Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4735
  • Профил
Re: ЕГР управляван с вакуум
« Отговор #15 -: Юли 31, 2018, 08:04:54 20:04 »


При отварянето на ЕГР дебита покрай притворената дроселова клапа намалява и съскането спира, при затваряне съскането от засмуквания въздух се усилва.
Не знаех, че ЕГР работи така. На практира това, което чувам е някаква синусоида при която определен процент от времето в смукателя се подават изгорели газове.
Дали това е нормалната работа?
"Чакър-чакър" го чувам откакто джипа беше нов. Тоест, ЕГР така си работи, като храни ДВГ с изгорели газове през определен процент от времето.

В момента тествам колко издържа въздушния филтър. Вече е на 9.500 км, а е мръсна само външната 1/4 от хартията на акордеона, навътре хартията е все още светла, особено от страната, която е по-далеч от входа на филтърната кутия.
Завъртях филтъра на 180 градуса и джипа тръгна осезаемо по-добре.  ;D ;D ;D
Нарочно забавих филтъра с 2.500 км спрямо маслото за да усетя самостоятелно ефекта от смененото масло и от сменения въздушен филтър.

Неактивен miro

*
 • **
 • 57
  • Профил
Re: ЕГР управляван с вакуум
« Отговор #16 -: Август 01, 2018, 03:59:43 15:59 »
Супер, много интересно. Ще го тествам и при мен този уикенд дали работи по този начин и ще пиша. Ти какъв спрей ползва последно за чистене на смукателя ? Замислям се от известно време, дали да не потърсим някой друг. Понеже този на Pro-Tec го дават да се пръска на 2000-2500 оборота.. а тогава ЕГР-а не би трябвало да отваря.. и на видеото, като вдигна оборотите май не се чува да отваря ЕГР-а. Та ако намерим спрей който го дават за пръскане на празен ход, може би по-качественно ще почистим ЕГР-ите; не че и с този на протек не може да се пробва на празен ход :)

Много хитро си го изиграл с въртенето на въздушния филтър, яко  :D

Между другото, наскоро смених всичките вакуум маркучи, и почистих филтърчетата на соленоидите.
За маркучите - да споделя нещо хитро, което го видях от един приятел - на края на маркучетата се слага по малко термо-шлаух (2-3 см.) и се награва за да лепне към маркуча преди да се монтира. Така оплетката не се разплита с времето и отделно термо-шлауха го държи притегнат маркуча и не му дава да се разпусне. Допускам че ваденето ще е малко по като невъзможно :) .. т.е. ако трябва да се вади маркуча след време ще трябва леко да се цепне с макетно ножче.

Иначе само един не успях да сменя - този който на клипчето се вижда че тръгва от дросела, минава покрай капака на главата и стига / влиза долу към една от тръбите на въздуховодите; мисля че тази която се връща от интеркупера. Там е с някаква снадка и няма достатъчно достъп за да се смени без да стане авария.

За филтърчетата на соленоидите, на два от тях самите филтърчета се разглобяват много лесно. Но на другите по-големите соленоиди, не можах да ги разглобя и ги чистих като пръсках в тях (извадени от соленоида) спрей за дроселови клапи. Качвам снимка на филърче в разглобено състояние. След чистенето, тествах всичките соленоиди (без този на турбото) дали държат вакуум и дали го изпускат при подаване на захранване (кратък импулс). Всичките работят нормално :)

Обаче и тези спа процедури не повлияха на пушенето на студено. От снощи ми се върти една мисъл във връзка с пушенето - не е изключено интеркулера при мен да е силно замърсен отвътре с масло (преди време е сменяно турбото на моята защото старото е издъхнало), и едва ли е чистен интеркулера при смяната. Та ще трябва да го проверя това.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4735
  • Профил
Re: ЕГР управляван с вакуум
« Отговор #17 -: Август 01, 2018, 05:33:29 17:33 »
Ползвах същия, но искам да го почистя още веднъж скоро. Пръскам и на празен ход, не ми пука, така повече накисваш налепите. Даже в някое от упътванията пишеше, че пръскаш известно време и гасиш двигателя за да подейства препарата. Освен това на празен ход се пръска на пресекулки, иначе ДВГ много се тресе. Пак в някое от ръководствата пишеше, че на празен ход се пръска на пресекулки.
Трябва да направим едно събрание и да разглобим и почистим егерите.

Не може да ти пуши от мръсен кулер, защото този кулер се е продухал сто пъти от тогава. Аз моя съм го отварял на около 100.000 за чистене мислейки, че е като немски боклук дето всичките са пълни с масло, чист и бял все едно е мит. Сега съм само 160.000 по-късно.
Първо, нямаш катализатор, може така да си пушат, въпреки, че казват, че без ДПФ пушека минава транзит през катализатора.
Второ, смененото турбо може да пуска малко масло отнякъде.
Трето, не знаеш какво става с горивния процес, дали дюзите работят както трябва.
Четвърто, може да пускат стеблата на клапаните и водачите.

В подкрепа на версията с катализатора, колите с катализатор крият пушене от масло, защото катализатора доизгаря пушека.
Освен това, как така смукателя ще се цапа със сажди от ЕГР, а същите сажди няма да присъстват в изхвърляните газове?!

Пето, може сегментите да не уплътняват.
Да не ти пука, че пуши. Нали работи и върви добре.

Шесто, дебитомер, турбо или запушен кулер: http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=380969
Тоест, еку-то си играе с ЕГР защото не вижда правилните стойности от други датчици. По същата причина може и да ти пуши.
А може да е запекъл соленоид, който държи турбото затворено, вдига бекпрешъра и намалява дебита през двигателя.

Ама глупости пиша и аз без да мисля. Нали имам по-стар клип, че работи постоянно. Вероятно така се чисти понякога.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4735
  • Профил
Re: ЕГР управляван с вакуум
« Отговор #18 -: Август 01, 2018, 07:27:00 19:27 »
Днес ЕГР работи постоянно още от студен старт. Вадя маркуча и има подаден вакуум и клапата щраква.
Рестартирах ЕКУ-то, никаква разлика.
Извадих буксата на дебитомера по време на работа, никаква разлика, ДВГ дори не трепна. Светна инспекцията на двигателя. Върнах буксата на дебитомера обратно, двигателя не трепна, лампата угасна. Всичко без да гася двигатиля. И със и без дебитомер двигателя се форсира идеално дори студен.

Вече се чудя какво да правя, изглежда двигателя ми е идеално здрав.  :-X

Неактивен miro

*
 • **
 • 57
  • Профил
Re: ЕГР управляван с вакуум
« Отговор #19 -: Август 09, 2018, 07:06:54 19:06 »
Цитат
Трябва да направим едно събрание и да разглобим и почистим егерите.

- ЗА съм! Трябва да го планираме. Ще отнеме време, но полза ще има. Според мен покрай ЕГР-а трябва и тръбите преди и след него; А в идеалния случай и колектора, но там вече става сложно :( За него трябва да се разкачат горивопроводите от помпата и от дюзите.

Снощи попаднах на живописно видео по темата:

Цитат
Освен това на празен ход се пръска на пресекулки, иначе ДВГ много се тресе. Пак в някое от ръководствата пишеше, че на празен ход се пръска на пресекулки.

- Така е, абсолютно. И да - тресе се мотора, чак плашещо.. и заплашително за тампоните на мотора. Миналата неделя (05-Август-2018) направих процедурата с друг препарат, изрично по указание за ползване само на празен ход:

https://www.wynns.eu/product/diesel-egr-extreme-cleaner/

Ето кратко видео от началото на процедурата:В края на клипчето се вижда с колко играят оборотите при впръскване от спрея (с помощ от приятел).

Впечатленията ми от него са:
- от ауспуха мирише (и лютеше) по абсолютно същия начин както със спрея на Pro-Tec
- този (втори) път, излезе значително повече пушилка от ауспуха
- отново има положителна промяна в ускорението при ниски обороти
- спрях да чувам накъсване в шума от ауспуха при шофиране с константна скорост покрай стена. Прекъсвания от типа, все едно стената покрай която карам прекъсва, т.е няма я, и няма какво да отрази шума (при свален прозорец се чуваше). Само дето стената не прекъсваше, а шума който се чува го правеше.
- днес забелязах че и разхода малко е паднал. От 12.8-13.0 Л/100км на 12.2-12.3 Л/100км.

Та, трябва си тази процедура да се прави относително често. Но по мое мнение, на празен ход (заради повечето вибрации) трябва да се избягва с оглед здравето на тампоните на мотора :)

Много благодаря за коментарите по темата с пушенето. От много време си го мисля, и ще трябва да го направя - ще пусна отделна тема по въпроса и ще събера всичко коментирано до момента там. Иначе много ще изместим нещата тук :) Ще дам линк като я пусна.

ЕГР-а при мен не работи веднага след първото палене (чисто студен мотор). Тествах го миналата Събота. Като извадя вакуум маркуча от ЕГР-а, не студено не се чува клопване. Ще направя клипче. Не успях да тествам дали и от дросела се чува същото нещо като при теб. Ще го направя.

Re: ЕГР управляван с вакуум
« Отговор #20 -: Август 09, 2018, 09:00:30 21:00 »
Хора , не го правете това с пръскане на такива препарати в никакъв случай . Получават се детонации защото това нещо е гориво и пали от компресията на мотора . ЕГР замърсява не само смукателя , тая гняз се натрупва и по смукателните клапани - обрастват по стеблото като сталагмити от карбоновите отлагания . Това няма как да го махне препарата , само отваряне и чистене на ръка .

Неактивен miro

*
 • **
 • 57
  • Профил
Re: ЕГР управляван с вакуум
« Отговор #21 -: Август 11, 2018, 07:01:14 19:01 »
Здравей колега,

Конкретно за този препарат/процедура на празен ход ли имаш предвид или принципно за чистителите за смукателен тракт ?

Да - наистнина е гориво това. На миризма много прилича на газ за горене. За детонации, по мой наблюдения при ползване на празен ход е по-възможно да ги има. Мотора се тресе със страшна сила..

Цитат
ЕГР замърсява не само смукателя , тая гняз се натрупва и по смукателните клапани - обрастват по стеблото като сталагмити от карбоновите отлагания . Това няма как да го махне препарата , само отваряне и чистене на ръка
- Абсолютно съм съгласен. Особенно това което се вижда на първия клип си иска ринене с лопатата.
Но, преди ЕГР-а - турбо, интеркулер, дросел, а и самия ЕГР - препарата ще има успех в почистването. Имам много положителни впечатления от работат на мотора след тези процедури(два пъти до момента).

В страни от това, най-добрия вариант (както каза и човека от първия клип), е мотаж на работещ, а не китайски, маслоуловител. След това - механично почистване на смукателя. Като ги няма маслените пари от картените газове вече няма какво да слепва саждите от ЕГР-а. И да - пак ще има мръсотия, но ще е суха и няма да се натръпва по един-два пръста в дебелина.
« Последна редакция: Август 11, 2018, 07:09:37 19:09 от miro »