Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4559
    • Профил
Ревю от някакъв американец:

Тежи над 2 тона, има малки гуми, спира от 100 за над 42 метра и много-много не върви. Освен това, двигателя трака като стара М20-ка. Разхода на гориво е просто отвратителен, не по-малко от 12/100. Изненада ме градския разход от само 18/100, но си спомням навремето, че едно CSi спокойно правеше 15/100 градско.
Американеца обаче много му се радва. Не е ясно точно на какво, отвътре прилича на Е30, а отвън на Калибра. Седалките са твърди и хлъзгави.
Не ме разбирайте погрешно, на абитуриентския си бал бях с БМВ 850 CSi. Затова знам, че беше вечно счупено и на собственика му беше дошло до гуша. Карал съм 850 CSi още преди да имам книжка, беше купувано чисто ново и на много под 100.000 км, на не повече от 2-3 години. Всичко се разваляше, скоростите, окачването, електрониката на двигателя, гумите бяха слаби.
Беше едно прекрасно и луксозно бижу, което не ставаше за нищо.
Усещането вътре е за возене в луксозен локомотив. Движенията на каросерията нагоре-надолу са много бавни, двигателя едва се чува и самия звук е много странен и мелодичен.

Сега вижте какво има да Ви каже Джереми Кларксън:


Явно това е периода на Джереми, когато все още е обективен.
Истината за осмицата, е че тя е луксозна вещ в по-голяма степен, отколкото автомобил. Има лошо съотношение на теглото и мощността, тежи много, струва много, тясна е и се чупи. Като дизайн честно казано не е нищо особено, а с вдигащите се фарове има ужасна аеродинамика. Седалките и коланите са странни, таблото прилича на Е-30 и Е-34, което не е комплимент.
Не е автомобил, който да бъде обмислян като инвестиция за сериозен автомобилизъм.

Когато мисля за даден автомобил си представям как го карам по конкретни пътища. Например София-Пазарджик-Пещера-Доспат-Девин. Представям си Мустанг натоварен с 5 чугунени радиатора по перфектния, но често влажен асфалт високо в планината. Всъщност, натоварен с 5 чугунени радиатора, по-нисък Мустанг с малко по-малка мощност и ретро автоматик.
Защото истината, е че не трябва да мислим за CSi, което също е натоварено с въпросните чугунени радиатори, но поне има 380 коня и ръчни скорости и е произведено в няколкостотин бройки.
Истината, е че трябва да мислим за 300 коня, 420 -450 н.м., ретро автоматик и два тона тегло турени върху гумета 235/50/16... Мустанга поне е на по-голям диаметър колело, тоест с по-голямо контактно петно 235/55/17.
Представям си също как ходя до Ситония на Халкидики... Чакайте, завоите са далеч, още по магистрала Люлин има такива баири, че за 140-150 се подава доста газ, след това и по Струма има специални етапи, където два тона и в най-добрия случай 200 коня на колелата няма да са нещо, което да бъде определено като изобилие от мощност.
Има и други интересни пътища, като Банско-Якоруда-Юндула-Велинград-София. Или Пловдив-Асеновград-Пампорово-Девин-Гоце Делчев-Банско-София. Завои и планински пътища. Тези маршрути изискват автомобил с добри основни качества на автомобил, добра тяговъоръженост, леко купе, адекватни гуми.
Гуми 235 с малък диаметър не са адекватни за двутонна кола все пак с V12 макар и маломощен. Гумите на мустанга могат да бъдат на 2.2-2.3 с азот за градско и умерено бързо по магистралата, но за завои със скорости между 40-60-80-120-140 км/ч, тоест планински пътища и гръцка планинска магистрала, налягането трябва да бъде поне 2.4-2.5 бара, защото иначе шумят странно и не се държат добре.
Следващият пункт, който не ми харесва, е че на това БМВ са му къси скоростите. Така като гледам, предавателните числа са като на някой по-слабичък дизел. Повечето версии не могат да направят 320 км/ч на ограничител на максимални обороти, 100 на първа не вдига нито една, а на най-горна предавка ще се движите със 100 при 2000 оборота, на някои версии даже с повече.
В идеално състояние това "инженерно  чудо" ще развие 100 км/ч със старт от място за между 7 и 7.5 секунди ако не му превъртят гумите разбира се. Това означава, че всеки Форд или Опел с повече от 120 коня, който Ви срещне ще се напъва да ви дръпне. За нови мерцедеси, беемвета,аудита и шкоди не говорим, че по-добре да не се закачате.
http://www.e31.net/technical.html
Инженерите на БМВ не са глупави, ако на двутонна маломощна кола не сложиш къси скорости тя съвсем няма да върви.
Не на последно място трябва да се отчете, че влаченето на два тона по баири и завои не е лесна задача и това се отразява както на разхода на гориво, така и на отделяната топлина при извършването на тази не малка работа. Аеродинамичната каросерия с минималистична решетка и малък клиренс не са най-добрата конфигурация за охлаждане.
Накрая пристигате след като сте карали все пак разумно, разхода Ви е 16/100 извън градско и половината ви гуми ги няма. - типично преживяване с БМВ.

На Европа й трябваше половин век за да изгрее за концепцията за мъсъл кар. Идеалната кола за каране е лека, проста, мощна и красива. И пак, автомобилистите узряха, производителите не съвсем. Всеки на който му се кара си купува американска, английска, японска или дай Боже всекиму италианска спортна кола. Основните играчи като че ли са окупирали тежката и луксозна ниша и не смеят да направят истински спортен мъсъл кар. Тъпчат едни обемни и тежки ламарини с шити кожички и екстри а то на С63АМГ му свършват предните гуми за по-малко от една обиколка на Нюрбургринг. БМВ М-5 е толкова спортна кола, колкото мис макси шоу може да стане мис вселена. В смисъл знаете ли колко е голям този автомобил?