Здравейте,
Съгласен съм за преградите, и за странното разположение на рипола в стаята, но това върху което се фокусирам аз, е снимката с чинията.
Нямам почти никакви знания в сферата на акустиката, и затова моята гледна точка, може би ще ви се стори смешна, но ще я споделя.
Нека да си представим, че мембраната на говорителя е едно бутало на компресор, а мотора е коляновия вал.
Когато мембраната е в изходно положение, аналогично на буталото В средата на хода, и приложим сила, която да ги измести напред, момента е най-голям в началото, при говорителя - понеже намотката е във зоната с най-силно магнитно поле, а при компресора - биелата е в позицията, с най-голянсилатао действащо рамо.
колкото повече път изминават и двете, толкова по-малка е задвижващата сила.
И в двата случая, в края на хода, скороста вече не зависи от силата, а от инерцията. (затова двигателите, при неточна центровка се опитват да завъртят наобратно, само при ниски обороти).
Ако се изработи негативно копие на мембраната на говорителя, и се постави на подходящата дистанция пред нея, ще се създаде саморегулираща система, при която мембраната ще тръгва с по-голяма хлабина, като по този начин, ще позволи по-лесното стартиране , и достигане на по-висока скорост.
Колкото по-напред излезе мембраната, толкова по-малък става просвета през който въздуха излиза, и съответно той ще започне да действа като демпфер, за да подмогне за спирането на мембраната в края на хода и.
И като надстройка, тази вложка може да е подвижна, например с винт през стената на кутията, за да може да се регулира работата на мембраната.
Не знам дали успях да го обясня разбираемо, но и за себе си все още не съм го изчистил достатъчно...