Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4451
  • Профил
Интервал за смяна на маслото на двигателя и има ли синтетични масла

Въпроса звучи банално, но през 2017-та и 2018-та е изненадващо актуален.

Оказва се че производителите масово се върнаха към минералните масла от групи ll и lll и дори група I.
Прави ли ви впечатление, че цената на маслата не само не расте, но и намалява. Пазара е свръх конкурентен, а разрешените маркетингови послания са толкова, че дори да имате най-доброто масло на света, конкурента Ви ще се рекламира със същите думи като Вас и в крайна сметка потребителя няма да може да Ви различи.

Проблема с делото между Мобил-1 и Кастрол.

"Пълна синтетика" или "Full Synthetic" е термин, който някога е означавал единствено маслата от групи IV и V, тоест PAO и естери. Постепенно обаче с усъвършенстването на методите за производство на масла от група III тези масла не без помощта на маркетинговите отдели също биват пришити към категорията на синтетичните масла.
Маслата от група III са всъщност минерални и се основават на естествено възникнали в природата петролни и парафинови молекули. Метода за производство е хидро крекинг (хидрогениране/въвеждане  на водород под високо налягане, който рекомбинира молекулите на нефта, като ги
разделя и след  това създава по-дълги.) и пречистване. Последното истинско описателно име на тези масла е "Синтетична технология" или "Хидро-разцепено синтетично масло". Щом някъде изобщо се споменава метод за рафиниране на суров петрол, то повече от ясно, е че става дума за минерално масло.

Най-честни бяха Shell с тяхната серия XHVI хидрогенирани минерални масла с база група III, маркетинга им твърдеше абсолютно коректното "базирани на минерално масло, но с качествата на синтетично".

Мобил заведоха дело срещу Кастрол заради търговското наименование "full synthetic" с което означава своите масла на базата на група III.
Бедите свързани делото са две, първо, това по никакъв начин не означава, че Мобил са използвали нещо по-добро и второ, Кастрол спечелиха делото като доказаха, че маслото им е достатъчно променено спрямо изходната суровина...която беше суров петрол...
Тоест, съдбата на пазара на синтетични масла се реши в семантичен спор.
Това доведе до верижна реакция и на практика всички производители минаха на възможно най-голям процент минерална база от група III, включително "първите в синтетиката" Амсойл. В най-добрият случай днешните синтетични масла са полу-синтетични с дял на благородните ПАО и естери под 30%.
Като част от въпросната верижна реакция API и други регулаторни организации премахнаха термина "синтетично масло" от класификацията на базовите масла и така той заживя изцяло в сферата на маркетинга.
Друг любопитен факт, е че митническите тарифи все още пазят термина синтетично масло и маслата се облагат като минерални или полу-синтетични ако съдържат до 30% бази групи IV и V и като синтетични ако съдържанието е по-високо. Изключително съм любопитен относно митническите декларации на вносителите на масла.

Всичко описано доведе до това, че днес маслата са по-лоши отколкото преди 10 години.
Развитието на науката днес позволява маслата да се заредят с много тежки присадки, които до някъде да компенсират по-ниските качество на самото масло.
Това, което не може да се компенсира, е че маслото е просто долнопробно, реагира с продуктите от горенето на други нефтопродукти, старее, окислява се, потъмнява и въобще, държи се като гняз изкопана от земята.

Австралийците от марка не представена на нашия пазар го обясняват много добре:


Избор на масло
При тази пазарна конюнктура на надлъгване и семантични спорове, най-разумното, което можете да направите е да използвате масло реално притежаващо всички одобрения и стандарти препоръчани от производителя на автомобила Ви. Подчертавам, става дума за реално дадени и получени стандарти и одобрения. Производители като Фухс и Амсойл пишат изрази като "препоръчва се за" и "препоръчани одобрения", но всъщност могат да нямат дори стандарт по API SJ и следващите до SM или Cx.
Използването на такова масло с "препоръки" дори да е добро за металните части на двигателя може да Ви направи куп други поразии, да запуши DPF-а, да неутрализира катализатора или да го запуши, да зацапа свещите, да зацапа химически ламбда сондите, да задръсти хидравличните повдигачи, да задръсти цедката за картерни газове на капака на клапаните и сондата на маслената помпа.

Интервал за смяна
Разумният пробег с едно масло е 6.000 до 8.000 километра независимо от всички останали фактори.
При мощни и спортни коли карани бързо и в горещо време се прилага златното правило на американците, 3.000 мили или 4827 километра. Максимум.
Препоръката ми Ви се струва пресилена и сензационна?
- А как Ви се струва факта, че в двигателя Ви има базово масло по технология от 1960-та година?

* * *

По-нататъшно четене: http://penkiller.com/index.php/topic,583.0.html - за моторните масла, стандартите и вискозитетите
Вчера взех една туба кастрол магнатек 10/40 за берлингото 1.8 бензин 8клапана мотор . Сменям на 10к три пъти годишно , досега слагах някакво масло за 35лв 5 кила . Кастрола е 60 лв . Интересното е че пише - синтетик технолоджи . Явно не е баш като синтетичното .Имам и една стара партида неразпечатана кастрол 0/40 едж RS формула - на него пък нищо не пише  ;D

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4451
  • Профил
С Кастрол RS 0W-40 съм карал още сенатора. Беше уникално. Първия път го сипах след 15W-50 и колата излезе с въртене на гуми от сервиза. От коя година е партидата?

Синтетик технолоджи е точно минерално масло групи 2 и 3 с преработка. Тоест, технологията е синтетична ;) ама маслото не е синтетично. Дай да му видим ПДФ-а.
DE 27.01.11 те са две туби по 5л . А на 10W40 това излиза . Полу синтетика , демек минерално със синтетични подобрители . За берлингото е повече от достатъчно , слабо  натоварен бензинов мотор който рядко дига над 4000 оборота . Още не съм го сменил .
Typical Characteristics
Name Method Units Castrol Magnatec 10W-40 A3/B4
Density @ 15°C, Relative ASTM D4052 g/ml 0.863
Viscosity, Kinematic 100°C ASTM D445 mm²/s 14.3
Viscosity, CCS -25C (10W) ASTM D5293 mPa.s (cP) 6750
Viscosity, Kinematic 40°C cSt ASTM D445 cSt 96
Viscosity Index ASTM D2270 None 155
Pour Point ASTM D97 °C -33
Flash Point, PMCC ASTM D93 °C 198
Ash, Sulphated ASTM D874 % wt 0.96
The above figures are typical of those obtained with normal production tolerance and do not constitute a specification.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4451
  • Профил
От пламната температура 198 градуса можем да заключим, че това е равно по базово масло на най-лошото на пазара, например Лотос.

Няма синтетични подобрители, а уж минава през крекинг и катализиране по синтетична технология. То дори не е полу-синтетика.

Typical Characteristics
Name Method Units Castrol Magnatec 10W-40 A3/B4
Density @ 15°C, Relative ASTM D4052 g/ml 0.863

Viscosity, Kinematic 100°C ASTM D445 mm²/s 14.3

Viscosity, CCS -25C (10W) ASTM D5293 mPa.s (cP) 6750

Viscosity, Kinematic 40°C cSt ASTM D445 cSt 96

Viscosity Index ASTM D2270 None 155

Pour Point ASTM D97 °C -33

Flash Point, PMCC ASTM D93 °C 198

Ash, Sulphated ASTM D874 % wt 0.96

Под 220 градуса пламна атемпература не може да става дума дори за полу-синтетика. Идеален пример за това за което говоря в статията.
Така си е , на другия кастрол пламната е 240 . С тия минералки по-честа смяна за нормални стари ненатоварени двигатели . При дизелите обаче не знам дали тоя номер става че вече всичките са турбинирани и изпържени доволно .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4451
  • Профил
Не случайно се върнах на Мотул.
Явно пика на индустрията е преминал около 2000-та. Няма да се изненадам ако големи компании се изтеглят от пазара и останат само аудиофили и мошеници като Амсойл, Роял Пърпъл и разни още по-легендирани "бутикови", "керамични" и т.н.
Както след средата на 90-те големите фирми изоставиха хай-тек супер усилвателите за домашни потребители. Технологията стана банална, всеки го може, търсенето намаля и така...
Хората като не са убедени, че трябва да плащат за група IV, V и група VI няма как да ги накараш. Един няма пари, на друг не му пука, трети е прост, четвърти е прост, няма пари и не му пука.
Аз поддържам три коли. Две бензинови и една дизел. Фиат, Ситроен и Шкода. Маслото  си го сменям сам. Интервал 8-10к или ако стане на една година, което събитие е първо. Винаги слагам добавка бардал турбо протект, независимо, че колите са без турбо. Маслото мотул. Друго, което намирам за важно е да се изчаква добре да се източи старото. Сипвам и 1-2 литра свежо, което да избута боклуците. Накрая бъркам с една 60кубика спринцовка с маркуча от система в картера и осмуквам каквото е останало. На фиата му остава около 300гр. масло, което само така може да се източи... В общи линии честата смяна компенсира ниското качество на маслата...ама само донякъде. Преди време гледах из нета руснаците правеха тестове на масла по много практичен начин. В едни шишенца им проверяваха вискозитета на минусови температури
Re: Интервал за смяна на маслото и има ли синтетични масла
« Отговор #8 -: Февруари 03, 2018, 09:03:07 09:03 »
Аз последните години само с помпа ги сменям . Почна да ме мързи да се търкалям по земята с легена . Сега пускам маркуча през щеката и след 20 минути е готово .
Остатъка от старото масло не е чак толкова фатален . Когато дойде до смяна само малка част от маслата са деструктивно променени . Технологиите за рециклиране на масла просто ползват дестилация на отработеното масло и получават 80% свежо масло . Другото което остава са разни карбонови отлагания извлечени от двигателя и тежки смоли .
Остатъка от старото масло винаги остава в мотора , около 200 грама не могат да бъдат извлечени без промивка . Това е маслото по омаслените повърхности което не стича в картера . Честата смяна е най добрия метод за предпазване на мотора  според мен , дори ми се вижда по-смислено среден клас масла и честа смяна пред лонг лайф скъпи масла и удължен интервал най-малкото защото при смяна на масло сменяте и филтъра . Форд са царе на тия шитни , на дуратек дизелите препоръчват 27 000 км пробег с тяхното си масло - абсолютна глупост според мен .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4451
  • Профил
Re: Интервал за смяна на маслото и има ли синтетични масла
« Отговор #9 -: Февруари 04, 2018, 02:10:59 14:10 »
Среден клас масла в момента няма. Има нормални с пламна температура над 220-230 градуса и HTHS над 3-3.5 за САЕ-30, които са достатъчно синтетични и всичко останало е на ниво 50-те и началото на 60-те на 20 век.
Сега съм на ски във Франция и сме с кола под наем Фиат 500х (ще пусна тема, защото е скандален). Тук с това каране на големи разстояния със 70-120 и по празните и гладки швейцарски и френски пътчета, слабо масло на често, може би да. В България с нашето каране на къси разстояния по спънати пътища и постоянно надбягване, твърдо не.
Австрия и Германия също не са държави със стил на шофиране допускащ икономия от масло.

Общо взето най-универсално е смяна на 7-8.000 и използване на най-добрите консумативи.
Шкодата на жена ми е доказателството, докато не й сипах Мотул Специфик за VW за 150 лева и не й смених всички филтри с хубави си регенерираше ДПФ-а през ден. И като стане това колата ми я хвърлят на мен да я разхождам като преяла крава по 50-100 км по булевардите, щото иначе не ще да върви и пуска бели кълбета.
Re: Интервал за смяна на маслото и има ли синтетични масла
« Отговор #10 -: Февруари 09, 2018, 07:49:00 19:49 »
За съжаление, не само маслата са подвластни на маркетинговите акробатики.
Имам рено меган 2004, и заложения пробег между сервзиранията е 30 000 км. за Италия...
1.9 дци...
Явно продавачите стискат здраво палци, колата да се кара малко километри, докъто е в гаранция.
Ако се кара с такива интервали, просто на 200-220 хиляди километра, при спокойно каране, в един момент прекарва маслото от мотора през ауспуха, с ефектно форсиране и пушъци, и двигателя е тотална щета.
Но мисля, че на никой не му пука, стига да излезе ексела с продажбите.
Re: Интервал за смяна на маслото и има ли синтетични масла
« Отговор #11 -: Февруари 10, 2018, 07:13:30 19:13 »
Е нормално...  Вече производитела смята двигател на 230 - 250 хил. за остарял. За това са тия "лонг лайф шит" масла и  интервали 30 000 км. А и италианците го сменят само докато е в гаранция - после само доливане . Един приятел си взе чисто нов бус Форд - казаха му да смени маслото на 50 000 хил км !!! Било нова разработка супер лонг лайф не знам си какво. Производителите направо са откачили.
Между другото Yacco -то нормалното 10-40 и 5-40 НЕ СТАВА . прди мотора не беше в кондиция и не можах да направа разлика, но сега е осезаема. Като загрее почва да се чува веригата. На жена ми Фиата и той работи по-шумно, имаме и наблюдения и на Алфа дизел и Ровер с V8 бензин.
Re: Интервал за смяна на маслото и има ли синтетични масла
« Отговор #12 -: Февруари 10, 2018, 09:00:48 21:00 »
 Yacco ми наляха в кутията, преди да ми кажат, и не ми е ОК, макар,че може да съм малко предубеден.
Преди три години, един познат се кълнеше в марката, само че 4Т, за мотоциклет.
Смених го на 3К, вместо на 6. Явно ресурса му свърши, и двигателя стана прекалено шумен, и ме достраша да го карам повече.
Може да са си оправили качеството, но на мен вече не ми се ползва тази марка...

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4451
  • Профил
Re: Интервал за смяна на маслото и има ли синтетични масла
« Отговор #13 -: Февруари 12, 2018, 06:44:05 18:44 »
Аз съм с Амсойл в кутията на мустанга и на студено първа едвам влиза, втора и тя.
Ще го сменям с Кастрол или Мотул.
В автоматика на тойотата съм с някакво количество Амсойл и също ще го хвърлям.

Не знам какво ще правим с тези масла, като че ли идват електромобилите и големите концерни пренасочват усилията.
Щом излязоха вискозитети САЕ 8, 12 и 16, значи усилията са там, а не в САЕ-30 и САЕ-40. Имаме служебен W222 S500, коийто е с 5W-40 по 10-15 годишен стандарт.
Според мен големите фирми за масла се съсредоточават в масла за хибриди и супер модерни двигатели и отделно инвестират в области и технологии извън горивата и смазките за да оцелеят като компании.

Пика беше около 2000-та година и малко след това, между Кастрол RS (1999 г.) и Мотел Е-тех естер (2005 г.).
Re: Интервал за смяна на маслото и има ли синтетични масла
« Отговор #14 -: Февруари 16, 2018, 08:22:13 20:22 »
Да , какво да правим... остава принципа проба грешка. Ще пробвам с Бардал и Репсол.
Бардал - лошо не съм чул даже обратното. И за добавките им също. В Проспийд си карат бегачките с него , в Маднес го слагат на коли с по 900+ кс. Приятели карат с него и за друго не искат да чуят.
Репсол- 5W30 за дизела е уникално масло имам наблюдения върху VAG - групата , Пежа ,Ситроени, Ивеко се модели на до 6 год . Минимален разход на масло , 10к км без проблем се минават. 10W40 също никакви проблеми с работа на мотор и разход (личен опит +на познати) . Моторджийте са доволни от тези за пистаците... Няма логика 5W40 да е лошо.