Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4954
    • Профил
Ремонт на стара, но сложна офис система за СОТ

Напоследък започна да създава големи проблеми. Най-различни задействия, по 3-4-5 на нощ. Точките са различни, първо един датчик, после втори, накрая започна да записва грешки от групи датчици.

Обаждам се на фирмата за поддръжка, могат след десет дни. Обаждам се на СОТ, не разбират от системата да я сменим, ама тяхната фирма може след месец. Междувременно това всяка нощ ме разиграва.
Иначе системата е супер сериозна с процесор 80386 произведен от Сименс и е от производител на системи за сигурност на самолетоносачи, крайцери и ескадреният миноносци. Всичко помни и всичко казва.

Качеството на тока в офиса е много лошо, играе, примигва, понякога спира. Сетих се, че всяка стара аудио техника е с износени филтрови кондензатори в захранването.
Накарах секретарката да се обади на СОТ, че ще правим ремонт и ще отваряме кутиите. Онези питат, кой е техника, тя вика, тука един голям специалист. ;D ;D ;D
Отворих, има общо три електролитни кондензатора, един 4700 мФ/35 волта на главната платка, един 2200 мФ/35в. на платката за зареждане и точене на батерията и един 100 мФ/35в. не гледах, но вероятно против искрене и смущения при разклащане. И трите на 105 градуса.

Отидох до магазина в техническия и купих резервни, нова батерия Панасоник, както и мултицет, поялник и припой за по 10 лева. Старата батерия беше на няколко месеца, но тока спира два пъти за цял ден заради съседите и два пъти се разрежда до нула. Освен това куче марките са 2-3 пъти по-евтини от Панасоник и понеже ми писна да ме будят играх на сигурно.

Главния кондензатор го взех един същия и ако се събере един 10.000 мФ/100в. Големия се събра. Естествено, нямаше кондензатори с изводи в двата края, та се наложи да побългаря като пусна кабелче.
На едната снимка се вижда един червен диод. Правих проби с бушона, със стария кондензатор при сваляне на бушона диода видимо примигва, това е времето за което електрониката на батерията минава от зареждане в разреждане. Тоест филтрови кондензатор 4.700 мФ не държи в промеждутъка. Смятайте, че не поема нито колебания на тока, нито примигвания.
Като сложих новия 10.000 мФ, сваляш, пускаш, нищо не мърда, все едно нищо не правиш.
Всички нови кондензатори са по-големи като обем и са на по-голям волтаж.

Затворих с новите кондензатори и батерия, обадихме се на спра да ни вземат под охрана и тази нощ не са ми звъняли нито веднъж!

Намерих следната информация за кондензаторите:

""Rule of thumb" is that capacitor life halves for every 10 degrees C rise in temperature. If your capacitors are ~ 45C externally assume that the core is at say 55C. That's (105-55) = 50C lower than rated so lifetime will be about 2^5 = 32 times longer than nominal rating. Most capacitors (especially 105C rated ones) have a 2000 hour or better rating so you could expect a lifetime of about 2000 x 32 = 64000 hours or about 8 years of continuous operation. Even if core temperature was 65C that would give 4 years continuous. If the modem is run 24/7, as it may well be, then capacitor failure in the say 2 to 10 year timescale is not unexpected."

Нашите бяха тамън топли на пипане и 18-20 годишни. Тоест, живота им е свършил 3-4 пъти.

Не снимах по-подробно, защото бързах да затворя и да пусна секретарката и да ходя на протест.

Не мога да не отбележа, че майсторите на СОТ са нещастници като всички останали. Системата ни е със вградено опроводяване с адеесируеми цифрови датчици. Модерна работа. Няколко датчика ползват една линия, всеки има цифров адрес и затова няма кабели до всеки от нас 50-те датчика по отделно. Идват ми някакви, които обясняват, че ще ме преокабеляват?!
- Вие луди ли сте бе?! Преди20 години можаха да сложат цифрови адеесируеми датчици, сега ще ме окабеляване като търговския дом?!

Та, така отремонтираха, обаче въпроса за нов СОТ си стои. Новите системи, които съм виждал отвътре са с някакви много афиф части и процесор четириядрен, нищо общо с нашите военни технологии. Не мога да го чакам да му изфиряса още нещо. Самите датчици стават свръх чувствителни с времето и трябва да се намаляват.
Доста разочароващо, че полупроводникова техника не може да изкара 20-25 години. Тази система и преди е създавала проблеми, както и сме намалявали датчици, които са станали прекалено чувствителни.
Разочарован съм и че на охранителна система за сериозни обекти електролитите не са в гнезда позволяващи бърза и лесна смяна. Тоест, военната ни охранителна система има проектен живот на безпроблемна работа до 8-10 години?! Защо да не напишат някъде електролитите да се сменят на 8 години и точка? Същия номер на японката като със сферите на тойотата ми, никой не ти казва, че газа им изфирясва.
Понеже кондензаторите ме изненадаха с размера си, допускам, че са оразмерени така че системата да запази работоспособност и след като капацитета започне да намалява поради стареене. Очаквах да са малки, аз да сложа 1000-2000 мФ, което да е супер много и да забравя за случая. Къде, 4700 мФ е филтър на приличен усилвател.

Поздрави!
Re: Ремонт на стара, но сложна офис система за СОТ
« Отговор #1 -: Февруари 25, 2018, 05:02:45 17:02 »
Тая аларма е много старо изпълнение , поне от 90те години е дизайна на тия платки .  Но е правена по  стандарт тоест да издържи доста с качествени елементи . Всички кондензатори са полипропилен , освен големите електролити . Това че са на цокли чиповете не е предимство защото с времето се нарушава контакта и почват проблемите . Тъй като я гледам ще изкара още доста . Поне подлежи на ремонт , новите ако се скапе извънгаранционно направо я изхвърляш .