболен отбор с история дълга над едно столетие. Това, че за момента не плащат на новата медийна конюнктура да ги пробутва не означава, че трябва да ги пренебрегваме.

Пежо. Не. 504 и 404... ама, не, не. 407 комби със стъклен покрив, да. Странно, но 605 и 607 не важат.

Американски коли. Повечето мъсъл кари и въобще колите от 50-те и 60-те в по-луксозните версии си заслужават, защото са удобни и красиви и е възможно да бъдат реално шофирани на пътешествие.
Американските коли граничат с хот-род, защото за да я използвате или Вие, или някой преди Вас трябва да я е ъпдейтнал или със скоростна кутия или с по-дълъг диференциал.
Слабо известен факт, е че всички страхотни мъсъл кари, дори с над 7.0 литрови двигатели трудно развиват 200 км/ч защото имат много къси предавки и диференциали. Това ги прави неприятни и неадекватни в наше време. През 60-те манията е била по 400 метра и гонки по светофарите, затова и късите скорости. Консуматорското общество не е имало проблем с чести ремонти или замени да цели двигатели.
Старите американски коли са за диагонални гуми (а не радиални) в размери, които вече не съществуват. Съответно окачването трябва да се пренастрои. Всички без изключение имат двураменно предно окачване и задно с цял мост. Повечето подлежат на пренастройване като ъгли, наклони и сходимост и схемите за това са разработени и общоизвестни. Тук се връщаме на това с което започнах, никой в България няма да се сети да търси такива данни и ако и Вие не го направите нищо по предницата няма да се случи.
Всички фул сайз автомобили модели до края на 70-те си заслужават. Кадилак, Форд, Линкълн, Крайслер и дериватите им са огромни и много удобни.
С американските коли сме на границата между съботно неделна кола за фукня, хот род и вехтошарство. В оригинал, дори много запазени повечето не стават и са абсурдни. Масово се практикува да се сложат съвременен V8 двигател и скорости, да се усилят спирачките и да се сложат по-сигурни амортесьори. Обикновено това е достатъчно за да стане колата използваема.
Реално дори Мустанг е просто автомобил с милионен тираж и не е забележителен с нищо повече освен, че е много добра идея на Форд. Да, има ограничени серии, оригинални босове и шелбита, но те не идват в България, скъпи са и в крайна сметка отново са неадекватни. Конските сили от 60-те трябва да се умножават поне по 0.8, тоест 400 са не повече от 320, а 320 са малко повече от 240. Ако оригиналното делко не е сдало багажа... а то винаги е прецакано. Ако е прецакано, това означава, че кривата на запалването Ви никога няма да бъде въведена на ново като хората в центробежния регулатор.
От по-новите американски коли, заслужават си всички на шасито Пантер на Форд след фейслифтовете във Форд и Линкълн от 1988 г. Правеха се на същото шаси, но много ъпдейтнато до 2012 г. мисля. Може би дори до 2015-та. Ако ще се прави хот род без значение от цената, то пантер шаси от последните, които са много по-хубави, усилени и т.н., двигател и автоматик 5.0 от последния Мустанг, алтернативно модерен двигател включително 3.5 еко бууст с 365 коня от пикап и отгоре купето и салона на Краун Виктория от 1990-та. Ако няма да се прави хот род или Форд ЛТД, или Краун Виктория от 1990-та. Причината да говоря за хот род американски коли, е че том всичко изброено го има на магазина с цена и рок за доставка, докато тук всичко е свързано с късмет и авто морги. Цените също са несравними 3-4.000 долара Ви купуват V8 в сандък без проблем.
От щатските спортни коли на практика всички Корвети и Мустанги без Мустанг II и без слабите корвети от петролната криза и 4 цилиндровите мустанги. От GM също и Шевролет Камаро, Понтиак Файърбърд и Понтиак Гранд АМ и Транс Ам Всичко от 80-те до днес е напълно ОК, изглежда добре, върви малко или много с V8. Всички 5.0 литрови 16 клапанови версии не са особено впечатляващи, затова трябва да се търси 5.7. Отново всичко друго освен перфектно не става. Правете разлика между сериозен ретро автомобил, хот род и преправен автомобил измъкнат от авто морга.
Ферари. Всичко се брои стига да е перфектно. При фераритата проблема, е че има много проблемни модели за които не се знае, че са проблемни. Например с прехваленото 355, което е много неудобно за поддръжка и се чупи.

Ламборджини. Всичко става, но все пак не си купувайте Галардо. Първо, съединителя на автоматизираната кутия се износва непрекъснато и второ не е готино. Всеки, който Ви срещне ще Ви пита или ще се пита, защо не сте си взели 12 цилиндрово. Ако попаднете на Джарама или Еспада ще бъдете наистина оригинални и с вкус.

Лотус. Те имат един свестен модел - Есприт V8 турбо, който е със скоростна кутия от Рено-25...

Тойота. Да, три модела, Тойота Сенчъри V12 с ръчно тъкани вълнени килими, Ленд Круизър - 80 и Супра четвърто поколение в пълен оригинал с работеща система за управление на турботата.

Русия. ЗиЛ, ЗиМ, ЗиС - каквото докопате, само да е като ново. Волга също, 21 е красавица, 24 е елегантна, а 3110 я има във версия с двигател Тойота 3.0 2JZ и автоматик Айсин. ГАЗ - 20 Победа също е интересна. От руските, Запорожец е симпатиен, но това граничи с извращението, все пак, да, то е копие на NSU, което е неоткриваемо. Москвич и Лада са признак на лош вкус и липса на въображение.

Волво и Сааб. Да, или 6 цилиндъра, или турбо. По-качествени са от всички коли, които умишлено не споменах, добре направени са и изглеждат добре и интересно. Все пак, ако нямат двигател, който все пак да ги движи не си заслужава.

Джипове, Jeep, Dodge Ram, Ford Bronco, Ford Blazer K5, Land Rover, Range Rover, Toyota Land Cruiser, Steyr, Mercedes G-wagen, Nissan Patrol, повечето джипове са готини има части и добре развита мрежа от сервизи за поддръжка. Всъщност, поне в България повече хора поддържат уикенд возило с повишена проходимост отколкото каквото и да било друго. Джипа позволява еднакво добре да поддържаш ретро оригинален вид и всякакви съотношения с Хот-род.

Обърнете внимание, че споменавам основно големи или спортни модели. Това е така, защото технологиите, качеството и удобствата са в тези автомобили. Силно се съмнявам в честността на някой седнал зад волана на 1.6 литров автомобил с карбуратор и прозорци с манивели, които са по-малки от дланите на ръцете му и се чуди как да ги хване за да борави с тях. "Фул сайз" изчерпва темата с две думи, има пълноразмени коли и всички останали, които са по-малки отколкото трябва.

Просто не си представям как маломощна кола с неравномерно работещ двигател ще участва нормално в съвременния трафик. Как ще пътувате по магистрала, по шосе в планината, при дъжд и зимата между съвременни автомобили. Никак, щъ бъдете бавни и опасни. Не че движението се е разбързало кой знае колко. Но имайте предвид, че скоростта на Дачия Дъстър по пътя към Алеко е ограничена от комфорта на пътуващите, а не от нещо друго. Затова и препоръката за големи или спортни автомобили, които са били достатъчно технологични и съответно все още са адекватни и удобни за употреба. Останалите стари и ретро коли са музейни експонати.

Ако четете тази публикация, означава, че или сте член на Пенкилер, или Ви гони голям мерак. Задайте си следния въпрос: След като има хора с достатъчно желание и средства да карат ретро кола, защо няма такива по улиците. Няма ги на празници по паркингите на курортите, няма ги уикендите дори при хубаво време и ги няма и по морето. Къде са ретро колите?
Отговор: Те не съществуват. Няма ги. Ако имаше щяха да се виждат.
Преди повече от 5 години от някакъв склад изпълзяха десетина БМВ-та E-23 7-ци, дали 730, 728, 735 или турбо 745 не помня. Чисто нови или почти чисто нови. Обаче се задържаха по пътищата няколко години, караха ги в центъра, виждах ги да отиват и да се прибират от работа по булевардите. Масово виждам мерцедеси пури W126 карани от жени да се използват за ежедневни автомобили през лятото. От няколко години, дали ООН, дали друга организация разпродават чисто нови или с нищожен пробег Тойоти Ленд Круизър 100, да повечето са с ръчни скорости и плюшен салон, но това не променя факта, че модела е пуснат преди 19 години и спрян преди повече от 10 и ти караш чисто нов образец. Също около 1/2-ра от водачите на тези бижута са жени.
Всичко това трябва да Ви наведе на мисълта, че желание и средства не липсват и щом се появи възможност и мъже и жени се качват на запазена и хубава 20 до 40 годишна кола. Това, което липсва са самите коли, както и майстори и ноу-хау за да бъдат оправдани, стягани и реставрирани.
Едно е да дадеш 30-40.000 за много запазена кола излязла от гараж, тя има здрави и удобни седалки, всичко работи и изглежда добре. Съвсем друго е да купиш развалина и да се вкараш във филм с некомпетентни и мързеливи майстори, които на първо място нямат трудови навици и са непочтени.

Жените също са ценители на автомобилите и при възможножност се обзавеждат с много хубави коли и ги карат дълго и с кеф. Вече споменах, че не пропускат пури и ленд круизъри, те обичат и Мерцедес ЦЛС, на практика  поне половината от ЦЛС-ите под 40.000 лева са притежавани от жени.

Заключение
В крайна сметка от всичко написано, на читателя трябва да му е станало ясно едно, че старите автомобили са по-лоши от новите. Това е безспорно и се отнася за всяко едно качество което притежават.
Затова купуването на стар автомобил трябва да става само с реална основателна причина.
За да продължа още малко с критиката на конюнктурата и манията по стари автомобили, ще ви обърна внимание че водещите на автомобилни предавания използват за аргумент неопределеността. Те ни казват че причината да купуваме стари автомобили вече те са различни и изтъкват редица аргументи повечето от които аз току-що опровергах.
Обърнете внимание, че винаги разказват едно и също, колко големи и тежки са новите коли, колко крещящ е дизайна им, обясняват ни колко са лоши, след това обаче не следват нормални аргументи с какво по-различните стари коли са по-добри. Не, следва аргумента с неопределеността. Говорят или неверни неща, или пълни неопределености.
Дъг Демуро беше обективен, разказваше колко лоши са някои стари ферарита, газеше Крайслер ПТ-круизър с Хамър и Ауди Олроуд с Ленд Роувър. След това обаче Дъг се пречупи. Преломният момент в кариерата му беше, когато маркетинга на Форд го откри и го покани за тест на новия Форд ГТ, тогава Дъг е подписал договор с условия как да презентира Форд ГТ, вероятно му е и платено. това беше първото ревю на Демуро, когато той не каза нищо определено и нищо лошо. Това е момента, когато Дъг е свалил полата и е отворил краката и вече сме лишени и от този до скоро обективен водещ. Усетил се е че да вземаш пари за омекотени ревюта е приятна работа и вече го прави. На Кармакс или Ауто Трейдър са им залежали десетина стари М-ки, които никой не иска да погледне и веднага Дъг се появява на помощ с разяснение колко са хубави всъщност. Наистина ли?

Водещите експлоатират слабостите на аудиторията за да се продават по-добре. Това обаче не води до нищо добро за хората, чиито вкусове биват безскрупулно управлявани от медиите. Медиите задълбочават слабостите и грешните вярвания на публиката си. Това просто е не честно.
Причина да купиш стара кола е ако много си я желал някога, но не си имал пари, ако баща ти е имал такава или ако ти си имал такава.
Моите критерии за стара кола са следните:
- Да изглежда добре;
- Да има двигател, който позволява ускорение до 100 под 10 секунди и продължително движение с 200 км/ч;
- Да бъде голяма и комфортна. Все пак за да я използвам трябва да мога да вляза в нея. Малките коли като цяло са мизерно направени, тесни са, нямат нито двигател, нито спирачки, нито са добре обзаведени;
- Да бъде добре направена, техническите недоразумения или жалките салони просто са дразнещи;
- Да става за пътешествия. Преди да решите да купите нещо си задайте два въпроса: Може ли да се отиде до Пампорово в най-големите сняг и лед зимата и може ли да се отиде на море в Гърция лятото. Ако са отрицателни, то Вие сте тръгнали да си давате парите на вятъра.

Последните уточнения са направени след разгорещена дискусия с колегите Черпоков и Петров. В която аз изложих аргумента си, че аргумент от неопределеността не е валиден аргумент.

Черпоков твърди, че стара кола се купува, когато в новите ти липсва нещо. Предизвиках го да ми каже какво може да му липсва на в една съвременна кола. Още мисли. Като си отбележете, че съм опровергал всички твърдения относно старите коли без да съм опроверган на свой ред.

Toshko:
Да обърнем специално внимание на БМВ E30 и Мерцедес W124.
Имиджовите статии и видео репортажи в специализираните авто медии се редуват една след друга, Мерцедес 124  на 2100000 километра, BMW E30 M power - специално на този модел са се изредили абсолютно всички водещи и не съм чул критики*, Мерцедес 124 E500 - дето в първите години на производство е сглобяван във фабриката на Порше, Мерцедес 126 пура 500 или 560 и навсякъде хвалебствия.

*Един момент, през 90-те години когато в квартала момчетата започнаха да наближават и да прехвърлят 18 започнаха да се карат евтини и западни коли на старо. Аз бях с една от най-евтините коли Опел Сенатор силно амортизиран от баща ми който едва крепях в движение, имаше Subaru 1800 awd, много красиво без рамки на стъклата на вратите, имаше Лади и други по-малко вълнуващи автомобили.
Имаше и 6 цилиндрова Е30-ка купе с две врати 2 литра 129 коня. Водеше се много мизерна и невзрачна кола. По това време е била на има-няма 10 години. Ладите ни бяха по-интересни с малко доработки изглеждаха доста по елегантно и агресивно. Както искате ме разбирайте. За вървене изобщо не вървеше както и всички останали 20-ки. Дори собствениците им не ги харесваха защото имаха необоснован разход, никаква динамика и бяха крайно непредставителни и некомфортни.
Навремето когато стрийтрейсъри те се събираха в Орландовци до гробищата идваха една-две E30-ки M-power, много им се чудехме Как така са четирицилиндрови струваха ни се доста долнопробни и статута им не беше по-добър от на стара Opel manta. Нито пък се представяха по-добре. Хората които караха такива коли минаваха за особняци чудехме им се защо се мъча с тях и никой не поддържа такъв автомобил упорито за две-три години интензивна употреба за забавление тези коли са изхвърляха. Когато бяха относителна актуален модел не съм чул някой да повтори с E30-ка. Които бяха BMW ge Много бързо се прехвърлиха на по-новите модели и се опитваха да не си спомнят за BMW то което приличаше и се държеше като Лада. Които не бяха заклети BMWджий повече не повтаряха с никакво BMW.
124-ката за известно време Имаше статус на престижен автомобил но още преди края на 90-те години преминаха изцяло в ръцете на цигани амбулантни търговци и хора които ги ползват за работни автомобили. Масово не вървят и имат лошо пътно поведение. Когато бяха актуални ако се приложеха върху тях навиците от каране на Лада например често катастрофираха. Хората които имаха възможност да си сменят автомобилите много малко време се задържаха със 124-ката. Относително тесен зле оборудван и първобитен автомобил. Бяхме студенти относителна новите 10-15-годишни 124 вече имаха грозно напукан салон, имаха много износени части и се нуждаеха от непрекъсната и относително скъпа поддръжка.
Вълнение предизвикваха единствено шестцилиндровите 24 копанови купета300 и 320-CE-24, разбира се имаше четириврато чочоне e500 както и уникални кабриолети e500. Да говорим за е 500 като за 124-ка е несериозно, Да колекционерска особено купетата и кабриолетите но отбележете си че тези автомобили бяха много ползвани и на практика за погинали с употребата си не е сериозно да се отделя време внимание и мисли на автомобили които вече не съществуват.
Да не забравяме все пак че дори чочонето, е500 и е60 AMG са просто 124-ка.
Има достатъчно съвременни класики които возят вървят и изглеждат не по-зле при съвременна елементарна и евтина поддръжка.
Пак ще повторя 124-те които се ползват ежедневно по времето когато бях актуален модел или на до 10 години бяха изключително неприятни на собствениците си защото непрекъснато изискваха ремонти и поддръжка. Масовият двигател 2.0 - 122 коня е с хоризонтален карбуратор с дозиране на горивото през шибърен кран, казано на просто човешки, това е жигльор с игла като на много елементарен мотоциклет Балканче. Масово няма такива ц*** масово са със сестрите и скъсана тапицерия и бяха такива преди 15 години в момента не ми се мисли. Имам приятел който кара вече втора 124-ка този път 260 е дано не прочете. Истината е че нито 230 нито 260 вървят да може между 80 и 120 да показват някакво забележимо бих казал измеримо ускорение но това не е нещо което да радва един съвременен автомобилист. Нито спирачки нито поведение в Завой нито дори вече и возията са адекватни или достатъчни за безопасно движение между второто и третото десетилетие на 21-ви век. Тези коли и като нови всъщност не са били Кой знае какви шампиони по маневреност устойчивост или удоволствие за шофьора.

Ако погледнете w124 отпред или отзад ще видите формата му на шифон диамант. Прекрасно ще каже някой. Не това е форма на автомобил който не е предвиден да се движи бързо. На кожните участници които придават тази характерна форма на каросерията са такива за да позволяват на въздуха да се движи надолу покрай каросерията. Това намалява въздуха който автомобила мести заедно със себе си и съответно въздушното съпротивление. Обаче позволявайки на въздуха над купето да слиза надолу и да влиза под него Това позволява и да се генерира подемна сила при движение. Формата показва че автомобила е оптимизиран за движение с ниска скорост.
Ако продължим в същата посока на мисли ще забележим че автомобил произвеждан до 95-та година използва учудващо малки гуми. Спирачките също са малки. Ще бъда много изненадан Ако се намери човек който да каже че скоростния лост и начина по който се превключват скоростите са му удобни или приятни.

Редно е да се качите поне на един тест драйв в новия Nissan Qashqai нова Мазда SKODA Fabia второ или трето поколение за да разберете как съвременните евтини малки автомобили са се развили и са станали по-удобни по-просторни и подчертавам с по добра возия по-добри спирачки и по-голяма устойчивост от средните по размер водещи се за престижни или луксозни автомобили от 80-те и 90-те. Като споменавам комфорта на возене ме разбирайте абсолютно буквално старите коли друсат буквално друсат подмятат подхвърлят новите коли возят много много по-плавно и комфортно.

sstancho89:
Евала, на един дъх я прочетох.

lordoff:
Чудесно пишеш Тошко, и за аудио, и за автомобили! Факт безспорен! :-)

Много... неточно ще бъде, ако определя статията (пост #1), като полезна. Тя е по-скоро красива и написана със страст и знание!
Макар тези последните две трудно да се съчетават.

Аз бих допълнил информацията с един автомобил, към който имам ирационални и не много логични пристрастия:
А и именно Jeep Grand Wagoneer. Произвеждан дълги години 1963-91, претърпявал множество трансформации...
Всъщност като Grand, модификацията е от 84 до 91г.

До скоро смятах, че е невъзможно да бъде открит запазен екземпляр.
Оказа се, че греша: https://wagonmaster.com/ The Wagonmaster. Малка фирма, която за около 25 години е продала над 2000 екземпляра.
Възстановени, с експлоатационни качества на нов автомобил!

За щастие, от Fiat Chrysler имат сериозното намерение през 2022г. да върнат на пазара Grand Wagoneer, като най-лускозния представител на Jeep.
Дали това няма да обърка по-заможните почитатели на марката, предстои да разберем.

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия