Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1482
    • Профил
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« -: Декември 05, 2017, 01:57:27 13:57 »
Добре де, до сега винаги си твърдял, че българските говорители почти нямата аналог цена спрямо качество.
Нема начин да нема начин!

Неактивен Toshko

*
  • 6666
    • Профил
Re: Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #1 -: Декември 05, 2017, 03:53:28 15:53 »
Точно така е. Но какво ще постигне вкъщи един начинаещ любител?
Сложна кутия от скъп материал. Кутиите освен това са големи. Трилентови колони не се слушат отблизо. Акустичния център трябва да бъде на 105 см от пода - нивото на ухото на седнал слушател.
Най-доброто съотношение цена-качество все още не значи евтини, нали? 2х12 140 лева, 2х5 100 лева, 2хВЛД 200 лева, 200 лева материал и разкрой, 200-300 лева филтри, 100 лева други, 1040 лева.
И пак питам, какво ще прави начинаещ с Hi-Fi части?
От тази есен са сменени материалите от които се правят някои части от ВКС и ВВК и особено капачките на мембраната.
ВКН 12311 от 3-4 години не съм виждал нови по магазините.
При наличие на излишни пари могат да се купят хубави хартиени екземпляри произведени до средата на 2017 г., след това само с индивидуална преценка.

Най-разумно е да се вземат две букшелф колони, които свирят достатъчно добре и не се издават, че са малки по размер.

Междувременно може да се направи ОБ проект за слушане отблизо. Има вариант да бъде и с три ленти, като третата лента може да бъде среда/мидбас с отворено шаси, която да работи между 150-200 херца и 1 килохерц. Даже при ОБ е желателно да има такава свързваща лента ако ШЛ е мъничък. Така ще имае пълен ОБ от баса до високите и звука ще бъде уникален. Мога и аз да направя проекта.

Не трябва да се подценяват и широколентовите проекти с качествени говорители.
100% е сигурно, че чифт неодимови широколентови за 200 долара ще свирят по-добре от система правена от аматьор. На всичко отгоре ще бъдат по-евтини и много по-красиви и удобни.

Проблема с трилентовите колони са и разделителните честоти. Класиката с говорители от типа на благоевградските и други от 60-те е разделяне на 500 и на 5000 Херца. Което не е оптимално. 500 херца е ни риба, ни рак, нито е до 1000 за да чуеш хубавата мембрана, нито е до 100-200 за да разтовариш баса от излишна работа и да имаш по-чист бас и по-чисти среди. 500 и 5000 искат още една разделителна честота на 100 херца, тоест са по-подходящи за 4 лентови колони.
Самият аз съм направил каквото говоря - използвам български говорители. Правил съм експериментална 4 лентова система. Направих си домашна 4 лентова система в която ВКН работи от 100 до 1000 херца на акустичен екран, където се представя блестящо. Новия модел на ВЛД-80 - NdRL-81 е пуснат от около 10.000 херца. Тоест, каквото пиша и говоря, това правя.
ОТГ1-01 имам и са разглобени, не ги слушам и се каня да ги изхвърлям/подарявам/продавам, но ги държа за да пробвам разни неща заради големия интерес към тях, а и със свалени мрежи са атрактивни. Но човек живее веднъж и в този живот няма толкова много време за безсмислици като ОТГ1 ако е без трета лента или без по-хубава кутия например.

Снимките надолу са на ОБ проект, който и аз бих направил, защото със сигурност ще звучи супер.
За среда съм набедил ВКН09370, но не е задължително да бъде той, може да се подбере българска среда с отворено шаси и резонанс около и под 100 херца, която да покрие от 100 херца до над 500. Ще стане супер. Сметката е следната: 140 за два ВКН12311, по-добре два 12211, тоест 4 ома, 50 за две среди или два мидбаса, 40 за два широколентови Визатон FRS5X, 35 за два вълновода, останалото зависи как ще направиш филтрите, едни 70 лева за желязо за трансформатори не ти мърдат, другото е мотаене и кондензатори. т.е. още 100, 435 ги изкарвам. За акустично по-проста и по-съвършена система от три класически ленти в затворена кутия. Разделителни честоти - 120 херца за баса отгоре 12 дб/окт. LR-2, 250 за средата отдолу 12 дб/окт. LR-2 - връзката става от повдигането от акустичния екран, трета разделителна честота проба с 6 дб/окт. - 1250 херца - локална нечувствителност в човешкия слух или т.н. кинаджийска разделителна честота, корекция - 6 дб/окт от 30 херца с една голяма бобина.
« Отговор #2 -: Декември 05, 2017, 04:16:10 16:16 »
Благодаря за отговорите,

Мнението на Тошко предизвика у мен повече въпроси от колкото преди това :)

Фабрични колони не ми се купуват защото предпочитам да се позанимавам, удовлетворението е по-голямо когато човек сам направи нещо от колкото ако го получи на готово, дори и да е може би по качествено.

Да стаята не е голяма, но има къде да сложа по големи колони (за в бъдеще може да се преместят в по-голяма стая). Да кутиите биха били сравнително големи - по предварителни симулации BassBox-а ми дава около 135-140 литра.

Може не всички говорители да са български. Предполагам лентовият ще е доста натоварен ако работи от 4kHz а обхвата му започва от 3kHz. Може да използвам и някой куполен с по ниска долна граница. Или някой широколентов за среда.

ОБ конструкциите и еквализацията са ми доста екзотични и непознати.

Друг вариант е със 6 инчови басове май бяха 09360 дву или може би три лентови зависи с какви говорители се комбинират. Но тези колони може да са като втори допълнителни, хем да си имам едни по-големи с по голям честотен обхват и едни букшелф-и.

Последното мнение на Тошко малко ме демотивира, като пари приблизително такава сума бях предвидил, но щом тази работа не е за аматьори.... май ще се откажа.

Успех!

Неактивен Toshko

*
  • 6666
    • Профил
« Отговор #3 -: Декември 05, 2017, 04:36:01 16:36 »
Виж пак последното мнение, защото е допълнено.
Не е за аматьори, защото ще трябва аз да си направя колони дистанционно чрез теб.
Ако направиш едни мини колони за 100 лева, хем ще имаш ШЛ за по-голяма система в бъдеще, хем ще натрупаш опит и ще си тренираш ухото.

ОБ категорично ще свири много по-добре от просто огромни сандъци с много проблеми.
Многото проблеми на огромните сандъци струват пари за оправяне през филтрите. Самата вата за големите сандъци струва не малко пари.

Лентовите с хубав филтър нямат проблем с 4-5 килохерца, дори с 3. Хубав филтър означава голям и скъп. И стръмен съответно.

Много лесно се демотивираш. Просто започни от нещото, което ти е достъпно. Иначе не ми е проблем да те хлъзна да сковеш едни сандъци и да пълним форума със съдържание и да трупаме актив. Това ще промени ли факта, че в стаята ти ще се появят големи скъпи и неизползваеми сандъци в които ще има и някоя грешка, която ги обезсмисля?

Или ОБ, или 5 минутните тонколони, които са супер яки, или качествени широколентови в готини кутии - имам и такъв проект доста премислен при това. На 5 минутните колонки има видео на прототипа във Фейсбук: https://www.facebook.com/PenkillerDIY/videos/746194082130527/ - само като видиш за какъв контрол на мембраната става въпрос трябва да ти стане ясно, че системата е супер. Тема за 5 минутните колони: http://penkiller.com/index.php/topic,1194.0.html

Направи първо нещо от изброеното, слушай го критично, идеите за еволюция сами ще ти дойдат.

Да правим направо три ленти за стая в която не можеш да ги чуеш??
« Отговор #4 -: Декември 07, 2017, 01:17:31 13:17 »
След обсъждане с Тошко реших да се спра на двулентови колони с 6 инча бас ВКН 09360 и широколентов. Като се сдобия с говорителите ще пиша.

Неактивен Toshko

*
  • 6666
    • Профил
« Отговор #5 -: Декември 07, 2017, 05:50:35 17:50 »
Браво!
Понеже имам всички компоненти и много части за филтър, ако си от София имаш уникалната възможност да направим тест на конфигурацията с подръчни средства. И понеже държа да не излъжа някого да си направи нещо, което не харесва...
Намери един здрав паралелепипеден кашон 20-30 литра. Вземи повечко здраво тиксо.
Сметни два двулентови филтъра 2-ри ред, един на 500 Херца и един на 1000 Херца. Ще видя за кой имам по-точни части.
После носиш кашона, каним Златко и още един двама и правим коледна сбирка.
Режем с ножа и слушаме :) имаме фабрични и DIY колони за сравнение.
То аз имам и материал за едно лице можем и тестов бафъл да направим.

Ще отделя мненията в нова тема за конструиране.

Темата ми за 5 минутните тонколони в diyaudio: http://www.diyaudio.com/forums/full-range/265107-fast-speaker.html

Реплика на LX-Мини: http://penkiller.com/index.php/topic,1167.0.html
Обсъждаме репликата в diyaudio: http://www.diyaudio.com/forums/full-range/265107-fast-speaker.html

Още проекти:
http://www.diy-hifi-forum.eu/forum/showthread.php?t=4401 - има и версия със сериен филтър първи ред
В кръгли вълноводи с бас Сийс, сериозен проект: http://www.diy-hifi-forum.eu/forum/showthread.php?t=9788 - единствено ми е странно защо толкова от високо са пуснати. Може би са се опитвали да възпроизведат конкретно звучене на някакви ретро колони.
« Отговор #7 -: Декември 09, 2017, 02:57:01 14:57 »
ВКН-тата ги поръчах в безистена на Пиротска. Очаквам ги за другата седмица. :)

Тез вълноводи много скъпи бре 27,4 лв, за една кръгла пластмаса с дупка  :o. Гледам, че този FRS 5 XTS http://www.visaton.de/en/industrie/breitband/frs5xts_8.html е с малко по висока чувствителност 86dB.

На колко херца си ги разделил? Атенюатора за какво го ползваш?

Неактивен Toshko

*
  • 6666
    • Профил
« Отговор #8 -: Декември 09, 2017, 05:58:55 17:58 »
Има и три клипа на звука в групата във Фейсбук. Чу ли ги?
Филтъра е **** ред на ****Херца, но го сметнах за ***** ома., защото *****, стойностите са ****МФ и ****мХ. Свързването е ******. (***** crossover)
Атенюатора е защото с вълновода FRS5X става много чувствителен.

Проекта за кутия ще ти го дам в раздела за регистрирани. До тогава гледай да натрупаш 15 мнения.
Ето я темата, чакаме да си направиш мненията: http://penkiller.com/index.php/topic,1981.0.html
Още няма много информация, спокойно.

ОК ли е да бъдат стоящи, високи около 90-100 см и широки около 20?

Айде сега вълноводите скъпи, нали беше тръгнал да даваш 1000+ лева за сандъци.
Ще снимам какво става със звука със и без вълноводи.
« Отговор #9 -: Декември 09, 2017, 06:35:34 18:35 »
Гледах ги, звука много ме радва. Сигурно ли е че свири табуретката с възглавниците а не ОБ-тата отзад. :)
Цитат
Проекта за кутия ще ти го дам в раздела за регистрирани. До тогава гледай да натрупаш 15 мнения.
Не съм толкова компетентен. Само да спамя за да трупам точки...  :P
Мислех сам да си го проектирам, не го искам на готово. Даже като взема говорителите ще опитам да им снема T/S параметрите. Намерих една тема в руски форум как го правят. Човека е качил 2 часа видео с целия процес.
Цитат
Атенюатора е защото с вълновода FRS5X става много чувствителен.

Тогава трябват ли вълноводи? Щом трябва да се заглушава след това. FRS 5 XTS е 86 db, сигурно може и без тях. Ама с вълноводите е по- красиво  ;D
Цитат
ОК ли е да бъдат стоящи, високи около 90-100 см и широки около 20?
Аз си го представям около 30-тина литра тип букшелф. Чак метър високи ще е повече обем. Но пък ако са метър няма да ми трябват стойки.
Цитат
Айде сега вълноводите скъпи, нали беше тръгнал да даваш 1000+ лева за сандъци.
Да де ама знам за какво ги давам. Тука за две пластмаси 55 лева  :) Ако беше на половината е по нормално.
« Последна редакция: Декември 09, 2017, 06:47:01 18:47 от milen_vm »

Неактивен Toshko

*
  • 6666
    • Профил
« Отговор #10 -: Декември 09, 2017, 07:33:47 19:33 »
Като ти се вдигне чувствителността автоматично ти падат изкривяванията, защото намаляващ мощността. Има и бонус от L-pad, филтъра работи с по-стабилeн импеданс.
По западните форуми гледам, че освен атенюатора им слагат и едни компенсиращи вериги. Ще ги пробвам и тях.
Освен това с вълновода диаграмата на излъчване се разширява за честотите над 4 кХз., обърни внимание че местя апарата нагоре-надолу и наляво-надясно в края на клип 2 и началото на клип 3, високите не се губят. Това води до по-добро стерео и по-реалистичен звук.
Тези 55 лева иначе на челна стойка да застанеш няма как да извадиш този ефект. Аз ги видях в колоните, които правих за един колега - Визатон LaBelle, там на тях са сложени керамични високи за по 250 лева за брой.

Точно табуретка свири :-))) звука направо ме стъписа и отгоре на всичко са много чувствителни.

Чичката от Пиротска-10 му предай поздрави от тоя дето последно взе 2 чифта среди и да гледа да ти даде ВКН-та като на снимките в тази тема.

Ако не пишеш трябва аз да ти припиша мнения. Ще ги натрупаш като качиш измервания.

Няма смисъл да проектираш БР, защото не стават като хората по ред причини. Кутиите не са с оптимална форма, всякакви аномалии, бучене. Фабричните БР са правени с опити и грешки, т.е. с R&D, а не със смятане.
Букшелф на стойка е разхищение на обем. Направо стоящи. 105х20х25 са пак 30-тина литра с 18 мм материал, обаче ще има място са читаво вътрешно разпределение.
Без обема за ШЛ и преградите пак ще станат 30. Но за това в раздела за регистрирани. Другите форуми са в мозъчен фалит, няма да им ставаме донори. Който иска да идва в Пенкилер, нищо не крием, само искаме малко мнения.

П.П. искам да прослушaм и TB871 как ще звучат. С ВКН 12311 в подобна система звучаха уникално. Тях съм ги мислил за хорна за 2 инчов драйвер. Ама ще е прекалено голямо и чувствително за 6.5 инча бас. Имай предвид, че вълновода ако е 6-8 дб., хорната твърдо качва 12 дб.

Тема в раздела за регистрирани: http://penkiller.com/index.php/topic,1981.0.html
Там ще качим схемите, стойностите и чертежите.

Данните на ВКН09360 ще бъдат качени пак там и тук ще сложим линк. Всеки който желае ще може да се регистрира и след едва 15 мнения ще можеда ползва всички ресурси сложени там.
« Отговор #11 -: Декември 11, 2017, 04:26:11 16:26 »
Проектът ще се забави с известно време. Трябва да чакам доставка на FRS5X. Steadygroup ги нямат налични. Поръчал съм ги вече при тях, а следващата им доставка ще е към средата на януари. Тъкмо ще се позанимавам с ВКН-тата, очаквам ги за тази седмица.
Поздрави :)

Неактивен zlatkoo

*
  • 1482
    • Профил
« Отговор #12 -: Декември 12, 2017, 01:45:53 13:45 »
Може ли и аз да попитам нещо. На какво си слушал до сега, и какво си прослушвал например. Идеята ми е каква база за сравнение имаш, и какво ти допада. Другото което се сещам, имаш ли някакви основни предпочитания за стил музика.
Нема начин да нема начин!
« Отговор #13 -: Декември 12, 2017, 08:18:52 20:18 »
В момента нямам колони. Това което имам сега само външно прилича на колони :). Към усилвателя съм вързал едни 20 годишни сандъци останали от евтина уредба, поразлепили са се вече. Иначе понякога слушам букшелфите на брат ми Дали Сенсор 3. Горе - долу ми харесват. Други колони съм слушал тук там по приятели и познати.
Всякаква музика е хубава пусната на хубави колони, от качествен запис :).
« Отговор #14 -: Декември 28, 2017, 12:37:23 12:37 »
Някой може ли да каже от къде бих могъл да купя ВКН09360 в София или от интернет? От магазина на Пиротска, където бях поръчал не са ги доставили и трябвало да чакам поне още месец. На някои сайтове намирам налични 09370, но те имат някакво покритие върху мембраната и според производителя имат малко по-висок резонанс. Затова предпочитам 09360.

Не знам дали от завода имат практика да пращат по куриер или трябва на място да се вземе. Евентуално ще им пратя запитване по имеил след НГ.

В краен случай ако не намеря 360 може и 370 да взема, ще помисля.