Малко да събудя темата. Съвсем нормално е да има разлики при измерванията на индуктивностите. Именно по тази причина, освен всичкомер, се наложи да купя и RLC метър. Малките разлики са технически допустими, а за руските радиотехники разликата е доста голяма. Последното може да се дължи на различни съпротивления в различните варианти на производство - респективно и бобините са различни, както и кондензаторите за едни и същи честоти на срез. А при драстично спадане индуктивността на бобина може да се премери и съпротивлението (ако се знае колко трябва да е) и при измерена по-ниска стойност - вече е знак, че тази бобинка е окъсила някъде из вътре, ако е претоварвана. Ако има окъсени навивки сам се сещаш как се отразява това на стойностите.
Аз пък се закрастих да си скова ръчна навивачка за индуктивности, защото до скоро ползвах от колега. Поръчах си вече брояч - хубав - към 30 лв. ще ми излезе втора употреба. Не ми се чакаше от Китай, иначе там са по 10-15 лв. Ако пък на човек не му се дават толкова пари за брояча: най, ама най-най евтиният вариант е да се изкорми едно въже за скачане (не се бъзикам) с брояч на скоковете. Продават ги по детските магазини по 2.30лв./бр. и броячът им е абсолютно пригоден за целта. Оттам нататък три летви, една дъска, една шпилка, няколко гайки и шайби с широка периферия и в джаза. Покрай Нова година няма как да се отделя време по хобито, но до празника на влюбените може да си я сглобя. Продължават тревогите по намирането на емайлиран проводник. Трябва някой ден да си направим една обща банка с проводници и да разменяме, защото на дребно цената е жив обир по пладне...
Весели празници от мен!