Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4566
  • Профил
Re: Обичам България ОБ с български говорители
« Отговор #15 -: Януари 25, 2018, 03:16:04 15:16 »
На този от последния линк са му езотерични съображенията.

Съвременните риполи ги възкреси Нелсън Пас ако не се лъжа. Ще намеря публикациите. По принцип ако се търси конкретния ефект на фокусиране говорителите се монтират на бафъла и отпред се изрязва само една малка дупка ф100-150 примерно.

За дизайна на рипола, дали да има или да няма странични крила е решение, което не се взема на око, а съобразно къде искаш да ти дойде повдигането. Все пак без филтър звучат като повреден средночестотен говорител. Т.е. без крила идва високо на място, където не можеш да се оправиш с него и същевременно изяжда повече бас.
А това дето си го е сложил до ухото вече е жива простотия.
Смисъла от ОБ е съвършената акустика намаляваща страничните отражения, а не да ги ползваш за слушалки.
Мисля, че рипол може да се приравни на Н-рамката като се намери обиколката по най-късия път до една и съща точка на мембраната отпред и отзад.
Трябва и да се филтрира по същите правила.
Ще потърся проекта за моите ОБ и ще го кача, че вече го няма, а там имаше повече наука и знания.

Има още една причина да не махаш крилата, която по-прост хора не я знаят  ;D въздуха в Н-рамката е куплиран около 60% към мембраната и тежи и сваля резонансната честота. В рипола допускам, че фактора на присъединяване е по-висок, плюс има допълнителни загуби от триене във флуида поради лошата аеродинамика на кухините през които мембраната тласка.
Майтап, но това са по 40 грама от всяка страна на мембраната сложена в Н-рамка с отвори 53х53х20 см, а външно 57х57х42 см. Общо 80 грама и резонанса на 18-ка пада от 30-31 херца на 26.
Дори само с тези съображения да се ползва рипола е добре. Тоест, да се оразмери като Н-рамка с подобни обиколки и обеми само с по-малки площи на устите, пак ще има печалба. Даже ако му се придаде и малко Ер тук-там и малко аеродинамика може да стане още по-добре.
Не виждам причина например да заприлича малко повече на буквата W. Със сигурност е по-аеродинамично.
Re: Обичам България ОБ с български говорители
« Отговор #16 -: Януари 25, 2018, 09:03:44 21:03 »
Точно така е Toshko. Рипола е хибрид между W рамка (с два говоритела) или N рамка (с един говорител) и slot loaded open baffle (на Нелсън Пас). Патентът е от преди години на един германец Axel Ridtahler (поне така твърдят в интернет). Именно закачения въздух към мембраната е основната причина този тип конструкция да слиза до много ниска честота и то със сравнително малки размери на кутията. Въпросът е ако обемът пред и зад говорителя се получи малък дали ефектът няма да е обратен(имам някакъв спомен че обемът на камерата при при хорните се явява естествен високочестотен филтър и не позволява на говорителя да свири под определена честота, но ще трябва да проверя).   
Re: Обичам България ОБ с български говорители
« Отговор #17 -: Януари 25, 2018, 11:00:30 23:00 »
Здравейте,

Съгласен съм за преградите, и за странното разположение на рипола в стаята, но това върху което се фокусирам аз, е снимката с чинията.
Нямам почти никакви знания в сферата на акустиката, и затова моята гледна точка, може би ще ви се стори смешна, но ще я споделя.
Нека да си представим, че мембраната на говорителя е едно бутало на компресор, а мотора е коляновия вал.
Когато мембраната е в изходно положение, аналогично на буталото В средата на хода, и приложим сила, която да ги измести напред, момента е най-голям в началото, при говорителя - понеже намотката е във зоната с най-силно магнитно поле, а при компресора - биелата е в позицията, с най-голянсилатао действащо рамо.
колкото повече път изминават и двете, толкова по-малка е задвижващата сила.
И в двата случая,  в края на хода, скороста вече не зависи от силата, а от инерцията. (затова двигателите, при неточна центровка се опитват да завъртят наобратно, само при ниски обороти).
Ако се изработи негативно копие на мембраната на говорителя, и се постави на подходящата дистанция пред нея, ще се създаде саморегулираща система, при която мембраната ще тръгва с по-голяма хлабина, като по този начин, ще позволи по-лесното стартиране , и достигане на по-висока скорост.
Колкото по-напред излезе мембраната, толкова по-малък става просвета през който въздуха излиза, и съответно той ще започне да действа като демпфер, за да подмогне за спирането на мембраната в края на хода и.
И като надстройка, тази вложка може да е подвижна, например с винт през стената на кутията, за да може да се регулира работата на мембраната.
Не знам дали успях да го обясня разбираемо, но и за себе си все още не съм го изчистил достатъчно...
Re: Обичам България ОБ с български говорители
« Отговор #18 -: Януари 25, 2018, 11:05:49 23:05 »
Погледнах теорията и се оказа че камерата има отношение по-скоро към високите честоти. Това: http://www.ridtahler.de/home.html мисля че е сайта на Axel Ridtahler. Ама само немски  :( . Общо взето твърди че за разлика от дипола тук предната и задната вълна не са на 180 а са разминати ако сметките са верни(немския възприемам нормално само във филми за възрастни).
Ето една снимка с диаграмите на излъчване най-вдясно е на рипола:

Малко за Under Resonance Principle Subwoofer : http://www.referenzboxen.de/index_hifi_en.htm?http://www.referenzboxen.de/hifi/aka_sub_sonder_en.htm
Re: Обичам България ОБ с български говорители
« Отговор #19 -: Януари 25, 2018, 11:58:20 23:58 »
Оги разликата е че говорителя трябва да се разглежда като линеен електромотор (соленоид). При него магнитното поле може да се разглежда на практика като постоянно и докато намотката не излезе от него силата е една и зависи главно от тока през нея. Там няма рамо каквото е при коляно-мотовилковия механизъм. Масата на повижните части също е толкова малка, че за скорости от порядъка на ниските честоти инерционните процеси не са проблем. Повече загуби на практика има в еластичността на окачването.
Сега прочетох още веднъж мнението ти и ще се опитам да обясня, а ако бъркам някъде нека ме корегират останалите. Идеята ти за нещо като демпфер всъщност е работа на окачването на говорителя. Тоест при добре изчислен и направен говорител той го може сам, а ти вместо да му помогнеш е по-вероятно да му пречиш. А относно преградите - говорителя създава звукова вълна. Въздухът я носи до нас. Ако сме във вакуум би трябвало да не може да чуем нищо. Преградите пречат на звука да дойде до нас. Понякога това е полезно например като затворим говорителя в кутия пречим на ниските честоти от задната част на мембраната да стигнат до нас и да угасят същите като тях но обратни като посока. Обаче преградите отразяват вълните и предизвикват интерференции и дифракции. В общи линии колкото по-малко пречиш на директния звук до теб по-добре. И също така по-малко от отразения.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4566
  • Профил
Re: Обичам България ОБ с български говорители
« Отговор #20 -: Януари 26, 2018, 12:58:43 00:58 »
Това с чинията е еквивалент на скуиш зоната squish band в ДВГ.
Дори в ДВГ дизайнерите ги е страх от много малка скуиш зона.

А тоя Ридтахлер само като му видя ДСП-то, мерси за "хубавите" риполи... Ние така можем да си ползваме и затворени кутии, като ги еквализация Херц по Херц.

Прочетох втория линк, статията на д-р Петер Щрассакер
Ами и той пропуска същото, което пропускат и повечето Пишмана дизайнери на гърнета, смесения вълново-флуиден характер на явленията с които борави акустиката.
Като тук това преплитане се отнася само до зоната непосредствено до мембраната или в линията или порта.
Да ми говори за сгъстяване в Н-рамка е несериозно.
Понижения резонанс е заради прикаченото тегло, което той погрешно квалифицира като повишено съпротивление. Не, това е повишена инерция, но не съпротивление. Съпротивлението би отнемало енергия от системата превръщайки я в топлина, докато инерцията складира енергия в масата, като я ускорява.
Друг е въпросът колко въздух ще бъде раздвижен в крайна сметка и с каква амплитуда.

Н-рамката например имат ефект на куплиране на по-малкия кръгъл говорител към по-големият квадратен отвор. Коефициента е малък, примерно 1.1-1.2, но го има.
Слота на рипола ускорява повече въздуха, но това води ли до по-интересния от облъчване на пространството със звукови вълни?
Звуковата вълна веднъж напуснала озвучителните тяло трябва да излъчи една и съща вътрешна площ, въпросът е колко силно ще го направи във всяка точка. Тоест, колко е общата предадена енергия?
Смятам, че рипола и въобще всичко, което не е ОБ, U-рамка или H-рамка е отстъпление на безрезонансния и чист звук без вътрешни отражения. Излишно усложняване със съмнителен ефект.
Линквиц няма какво да ми го дават за пример, той е скъпчия, който ползва DSP, активни филтри и по един канал на усилвател на говорител.

Мартин Кинг е човека, който без суеверия, само с отчитане и отсяване на значимото дава метод за конструиране на такива системи.
18-ките изглеждат идеални за целта.

Re: Обичам България ОБ с български говорители
« Отговор #21 -: Февруари 05, 2018, 08:06:16 20:06 »
Днес е първата ми малка победа.

http://www.picbg.net/u/76060/62708/871015.jpg
http://www.picbg.net/u/76060/62708/871016.jpg
http://www.picbg.net/u/76060/62708/871017.jpg

Много съм доволен, че се бях отчаял малко за 12350...
Re: Обичам България ОБ с български говорители
« Отговор #22 -: Февруари 06, 2018, 08:26:02 20:26 »
Какво е мнението Ви, за ВВ108-01
Ще се сработят ли с 12350, само с един кондензатор около 2мф?

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4566
  • Профил
Re: Обичам България ОБ с български говорители
« Отговор #23 -: Февруари 06, 2018, 11:13:48 23:13 »
Да, може и с по-голям, 3.3, 4.7 мФ, пробвай.

Говорителите ти до колкото виждам не са 12350, имат окачване от 12211/311, мембрана от 212/312 и конус от 12350.

Меко ли е окачването?
Re: Обичам България ОБ с български говорители
« Отговор #24 -: Февруари 07, 2018, 06:46:46 06:46 »
Окачването е ОК.
Пусках ги голи, без да са монтирани в нищо, и на ухо създават впечатление, че слизад доста ниско, и имат доста детайл, в целия диапазон. През уикенда ще ги сложа на някакъв тестов екран, и ще ги чуя по-обстойно, но пуснати на единия канал на 5.1, с намален колкото е възможно суб, се вързаха с него изненадващо добре, и в ниските нямаше забележки. В същото време, се опитват да изсвирят доста високи честоти, което според мен предполага високо рязане на високите, за да се използва максимално 12350, в целия му диапазон, защото тембъра му според мен е забележителен.
Пускахме най-различна музика, и за първи път чувам такава ушевадна разлика между  flac и mp3. Наистина детайла, и пъргавостта на възпроизвеждане е на ужасно високо ниво...
Re: Обичам България ОБ с български говорители
« Отговор #25 -: Февруари 07, 2018, 02:21:48 14:21 »
На мен много ми допада звука на тези пищялки. Ето и какво приключение имахме преди време.
http://penkiller.com/index.php/topic,535.0.html
 Но аз пък очаквам от тях да изсвирят доста от звука, и се справят
Re: Обичам България ОБ с български говорители
« Отговор #26 -: Февруари 07, 2018, 07:27:21 19:27 »
Благодаря за линка.
Ясно ми е, че ще има проба-грешка, и една торба части, докъто стане, но искам да постигна най-добрия звук от последните бг говорители.
Аз не съм специалист по темата, но се надявам да станат колони които като слушам, и да ми харесват на мен. Също искам да опитам да постигна добър звук, с възможно най-малко елементи по пътя на сигнала.
Re: Обичам България ОБ с български говорители
« Отговор #27 -: Февруари 07, 2018, 08:11:23 20:11 »
малко по темата...
http://www.mh-audio.nl/bdl.asp

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4566
  • Профил
Re: Обичам България ОБ с български говорители
« Отговор #28 -: Февруари 08, 2018, 10:50:13 22:50 »
Окачването е ОК.
Пусках ги голи, без да са монтирани в нищо, и на ухо създават впечатление, че слизад доста ниско, и имат доста детайл, в целия диапазон. През уикенда ще ги сложа на някакъв тестов екран, и ще ги чуя по-обстойно, но пуснати на единия канал на 5.1, с намален колкото е възможно суб, се вързаха с него изненадващо добре, и в ниските нямаше забележки. В същото време, се опитват да изсвирят доста високи честоти, което според мен предполага високо рязане на високите, за да се използва максимално 12350, в целия му диапазон, защото тембъра му според мен е забележителен.
Пускахме най-различна музика, и за първи път чувам такава ушевадна разлика между  flac и mp3. Наистина детайла, и пъргавостта на възпроизвеждане е на ужасно високо ниво...

Точно така се чуват и после кутията разваля всичко.
Скоро ще имаш достъп до раздела за регистрирани и там ще намериш проект за кутия за 12-ки с която ще звучат като себе си без кутия, но с повече бас.

Опитай да намериш най-високата честота, която на 30 градуса извън осъа се чува като по оста.

Освен това, колко елемента има на пътя на сигнала е нещо, което не определя е ние, а необходимостта.

На ОБ над 15-ка или 18-ка също ще звучат супер.

Сами само в кутия.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4566
  • Профил
Re: Обичам България ОБ с български говорители
« Отговор #29 -: Февруари 19, 2018, 09:46:37 09:46 »
Тези: http://penkiller.com/index.php/topic,276.60.html се получиха много добре и без суб.
Може би имат нужда от +6дб на 30 херца, но иначе са пълноценни и със страхотен звук.
Ако широколентовия свирне добре, отдолу ти трябва само още една 12-ка, а отгоре един високочестотен от 5-6 кХз. например. В момента ги слушам без суба и нищо не ми липсва.
Даже обмислям да направя системата и в по-малка версия за да бъде достъпна за повече хора. Например с две 8-ци, тъкмо филтъра ще може да се качи на 1250 херца, където исках да бъде първоначално.
Ама какъв суб, в момента съм пуснал ББ Кинг и Ерик Клептън и така думка и буботи, че ми е неудобно от съседите... ама малко.
Даже се питам, защо Мртин Кинг не вкючи такава конфигурация в Маткад. Вероятно не се е сетил, като се има предвид, че моята е първата. Едната 12-ка служи за еквализация на ОБ затихването. Май съм първи в това.