Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #45 -: Април 20, 2018, 02:55:31 14:55 »
Може да опитам да напоя трептилката с масло. Ще разгледам темата на колегата, какво масло е използвал.

За филтри още не съм мислил. Нямам идея каква ще е разликата в звученето в зависимост от пада на АЧХ-то в  точката на разделяне. Тях ще ги оставя за накрая.

Кутии мога да конструирам затворен обем или с фазоинвертор (БР) с BassBox, за ТЛ нямам достатъчно капацитет (софтуер, знания... :) ) В последно време не ми допадат особено колони с БР - малко ми "думкат" и баса е еднотипен. Бих предпочел затворен обем, но с по-големи говорители или/и по-нисък резонанс, заради по малкото звуково налягане при ниските на затворения обем. Но пък ми се струва, че от затворен обем звука ще е по-качествен (хайфистки :) ) Още не съм решил какви ще са кутиите.

Измерването е сравнително лесно. Програмата е проста за настройване и работа. Компютъра трябва да има стерео изход и вход. Програмата я пуснах на стационарния компютър. На лаптоп мисля, че не може, без външна звукова карта. Евентуално след време може да взема външна карта и заради по-качествения звук при слушане на музика.

Може да се разберем да измеря и твоите.
« Последна редакция: Април 20, 2018, 03:19:19 15:19 от milen_vm »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5406
  • Профил
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #46 -: Април 20, 2018, 05:44:39 17:44 »
То и на затворения обем баса е оцветен и еднотипен. Причината е единичния резонансен пик на системния резонанс.
Много големия затворен обем с много вата и много голям говорител с много нисък резонанс е нещо друго обаче.
Хубавото нещо е голямо и не е затворен обем, а т.н. акустично окачване, където говорителя е изключително мек с резонанс да речем 15 херца и Mms 100 грама за 15 инча и за нормална еластичност на окачването връщаща говорителя в централно положение се разчита на въздуха в кутията.
От 50 години тези говорители не са много на мода. Освен всичко останало е необходим и мотор със да кажем 7 килограмов АлНиКо магнит.
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #47 -: Април 20, 2018, 08:49:45 20:49 »
Ще се запозная по-подробно с ТЛ конструкциите. Изглежда ми добър вариант. Ще пробвам и симулации с BassBox.  8)

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5406
  • Профил
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #48 -: Април 20, 2018, 11:11:41 23:11 »
ТЛ се води най-доброто. Говорителя работи почти на собствен резонанс. Импеданса е като на апериодична дишаща кутия. В идеалния случай разбира се.
Според модалитетите импеданса може да прилича на редица други оформления.
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #49 -: Април 15, 2019, 10:43:01 22:43 »
Здравейте,

Почти година мина от както писах за последно... :) Малка творческа пауза така да се каже...,но още тогава знаех, че колони ще има рано или късно. Последните 3-4 месеца стаята ми е нещо, като дърводелски цех - рязане, лепене...(в същност рязането е на балкона :)) Както бях решил използвам  пдч от стари мебели. На този етап не изглеждат много добре, но предвиждам да ги фурнирам и ще станат чудесни. Към момента са готови кутиите. Предстой да направя преградите за ТЛ.

Поздрави,
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #50 -: Октомври 12, 2019, 12:42:57 00:42 »
Малко новини относно развитието на проекта и в публичната тема. Видео от пробите, тази вечер :)

https://www.vbox7.com/play:cc160b5e36
https://www.vbox7.com/play:663922a68d
https://www.vbox7.com/play:f8ed3a43d3
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #51 -: Януари 12, 2020, 06:36:52 18:36 »
Голя ма част от работата по колоните е завършена. Вече си имат филтри, монтиран ширеколентов с регулатор :)
https://www.vbox7.com/play:775da40939
« Последна редакция: Януари 20, 2020, 11:19:07 23:19 от Милен »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5406
  • Профил
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #52 -: Януари 20, 2020, 12:47:36 00:47 »
Ебаси разкошния музикален звук!
Браво!

Обаче може да напишеш благодарение на penkiller.com и в заглавието и в описанието.
Много се гордея с този проект и ти трябва да се гордееш, защото го доразви идеално правилно!

Чак сега можах да пусна клипа, защото бях извън България на ски. Честито счупено ребро  ;D френския лекар каза, че е виждал и по-счупени. И ме прати обратно да карам ако искам, което аз не направих, добре, че изпуснах само един ден.
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #53 -: Януари 20, 2020, 09:30:52 21:30 »
Да мисля, че се получиха прилични колони. Времето и труда, които вложих все пак дадоха резултат. И аз по край тях натрупах известни знания и умения за аудио техниката и дърводелството. Проекта започна точно преди 2 години. Още стоят лепенките върху кутиите на ВКН-тата от куриера - 12.01.2018 ??? За това време не просто направих колони, а и научих много нови неща от форума, даже получих до някъде и личностно развитие. Стига човек да има време и желание. Не е като просто да си купи готови колони, та били и по-добри.

Щеше да е една идея по-добре ако имаше още малко бас, но за говорители с такава резонансна честота и такъв размер, мисля че това е максимума им. Повече в следващия проект - вече събирам части и идеи за него ;)
Разбира се след довършителните работи по този. 8)

Бързо оздравяване  :)

ПП
Опитвам се да редактирам описанието на клиповете, но vbox7 не ми позволява  >:( Може да сложа в youtube с музика без авторси права, за да не го заглушат
« Последна редакция: Януари 20, 2020, 09:50:14 21:50 от Милен »

Неактивен zlatkoo

*
 • *******
 • 1012
  • Профил
Re: Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #54 -: Януари 21, 2020, 11:37:02 11:37 »
Благодаря за отговорите,

Мнението на Тошко предизвика у мен повече въпроси от колкото преди това :)

Фабрични колони не ми се купуват защото предпочитам да се позанимавам, удовлетворението е по-голямо когато човек сам направи нещо от колкото ако го получи на готово, дори и да е може би по качествено.


Да са ти честити, и да ти доставят удоволствие. Във това не се и съмнявам. Но да видим и финиша, който предполагам ще е на същото високо ниво.
« Последна редакция: Януари 21, 2020, 11:46:36 11:46 от zlatkoo »
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #55 -: Януари 21, 2020, 02:00:17 14:00 »
За финиша обмислям с естествен фурнир и след това лак или нещо такова. Още не съм проучвал къде може да се намери и как точно се лепи, но ще разровя.
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #56 -: Март 10, 2020, 10:44:37 22:44 »
Привет,
Малко обновление относно предстоящите работи по колоните :)
Предстоят донастройки на филтрите. Мисля да заменя регулаторите на широколентовия с постоянни резистори. На скоро се сдобих с измервателен микрофон Behringer ECM8000, беше на добра цена и го взех. Ще ми бъде интересно каква АЧХ се получава. Преди това ще сложа и по-качествени кабели между колоните и усилвателя за да се минимизира отражението им върху звука(АЧХ-то). Миналата седмица си направих RCA интерконекторен кабел. Доста голяма занимавка, почти цял ден отделих, но мисля че се получи добре.

В момента разучавам как да използвам REW (програмата за измервания), но не ми остава много време да се занимавам.
Поздрави,
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #57 -: Март 11, 2020, 12:35:54 00:35 »
Привет. Ако не си залепил страничните капаци, мислил ли си да измериш импедансната характеристика. И да я донастроиш с вата. Идеалното е два съвсем малки пика или един малко по-голям на мястото на втория. Има и вероятност ако не си разработил добре басчетата след 2-3 месеца слушане да избяга малко настройката и да се наложи да махнеш малко вата. Имам някакъв спомен че беше мерил парамери с пакета ARTA, STEPS, LIMP. По същия начин с LIMP може да се свали ИЧХ. Ако си понаучил ARTA ползвай нея вместо REW. Ще ти свърши същата работа. Иначе меренето в малка стая си е цяло приключение заради интерференциите. Сам ще видиш, че като преместиш микрофона малко напред-назад и става тука има-тука нема бас. Леко да го завъртиш дори и с 5 градуса встрани и показва друга картина на високите. Гледай като мериш да е пусната само едната тонколона, че ако свирят двете в малка стая става още по-зле откъм ниските честоти. Някои правят едно мерене с микрофон набутан почти в баса, колкото да не го удря говорителя на около сантиметър от максималния ход. Така почти се елиминират отразените вълни, но трябва да се има предвид и че не се отчита звука от порта. И после мерят от един метър и сравняват.
  Имам да напиша още няколко неща в темата за ТЛ, но има още малко малко информация, която да проверя. Засега мога да обобщя, че ТЛ без вата не е ТЛ, а е вълновод. Линията трябва да е права или стесняваща се. Другото е тръба на Войт или някаква хорна. Ако се търси чист, стегнат и неоцветен бас - само ТЛ напълнен така, че да прилича на апериодина кутия.
Поздрави.
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #58 -: Март 11, 2020, 10:00:11 22:00 »
Така е, мерих импеданса на говорителите с Limp. За съжаление Arta и Limp нямат версии за Linux. REW има. С Limp сравнително лесно се работи, но сега  нямам инсталиран windows, а не ми се ще пак да си разбутвам компютъра. Ако не стане с REW ще сложа пак и windows.

Четох че с ARTA може да се отчете след колко милисекунди идва първото отражение от стените и да се зададе на програмата да ги пренебрегва, т.е. отчита само директния звук. Приложимо е за честоти над около 200Hz, заради размерите на стаята. Все пак ще е достатъчно да определя приблизително с колко децибела в повече свири широколентовия над средното ниво.

Направих пробно нещо, като измервания :) Пуснах бял шум през едната колона. Записах го и след това направих честотен анализ с Audacity (програма за звукообработка). Получи се някаква графика, но не съм сигурен колко е точна за да я публикувам във форума. Скоро очаквам да имам по-добри измервания.
Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен
« Отговор #59 -: Март 12, 2020, 03:28:50 15:28 »
Ако ти се занимава може да пробваш да пуснеш ARTA  през WINE. Ако е грамотно написана без да използва някакви специални Windows библиотеки ще тръгне от раз. Меренето ако може го прави с розов шум. При него всяка октава носи еднакво количество мощност на шума. Както е при звука. При 10 вата белия шум ще даде 10 вата на 20 херца и 10 вата на 20 килохерца, а при музиката в първите две октави е към 3/4 от цялата мошност за еднаква звукова плътност в целия обхват.