Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4435
  • Профил
Re: Индуктивности и части за филтри
« Отговор #45 -: Февруари 06, 2018, 09:43:31 09:43 »
Значи около килохерц е 8 ома и до 5-6 килохерца остава под 20 или дори под 15.
Трябва да пускаш честота и да мериш импеданс.
Това 7.5 се връзва с 0.20 или по-малко.
Re: Индуктивности и части за филтри
« Отговор #46 -: Февруари 06, 2018, 12:24:18 12:24 »
Токът си тече през целия проводник, поне на тези честоти е така. Иначе ще се окисли със сигурност след време.
Re: Индуктивности и части за филтри
« Отговор #47 -: Февруари 16, 2018, 11:58:44 23:58 »
Да ви питам няколко неща за бобините... Лесно ли изваждате навивките от цилиндъра, който ползвате за навиване. Понеже ми се иска да си направя няколко заготовки и да си ги ползвам дълго , се чудя дали да не са от метал...

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4435
  • Профил
Re: Индуктивности и части за филтри
« Отговор #48 -: Февруари 17, 2018, 10:40:58 10:40 »
Токът си тече през целия проводник, поне на тези честоти е така. Иначе ще се окисли със сигурност след време.

Окислените кабели свирят зле дори за кабел скептик като мен.
Затова краищата се калайдисват, а изолацията се стяга със свински опашки за да се херметизира.
На платките им пръсти барем един лак за коса.

Неактивен yavor

*
 • **
 • 89
  • Профил
Re: Индуктивности и части за филтри
« Отговор #49 -: Февруари 17, 2018, 01:35:17 13:35 »
Да ви питам няколко неща за бобините... Лесно ли изваждате навивките от цилиндъра, който ползвате за навиване. Понеже ми се иска да си направя няколко заготовки и да си ги ползвам дълго , се чудя дали да не са от метал...
Мислил съм си го същото, в крайна сметка се отказах. Чудесна работа ми вършат различни видове спринцовки - 10-20мл или повече. Намотката се вади много лесно от тях понеже пласмасата им е гладка. Само предварително си правя две шайби, които да могат да се нанизват плътно на корпуса им за да си огранича видочината на намотката. Пробвал съм шайби от дебел картон, пласмаса или плексиглас. Картона лесно се прецаква след едно навиване на ръка така че предпочитам другите два материала.Тях ги залепям временно с "топлия силокон", които после премахвам при ваденето. Така подготвената импровизирана макара може да се ползва многократно. Само за пример с спринцовка 20мл става намотка с сърцевина 18мм. Бобините който пренавих за НЧ филтър по-назад в темата са правени по този начин.
« Последна редакция: Февруари 17, 2018, 04:34:01 16:34 от yavor »
Re: Индуктивности и части за филтри
« Отговор #50 -: Февруари 17, 2018, 11:02:52 23:02 »
Нямам търпение да се нанеса обратно в апартамента си и да завъртя малко бобинки. Не знам дали съм споменавал, но имам самоделна бобинарка с брояч. Принципът и е елементарен. ще я снимам и съм сигурен, че ще си направите. Реално е една извита шпилка, няколко дъски и гайки. Най сложното е да се намери и монтира брояч.
Re: Индуктивности и части за филтри
« Отговор #51 -: Април 01, 2018, 10:08:44 10:08 »
Здравейте, преди време правих 4 лентов филтър за тази колона. Нямам познания и опит и за това ще имам доста въпроси към вас. Нов съм във форума и от това което прочетох за няколко дни ми стана ясно че си имам работа с исключително грамотни и знаещи хора. Ще приложа снимки на филтъра на 1 и 2 начин на разположение на бобините. Как е по правилно да бъдат разположени? А може би и двата са грешни ,нямам идея. Жълтите кондензатори подходящи ли са за тази цел (от Викиват съм го вземал)? За големите бобини ползвам макари от тефлонова лента а за малките от лейкопласт.
« Последна редакция: Април 01, 2018, 10:54:57 10:54 от Toshko »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4435
  • Профил
Re: Индуктивности и части за филтри
« Отговор #52 -: Април 01, 2018, 10:52:00 10:52 »
Благодаря за комплиментите от името на екипа.

Супер са филтрите, изглеждат като на човек на когото много му се слуша музика.

Колоните трбва първо да се конструират акустично. Филтрите са просто средство.

Топологията на врорта снимка е по-добра.

Защо не пуснеш една тема да ни разкажеш за тези колони?

За снимките можеш да ползваш Photo and picture resizer.
С тази програма смалих двете огромни снимки които беше качил и ги качих обратно в мнението ти.

Можеше всички снимки и обяснения да ги дадеш в едно мнение.

Жълтите кондензарори ако са китайски фолийни са ОК. Малко студено звучат, но високитв минват добре през тях.
Големите руски можеш да видиш какъв ESR дават по-нагоре.

Иначе си построил впечатляващи съоръжения. Трябва тема  да покажеш и разкажеш.

Прави ми впечатление, че нямаш нито един Зобел в системата.
Re: Индуктивности и части за филтри
« Отговор #53 -: Април 04, 2018, 12:11:42 00:11 »
Необходимо е бобините да се разполагат като на втората снимка. Така взаимното им влияние се намалява, а то не е за подценяване. Това последното съм си играл лично да го проверя и наистина е добре да се спазва. Казаното от Тошко за кондензаторите е напълно вярно. Възприето е, че ползването на няколко кондензатора в паралел дава по-добри резултати, отколкото ползването на един кондензатор с голям капацитет. Ще се въздържа да се опитвам да го обяснявам научно, за да не изтърся някоя глупост, но това съм го чувал от различни места. Виждам, че и при теб е така. Филтърът ти ли го конструира? Опитвах се да докарам същите стойности с 3 калкулатора, но само единия ми дава близки до твоите стойности и по-точно: за басовия (350 херца) ми дава 2,57мХ бобина и 80,36мкф кондензатор. Питам понеже малко се разминават с твоята схема.
За навиването на бобини в домашни условия (дори да се повтарям), горещо съветвам да си поиграете с Coilmaestro. Аз лично научих, че за да се постигне индуктивност с максимално ниско съпротивление, в повечето случаи е необходимо да се ползва макара с диаметър 40-50мм и височина на намотките около 14-15мм. Първото, което прави впечатление е, че макаричките от тинол и лейкопласт не са оптимални. Разликата може да е от порядъка на 0.2-0.3 ома и няколко метра проводник, но все пак ако гоним максимума от вложените материали е полезно да се знае. Също така програмката дава изключително точно броя навивки и предварително се знае съпротивлението, което реално дава възможност за по-точно симулиране на филтъра, като се вземе предвид, че неговото R оказва влияние на един куп неща. С програмката може да си вкараме и примерно налична макаричка и дебелина на проводника и да видим какво ще ни излезе накрая. Философията ми е такава, че кондензаторите ги избираме много внимателно и е редно, след като е в ръцете ни възможността да си изработим сами бобинки, да направим последните максимално добре. Да не говорим, че в колекцията на всеки DIY-ер кондензаторите са в пъти повече от бобините. Аз лично много внимавам с последователните бобини на нискочестотния говорител, т.к. прекомерното съпротивление срива дъмпинг фактора на усилвателя. Последното, най-грубо казано, е възможността на усилвателя да контролира хода на говорителя (да го връща в изходно положение), предотвратявайки клатенето му там, където няма записано клатене.
Re: Индуктивности и части за филтри
« Отговор #54 -: Април 04, 2018, 02:26:06 14:26 »
Здравейте
За филтрите https://www.the12volt.com/caraudio/crosscalc.asp , а за бобините на телефона Coil 32 и после ги меря че трудно ги докарвам две еднакви.
Re: Индуктивности и части за филтри
« Отговор #55 -: Април 04, 2018, 08:01:51 20:01 »
Преди около година си купих този L/C метър. Не знам до колко може да му се вярва. Сравнявал съм го със фабрична бобина от радиотехника s90 където по схема я дават 2,2 аз я изкарах 2,18.

Относно паралелно свързани кондензатори бях видял в нета схема на филтър мисля на колони инфинити,и там до колкото помня имаше по един микро паралено на големите стоиности а на високите бяха нано. Първата ми бобина която правих по сметки и навивки трябваше да стане 3 mH. Не знам дали се получи ама помня че беше 13 ома и навита с проводник 0.3мм.  :) после я пренавих с два проводника в паралел да сваля омовете. Към нея два електролитни кондензатора последодателно вързани един със друг ( минусите заедно) 35 волта 220 микро, и това ми беше първия филтър за бас. За щастие минаха повече от 10 години от тогава. Със всеки изминал ден гледам да трупам повече опит и знания. Чак вече почна да ме хваща яд като гледам от кога са първите теми във форума къде съм блял до сега.
« Последна редакция: Април 04, 2018, 10:03:35 22:03 от Василев В »
Re: Индуктивности и части за филтри
« Отговор #56 -: Април 06, 2018, 06:06:32 18:06 »
Домашно приготвени бобинки:

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4435
  • Профил
Re: Индуктивности и части за филтри
« Отговор #57 -: Април 06, 2018, 10:29:33 22:29 »
Със всеки изминал ден гледам да трупам повече опит и знания. Чак вече почна да ме хваща яд като гледам от кога са първите теми във форума къде съм блял до сега.

Ако знаеш какви други форуми за аудио направи си сам има, свещ трябва да палиш! Ще ти ги кажа, бгаудио клуб орг и бгаудио, има и други по-малки, но те не си заслужават. И двата са по-стари.
Всичко е комерс, никакъв направи си сам няма, падаш в капана, или купуваш, или те оставят за гавра и пушечно месо.

В моя форум някой ако се изрепчи, че много знае ама не казва, защото му е ноу-хау, което си бил платил и особено ако каже, че нещо не е така ама няма да каже защо, такъв бан ще му отлепя.
Като не искаш да си споделяш знанията, на първо място не участвай във форум. След това, егото ти може да е много голямо, но онлайн ти си полезността на споделеното от теб.
Какви типове има, да не се отплесвам. Онова са цели свърталища от егота без покритие. Обаче като влезеш там и те завъртат на въртележката за те изцицат и после да те изпонаобиждат.
Re: Индуктивности и части за филтри
« Отговор #58 -: Април 07, 2018, 08:27:59 08:27 »
Доста добре описа един форум :) и там има точни пичове, но повечето избягват да пишат в темите, а само на лични. Тук е друга бира. Тук се чувствам комфортно 8).
За да не откланям повече темата, да доложа , че бобинките, които направих вчера станаха перфектно, благодарение на тиксото между всички слоеве. Станаха супер стегнати и подредени. Тръбичката за основата срязах с един интересен уред, с който се режат рамки за картини, с него среза на пвц тръбата става перпендикулярен. Имам въпрос към Тошко. За Дроселите с ламели от трансформатори, трябва ли да се ползват Ш и I ламелите или само Ш. Имам спомен, че И-то не се ползва... Но не помня къде съм го чувал и дали е така...?

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4435
  • Профил
Re: Индуктивности и части за филтри
« Отговор #59 -: Април 07, 2018, 09:40:41 09:40 »
Само с Ш индуктивността е най-малка, като добавиш I се вдига много.
Слагат се дистанционни шайби отстрани за да не са долепени.
120 навивки 1.2 мм дават 30 мХ на затворено без гарнитури и 10-13 с 1.5 мм дистанция.
Във всички случаи съпротивлението е 0.2-0.3 ома.

Има и индуктивности навити само на голямо I. Имам такива Erse 13 мХ 0.3 ома. Това не чаже никога да се насити. 

Това с дистанцирането се прави за да се отвори малко магнитното поле за да не може да се насити до край метала. Защото ако се насити индуктора става кондуктор  ;D спира да работи и става проводник.

Тук още малко и ще натрупаме критична маса да станем самоподдържаща се среда от нормални хора.