Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Бюджетни трилентови тонколони
« -: Февруари 03, 2018, 10:45:51 10:45 »
Ето и един мой бюджетен проект за трилентови озвучителни тела.
Идеята от самото начало беше: малко по-сериозен подход към несериозни високоговорители.
И така се спрях на следните
мидбаси: DBS C6504-8 (Dibeisi),
среднотонови: DBS G5001-8 и
високотонови: DBS E124-8.
Разработих агресивно мидбасите за няколко дни с тонгенератор на различни честоти от 10 херца до 60 херца. По това време напоих и трептилките със силиконово масло. Гънките третирах с някакъв немски препарат за поддръжка на гума, уж омекотявал каучука. Последното нямаше никакъв ефект, но ме беше страх да ползвам по-радикални методи. Проведох измервания преди и след, като основно се фокусирах до приблизителното определяне на Fs и АЧХ. Покрай конструирането на тези ОТ стигнах до извода, че за да се получи задоволителен резултат е абсолютно необходимо да се ползва измервателен микрофон – свой или чужд. В моя случай си сглобих такъв с капсул на панасоник.
За високотоновите говорители мнението ми е, че са най-слабото звено от цялото ОТ, но пък ще вършат работа, пък и да ги изпържа по време на експериментите няма да ми е жал. Може и да съм се разглезил, защото съм свикнал с няколко (добри) модела лентови и хубави куполни.
И така, работата по кутиите:
Вече няколко пъти си кроя плоскости от „голо“ ПДЧ в една от строителните вериги (да не правя сега реклама) и там вече ме познават, че държа на точните срезове и разбира се пак на същото място за 30 минути изработиха детайлите със задоволителна точност. Кръгли отвори в тази верига не правят – за там си имам фреза, която се наложи да ремонтирам, но това е друга тема. Ползвал съм лепило за дърво на български производител, който много уважавам и никакви дибли. Винтове за дърво ползвах, за притягане на терминалите и панела на гърба. Ползвах  винтове тип „торнадо“, захватът им е торкс. Ако ви се налага да ползвате винтове за дърво силно препоръчвам да опитате с такъв захват. Предния панел го направих двоен и е общо 36мм. Ползването на голям брой дърводелски стяги едновременно намирам за абсолютно задължително. На снимките се вижда, дори ако имах повече щях да ползвам всичките. При сглобяването не се бърза, мисли се добре и се работи чисто. На някой може да му се вижда прекалено, но само дърводелската работа ми отне около 10 дни, по няколко часа вечер след работа. Това време би могло значително да се намали при подходящи условия и най-вече ако разполагате с времето. Моят случай е друг, и така според мен имах време освен да работя и да мисля за нещата. Вътре се виждат оребренията. В най- горната част съм ползвал масивни летвички, останалите оребрения са плътни детайли, в които са изразяни отвори в средата. Всичко напасвах до изключителна точност с шкура. В края на тази сага приключих с една кофа несполучливи детайли, но пък натрупах ценен опит.
След като приключих с рязането по кутиите, нанесох импрегниращ грунд по местата, където е рязано ПДЧ-то с цел да не се рони и да не пуска стърготини.
Реших да експериментирам за първи път и да ползвам болтове, вместо винтове при захващането на високоговорителите към предния панел. Това не се оказа лесна задача по няколко причини. Първата и най-важната причина е, че е необходима много голяма точност на отворите през, които преминават болтовете. Аз ги направих със същия диаметър, като този на болтовете, за да са напълно плътни, дори влизат трудно. Необходимо е да са напълно перпендикулярни и да са съобразени къде ще излязат отзад и съответно как ще се притегнат. В моя случай им направих фрезенково зарязване от вътрешната страна и по този начин крилчатите гайки се законтрят вътре много елегантно. Самите гайки пък са от устойчив материал – хром никел, а болтовете са имбусни, оксидирани със вътрешен шестограмен захват. Намирам, че стоят много добре естетически, а и стабилно и си заслужаваше да се помъча, докато ги наглася.
Монтирах гумени крачета уж временно, докато провеждам експериментите да не драскат ламината удома, но още си стоят с тях.
Предните ръбове на панела ги заоблих с оберфреза. Китнах на цяло ОТ на няколко пъти с междинно шлайфане с шкура. Тук ми се взе здравето, защото една седмица си играх грунд-обезмасляване-кит-шкура-кит-шкура-обезмасляване-боя 6 слоя мокро в мокро и накрая, като изсъхна – матиране с много фина шкура. Междувременно ми изгоря и виброшлайф машинката…Алелуя! Докато чаках импрегнирах задната страна на задните капаци, както и всички отвори за винтове и болтове рефлекторите и драйверите, за да не пускат дървесни частици. Това последното сега съм много доволен, че го направих!
Опроводих временно вътре ОТ като изкарах кабелите отвън, през отвор с бормашината на дъното в задната част на ОТ, за да меря. Кабелите уплътних с горещ „силикон“, който всъщност не е силикон, но така си му викаме. На снимките се вижда първата постановка на филтъра, а именно готово изделие за трилентови ОТ на Monacor. Нивото нагласях с реостатите, който се виждат. Максималното им съпротивление  (на резисторите)е 15 ома и понеже имам няколко бройки можех да ги ползвам за L-pad (май му се вика още делител на напрежение), но да си призная ме домързя и си ги ползвах като обикновен последователен резистор при ВЧ и СЧ секциите.
Вата сложих визатонска на два ката САМО в горния край. И с нея падна голяма играчка, та чак не ми се припомня, че в началото подходих прибързано, но накрая стана работата. Сега пък си мисля да пробвам с овча вълна, т.к. ватата в тези ОТ играе изключително голяма роля. Трябва си експериментиране.
Рефлекторът по спомен е ф50 и дължина около 110мм. Такъв каза басбокс-а.
Признавам си, че настройката на филтрите е голям зор. Покрай тях си накупих няколко кашончета с елементи, изчетох адски много материали, ползвах най-различни калкулатори, правих си неизброим брой експерименти и все още не съм намерил оптималния вариант  пък и нямам необходимото време. Наложи се да си направя и микрофон. Без него пък дори не бих почнал нов проект някога.
Ползвах следния софтуер: Cooledit pro, Bassbox pro, Xover 3, Spectralab, Coilmaestro; Най-различни тонгенератори и суйп генератори и де що намерих калкулатори на филтри из интернет. В резултат на това всичкото упражнение вече вярвам, че калкулаторите и софтуерите дават САМО отправна точка, а дори понякога трябва да се пренебрегнат изцяло. Съветвам и другите начинаещи, като мен, да се престрашат и да почнат да мерят туй онуй, докато си правят проектите.
И най-важното накрая – звукът:
Отговорно заявявам, че резултатите са доста добри. Веднага се забелязва липсата на най-ниските честоти (сравнявам с TL). Не ме бива да описвам звук, но доста чисто се чува всичко. Направи ми много голямо впечатление усещането за стерео, това няма как да го сбъркам, просто е чудесно. В последната конфигурация ми харесват и високите дори (с уговорката, че над 16-17 кхц няма никой), ама аз и без това почти не ги чувам отдавна тези честоти, хубави вокали, стегнат бас – има го. Не ми замрежва очите като TL, но го има. За тези пари всичко изглежда повече от доволно, даже направо прекрасно, пу да не им уруки! За капак извиках арбитъра (приятелката), щом тя ме пита „Миро да не е тук някъде“, значи всичко е ок. Е разбира се, че тестовия трак беше „Гълабо“, все пак по избор на слушателя.
Не искам да обсъждам бюджета и дали за същия не би могло да се купи нещо готово втора ръка. Смятам, че който чете този текст знае за какво говоря. Та нали идеята е да е DIY.
Понеже гледам по чуждите форуми, че когато става дума за DIY изделия се прилага и разбивка на вложените материали, ето какво съм вложил аз:
Говорител: DBS G5001-8 – 2 бр. х 10.50лв.
Говорител: DBS E124-8 – 2 бр. х 10.00 лв.
Говорител: DBS C6504-8 – 2 бр. х 16.00 лв.
Гумени крачета с пресечен болт: 8 х 0.30 лв.
Терминали: 2бр. х 4 лв.
Плоскости ПДЧ с разкрой : 38 лв.
Лепило за дърво: 9лв.
Грунд за дърво: 7лв.
Болтове и крилчати гайки: общо 12лв.
Рефлекторна тръба: 2бр. х 2лв.
Боя на водна основа: 7 лв.
Валяк латекс за боядисване: 3лв.
Лента за уплътняване: 3лв.

Общо без филтрите 164 лв.
« Последна редакция: Февруари 03, 2018, 11:02:16 11:02 от Явор »
Re: Бюджетни трилентови тонколони
« Отговор #1 -: Февруари 03, 2018, 10:51:07 10:51 »
Ето и малко снимки. Като им направя и окончателни филтри ще допълня темата.
Re: Бюджетни трилентови тонколони
« Отговор #2 -: Февруари 03, 2018, 10:53:53 10:53 »
Още снимки

Неактивен yavor

*
 • **
 • 89
  • Профил
Re: Бюджетни трилентови тонколони
« Отговор #3 -: Февруари 03, 2018, 11:50:29 11:50 »
Поздравления, наистина се е получило много добре. Благодаря за темата и изчерпателния снимков и текстов материал. Личи си че си вложил много труд и желание. Какъв е литража и габаритите на ОТ?
« Последна редакция: Февруари 03, 2018, 08:21:40 20:21 от yavor »
Re: Бюджетни трилентови тонколони
« Отговор #4 -: Февруари 03, 2018, 01:03:00 13:03 »
Вътрешните размери са следните:
Височина - 614мм.;
Ширина - 164 мм.;
Дълбочина - 232мм.
Преди да се извади обема на говорителите, оребренията и ФИ, обемът е 23.3 литра.
ФИ е с диаметър 50мм. и дължина 110мм.
Детайлите за оребренията са с размер 232мм. х 164мм. , Разпънките : 20 х 15 х 164мм.
Задният капак : 612 х 162 мм.; Летвичките, с които е направен канта, на който се хваща капака, са 20мм х 15мм и на дължина ги рязях според конкретните размери, за да се наместят между оребренията.
Производителят на временните филтри: https://www.monacor.com/products/components/speaker-technology/crossover-networks-and-components/dn-200/
Правя изричната уговорка, че филтърът ще се доработва, а резултатите ще публикувам тук. На страницата на Монакор има подробна схема на филтъра. Вижда се, че макар и "универсален" е доста качествено изделие. Има дори Зобел вериги... И тежат бая!
« Последна редакция: Февруари 03, 2018, 01:17:31 13:17 от Явор »

Неактивен yavor

*
 • **
 • 89
  • Профил
Re: Бюджетни трилентови тонколони
« Отговор #5 -: Февруари 10, 2018, 06:52:23 18:52 »
Казваш, че си използвал винтове за дърво само за притягане на терминалите и панела на гърба. За самата кутия само на лепилото ли разчиташ? Интересно ми е понеже се захванах с дърводелската работа по моя проект и си мисля освен да лепя да използвам и винтове за цялата конструкция, пък после здраво китосване и шкурене. Мисля да мина по твоя път с болтовете за монтажа на говорителите и с импрегнирането на дупките, че накрая се спрях на ПДЧ 18мм и преден панел от кухненски плот 28мм. 
Re: Бюджетни трилентови тонколони
« Отговор #6 -: Февруари 10, 2018, 10:21:44 22:21 »
С лепилото на Оргахим и притягане  със стяги за дърво става изключение здраво - камък! Сигурен съм, че ако напъна два залепени детайла пдч-то ще се счупи, но не и мястото, което е лепено. За импрегниране  на дупките използвах леко разредено лепилото. Боята я нанасях с някакъв специален валяк и беше на водна основа. Много работа и много време отнема. Когато ползваш винтове имай предвид това, че като ги стягаш е възможно да ти измести детайлите, в смисъл да се появят ръбове или да потънат. Това е проблем и на стегите, но там се коригира по-лесно. Стегите , които съм ползвал не са скъпи - от 2.80 до 10 лв. бройката. Относно болтовете съм писал по-горе за тънкостите. Гледам, че по аудио сайтове се продават винтове със същите глави, но не е необходимо да ползваш гайка, т.е по-лесно е. Струват ми се скъпи обаче. При тях няма да се притесняваш за херметизацията им. Ако не си бях накупил два плика такива + болтове от неръждавейка, сигурно щях да си улесня живота и да поръчам от винтовете с имбусни глави. ПДЧ 18 не е никакъв проблем за малки кутии, особено с 28мм преден панел и разпънки. Разшири максимално отвора на нискочестотния говорител отзад като конус, за да има "въздух". С дърводелска пила за 10 минути работа. И там обилно импрегниране и после няма типичния прах от ПДч. Успех и ще чакаме снимки :)

Неактивен yavor

*
 • **
 • 89
  • Профил
Re: Бюджетни трилентови тонколони
« Отговор #7 -: Февруари 11, 2018, 12:05:18 00:05 »
Благодаря за информацията. Снимки ще има, но предполагам ще ги кача накрая тук в раздела за готови проекти. Безспорно дърводелската част не върви особенно бързо, особенно като се работи само вечер, пък и аз предпочитам да си изпипам нещата
от колкото да бързам.
Re: Бюджетни трилентови тонколони
« Отговор #8 -: Февруари 16, 2018, 09:59:21 21:59 »
Вместо перчати гайки аз използвам такъв тип гайки, има ги по крепежните елементи.

Ползвал съм и такива.
Re: Бюджетни трилентови тонколони
« Отговор #9 -: Февруари 17, 2018, 06:55:14 18:55 »
Ей тези вторите колко ги търсих... Ама като не знам какво да кажа на магазинерите... Виждал съм ги в ютуб по клиповете за дайърски изпълнения. Как им е наименованието на тези. Иначе тези горните някои ги наричат шипови гайки и са много удобно нещо.
Re: Бюджетни трилентови тонколони
« Отговор #10 -: Февруари 17, 2018, 11:53:38 23:53 »
А като не помня от къде съм ги взимал. Просто ги видях и си ги купих, но ги лепвам малко с лепило, че и те изпадат понякога. Говоря за "шиповите".

Неактивен yavor

*
 • **
 • 89
  • Профил
Re: Бюджетни трилентови тонколони
« Отговор #11 -: Февруари 18, 2018, 06:57:03 18:57 »
Tези вторите са винтови гайки за дърво.
Re: Бюджетни трилентови тонколони
« Отговор #12 -: Февруари 18, 2018, 09:02:54 21:02 »
Браво за инфото. Тази седмица, като пътувам ще си заредя от винтовите гайки. Харесва ми как стоят, макар и да са една идея по_трудни за монтиране.
Re: Бюджетни трилентови тонколони
« Отговор #13 -: Април 06, 2018, 06:12:59 18:12 »
Най-после раздвижих филтрите.