Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4566
    • Профил
Тази тема е преместена в Аудио само за регистрирани.

http://penkiller.com/index.php?topic=1750.0

Ще уча аз потребителите на аудио форумите как да си правят тонколони и после да ме псуват под нос. Заповядайте да се регистрирате.

Без регистрация и толкова Ви е много:
Цитат
Как да си направим домашни тонколони - версия 2017

Прочетете и тази тема, там разглеждам по-базови знания по същите въпроси: Тема за фазите и филтрите

Когато навлезете в детайлите, импеданс и филтри: Филтри, импеданс, зобел и какви стойности на импеданса да вземем при изчисляване
Дискусия за фазите: http://penkiller.com/index.php/topic,799.0.htmlЗдравейте, времето минава, старите знания отлежават, трупат се нови, а с тях се трупа и опит.
Като домашни майстори от нас се иска да се осведомим максимално за явленията и законите, които засягат озвучителните тела и след това да ги съобразим колкото можем при "дизайна" или "конструирането" на озвучитебните тела.

На първо място, трябва да подберете комплекта от говорители според възможностите и целите си. Поставяйте си реалистични цели, които няма да Ви принудят да надхвърляте възможностите си при покупката на части. Естествено, качеството струва пари, но пък през 2017-та технологиите са толкова развити, че и за скромни бюджети могат да се купят хубави говорители и части.

Целта на тази тема е да бъде реално ръководство с което със сигурност да успеете да си направите работещи колони съвсем сами. Затова някои неща ще бъдат опростени.

T/S или Тиеле-Смол параметрите например създават голямо объркване у любителите. Заблудите свързани с подробните електро-механични параметри са няколко, че по тях може да се проектира идеална кутия за едва ли не всеки говорител, че издават как ще звучи говорителят или че съдържат някаква мистична информация разбираема само за инженери и супер специалисти. Нито т/с параметрите са толкова важни като цяло, нито крият мистична информация, нито има някаква друга информация било то мистична или не извън тях, която те не отразяват.
-> Важен DIY факт, който много хора не знаят, е че акустичното оформление бас рефлекс е хелмхолцов резонатор и честотата на настройката му *********** характеристиките на говорителя.
-> Друг важен DIY факт, е че затворената кутия типично има по-малък обем от всяка вентилирана. Говорителите, които биха извадили бас без корекции в затворен обем имат силен мотор - нисък Qes и висок BL, тежка мембрана - Mms, ниска резонансна честота - Fs и окачване, което съхрънява и отдава енергията добре - висок Qms. - повечето от тази информация я има написана доста в началото на "Попянев" и това се явява почти единствената смислена и полезна информация в цялата книга, а парадоксално е подмината и игнорирана на практика от всички. Както виждате, за да преценим дали даден говорител става за затворен обем ни трябват доста от Т/С параметрите. Забележете, че просто общият качествен фактор тук не е достатъчен и би Ви подвел. Всичко, което съм срещал да се говори в Интернет по въпроса с качествения фактор и затвореният обем е грешно. Много по-добре бихте се ориентирали по следните въпроси:
Има ли тежка мембрана? (в сравнение с други говорители със същия размер)
Има ли ниска резонансна честота? - ако не е под 30 херца, затвореният обем няма да бъде оптимален.
Има ли мощен мотор? - (голям магнит, голяма разлика между Rdc и Re, тоест, голяма разлика между правотоковото съпротивление и номиналния импеданс - нещо издаващо наличието на много навивки в бобината)

Напълно ОК е да изберете само един чифт широколентови говорители от какъвто и да било размер. Широколентовата система ще изисква от Вас единствено да направите подходяща кутия и компенсираща верига.

...следва продължение...

Теми по този въпрос във форума:
ВКН 12211 / ВКН 12311 на Благоевград АД - Измервания
Любителски тонколони
Освежаване на филтри
Озвучително тяло ОТГ1-01 Хай-Фи Възстановяване
Помощ за ремонт на ОТ
Руски (СССР) 8 Инчови Нискочестотни Говорители 10ГД30Е - Измервания
Продължението е в раздела за регистрирани потребители.
Там ще прочетете кой е най-важният параметър за естественото звучене на тонколоните, както и кое е най-оптималното акустично оформление.
Също така, откъде да започнете и как точно се конструира естествено звучащш и качествени тонколони.