Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4954
  • Профил
Ръкохватка за еспресо кафе машина Philips/Saeco и запушена цедка
Какво става, когато един от членовете на домакинството Ви купи кафе за филтърна кафе машина и го използвате в кафе машина за еспресо?

Кафето за филтър е много ситно смляно и може би по-различно обработено. То прави две неща с цедката на еспресо машината, първо запушва дупчиците и второ образува дебела и много устойчива кора от задната страна на цедката.
Постепенно, но доста бързо цедката се запушва и машината започва да работи едва-едва. Кафето капе капка по капка а помпата се мъчи и издава различен звук.
Оказва се, че когато веднъж е ползвано кафе за филтърна (шварц) машина, това образува налепи/нагар, които след това се увеличават с продуктите от екстракта на нормалното кафе мляно за еспресо. Накрая машината се задръства страхотно и не може да прави кафе.
Еспресо кафе машините трябва да се използват само с кафе мляно за еспресо.
Снимките показват старата цедка след като съм стъргал коричката, дупчил съм с игла, пуснал съм две таблетки за почистване на кафе машини от Лидъл и съм търкал с четка. Еми пак е запушена.
Самите дупчици от обратната страна са конуси и имат известен обем. Целият обем се задръства плътно с налепи и нагар от кафе и трябва да чоплиш с върха на иглата.

Тръгнах да разглобявам ръкохватката защото и тя изглеждаше добре омазана от кафето за филтър... Оказа се, че трите болтчета отдолу е невъзможно да бъдат отвъртяни. Едното с е скъса, едното му превъртя кръста, а третото излезе с резбата. Самите болтчета изглеждат тумбести и може би с навити в металната част на ръкохватката докато е била нагрята.

По този начин стигнахме до единодушното решение да купим нова дръжка с цедка, защото старата вече съвсем за нищо не ставаше.
От Гугъл намерихме магазина на Глория 94, който се намира на бул. "Александър Стамболийски" No140. Толкова много неща има и са толкова удобни, че ги рекламирам без да се притеснявам. Ще ги поканя и тях за рекламодатели.
68 лева за ръкохватка за еспресо с цедка. Честно казано, ако не бях счупил ръкохватката можехме да минем и само с цедка.
Ръкохватката е 1:1 с оригиналната, просто същата.
Купихме си и торби за прахосмукачка и за малко да си купим и скара/парти грил, но ме спряха.

Жената в магазина каза, че накисванев кока-кола помагало за задръстена цедка, но като цяло като се случи това трябва да се хвърли.

Ето я резервната част: http://www.gloria94-bg.com/rezervni-chasti-kafemashini/Rakohvatki-tsetki-krema-disk/rakohvatka-saeco

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4954
  • Профил
Re: Ръкохватка за кафе машина Филипс/Саеко и запушена цедка
« Отговор #1 -: Септември 10, 2017, 05:38:04 17:38 »
Новото, което научих днес в магазина за кафе, е че запушената цедка освен с кола, може да се отпуши като се свари със сода бикарбонат. Но е доста
Това още мога да го пробвам.
Междувременно пробвам ново кафе. Смляно за еспресо.
Казаха ми обаче, че професионалните машини работят с по-ситно смляно кафе и имат по-високо налягане и по-ситни цедки.
Сега си мисля да намеря цедка със ситни дупки за ситно кафе и да пробвам нашата машина дали ще прокара през нея.
Re: Ръкохватка за кафе машина Филипс/Саеко и запушена цедка
« Отговор #2 -: Септември 15, 2017, 08:49:25 08:49 »
Имам автомат делонги и диска става пак така въпреки че тя си го мели . Периодично пак се разглобява и чисти тоя налеп . Препаратите за почистване на кафе машини са декалцинатори или просто лимонтозу с което махат варовика . В случай че не ви се дават 20 лева да 20 грама лимонена киселина наречена препарат за почистване на кафе машини.  Върху тия налепи нямат ефект , аз чистя с накисване в гореща вода и механично с четката . За десет години съм го вадил тоя диск два или три пъти не помня вече но бъркане с игла в тия дупчици е почти не възможно понеже са много финни при мен .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4954
  • Профил
Re: Ръкохватка за кафе машина Филипс/Саеко и запушена цедка
« Отговор #3 -: Септември 15, 2017, 10:48:37 22:48 »
В офиса имаме Саеко на подобна възраст и над 35.000 кафета. Не се е запушвала никога и кафето си върви. Чистили сме само частта за отработеното  кафе. Което всъщност обяснява защо кафето е леко гадно. Вкъщи като сменихме ръкохватката кафето сега е топ.
Може би трябва да почистя машината в офиса.
Може ли да ти се запушва, защото си настроил мелачката на ситно? Нашата има настройка за размер на смилането и за количество, като и двете работят само докато мелницата се върти, тоест ако не се върти и да ги въртиш няма файда.

Какво кафе използваш?
Re: Ръкохватка за кафе машина Филипс/Саеко и запушена цедка
« Отговор #4 -: Септември 16, 2017, 02:31:35 14:31 »
Тя мойта не се е запушвала да не пуска , просто когато съм го вадил си беше с тоя налеп . Възможно е и от мелницата , възможно и от мляното кафе когато слагам да го прави . Спомням си че веднъж по погрешка и бях сипал такова ситно мляно да джезве и го върна , изобщо не поиска да зареди . Когато почне да се запушва кафето става много силно и леко късо - просто минава по-малко вода и вероятно дига и налягането . Кафето няма как да стане по-гадно от това предполагам . Качеството на кафето зависи най вече от самото кафе , ако слагаш гадно кафе на кофти машина излиза гадно кафе . Ако слагаш хубаво кафе на гадна машина пак е огромна вероятноста да излезе гадно но когато слагаш хубаво кафе на хубава машина вероятноста да не стане е нулева . Сайкото са хубави машини на отлична цена - ползвал съм и такава  , сайко филипс не мога да кажа нищо за тях . Аз предпочитам средно изпечени не много силни кафета от типа на немските в диапазона 20-40 лв . Италианските кафета ми идват прекалено силни .
Re: Ръкохватка за кафе машина Филипс/Саеко и запушена цедка
« Отговор #5 -: Септември 18, 2017, 09:25:07 09:25 »
Значи, за професионална еспресо машина, или по-висок клас домашна, има специални препарати за почистване (НЕ тези за декалциране) например cafiza2 е добър и не е скъп, + едно гумено кръгче (има си и специални "глухи цедки" без дупки, но не вярвам да ги има за домашните машини), което е с диаметъра на цедката отвътре и служи да я запуши при почистване. След последното кафе за деня се измива цедката, слага се гумичката в нея и една лъжичка от препарата. Слага се цедката на машината, и се пуска все едно правиш кафе  2-3 секунди, спира се, пуска се и така десетина пъти, това се прави, за да се почисти "групата" на машината, също както и всички тръбички и електромагнитни клапани. На последното пускане се оставя машината включена постоянно, и се отхлабва и затяга ръкохватката, за да се измие и изплакне и уплътнението отгоре на групата. Накрая се отделя цедката от ръкохватката, и двете се накисват във гореща вода и лъжица от същия препарат (който няма нищо общо с лимонтозу, и разтваря отлично всички отлагания от кафето), и се оставят няколко часа или до следващата употреба, разбира се преди това се плакнат старателно. След почистване задължително се изхвърля поне първото кафе. Стиймъра (това за разпенването на млякото) също трябва да се забърсва с влажна кърпа след всяко ползване, и вечер да се разглабя и накисва, за него си има друг препарат, който разтваря мазнините и протеините от млякото.
За хубаво еспресо, трябват хубаво кафе в доза поне 7грама, подходяща едрина (колкото по-истинска машината, толкова по-ситно), подходящи температура и налягане на горещата вода (при домашните няма как да се настройва), порцеланови чаши, които са загряти отгоре на машината, задължително сухи, и редовно почистване. Тамперирането (натъпкването) също е от огромно значение, но то става по усет, няма универсално правило. Също е силно препоръчително след всяко направено кафе да се изхвърля отпадъка от цедката, тя да се бърше със суха кърпа или малка четка, и да се поставя на машината в очакване на следващото кафе.
Честно казано, за домашна у-ба препоръчвам автомат (колкото и да ги мразя), защото си имат мелачка, която може да се калибрира прецизно за самата машина. Още по-добре да си имате отделно машина и мелачка, но на малко хора им се занимава. Да се говори за добър резултат с готово смляно шир потреба кафе е несериозно, няма такъв филм, всяка машина си има едрина, при която се получават нещата, и няма много мегдан да се варира.
Много мога да напиша по въпроса, ако някой се сеща да пита нещо, нека заповяда, едно време като завърших, поработих едни 5 години като бариста по света и у нас, така че материята ми е меко казано позната.
Re: Ръкохватка за кафе машина Филипс/Саеко и запушена цедка
« Отговор #6 -: Септември 19, 2017, 05:28:33 17:28 »
На мойта и се регулира температурата на водата , има си отгоре място за подгряване на чаши . Има си всичко в общи линии но за употреба на отделно смляно кафе не е добре . Дозата е еднократна и в нея се насипва кофе с мерна лъжичка . В общи линии става пълна свинщина с такова мляно кафе понеже се разсипва навсякъде затова си ползвам нейната си мелачка . За почистването става само с декалцинатор , при мен няма как да се сложи такъв препарат за цедката отдилно. Водата си изтича през крана за гореща вода когато и пусна почистващата програма , частите където тече кафето се вадят и се мият отделно . Колко едро трябва да е смляното кафе за такива домашни машини ? Има ли някакъв ориентир за сравнение ?
Re: Ръкохватка за кафе машина Филипс/Саеко и запушена цедка
« Отговор #7 -: Септември 19, 2017, 06:50:52 18:50 »
Ясно, значи е от по-добрите машинки. Разбира се че ще ползваш нейната мелачка, прясно смляно кафето е с най-добри вкусови и ароматни качества. Щом се свалят частите през които минава кафето, можеш да ги накисваш в цитирания препарат, след 30тина минути падат всякакви налепи и отлагания ако има.
Универсалното правило за едрина и при професионални, и при домашни машини е: едно еспресо 35 милилитра трябва да изтича за между 20 и 30 секунди, това вече по лична преценка според резултата и конкретното кафе. При тази скорост, налягане около 9 бара и температура на водата 89-92*С имаме най-добра екстракция, и би следвало да се образува най-плътен и хомогенен каймак, който да се задържа поне 10 минути, ако не пием кафето. Машините с "крема диск" правят каймака на мехурчета, което е мноооого далече от истината, той трябва наистина да е като крем, гладък и без никакви балончета.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4954
  • Профил
Re: Ръкохватка за кафе машина Филипс/Саеко и запушена цедка
« Отговор #8 -: Септември 19, 2017, 07:16:25 19:16 »
Мих и варих цедката.
Трябва да направим меленето по-ситно, че тече бързо и кафето е гадно.

Малкото кафе го налива над 50 мл за 13-14 секунди.
Може би трябва да се смени модула с цедката. Там има и една пружина със сачма, която няма как да не е стара и мека, вероятно е за налягането.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4954
  • Профил
Re: Ръкохватка за кафе машина Филипс/Саеко и запушена цедка
« Отговор #9 -: Септември 23, 2017, 11:05:16 11:05 »
Изпробвах два нови микса кафе, първия мляно:
Кения, Коста Рика, Мексико, Етиопия. Този път го добутах да се вдигнем една идея над вкусовете на ерзац кафетата.
Интересен и леко екзотичен вкус.
Второто взех за офиса на зърна микс от:
Етиопия, Коста Рика и Рио Минас. Тук ключовото е Рио Минас. Кафето Рио Минас расте в почви богати на йод и има много интересен Морис на зърна.
Интересното, е че това кафе има много дълъг последния, усеща се по хранопровода в стомаха и в устата. Усещанията са приятни.
Има много отчетлив тонизиращ ефект.

Първият ми микс, който ще си запиша и ще използвам пак.
Re: Ръкохватка за кафе машина Филипс/Саеко и запушена цедка
« Отговор #10 -: Октомври 21, 2017, 08:24:38 20:24 »
Инспирирано от темата , отворих моя полуавтомат Делонги Магнифика и смених трите уплътнения . Две на буталото и едно на душа на инфузора . Цена 3лв за бройка , купих си и грес за буталото и смазах обилно . Сложих и на зъбните механизми на инфузора и навсякъде където е имало фабрично . Греста най вероятно е вазелин на цена 12лв тубичка от 50 грама  ;D
Определено работата на машината се промени . Проверих и брояча , оказа се 8200 кафета за около 7 години ползване у дома .
Нагоре по снимките на сайкото се виждат тези кафявите гумички и разсипано кафе , същото положение като при мен преди смяната .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4954
  • Профил
Re: Ръкохватка за кафе машина Филипс/Саеко и запушена цедка
« Отговор #11 -: Октомври 22, 2017, 06:07:14 06:07 »
Малко и аз да дам обратна връзка.
Саекото се върна от ремонт от Плевен.
Гумичките и така нататък са сменени също, реглирано е.
Най-важното, е че се оказа, че една спирала, която вдига/изгребва и подава кафето към блока с цедката е била износена.
Майстора още като видял дозите отработено кафе и казал, че не дозира както трябва.
Имам старата спирала и ще я снимам като се върна след десетина дена.

Сега прави доста по-добро кафе.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4954
  • Профил
Ето я износената част на автоматичното Саеко, спиралата, която зарежда с мляно кафе. Сменена е, вече кафето е както когато беше нова.
Майстора даде каза само суперлативи за машината.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4954
  • Профил
За вкъщи имаме подарък нова автоматична машина Юра (Jura) от тъста.
За сега е с кафето, което са дали с нея от магазина и не е кой знае какво. Показва потенциал обаче.

Прави ми впечатление, че много старателно се плакне сама преди и след работа, включително след изключване от главното копче се промива до протичане на чиста вода. По начина по който ДжънгълРейвър е обяснил, че трябва да се прави на професионална машина.

Може би трябва да започнем да го правим с машината Саеко в офиса. Има опция за промиване, която не ползваме.

Започнах да промивам домашното Saeco което е с ръкохватката по същият начин и качеството на напитката се подобри значително.