Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6435
  • Профил
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #60 -: Март 12, 2020, 04:12:53 16:12 »
2/3 до половината според музиката е между 300 херца и килохерц. Говорим за средна мощност.
Ясно, е че когато има барабанно соло акомпанирано от бас китара до 300 херца ще са 3/4.
С какъв шум трябва да се мери обаче не мога да кажа, защото както знаете не меря и от много време Ви кандардисвам да пуснете вече една тема за мерене, софтуер, микрофони и т.н.
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #61 -: Март 13, 2020, 01:28:27 01:28 »
Ще направя нещо по-темата по-нататък. Иначе меренето преди години го правих на ръка с генератор, мултицет  и осцилоскоп. Сега вече има програми и е лесно. Най-достъпен и доказал се с времето микрофон е
BEHRINGER ECM8000. Иначе подобни и горе-долу на същата цена са: Superlux ECM888, SONARWOKS XREF20.
Разликата между тях и други в пъти по-скъпи почти няма. Всъщност по-скъпите обикновено идват и като бонус с безплатен лиценз за някоя скъпа програма, което всъщност е част от цената. Аз имам BEHRINGER ECM8000. За него трябва фантомно захранване 48 волта. Ползвам го външна usb карта tascam us-122. Тя си има фантомно захранване за микрофони.
Розовия шум отговаря на това това което ухото възприема за еднаква сила на звука при различни честоти. Но електрическата мощност намалява  за същата сила на звука с повишаване на честотата.
Белия шум има едно и също електрическо ниво за всички честоти. Оттам и еднаква мощност ако приемем условно че импедансът не се променя. Но говорителите  се проектират за равна АЧХ ниво на звука съответните dB w/m. Ако вземем една 100w пищялка, тя електрически е далеч от това да понесе 100w. Обикновено производителя  казва нещо от рода на това, че е тествана и издържа 100 часа на 100 ватов музикален сигнал отрязана в определен честотен диапазон с филтър с определена стръмност. Примерно 2500-22,000 hz recommended crossover 18 dB/oct or 3500-22,000 hz recommended crossover 12 dB/oct.
Ако им се пусне 100 вата синусоида в този честотен диапазон няма да изкарат дълго. С белия шум би могло да стане беля,  но никой не мери на пълна мощност. Обикновено се ползват 1-2 вата и няма как да има проблеми.
 Имах идея когато тествам и меря ТЛ-ките да запиша подробно всичко и да стане като ръководство за мерене и работа с програмите. Още съм на етап симулации обаче. Ако имаш работещи маткад таблци може да сравним резултата когато съм готов. Ползвам Hornresp опитах и Leonard Audio TL, но като че ли възможностите са по-малко там.
Re: Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #62 -: Май 30, 2020, 07:56:37 07:56 »
Има тема за измерванията. Апелирам да я развием навреме. https://penkiller.com/index.php/topic,1762.0.html
Re: Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #64 -: Май 30, 2020, 08:20:15 20:20 »
Аз лично проведох мое задълбочено проучване.
Заслужава си superlux ECM серията. Има ги на достъпна цена, че и с калибрационен файл.
Аз лично си купих микрофонен капсул wm61a и си направих сам. Ползвах същия капсул като на суперлукса. Перфектен е. Не помня от къде намерих и калибрационен файл. Имаше някакви тънкости , но помня, че като си настройвах постановката за измерване, се бях закрастил много и вадех АЧХ на звуковата карта, като въвеждах корекции , за да избегна неправилното мерене дори в тези малки отклонения. Все пак като се натрупат много неточности отиваме твърде далеч от реалността и накрая може да се окаже безсмислено упражнението. Много е натоварващо да се подкара системата за измерване признавам си. За това и никой не се включва в темата за измерване. Аз се мъчих с месеци...
Надявам се да споделяме опит взаимно в нарочната тема.
Ако някой го интересува нещо конкретно ще.се радвам да помогна.
« Последна редакция: Май 30, 2020, 08:36:13 20:36 от Явор »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6435
  • Профил
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #65 -: Май 31, 2020, 12:10:38 12:10 »
Не по-малко натоварващо е да конструираш чужди колони на сляпо или да си напрягаш мозъка да екстраполираш собствените си конструкторски и дизайнерски мъки върху чужди лицеви панели и говорители.
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #66 -: Май 26, 2021, 11:21:37 23:21 »
Малко обновление на темата :) Колоните са вече три-лентови, с втори ред серийни филтри. Надявам се повече няма да търпят промени. Звученето им е приемливо. Остават довършителните работи, но и те ще отнемат време  :D
https://www.vbox7.com/play:ce30b29fef

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6435
  • Профил
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #67 -: Май 27, 2021, 02:23:14 14:23 »
Благодаря ти за признанието!
Като решиш може да отидем да ги измерим в студиото при Янев.
Имам усещане и че като ги залепиш финално ще им дойдат малко ниски и ще станат още по-добри.

Звучат ми супер музикално, браво! Бих ги чул и на живо!
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #68 -: Май 27, 2021, 08:36:50 20:36 »
Последно преди да ги залепя, трябва да настроя количеството на ватата, за достигане на минимален резонанс. До сега мерих няколко пъти импеданса. Качва се с около 5Hz при затворена кутия. Ще правя проби с различно ватиране в скоро време.

За мерене на АЧХ, би било добре да се види крайния резултат, но местенето ще е сложно. Всяка колона е по около 30 килограма  :o Евентулно, като ги залепя ще го мисля.
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #69 -: Октомври 20, 2021, 10:44:12 10:44 »
Здравейте, поздравления за последователния подход към колоно строенето и техническото развитие на автора на темата. Завиждам благородно за това.
Моля да бъда извинен, но колоните звучат зле в ниско-средно-високо средния честотен спектър. В трилентовия вариант има една идея подбрение на звука. Струва ми се, че основния виновник за това е широколентовия, в комбинация с ВК-то.
Съвсем не искам да разочаровам собственика им с това си мнение, а напротив - да представя една градивна гледна точка.
Още веднъж - поклон пред извървяния дълъг път и придобит опит.
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #70 -: Ноември 08, 2021, 10:51:47 22:51 »
Здравейте,
На ясно съм, че колоните не са перфектни и има подобрения, които обмислям да направя, но някои от тях вече е трудно да станат (конструкция на кутията, схема на филтрите)

При първото пускане на колоните, още без филтри и само с басов говорител, бях най-впечатлен от звученето. Има го на видео, едно от по-ранните. Макар и без високи, само баса звучеше чисто, плътно и стегнато. Сега е леко "размазан" и не точен. Това се дължи на допълнителното съпротивление на бобините във филтъра (около 0,6 ома). С текущата схема на филтъра това няма как да бъде избегнато. Например с бобини с магнитопроводима сърцевина и по-малко съпротивление. Въпреки че това ми беше първоначалното желание. Това е 3 или 4 вариант на филтъра (вероятно и не е последен :) ). Първия беше с бобина с малко правотоково съпротивление, но поради начина на свързване усилвателя загряваше прекалено. Филтъра е сериен.

Изхода на трансмисионната линя не е достатъчно широк. От там и може би по-малко бас. В момента площа му е 1/2 от площа на мембраната. това което четох е, че се препоръчва от половината до цялата площ да бъде изхода. Опасявах се от преминаване на не басови честоти. При по широка линия би могло с повече вата това да се предотврати преминаването, пък да има по-нисък резонанс на системата. В момента резонанса на басовите говорители се качва с около 5Hz в кутията, без значение от ватата. Със сегашната по-тясна линия до някъде компенсирам с по-малко вата и горе долу има бас. В евентуален бъдещ проект (ако някога завърша този :) ) ще опитам с по-широка.

На моменти средите ми звучат "остри" и натрапчиви. Липсва "мекота". Предполагам, че е от съчетаването на широколентовия във вълновод. Атенюирани са с L-pad. В момента са 2-3db под средното ниво, според симулацията в XSim. Не знам дали трябва да ги намаля още. Струва ми се, че ще се разбалансира звука. Обмислях да ги сменя без вълновод, но това ще доведе до преработка на лицевия панел. Друг говорител би бил с по-малък размер и ще стои по-далеч от баса и високите. Най-малкото ще изглежда не красиво :) Ако сложа по-голям та да пасне на размера (около 5,5') по вълновода ще има по-малко преработки и ще изглежда добре. В този случай се опасявам, че ще е много голям за да се съчетае с 6,5' бас, дори и с по-ниска чувствителност. Бих предпочел без L-pad.

Липсват детайли в средите и високите. Прекалено много последователни кондензатори във филтъра преди високочестотния и широколентовия. Тук не съм сигурен дали проблема е бройката и/или качеството на кондензаторите. Използвам полипропиленови MKP, но са сравнително евтини китайски. От опита на други хора при смяна на кондензатори с маркови има подобрение. Ниската серия на Mundorf, MCap 250 са 2-3 пъти по-скъпи от сегашните ми.  На първо време ще намаля резистора на високочестотния, но не очаквам чудеса :)

Та така...


П.П. Видеото от предходното ми мнение вече не е актуално :) Има някои подобрения и вече звуаят една идея по-добре ;)
« Последна редакция: Ноември 16, 2021, 09:10:28 21:10 от Милен »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6435
  • Профил
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #71 -: Ноември 09, 2021, 02:22:04 14:22 »
Сега е момента за пълно измерване. По-нататъшните изводи няма да са сигурни и правилни и можеш да се самозаблудиш.

Аз на този етап започнах да нося да ми мерят нещата за да направя правилната корелация между причини, параметри и това, което чувам. Иначе се самозаблуждаваш.

Първо мериш фазата. После другото.
Един FIR ще ги накара да звучат така както не ти се вярва.

До тук имаш безценен опит.
Най-добре нов проект.

Не е лошо да позавъртиш малко плеъри, източници и усилватели.