Не исках да отварям нова тема затова пиша тук. Искам да споделя за новата ми находка. Става думи за руски (съветски) тонколони, на който съдбата им щеше да е към кофата за боклук ако не се бяха озовали при мен. Колоните са с много странни размери 15х15х30 см, някакъв соц. букшелф

с говорители разположени отгоре.При първия тест изобщо не тръгнаха, затова ги отворих да видя какво ще излезе.
НЧ се оказа:10 ГД-34, а ВЧ: 3ГД-2160М. Дата на производство 1981.
За пищялката не намерих информация но за НЧ излезе това
http://ldsound.ru/25-gdn-1-4-10-gd-34/. Филтъра на ВЧ беше един кондензатор МБМ 1мкф, съшо произведен 1981. Оказа се че пожълтелите и силно окислени кабели на колоните са прекъснати, затова ги смених. Единия ВЧ говорител изобщо не тръгна, най-вероятно беше заминал. Двата НЧ извадиха приятен звук, предвид годините и малкия обем на кутиите (около 6л). При увеличаването на звука единия НЧ започна да пука и пращи.
Проблема се оказа в единия многожилен проводник който слиза към трептилката. Крепеше се само на няколко влакна, проблема беше че точно там където е започнал да се къса е залепен до мембраната.
Ето и малко снимков материал: На едната снимка съм отбелязал проблемната връзка. Мисля да го капна с поялника много бързо, за да не прогоря мембраната. Ако имате някакви други предложения ще се радвам да ги чуя.