Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4954
    • Профил
Ферари GTC4 Lusso
« -: Септември 14, 2017, 06:58:45 18:58 »
Някак тихомълком излезе Ферари 4х4
Каквото има от няколко години, сега обаче било по-хубаво

http://www.carfolio.com/specifications/models/car/?car=459415

Нищо в този автомобил не е нормално. Като започнем от огромното междуосие от 2990 мм, до почти три метра в спортна кола, която е дълга... 4922 мм..., да по-скоро 5 метра или иначе казано по-голяма от Е-класа или БМВ 5-ца.
Но размерите и централното разположение на двигателя зад предната не са нищо в сравнение с останалите особености.

Да започнем с двигателя, кайто има директно впръскване на горивото. Което е сегашният световен стандарт за впръскването на гориво. Обаче степента на сгъстяване, която това е позволило е 13.5:1. Само преди 10 години, тунинговането на относително съвременен C20XE до 13:1 беше изключително трудно и при всяка ревизия имаха отпечатъци от клапани. Говорим за неизползваем състезателен двигател с бутала по 500 лева бройката и биели по още толкова, които са изкарвали най-много 6 състезания. Тук имаме сериен двигател с 13.5:1, който със сигурност ще изкара поне 300.000 километра.
Огромното сгъстяване обяснява и огромния въртящ момент от 700 н.м. от 6.3 литров атмосферен двигател, което е доста над психологическата граница от 100 н.м./л.
Мислите, че това до тук е странно, както и че колата има четири пълноценни места, стъклен покрив и допълнителен тъч екран пред пътника нса предната седалка.
Помислете пак: Колата има допълнителна предна скоростна кутия. Това може да е просто странност в изразните средства на Крис Харис и той да описва една от съвременните интерпретации в 4х4, където диференциала на втория двигателен мост е заместен просто от предавка между пиньон и корона и няколко съединителя, които позволяват да се насочва въртящ момент към колелата по отделно, както и при движение направо допълнителния двигателен мост да се изключва напълно и кардана да спира да се върти. Такава е системата при Опел Инсигния и Форд Фокус RS.
Освен това, Ферари GTC4 Lusso завива с 4-те колела.

Видео:


Интересно, изглежда, че предната скоростна кутия наистина черпи въртящ момент направо от коляновия вал.


Системата за задвижване на всички колела взема мощност директно от предния край на коляновия вал. Така че няма раздатъчна кутия или втори кардан. Двигателя е монтиран достатъчно назад в колата за да бъде монтирана пред него цялата система за задвижване на предните колела. Задните колела се задвижват от 7 степенна секвенциална скоростна кутия пред задния мост подобна на тази във Ферари Калифорния.
Във устройството задвижващо предните колела има две предавки и чифт електронно контролирани многодискови съединители. Съединителите се задействат само при нужда, всеки съединител е независим от другия и отговаря за едно колело. По този начин няма нужда от преден диференциал и колата разполага с управление и насочване на въртящия момент.
Двете предавателни числа на предната скоростна кутия са подобни и малко по-дълги от на 2-ра и 4-та предавка на 7 степенната главна скоростна кутия. Разликите в скоростта на въртене между предните и задните колела се поемат в приплъзването на пакетите съединители.
Страшна простотия! Това означава, че при по-високи скорости няма никакво 4х4, защото предните колела не могат да се въртят  достатъчно бързо. Ами ако главната кутия е на 7-ма и колата се подхлъзне? Двигателя се върти бавно и съответно предните колела не биха могли да се завъртят достатъчно бързо. Вероятно предавателните числа трябваше да бъдат поне 3 и да покриват 2-ра, 4-а и 6-а.
Тези системи при Опел и Форд не са ОК и имат склонност да прегряват и да се изключват. При изключено положение е редно да се намали мощността на двигателя, защото колата става опасна.