Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Случайно мернах из новините по нета, че забранили ползването на торенти във Франция. Не че са ги забранили, но ако сваляте, рискувате да ви бъде забранено да ползвате интернет.

Естествено хората са се преориентирали вече към други методи, но въпроса е до колко е оправдано да се забрани ползвнето на торрент тракери при положение, че те като такива не нарушават никакви закони? Например ножовете не са забранени, а с един нож мога да убия n брой хора? Луда работа :)

Неактивен ton4o

*
  • **
  • 37
    • Профил
Да не виждам защо за лично полчване да ги забраняват. Пък и ми е странно кво реват само, при положения, че сума си филми излизат по торренти преди да сме ги видяли на кино или двд, как би ставало това, ако вътрешни хора не ги пускат..
Любимата ми тема: http://penkiller.com/index.php/topic,149.0.html

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4095
    • Профил
Единствения резултат в тези случаи, е че все по-голям кръг хора научават, че има такова нещо наречено "торенти".
Така се популяризира този метод за обмен на данни.

До колкото ми е известно френските закони са до голяма степен идентични с българските и не ми се вярва да е възможно някой да бъде осъден за това, че е използвал система за пренос на данни или пък друг да бъде осъден за това, че е предоставил безплатно такава система на неограничен кръг лица.

По начало забранителните разпоредби действат само когато е въведена забрана на нещо, което повечето хора намират за неморално и неприемливо. Същото се отнася и за инкриминираните деяния, ако едно деяние не е противно на хората и те не гледат критично на него, то ще бъде извършвано от обществото независимо, че е инкриминирано!
Така се раждат мъртвите норми - декларативни текстове с пожелателен характер, толкова отдалечени от действителността, че хипотезата при която действат или никога не се осъществява или е практически недоказуема. - това е нормативен баласт - талаш стоящ измежду останалите текстове на закона само за да обърква номерацията на членовете...
Даже такава норма е нещо повече от мъртва, тя е вредна и поради масовото и нарушаване създава условия за избирателно, демонстративно и спекулативно прилагане на закона от страна на правораздавателните и правоохранителните органи! А това е много порочно! Причината водеща до този вреден за обществото и даже подтиснически резултат, е че органите нямат капацитет да накажат всички нарушители, затова наказват само определени.

Аналогия обясняваща нагледно такава ситуация е кръстовище в което на червен светофар пресичат много граждани.
Бдящата полиция забелязва това и изпраща патрул на мястото, гражданите нямайки друг изход отново пресичат масово на червено, а полицаите глобяват отделни пешеходци по субективен признак - кой прилича на омразен съсед, кой на невярната съпруга на един от полицаите.
Вярното решение би било да се построи пешеходен надлез - така и блъснатите пешеходци биха намалели и нуждата от репресии също би намаляла.
Обществото такива работи не търпи!

Подозирам, че Франция е въвела тези забрани и санкции за да угоди на свой международен партньор, но се съмнявам, че има намерение да ги прилага на практика!