Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Съвет за турбо на C20let
« -: Февруари 25, 2011, 01:50:24 01:50 »
Здравейте  :)
 
Значи , занимавам се от време на време с един такъв мотор , сложен в купе на кадет Е ( Тошко го знае ) . Може би малко по-натам ще си пусна тема за него , след като му направя  снимки ;)
Та ... оказа се , че турбината ми е маи за ремонт ( доста пуши колата синьо и ми харчи немалко масло ) . След бърза  проверка колко ще ми струва ремонта на К16-ката , ми казаха от 400 лв -нагоре , което не е кои-знае колко , но започнах да се чудя струва ли си  ;D или да търся друга ( втора употреба , пък и маааалко по-големичка примерно ) . И тъи като някои от вас знаят , специално при ЛЕТ мотора стоковата турбина е отлята заедно с колектора  ::) , означава , че трябва да търся и колектор  за новата  :(   Да, ама съм решил , че проекта ще е бюджетен и не искам да надхвърлям определена сума с него  ;D.
Та  докато си ровех в нета , ето на какво попаднах :
http://www.tuning.bg/forum/viewtopic.php?f=101&t=198275
Надявам  се модераторите , да нямат против линка към др. форум  :-[
Та човека продава колектор , заедно с турбина Т4 и външен геит  за 1000 лв, които смятам , че след пазарлък , ще станат 700 примерно ....
Въпросът ми е следния :

1. Турбината ми се струва бая голяма - няма ли да стане много лагава колата ( това в никои случай не го искам - искам колата да е респонсна и да тръгва от ниски , както в момента ( или почти така ) ....около 2200об/мин !
......Може би трябва по-подробно инфо за турбината , за да се даде отговор натози въпрос  ::)
2. Ще може ли тая турбина да работи със сток електрониката ( евентоално смяна на МАП само ) или ще иска друга ?
3. Колата е само на предно и такава ще остане ..... има ли смисъл от този ъпгрейд , след като повече от 250 к.с на предно сигурно ще са абсолютно безсмислени , след ккато сега при 204 колата върти гуми до 4-та скорост ( тя е 1000кг ) ?
4. какво др. ще се наложи да сменя , ако реша да ползвам това турбо с този колектор ?

П.п : Колата е мерена на дино в ХЕЕД и показа 175к.с на колела , върви прилично като за 1000кг  ;D, но може и още  :D
.....Има някви проблеми с прекъсване в буст ,( може би заради свещи ) но това др. път в другата тема ще го пиша !

Ами това е ...ако се сетя друго  ще го добавя .
Мерси.


 
« Последна редакция: Февруари 25, 2011, 02:18:51 02:18 от neonman »

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 5230
    • Профил
Re:Съвет за турбо на C20let
« Отговор #1 -: Февруари 26, 2011, 05:10:39 17:10 »
За другите неща нямам мнение, най-малкото, защото не съм ги виждал и не знам данни.

Т4 турбина? Да, ама каква Т4B или Т4Е... Т4Е е категорично голяма за този двигател!
Мсъщност дори някоя от малтие Т4В ще е голяма... тоест тя няма да е голяма ако се търси вървене от 5500 до 8000 оборота и 2 бара, но за нормално каране определено няма да стане.
Варианта голяма турбина и 2.0 двигател е сгъстяване 10:1 и надуване 0.6-0.8 и разни екстри като малко работа по камерата, като заобляне на ръба на скуиш банда + придаване на наклон на целия скуиш банд... високото сгъстяване + турбо налага и ограничение на леглата на клапаните  ;) - над 50% от топлината на клапана се отвежда от леглото... тоест 2-3 ъгъла е допустимото...
Всичко това със скуишовете и леглата на клапаните се прави с цел намаляване на предпоставките за детониции.

Тоест LET с голяма турбина и пригодност за ежедневно каране е възмонжно, но при определени условия, в най-общи линии това са все мерки пълненето на двигателя да става като на атмосферен и да се разчита на висок коефициент на пълнене в режимите на максимална мощност и въртящ момент, а в ниски да се разчита на високата ефективност (голямо сгъстяване) за да върви двигателя и без надуване...

Иначе ниско сгъстяване, голяма турбина и малък двигател = дино куийн  ;)

На лет добри резултати дават китайки Т3-Т4, като турбинната част трябва да е до 0.63 А/R на до 53мм колело за да има надуване преди 4000 оборота!

K-27  с по-малките версии на турбинен корпус също дава добри резултати.

За целите за които си казал, че използваш колата, е добре тръбите на хедъра да не са повече от 40 мм вътрешно ако се търси максимална мощност и не повече от 36-38мм вътрешно ако се търси ранно сработване на турбото.

Просто е безсмислено да се слагат по-големи тръби, при положение, че отворите към изпускателните клапани са 27мм вътрешно (а дали не бяха 26)... - това са 2 отвора по 5.7 см2, общо 11.4 см2 - долу-горе толкова (и по-малко) е и площа на порта... 11.4 см2 е площа на отвора на тръба с вътрешен диаметър точно 38мм  ;)
Абсолютно спокойно и даже препоръчително, могат да се използват тръби от 34 до 36мм вътрешно!!! Така и така най-тясното сечение на турбото преди началото на слота към перката в никакъв случай няма да е повече от 6 до 8 см2!  ;)
Тоест всичко над 8 см2 води до загуба на скорост в хедъра... - равните дължини са на второ място, че даже и по-назад като важност!
Една разделена турбина например от Мицубиши ЕВО ще се отрази на LET-а чудесно! Естествено със съответния разделен хедър  ;) - тя даже си има вграден гейт с разделени подходи от двете половини  ;)

Поздрави!
Re:Съвет за турбо на C20let
« Отговор #2 -: Февруари 26, 2011, 08:05:20 20:05 »
ОК, Тошко, разбрах те . Тази турбина явно не е подходяща , а като гледам и хедърите са доста големи....

Би ли споделил , каква мощност може да се извади от стандартната К16-ка ( знам че имаш впечатления ) :)
Ако може да се изкара от нея едни 250-260 к.с без да излиза от картата , няма смисъл да се оглеждам за по-голяма за предно и 1000кг мисля! ( тя неминуемо ще тръгва по-късно, нали така? ) .
И още нещо : чудех се ако сгъстя малко мотора (например 9.5:1)  няма ли :
- да стане по-ефективен мотора в ниските ,
- да тръгва още по рано турбината ,
- да се повиши макс мощността , при стандартното налягане 0.6атм ....
т.е . само предимства  ::)
каквиса негативите обаче при такава операция ...може би по-голямо натоварване на мотора ???...груго ?

мерси.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 5230
    • Профил
Re:Съвет за турбо на C20let
« Отговор #3 -: Февруари 26, 2011, 08:13:24 20:13 »
Стандартната я водят до 300 коня - има такива чипове, но те вървят с по-голям кулер и други подобни. това обаче става за сметка на недопустим според мен бекпрешър и прекалено ниска ефективност на турбината - на границата или малко извън картата.

Отговора на всичките ти въпроси е ДА!
Обаче при едно условие: Да няма бекпрешър, тоест по-голяма турбина  ;)

По-голямата турбина води със себеси още един бонус, та даже два бонуса - по-добро пълнене - при ниски налягания (преди портовете и клапаните да започнат да са рестрикция) XE-то може да достигне 90% VЕ.
+ По-добро пълнене в режимите без буст!
Обаче по-голямата турбина иска или пренастройка на валовете или и пренастройка + смукателен вал от ХЕ, което всъщност не е никакъв проблем.

За мен 9.5:1 и 0.6 бара е един от най-добрите варианти въобще  ;) Естествено това означава, че никой чип писан за LET няма да те оправи... по пък при цена на пренастройката на дино по-ниска от на марков чип, мисля, че това не е болка за умиране... Все пак марковите чипове продължават да се въртят около 1000 лева, а мапването на дино определено е около 700 за нормална кола на предно...

И накрая резултата пак може да е 260 коня... обаче малко по различни...  ;)

Дай малко снимки да се порадваме...
Re:Съвет за турбо на C20let
« Отговор #4 -: Февруари 26, 2011, 08:58:47 20:58 »
Снимки ще кача като се постопли малко времето , че са ми е мн студено :)
Ето обаче дино графика правена в ХЕЕД ( мощност на колела ) . По високата мощност е изкарана с някакви Е-бей-ски псевдо чипове ....

Колата е с преправени турбо пътища на 55мм ,генерация на 60мм с едно проходно гърне ( учудващо не вдига пекален шум тая генерация ) , по-голям кулер , регулатор за горивото и преправена шапка над дросела :)
Сложих некви иридиеви Денсо , ма маи те ми правят проблеми и прекъсват ( др седм ще ги сменя с оригиналните ) .
Хехе. Сложих и некви пръскалки за охлаждане на кулера от пулверизатори  с помпичка за чистачки и резервоарче  ;D - системата даже и бачка  :D
Ето и една графика на Z20let в астра Г  за сравнение :)
« Последна редакция: Февруари 26, 2011, 09:27:40 21:27 от neonman »