Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4954
    • Профил
Мерцедес АМГ Проект Едно
« -: Септември 13, 2017, 10:48:25 10:48 »
Излезе серийната версия на Mercedes AMG Project One


Има общо четири електромотора:
- по едни на всяко предно колело;
- стартер/генератор/хибриден мотор към коляновия вал; и
- мотор/генератор свързан с оста на турбото, който може е да извлича енергия от изгорелите газове или да развърта турбото по-рано.

Двигателя с вътрешно горене е бензинов, 1.6 литров V-6 турбо за който се твърди, че е от Формула-1.

Системната мощност е 1000 конски сили.
Ако извадим от 1000 к.с. 480-те коня на трите ходови електромотора (четвъртият със 120 к.с. е само за регенерация и не участва пряко в задвижването) остават 520 к.с. за бензиновият турбо агрегат от Формула-1.

Тази мощност не е малка, но не е сензационна. Очевидно, е че нивото на технологиите го позволява.
Ягуар имат 1.6 литров 4 цилиндровите двигател с 500 конски сили годен за ежедневна употреба от няколко години. V6 със същата мощност е дори по-малко натоварен, защото на едно бутало вече не се падат над 125 конски сили, а по-малко от 87.
Всъщност натоварването на бутало е като на новото Порше 911 ГТ-3. Механично натиска е по-голям заради по-малкият ход и вероятно по-малката площ, но енергийно/температурно може буталата на мерцедеса да са по-слабо натоварени отново, защото са по-малки.
528 коня излизат с данни 1.6 л., сгъстяване 9:1, надуване 2 бара, 11000 оборота и коефициент на пълнене 75%. Което означава, че спокойно надуването може да е и 1.5 бара при по-голямо пълнене или по-голямо сгъстяване. Същите натоварване и мощност ще има добре дишаща Супра 3.0 при 6500 оборота и 1.2-1.3 бара.
Тук мощността не е за сметка на твърде голямо надуване с турбо компресора или голям обем, а за сметка на висока честота на въртене. Разликата с конвенционален агрегат е лекотата и здравината на частите особено здравина на опън. Бързо въртящите се двигатели имат леки части особено леки бутала и здрави биели.
Най-голямото натоварване във всеки двигател с вътрешно горене е опъна на биелата между тактовете изпускане и всмукване. В ГМТ след изпускането цялата сила необходима да се спре буталото и да бъде ускорено обратно се поема в опъване на биелата. Разбира се, нещо очевидно, като еднаквата конструкция на всички ДВГ всъщност не е толкова очевидно. В зависимост от съотношението на дължината на биелата към хода на колановия вал, наклона на цилиндрите спрямо коляновия вал и още един-два важни размера в двигателя, като изместването на буталния болт от централната ос всичко може да се оптимизира до такава степен, че стреса от въртенето с 11000 оборота да бъде разпределен и овладян до степен, че двигателя да бъде надежден за десетки хиляди километри.
Разбира се диретнното впръскване и тук развързва ръцете на инженерите да използват още едно оръжие срещу натоварванията от големите обороти и това е скуиш зоната. Когато няма нужда да се притесняваш, че ще подложиш на рязко свиване и издухване гориво-въздушна смес, а го правиш само с въздух в горивната камера може да се конструира пневматичен амортесьор, който безопасно да спира буталото около ГМТ. Скуиш зоната е известна техника за ускоряване на потоците в цилиндъра, предотвратяване на детонации и спиране на буталото.
В крайна сметка има мотоциклети, които се въртят и по-бързо, а има и автомобилни двигатели, които се въртят почти толкова бързо.

Другите интересни характеристики на най-новата супер кола са:
Ускорение от място до 100 км/ч за по-малко от 2.5 секунди
Ускорение от място до 200 км/ч за по-малко от 6 секунди
Максимална скорост 350 км/ч - това ми харесва, струва ми се че 400 не е по човешките възможности и определено не е за по пътищата, където е пълно с нормални коли каращи с до 150
Високооборотни хибридни ходови електромотори развиващи 50.000 оборота в минута. Допускам, че технологията е разработена заради третия хибриден ходов мотор, който трябва да бъде в синхрон с коляновия вал, налага се да бъде доста по-бърз за да може да реагира без да пречи на развъртането на двигателя с вътрешно горене и за да може да допринася пълноценно във всички режими.
Напрежение на хибридната система - 800 волта
Изцяло електрически пробег 25 километра
Зареждане на батериите до 80% от регенеративно спиране, останалите 20% вероятно от стартер/генератора и рекуперативния мотор на турбото. Супер.

Колата е много сериозна и не е претоварена. Като добавим факта, че от няколко години окачванията са не просто активни или хидро-пневматични като при много ферарита и ролс-ройси, а наистина сложни инженерни произведения, колата се очертава като истински крайъгълен камък в автомобилостроенето.
Напоследък имаме и нови композитни технологии, които оставят карбона и смолата в историята.

Изглежда, че всички използвани супер технологии са вече достатъчно зряли за да бъдат приложени успешно в такъв автомобил.

Остава да очакваме и да се надяваме ако не следващото, то поне по-следващото поколение на Форд Мондео да излезе със същият пакет от окачване, каросерия и задвижване.
Няма нужда да бъде 1000 коня, достатъчни са ми 400 и стъклен балон с удобни кресла за пътниците. Поне това е за което мечтая.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4954
    • Профил
Re: Мерцедес АМГ Проект Едно
« Отговор #1 -: Септември 30, 2017, 08:05:29 20:05 »
Мерцедес Проджект Уан има и уникално окачване. Отпред има двойни шарнири и горе, а отдолу са кръстосани. До сега сме виждали два долни шарнира например при БМВ E-34 и новия Мустанг 6-то поколение. Двата горни шарнира са новост.

Друго нововъведение е самото окачване без стабилизиращи щанги и само една напречна пружина.
Всъщност окачването има два амортесьори и три пружини.
По този начин се постига амортизация и на работата на стабилизиращите елементи.

Много интересно.

Целта вероятно е повишен комфорт, защото при движение направо и едновременно свиване и от двете страни работят само хоризонталната пружина и амортесьори.
При накланяне и движение на двете колела в различни посоки пък работят само диагонални те пружини и амортесьор. Естествено всички режими ще бъдат смесени в различни пропорции, но отново накланянето и свиването се чодчиняват на отделни специализирани комплекти от пружини и амортисьори.

Следващата стъпка логично е хидравлична система, която е симетрична и електронно контролируема.
Хидравлична система може да осъществи същото и между предните и задните колела.Видео, подробности и разяснения ще намерите в тази тема в раздела за регистрирани потребители: http://penkiller.com/index.php/topic,1887.0.html