Здравейте,
На ясно съм, че колоните не са перфектни и има подобрения, които обмислям да направя, но някои от тях вече е трудно да станат (конструкция на кутията, схема на филтрите)
При първото пускане на колоните, още без филтри и само с басов говорител, бях най-впечатлен от звученето. Има го на видео, едно от по-ранните. Макар и без високи, само баса звучеше чисто, плътно и стегнато. Сега е леко "размазан" и не точен. Това се дължи на допълнителното съпротивление на бобините във филтъра (около 0,6 ома). С текущата схема на филтъра това няма как да бъде избегнато. Например с бобини с магнитопроводима сърцевина и по-малко съпротивление. Въпреки че това ми беше първоначалното желание. Това е 3 или 4 вариант на филтъра (вероятно и не е последен
). Първия беше с бобина с малко правотоково съпротивление, но поради начина на свързване усилвателя загряваше прекалено. Филтъра е сериен.
Изхода на трансмисионната линя не е достатъчно широк. От там и може би по-малко бас. В момента площа му е 1/2 от площа на мембраната. това което четох е, че се препоръчва от половината до цялата площ да бъде изхода. Опасявах се от преминаване на не басови честоти. При по широка линия би могло с повече вата това да се предотврати преминаването, пък да има по-нисък резонанс на системата. В момента резонанса на басовите говорители се качва с около 5Hz в кутията, без значение от ватата. Със сегашната по-тясна линия до някъде компенсирам с по-малко вата и горе долу има бас. В евентуален бъдещ проект (ако някога завърша този
) ще опитам с по-широка.
На моменти средите ми звучат "остри" и натрапчиви. Липсва "мекота". Предполагам, че е от съчетаването на широколентовия във вълновод. Атенюирани са с L-pad. В момента са 2-3db под средното ниво, според симулацията в XSim. Не знам дали трябва да ги намаля още. Струва ми се, че ще се разбалансира звука. Обмислях да ги сменя без вълновод, но това ще доведе до преработка на лицевия панел. Друг говорител би бил с по-малък размер и ще стои по-далеч от баса и високите. Най-малкото ще изглежда не красиво
Ако сложа по-голям та да пасне на размера (около 5,5') по вълновода ще има по-малко преработки и ще изглежда добре. В този случай се опасявам, че ще е много голям за да се съчетае с 6,5' бас, дори и с по-ниска чувствителност. Бих предпочел без L-pad.
Липсват детайли в средите и високите. Прекалено много последователни кондензатори във филтъра преди високочестотния и широколентовия. Тук не съм сигурен дали проблема е бройката и/или качеството на кондензаторите. Използвам полипропиленови MKP, но са сравнително евтини китайски. От опита на други хора при смяна на кондензатори с маркови има подобрение. Ниската серия на Mundorf, MCap 250 са 2-3 пъти по-скъпи от сегашните ми. На първо време ще намаля резистора на високочестотния, но не очаквам чудеса
Та така...
П.П. Видеото от предходното ми мнение вече не е актуално
Има някои подобрения и вече звуаят една идея по-добре