Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

"Достъпният електромобил" - Reva G Wiz
« -: Юни 10, 2013, 03:36:51 03:36 »
От известно време обмислям идеята за покупка на електромобил и въпросното "нещо"  - Reva G Wiz е едно от най - евтините ел. возила на пазара.Разбира се, всяко нещо си има цена и в случая поради това ,че тя е ниска - притежателят на този електромобил получава малко... :) Цената на употребявани екземпляри в UK се движи м/у 1500 и 5000 лв -  долната граница е за коли , които имат някаква повреда, а горната обикновено за такива със скоро сменени акумулатори.
 Какво представлява колата? Има 3 модела -DC с правотоков мотор, АС - с трифазен асинхронен (и двата са с оловни акумулатори - 8бр .х 6v/200 Ah) и модел АС с литиево-йонни акумулатори. Максимална скорост около 80 км/ч, пробег съответно - 70/80/120 км.Има 2 предни "скорости - бързо/бавно и задна.Мощността е около 6 kw постоянна 14 kw пикова.Контролер 400/350 амп. с регенеративно спиране първите 30 %.Дължина 2,6 м, ЧЕТРИ места, тръбна конструкция с пластмасови панели.Тегло 395 кг без/670 с акумулатори.Задно предаване.Визия - страшна.. :)Монтира се и климатик!!!!Има парно...:)На хартия звучи приемливо, реалността е следната:

Един прекрасен ден видях въпросната кола и си уредих тест драйв..:)Като се има предвид, че съм карал полско фиатче нищо не може да ме шокира, но все пак обзавеждането вътре си е доста спартанско.Отпред ако седят 2ма човека с нормални размери се получава една доста интимна близост, а задните 2 седалки са неизползваеми за хора - евентуално куче(не по - голямо от кокер-шпаньол или малко дете по дължината на седалката.Мисля че акумулаторите са в пода, защото седиш доста високо, направо неестествено.Потеглям на бърза скорост....тихо като в морга....пешеходците не те отбелязват въобще и изведнъж някой заблеян скача уплашен , като види кола до него- трябва да се свирка постоянно като в Индия.Първите завои минавам бавно...после набирам смелост и увеличавам скоростта - имам чувството , че центъра на тежестта е в покрива.Колата се клатушка доста.Излизам на павета - твърдо подскачащо окачване.Решавам да пробвам ускорението - охлюв на приспивателни.До 40-50 км е горе долу нормално , но после настава мъка, особено по баир.....сега разбирам какво са 50 Nm въртящ момент...:)Ще паркирам колата - лесно е ...радиус на завой 3.5 м, воланът се върти леко и без серво.Врътвам ключа и дърпам ръчната.Излизам и първата ми мисъл е "Забавно е, но това не е кола"...

Сега идват лошите новини: Комплект акумулатори са около 2000-2500 лв.Едно зареждане струва около 1.5 - 2 лв, Н
О изчислените разходи за 100км пробег(цена на акумулатори+ток+други) са около 27 лв.Зимата капацитетът на оловните акумулатори рязко пада и като се включи и парно и нещата стават зле.Проста техника, но изглежда и доста слаба.Оказа се , че нашите застрахователи дори нямат тарифи за гражданска отговорност за електромобил- взимат най-малката кубатура за нормален автомобил.Единственото , което печелиш е , че можеш да спираш безплатно в синя и зелена зона.Май не е толкова достъпен, колкото изглежда...

« Последна редакция: Юни 10, 2013, 03:40:15 03:40 от tachip »
Re:"Достъпният електромобил" - Reva G Wiz
« Отговор #1 -: Юни 10, 2013, 06:25:47 06:25 »
Аз не съм точния човек за коментар понеже съм върл противник на електромобили и хибриди в тоя им вид който е на пазара в момента.
Но от това което виждам бих казал че си е като смарт на ток  :)
Не те разбрах искаш да вземеш такъв автомобил или просто тест драйв от любопитство ?
За акумулаторите ако наистина са оловни цена от 2000лв е доста нереална .Може би включва и нещо допълнително като обслужване смяна и такива .
Според мен тия акумулатори трябва да имат доста дълъг живот тъй като са с най висок брой  цикли заряд/разряд.За зимата не си прав за капацитета. Просто парното скъсява пробега.Тъй като е с постоянен режим на разряд акумулатора вътрешно се загрява от протичащия ток и би трябвало да няма разлика след първите 3-4 минути каране.
Според мен вариянта с асинхронен мотор е по добър от гледна точка на подръжка за в бъдеще.
Как формираш тази цена от 27лв на 100км ?

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4175
    • Профил
Re:"Достъпният електромобил" - Reva G Wiz
« Отговор #2 -: Юни 10, 2013, 03:41:05 15:41 »
Аз чакам български Грейт Уол плуг ин хибрид или електромобил.

Искам да нямам разпределителни валове, бутала, лагери и т.н. метален боклук  който да го мисля. Разбирам да е някой мийн машийн да знаеш за какво мъкнеш подир себеси цяла работилница, ама колата ми за в града искам да е на ток, бяла и с климатик и атермични стъкла.

По едно време си мислех за Ситроен DS електромобил :)

Виждал съм на обява в българското мобиле френска баничарка електромобил с над 100 км. пробег за около 15.000 лева. Във Франция си има редовни електро модели.

Поздрави!
Re:"Достъпният електромобил" - Reva G Wiz
« Отговор #3 -: Юни 10, 2013, 09:29:16 21:29 »
Не те разбрах искаш да вземеш такъв автомобил или просто тест драйв от любопитство ?
За акумулаторите ако наистина са оловни цена от 2000лв е доста нереална .Може би включва и нещо допълнително като обслужване смяна и такива .
Според мен тия акумулатори трябва да имат доста дълъг живот тъй като са с най висок брой  цикли заряд/разряд.За зимата не си прав за капацитета. Просто парното скъсява пробега.Тъй като е с постоянен режим на разряд акумулатора вътрешно се загрява от протичащия ток и би трябвало да няма разлика след първите 3-4 минути каране.
Според мен вариянта с асинхронен мотор е по добър от гледна точка на подръжка за в бъдеще.
Как формираш тази цена от 27лв на 100км ?

1.Имах намерение да си купя такъв, но преди това исках да разбера за какво става въпрос и добре, че намерих този  в БГ за да го тествам и да се откажа навреме.
2. Цената за 8 бр. акумулатори 6в/200Ач от 2000 лв си е напълно реална - това не са стартерни акумулатори, а тягови....технологията е друга и цената е друга.
3.Акумулаторите са т.н. "намазни" оловно- киселинни и циклите заряд /разряд са около 400- 600.Друга тема е животът им като години - там нещата са специфични , според правилното им обслужване и експлоатация - може и за 6-7 месеца да се скапят, може и 3-4 години да изкарат.Практиката показва , че собствениците на тези електромобили карат с нови акумулатори макс 2-3 години и изминават м/у 5000 и 20000 преди да се наложи смяна.
4. За зависимостта на капацитета на оловен акумулатор спрямо температурата можеш да погледнеш табличката.Действително при работа се получава загряване , но това не те спасява ,ако са ти останали 30 % капацитет , който е станал 5% само защото през нощта е станало -10 градуса.

5.Да, AC мотора е по - добър вариант.....не сменяш четки, не оправяш колектори....

6.Цената са я формирали някакви англичани от едно списание, аз само я конвертирах в лева/км.Ако приемем реалното представяне на тези автомобили т.е около 10000 км с един комплект акумулатори, който в момента се продава на И бей за 2400 лв + 2 лв/на 100км сметката я докарваме до точно толкова.В идеален вариант от 20000 км би се получило 14 л-15 лв.Тоест, освен , че е "зелено"  е и скъпо.Да не говорим и колко е "зелено" - сигурно производството на всички акумулатори необходими за целия живот на този автомобил са нанесли повече щети отколкото вредните емисии, които биха се отделили ако беше с ДВГ.

П.С.Втората снимка с Ариел Атом-а просто ме изкефи и я сложих.
Иначе на първата се вижда шофера на Ревата , който гледа  колата отпред, която е точно 2 пъти по- дълга от електромобила.Аз съм се скрил :)
« Последна редакция: Юни 10, 2013, 09:36:34 21:36 от tachip »