Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6642
  • Профил
Блумбърг са изчислили, че Тесла има загуби от 8.000 долара на минута, или 480.000 на час. С тези темпове трябвало да фалират до 06.08.2018 г.
Какви са фактите?
Тази година акциите на Тесла са поскъпнали от 195 до 318 долара за брой.
*****
Теми за Тесла в Пенкилер:
Модел S - http://penkiller.com/index.php/topic,918.0.html
Tesla Roadster и Semi Tuck: http://penkiller.com/index.php/topic,1957.0.html
Tesla street racing: http://penkiller.com/index.php/topic,1778.0.html
Тесла Модел-3: http://penkiller.com/index.php/topic,1975.0.html
*****
Предварителните депозити за Тесла Модел 3 са 500.000, това е половин милион. През последните две седмици с колегите всеки ден обсъждаме каква ще бъде цената на Модел 3 в Европа и дали в България ще има субсидия както в западноевропейските държави.
При субсидирана цена от 30 хиляди долара Тесла модел 3 може спокойно да замени автомобили като Опел Инсигния, Шкода Кодиак, Шкода Супърб и други от ценовата категория между 50 и 60 хиляди лева. Като при интензивна употреба и достатъчна първоначална вноска икономията от месечните разходи за гориво ще покрива по-голямата част от лизинга. Като си отбележете че с конвенционалните автомобили, хем си плащаш горивото хем си плащаш лизинга.
Друг факт който си заслужава да бъде споменат, е че пазарната капитализация на Tesla е по-голяма от тази на Ford Motor corporation.
Ford са единствените от голямата тройка които не фалираха по време на Световната финансова криза.
Bloomberg продължават с лъже аргументите като окачествяват Tesla и Елън Мъск като компания с аматьорски ентусиазъм. По-натам надълго и нашироко развива теорията как производството на автомобили е нещо много сложно към което не може да се подхожда с споменатия аматьорски ентусиазъм трябвало тестови автомобили за да се изпипа производството, имало много подводни камъни и останалите автопроизводители за 100 години се били научили да внимават и да се предпазват.
Не можело тертипа по който се състоя Интернет революцията преди 20-25 години да се използва за революционизиране на авто индустрията. Елин Мъск не бил зъл измамник, само се бил заблудил и подведен от собственият си успех се бил превърнал във фактически функционален измамник. Преведено на езика на правото, от Блумбърг обвиняват Мъск в измамничество извършвано при форма на вината/вътрешно отношение към деянието престъпна небрежност или престъпна самонадеяност. Точно това е правния извод от думите им.
Моя правен извод, е че някой от жертвите на раздухваната борсова паника може да поиска да ги осъди. Умисълът им е пряк, а мотивите са неясни и недопускащи оправдателни или извинително тълкуване. Този някой не е непременно друго стопанско лице, може някой прокурор да упражни държавния монопол върху обвинението.
Истината е че аз мога да си направя абсолютно годен и безопасен автомобил в гаража. В момента пия кафе, обичам работните дрехи, слизам в гаража и почвам да си правя автомобил. Този автомобил ще издържа краш тестове, ще има нормален разход на гориво, ще бъде безопасен, ще завива и ще спира достатъчно добре. Автомобилът повече не е висока технология той не е и конвенционална технология. Автомобилът е банална технология, със сигурност има домакински уреди които са по-високотехнологични.
Ето защо един съвременен човек, още повече съвременен инженер не може да бъде аматьор в производството на автомобили доколкото то е сравнимо по-скоро с беленето на картофи отколкото с истинските високи технологии.
Високотехнологичният елемент в автомобилите са именно хибридните технологии или изцяло електрическото задвижване.
Компанията на Илон Мъск използва именно такива специфични собствени технологии които й дават технологично предимство пред всички останали. Що се отнася до автомобила без задвижването, той е наистина банален колкото каруца или файтон.
Подводни камъни няма и Тесла ще успее по простата причина че е вече отдавна на пазара, пуска втори, трети и четвърти модел, плюс два камиона преди конкуренцията да е пуснала какъвто и да било адекватен отговор. Днес можем да караме Тесла или да не караме електромобил изобщо, това са алтернативите.

Вчера от HiComm пуснаха това видео: http://penkiller.com/index.php/topic,1971.0.html
В него журналист от медията управлява или по-скоро се вози на шофьорската седалка на прототип на автономен автомобил Рено Symbioz.
Моделът ще излезе на пазара през 2023 година.
Без да твърдя че съм преровил всички източници за информация за предстоящи електрически автомобили модели, това е първия сигурен бъдещ модел който ще бъде някакъв аналог на моделите на Тесла.
2023 година е малко след средата на живота на Модел 3. Тоест малко след вероятният и фейслифт в средата на живота на модела.
Всеки достатъчно начетен човек знае че историята циклично се повтаря. От началото на 20-ти век до 20-те години автомобилите са се превърнали от високотехнологично в конвенционално изделие. Производство на автомобили е станало изключително диверсифицирано. Двигатели за произвеждали много фирми, много фирми са произвеждали шасита и още повече фирми са произвеждали каросерии. Типичното е било двигателя шасито и окачването да бъдат на една марка а каросерията да бъде изработена от местна фирма според изискванията на клиента. Така на едно шаси е имало лимузини, кабриолети, автобуси и камиончета включително пожарни коли. Марката на всички тези разновидности на автомобили е била давана от производителя на шасито и двигателя.
Шаситата оцеляха в масовото автомобилостроене от световни марки до спирането на платформата Пантер на която бяха Линкълн Таун кар и Ford Crown Victoria до 2012г.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Panther_platform
Шасито обаче не е претърпяло пълен морален крах. Автомобилите използващи шаси не са нито по-некачествени, нито по-скъпи, нито по-малко безопасни.
Напротив, произвеждат се и се ремонтират по-лесно и са по-дълговечни.
Конструкцията на Тесла е по-скоро с отделни шаси и каросерия. Това е обусловено от нуждата батерията да може да бъде отделена от автомобила а същевременно да е добре интегрирана в него.
След модел 3, мечтата ми е за шаси и задвижване от Тесла и отгоре аеродинамична каросерия тип миниван с много остъкляване, удобни големи седалки за шест човека тип първа класа - между фотьойл и шезлонг.
Автомобилната индустрия явно е много озлобена че усложнената им и елитаризирана ниша бива превземана от така наречените ентусиазираните аматьори.

Нещо повече...
Блумберг се опитват да пукат и балона с криптовалутите.
Тази седмица от телевизията излязоха с гръмки заглавия и пространни анализи, че цената Биткоин ще падне до 0 (нула), които бяха доусилени от техните медийни мегафони.
Балони ли са обаче Тесла и биткоина?
И двете имат добавена стойност, Тесла доста повече. Биткоините имат доста повече стойност отколкото се предполага. Първо, те предлагат сигурност, второ са средство за разплащане и преводи, трето добивът им струва пари, както и хардуера, който изпълнява блокчейн веригата. Тоест, добавена стойност на услуга има.
Това поведение на Блумберг по-скоро ще доведе до свиреп иск, който ще унищожи самите тях.
Смята се, че Мъск е основател и на Биткойн и е най-големия собственик на биткоини - Сатоши.
Така че двете атаки може да са срещу едно и също лице.
Въпросът е кой е дал заповедта.

За Пенкилер и против противното статукво, което си показва жълтите зъби: Тодор Борисов

Неактивен zlatkoo

*
 • *******
 • 1471
  • Профил
Не знам кой от къде гледа, ни има и други. Според мен има известна доза истина в отва.
https://www.investor.bg/novini/444/a/nablijava-li-kraiat-na-tesla-250793/
Не може да се справи с масовата кола, но се хвърля едновременно не с един, а с два нови проекта. Като според мен елкамиона, май няма да прокопса, като се има предвид трансконтиненталните магистрали там.
Нема начин да нема начин!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6642
  • Профил
Мъск казва и явно е така, че 80% от курсовете са до 250 мили, а камиона му има обсег над 500. Тоест, може да отиде и да се върне.

Колите са вече банална технология, ако искат могат и по един нов модел наденица да обявяват.

Това от което съм изненадан е колко малко коли продава Тесла - около има-няма 40.000 на година до колкото разбирам.
С Модел 3 тези 40.000 ще ги прави за 8 месеца, тоест ще увеличи производството повече от двойно.