Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #30 -: Януари 26, 2018, 10:58:40 22:58 »
Все още не съм залепил трептилката. Не мога да я повдигна за да намажа с лепило, отворите в шасито са малки. Не е разлепена напълно, но се държи доста хлабаво в сравнение с трептилката на другия говорител.  Съмнявам се, че ще стане както трябва. Евентуално ще продължа проекта когато намеря по-качествени бройки, или направо от друг производител.

Цитат
За 19 лева толкова...
Взех ги за 35,42 лева единия, на места съм ги виждал и по 40 лева.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4730
  • Профил
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #31 -: Януари 26, 2018, 11:16:12 23:16 »
На всичко отгоре са поскъпнали.
Някакво по-течно лепило също ще свърши работа.
Всъщност, защо не ги върнеш, това е за рекламация и ще ти ги признаят. Имаш една година писмена гаранция с печат.
Съжалявам, че така се получи.
Все пак прослушай ги със същия филтър като моя с визатончето и вълновода.
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #32 -: Януари 27, 2018, 12:18:33 00:18 »
Цитат
Всъщност, защо не ги върнеш, това е за рекламация и ще ти ги признаят. Имаш една година писмена гаранция с печат.
Честно казано не ми се занимава. Взех ги директно от завода с куриер. Първо ги питах за 09360, но като ми казаха че са заменени от 09370 поисках направо да ми пратят. Сега отново да го пускам(плащам) по куриер... те пък може да не са съгласни... дълга и широка :) Нищо страшно не станало че да драматизираме. Ще видя какво ще ги правя.

Цитат
Съжалявам, че така се получи.
Аз също държах да са български. Не може да носиш отговорност за търговската им политика.  Всички хубави модели с качествена сглобка ги правят за износ на двойна тройна цена. За българския пазар остава по калпавите. Нормално, тук малко хора биха дали големи суми за говорители.

Цитат
Все пак прослушай ги със същия филтър като моя с визатончето и вълновода.
От Стедигруп ме забравиха, трябваше да дойдат средата на януари. Ама аз и не бързам, сега точно не ми се дават 100 лева   :D

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4730
  • Профил
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #33 -: Януари 28, 2018, 02:19:55 14:19 »
Ще бъдат съгласни и ще ти ги направят идеално, пусни ги.
Или дайаз да ти ги залепя с някакво хубаво моментно лепило.
Като се замисля, моментното лепило струва колкото кутията до Благоевград.
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #34 -: Януари 28, 2018, 04:10:59 16:10 »
Евентуално мога да се включа в сбирката на форума, ако има такава и да ги прослушаме/залепим.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4730
  • Профил
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #35 -: Февруари 16, 2018, 02:27:07 14:27 »
Милене, толкова се мъча да настройвам моите 4.5 лентови чудовища. Това, което ти измислих звучи не по-малко музикално с филтър от две части и се сглобява за половин ден.
Горещо ти препоръчвам, да използваш няколко капки лепило и няколко парчета талаш от Бриколаж :-))) и да си направиш колоните.
100% няма да те е яд.
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #36 -: Февруари 16, 2018, 05:53:34 17:53 »
Не съм се отказал за колони, но малко бавно се движат нещата. Имам почти всичко необходимо и ще направя скоро измервания на T/S параметрите. До сега съм ги разработил около 30 - 35 часа въпреки, че не е залепена добре трептилката, ще я подлепя както мога после. Все още нямам FRS 5. Имам доста ПДЧ 18мм от стари мебели, мисля да ги използвам за кутиите (за това ги пазя). Челният панел евентуално ще е двоен, като за горната плоскост може да използвам по-качествен материал шперплат може би.

Поздрави!
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #37 -: Февруари 23, 2018, 10:37:25 22:37 »
Реших да огледам монтажните отворите на шасито за да разбера какъв размер винтове ще ми трябват. Та до като въртях говорителя се отлепи едно от уплътненията по периферията на шасито. От долу видях, че и гънката е слабо залепена и на места се повдига.

Така и така трябва да подлепям трептилката, а ще ми е доста трудно да подпъхна лепило без да я свалям, та реших да го разглобя  :) Гънката се отлепи доста лесно от шасито без нужда от разтворител. Трептилката се държеше на около половината от периметъра си. Причината за да не е добре залепена е, че не се центрира спрямо шасито и не може добре да легне върху основата му.  Краят и трябва да се повдигне леко на горе и да се залепи странично, както и направих.

Махна капачката на мембраната. Изглежда ми хартиена снимал съм гърба й, а гумено пластмасовия и външен вид предполагам се дължи на някакво лаково покритие. В същност цялата мембрана е лакирана отпред.

Сглобих го. Чакам да стегне лепилото и да проверя дали все още свири :)

П.П. За да направя измерванията ми трябва резистор 10 ома 5 вата, но да отида в някой магазин само за един резистор - 50-60 стотинки... Чакам представителите на Visaton да доставят FRS - тата и заедно с тях да взема един два резистора. Поръчах ги началото на декември м.г. Обадиха ми се този месец да потвърдя дали още ми трябват и от тогава нищо :(

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4730
  • Профил
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #38 -: Февруари 24, 2018, 01:23:33 01:23 »
Вай, сакатлък.
Радвам се, че си над нещата и че си сръчен като стар кръжочник за да се справиш психически и технически с тая разкрасия изделията на Благоевград.

Сега поне ще бъдат здраво залепени.
Треприлката е много голяма, което е предпоставка за нисък резонанс и голям ход.
Бобината е дълга, което е добре.
Лепилния шев между бобината и мембраната изглежда масивен и от епоксидна смола.

Щом са те питали значи и визатоните ще дойдат.
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #39 -: Март 08, 2018, 09:03:33 21:03 »
Последните няколко дни се опитвам да направя измервания на T/S параметрите на единият от говорителите. Пробвах два различни метода, но получавам различни резултати.

Метод с допълнителен резистор 10 ома последователно на говорителя. Измервам пада на напрежение върху резистора и определям по закона на Ом тока във веригата. Като знам пада на напрежение и върху говорителя изчислявам и импеданса.

Другият метод без допълнителен резистор, директно измерване на напрежението и тока във веригата а от там и импеданса. Малко по-сложно за изпълнение, само с един  мултицет. По този начин определих импеданса само за няколко честоти, резонансната и две допълнителни, необходими за пресмятане на качествените фактори.

От двата метода се получават различни резултати за импеданса а от там и за Q факторите. При този с допълнителен резистор, импеданса при резонанс е около 25 ома, а при другият около 30. Предполагам, че вторият метод с измерването директно на тока и напрежението дават по-точен резултат, но ще е доста по трудоемко за построяване на цялата импедансна характеристика.

Ще публикувам резултатите когато постигна възможно най-точни резултати, ще попрочета още информация, за да разбера как да стане това. За сега е мога да кажа, че на единият говорител резонанса му е 55 Hz, след разработването се надявах на по-нисък, ама толкоз.

В момента пробвам този метод: http://audiojudgement.com/loudspeaker-impedance-measurement/ При него силата на сигнала е доста по малка и предполагам че ще е по точен резултата. Ще пиша когато се получат някакви смислени резултати.

Почвам да се чудя защо задълбавам в тази хамалогия, като хората вече са измислили софтуер и хардуер към него, които правят подобни измервания за секунди и е на цената на един среден клас мултицет :)

Поздрави!
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #40 -: Март 30, 2018, 11:52:45 23:52 »
След доста опити и различни начини на измерване получих някакви приблизителни стойности на качествените фактори.  Ще опитам да направя измервания и със софтуер. Схемата на свързване на високоговорителя към звуковата карта на компютъра се оказа, че  не е много сложна и ще я направя. Когато са готови ще публикувам параметрите на говорителите, с които ще продължа проекта.

Поздрави!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4730
  • Профил
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #41 -: Март 31, 2018, 12:10:29 00:10 »
Мнението от 8-ми март съм го пропуснал.
Каксе очертават  Qts, Qms и Qes?
Qts няма да те накара да искаш по-малко настройка на 34 херца. Настройката пак се прави като на хелмхолцов резонтор.
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #42 -: Март 31, 2018, 09:31:26 21:31 »
Само да отбележа че метода от мнението от 8-ми е за измерване импеданаса на колоната. Сега го загледах. Иначе на същия сайт имат методика за T/S:
http://audiojudgement.com/measuring-thiele-small-parameters-part1/
http://audiojudgement.com/measuring-thiele-small-parameters-part-2/
тема в diyaudio от какво се нуждаем
http://www.diyaudio.com/forums/equipment-and-tools/191164-measure-speaker-parameter.html
 
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #43 -: Април 20, 2018, 12:38:51 00:38 »
Най-после направих измервания със софтуер на ВКН-тата. Използвах Arta Limp. Направих кабел за свързване към звуковата карта според схемата от предишното ми мнение. Референтния резистор е 100 ома. Малко примитивно изглежда (има снимка по долу), след време ще го направя като сложа резистора в кутийка с изводи за включване. Има снимка как препоръчват да се направи.

Резултатите от измерванията със софтуера са доста близки до тези, който направих ръчно - с мултицет и изчисления. Има само значителна разлика в индуктивността на бобината. Не знам софтуера при каква честота я изчислява. При ръчните измервания я сметнах при 10 kHz и получената стойност е около два пъти по-голяма от тази, която дава софтуера. Вероятно я смята при друга честота. На места съм виждал да я смятат при 1 kHz.

Направих измервания и на широколентовите (FRS5X), за сега само със софтуера. Параметрите са доста различни от тези които дава производителя. Резонанса е по-висок.

Резултатите ще публикувам в тази тема:

http://penkiller.com/index.php/topic,1981.0.html

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4730
  • Профил
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #44 -: Април 20, 2018, 09:36:06 09:36 »
Резултатите за ВКН са изненадващо добри,  BL при тази маса е достатъчен, Vas е забележително нисък за този резонанс, а Qts е по-нисък отколкото очаквах. Нищо чудно, че свирят добре в 20-30 литра затворен обем.
Чудя се метода на Златко с маслото върху трептилката дали няма да смъкне резонанса. При понижаване на Fs и Qts ще се понижи още.

Ремонтирания е достатъчно близък до здравия, така че можеш да си спокоен.

Виждам една неравномерност в ИЧХ, но с оглед на разделителната честота, която сме избрали, евентуалните звукови артефакти попадат точно в началото на затихването. Това е чист късмет. Честотата е избирана по междуцентрово разстояние и дължина на вълните.

Това, което можеш да ексхериментираш е точка на разделяне на - 3 и на - 6 дб и в двата клучая с първи ред последователен филтър. Зигфрид Линквиц използва такъв филтър на - 6 в последните си колони ЛХ-Монитор. Мисля, че според различните вкусове може са има нужда. При първи ред това може много лесно да се осъществи с допълнителен капацитет на кондензатора през ключе. Можеш да ги оставиш така с две версии на звученето.

При тези параметри вариантите за кутия на баса са неограничени, затворена кутия, БР, ТЛ.

Комплименти за измерването и усилията!

Би ли измерил и моя чифт?