Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4989
  • Профил
Утре вземам X-max, има CF и е най-здравото масло преди състезателните серии. Има високо TBN число, т.е. ще държи дълго и вероятно в комплект с това ще мие добре. Не е прекалено гъсто, близо е до САЕ 30. На студено е 0, което съответства на студуно 5W-30. Общо взето SAE-0W от горния топъл вискозитетен клас съответства на SAE-5W от долния.

Аз пък имам отрицателен опит с 300V 5W-30, направо го изхвърлих след 1000 км, нещеше да върви.

За добавките за гориво. След два-три резервоара Ромпетрол и един Авиа похарчих поне 100 лева за добавки да му оправя работата.

Ще пробвам твоя чистител за смукател, то никога не е излишно.

Откъде е спрея?

Неактивен miro

*
 • **
 • 59
  • Профил
Супер. Аз също ще го взема скоро. Преди смяната ми се иска да направя процедурата със спрея за смукатели.. ако нещо от налепите след процедурата се смеси с маслото по-добре да е със текущото :)

Ще пиша в темата за цените: http://penkiller.com/index.php/topic,2127.0.html
, да се уговорим кога ще е удобно да отидем до магазина в Дианабад.

Супер, че си успял да го оправиш с добавки. Това е най-лекия вариант.

Чистителя го взех от тук:

https://oilgroupbg.com/pro-tec-diesel-applicator-spray-400ml.html

В Горубляне са и ми е по път.

Имат и ето това нещо: https://oilgroupbg.com/pro-tec-carbon-x-cleaner.html?filter_tag=protec
Само че това е по-скоро за почистване в разглобено състояние.

Иначе, да - тази процедура направо си е препоръчително да е част от регулярната поддръжка.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4989
  • Профил
Упътването е наобратно спрямо това, което съм чел. На празен ход се пръска на пресекулки на 2000-2500 оборотя постоянно.
Пръска се половин минута и се почива една.

Това трябва да се прави на 20.000 км или веднъж годишно.

Тази процедура имаше ефект наравно с добавките за горивна система да не кажа и повече.

Неактивен miro

*
 • **
 • 59
  • Профил
Да, на сайта е по-различно описанието. Флакона не е при мен в момента и не мога да погледна на него, но мисля че по-различни неща пишеше на опаковката. По спомен, препоръчват на загрял мотор, при 2000-2500 оборота да се пръска постоянно. Ако се появи промяна в работата на мотора, да се започне пръскане на пресекулки. Може би е допусната грешка в превода на сайта.

Аз гледах доста такива чистители и като цяло за всеки упътването е различно. За някой казват да се държи 2000 оборота, за други да _не_ се ускорява в никакъв случай и ако оборотите самосиндикално надминат 2500 да се спре процедурата. Явно зависи от това каква химия ползва производителя.
Общото за всички е че мотора трябва да е загрял до работна температура.

Първоначално исках да взема от Вюрт. Ходих при тях, но ми казаха че това (EGR AND DIESEL AIR INTAKE CLEANER;  Manufacturer Part Number: 5861113300) не го внасят в България.

Другите алтернативи бяха:

http://www.jlmlubricants.com/en/products/diesel/diesel-air-intake-egr-cleaner
https://www.wynns.eu/product/diesel-egr-extreme-cleaner/

, но от тези марки нямам впечатления до момента.

Лично аз мисля да го пробвам и по двата варианта, които си описал т.е.

Половината от спрея, при празен ход, пръскане на пресекулки.
Другата половина, на 2000 оборота и пръскане постоянно.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4989
  • Профил
Ъпдейт за новото масло х-макс под мнението
Аз също си купих такъв спрей.

Имам обаче лоша новина за оригиналните филтри Тойота:
http://penkiller.com/index.php/topic,2155.msg15704.html

Противовъзвратния клапан е станал на дупки. Има мънички в зачатък и съществени по около 2 мм.

Добре, че не се поддадох на изкушението да карам 10.000 км с това хубаво масло с което колата вървеше толкова добре.

* * *

Сега за Motul 8100 x-max 0W-40.
Супер. Върви още по-добре.
Турбото преди на моменти малко се замисляше при тръгване от място и можех да доловя известно виене вместо направо съскане. Това с последните три масла, Амсойл, Амсойл и 5W30 X-clean FE за което е темата.
Сега двигателя върви още повече и при потегляне турбото директно съска/чува се рязко развъртане.
Двигателя е още по-тих.

За тойотата на Миро ще е просто идеално. При него турбото е една идея по-лагаво и повийването преди да надуе е по-изразено. Същевременно уреда му отчита по-високо налягане на маслото от моя. Дали няма да тръгне като моята?

Налягането на маслото с  x-max е една идея по-ниско от с x-clean FE. Разликата е основно, че над 3000 оборота стрелката не достига предишната максимална стойност. В ниски и средни също има известна разлика.
Интересно като се има предвид, че 5W30 x-clean FE има HTHS 3.5 и вискозитет 12.1@100°C, а 0W40 x-max е с HTHS 3.6 и вискозитет 13.5@100°C.

Четях описанието, че маслото има минимално хидродинамично съпротивление и позволява развиването на максимална мощност и си мислех "дрън-дрън"...

Маслата са сериозна наука с наистина много елементи, които са скрити дори от напреднали любители. Явно не сме толкова напреднали. Напоследък като чета анализи на масла, присадките намаляват, примесите метал също... Т. Е. Маслата стават по-добри за сметка на добавки и присадки, които са тайни и не излизат в анализите при сярата, фосфора, молибдена, цинка и т.н.

Допълнение...
И така, след около 3-4 мото часа и 150 км, налягането на маслото се изравни с предишното с тенденция за покачване.

Въпросите свързани с работата на маслените филтри стават все повече. Смятам, че промяната се дължи на работата на масления филтър, но не изключвам и да е от самото масло. Филтъра е Хенгст H206W. Тема за маслени филтри: http://penkiller.com/index.php/topic,2067.msg15706.html#msg15706
Много често ми се е случвало да налея ново синтетично масло до горе и буквално на другия ден то да спадне с 5 мм и да трябва да доливам. Вероятно това е някаква полимеризация или просто излиза въздуха ог маслото или не знам. Факт, че след много старателно източване двигателя се напълни на 1 мм от максимума с 11 литра масло.
Хубавото леко вървене още е тук, вибрациите на празен ход са още по-малко и двигателя е по-тих. С две думи, супер.

Неактивен miro

*
 • **
 • 59
  • Профил
Супер! Страхотно е че x-max се представя отлично :) Нямам търпение и аз да го налея и да споделя впечатления (и да направим още един сравнителен тест-драйв) :)

Относно турбото, да наистнина при мен се чува повече. Ще трябва непременно да направя видео преди и след смяната на маслото за сравнение, но силно допускам че с x-max 0W-40 ще му е по - "мазно" :)

Днес успях да мина през магазина на Мотул в Дианабад и ще се чуем пак с тях като пристигне цялото количество :) Междувременно, набавих маслен филтър (от Тойота за да е показателно сравнението преди-след). В тази връзка, стария мисля да го запазя, дисектирам и споделя наблюдения.
Интересно ми е, във връзка с информацията от тази тема:

http://penkiller.com/index.php/topic,2067.msg15706.html#msg15706

, относно байпасния клапан, къде е разположен той при Тойота филтрите... а и както се казва - "да видим какво има в гайдата" :)

В страни от темата, във връзка със спрея за смукателния колектор (скоро предстои да го използвам), се сетих още нещо. Бях гледал преди време един австралиец разглобяваше смукателя на този мотор (1HD-FTE) с цел механично почистване, и по време на процедурата изрично упомена че нагревателя за входящия въздух е много голяма рестрикция, т.е. пречка за въздушния поток през всмукателя. Та регулярното почистване на този нагревател (заедно с всичко останало) също ще допринесе за по-добър въздушен поток.

За спадането на нивото на маслото след ден, най-вероятно е въздъх. Може би вследствие от раздрусването преди наливане. Аз лично подкрепям идеята това да се прави. В подкрепа на това - виждал съм маслото за мултитроник на Audi и там има видими утайки, които в никакъв случай не трябва да се изхвърлят, а мястото им е в кутията.

Неактивен miro

*
 • **
 • 59
  • Профил
Да споделя и аз впечатленията си от Motul x-max 0w-40.

Лично за мен - това е Маслото, с главно "М" :) Наистина е супер! Мотора е супер тих, какъвто до сега не е бил. Вибрациите в купето са минимални. В зависимост от околния шум, на моменти буквално не се разбира дали работи мотора. Сутринта на студено, запали от четвърт. Турбото вече не се чува, дори на студено. И не на последно място - с това масло колата тръгна да върви, ама наистина да върви, ускорява по-пъргаво и като цяло мотора работи "по-меко".

За момента обаче не мога да споделя наблюдения по отношение налягането; ден преди смяната, прибора за налягането на маслото ми отказа: http://penkiller.com/index.php/topic,2163.0.html

Относно нивото на маслото, при мен след старателно източване и наливане на точно 11 литра, нивото беше точно на максимума. Тази сутрин след като всичко се беше стекло през нощта, нивото е около 3-4 мм над максимума.
« Последна редакция: Юни 21, 2018, 04:55:59 16:55 от miro »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4989
  • Профил
И при мен стана точно така и 12-тия литър седи неотворен и маслото е около 3 мм над максимума.

Странна работа с нивото на синтетичните масла, наблюдавам го много отдавна. На лексуса винаги на 7-7.500 маслото слизаше изведнъж от максимума на средата на пръчката, но без да се понижава повече. Дали това не е някаква полимеризация, разпадане или нещо такова.
Открих информация, че с времето свежото синтетично масло в туби се свива. Стара запечатана туба се сгърчва.

Радвам се, че имаш същите наблюдения като мен.
Наистина ли турбото вече не повийва? Ууувв или Вввууу??
При мен го имаше загатнато особено зимата с кратките пътувания, когато предишното масло се беше напълнило с боклуци, вероятно гориво и влага.

Сега с х-макс съска както преди 11 години рано, бързо и от ниско.

Еми щом онова масло сега струва 40 лева значи ще караме с такова. Другото като е боклук.

Неактивен miro

*
 • **
 • 59
  • Профил
За нивото, не знам честно казано. Възможно е да е някакъв вид разпад. Във всеки случай това наблюдение само потвърждава идеята за смяна на 7000-8000 км. (и да оставим настрана тези маркетингови интервали от 15-30 000км). При мен не съм забелязвал такъв спад, но май като се замисля, понеже ги редувам, аудито и тойотата, първо минава една година от смяната, преди да му направя километрите на маслото (за всяка).

Единственно, за нивото, се сещам нещо което съм го чел в книгата на тойотата. Там казваха (нещо малко стряскащо, но и много очаквано и логично), че при чести студени стартове, градско каране, на къси разтояния, и минусови температури, в маслото неминуемо се отлага и остава вода (конденз) и гориво (дизел). И че при шофиране в такива условия, реалното ниво на маслото може (и трябва) да се провери след продължително каране по магистрала (когато вече влагата и горивото от маслото ще са се изпарили).

За турбото - ами да :) .. или поне аз не го чувам на фона на това което беше преди :) Утре ще пробвам на направя клип със свалени прозорци при палене и излизане от гаража.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4989
  • Профил
Спада за който говоря се случваше само на една кола само с едно масло,  Лексус GS300 с Мотул 0w40 8100 e-tech ester.

На Тойотата отначало го сменях на 12.000 и от самата Тойота ми казаха, че не са виждали масло да издържи повече от 8 в този двигател. Казаха също и че са правили тестове и изследвания. Аз карах с по-хубаво от тяхното обаче. Мисля, че X-max ще издържи 10.000. Пак ще го сменя на 8 де. То за 10.000 трябва и чист въздух... Буквално. А такъв в София вече няма.

Неактивен miro

*
 • **
 • 59
  • Профил
Супер, страхотно попадение, браво и отново огромни благодарности! Безценна информация е това.

Прикачвам снимка на моя горивен филтър. И бързо търсене по парт номера на моя (23390-YZZAB), показва точно същото за което говори човека във видеото. Иначе казано, в тойота са ми сложили не съвсем точния за този мотор, по-скоро какъвто са имали наличен. Направо да полудее човек... Ще го сменям.

За турбото, сутринта направих видео, но не се получи добре. На излизане от гаража, телефона ми падна от мястото където стоеше и освен това имаше и малко комуникация с друг човек там, паркирал меджувременно пред гаража. Ще правя втори опит тези дни като я изкарвам.

Допълнение:
Звънях преди малко в тойота изток. Та според тях, този номер 23390-YZZAB е заместителя на 23390-64480. Т.е. не предлагат вече въпросния филтър с допълнителното място за горивото (23390-64480). Ще го поръчвам от ebay.
« Последна редакция: Юни 22, 2018, 03:40:49 15:40 от miro »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4989
  • Профил
И аз съм на греда с Хенгст h17wk07

При това моя е черен и е с три дупки, а не с пет.

Както казах в темата за старите коли, дори поддържана стара кола има на десет места по между 2 и 5 коня. Отделно откровените повреди и несъответствия поради неточни ръководства и некадърни майстори в официалния сервиз. Отделно пропуски от сорта на несменено масло в окачването и по трансмисия, диференциалш и т.н. Отделно несменени щифтове и пластини по спирачките и липсата на синтетична паста за спирачни цилиндри в маншоните на буталата и водачите.

Електромобил!

Неактивен miro

*
 • **
 • 59
  • Профил
Във връзка с маслото, да споделя че продължавам да съм супер доволен :)

В страни от темата, миналата седмица си смених горивния филтър. Т.е. сложих този който е по предписание за този мотор (23390-64480). Конструктивните разлики между новия и стария са доста. Новия е видимо по-голям и няма вътрешните метални планки, които малко или много представляват рестрикция за потока на гориво (според мен). Прикачвам снимки за сравнение.

На следващия ден след смяната обаче, размених колите и не мога да кажа със сигурност дали се усеща подобрение във вървежа. Този уикенд ще разхождам тойотата извънградско и ще мога по-добре да преценя :)

Иначе, запазих горивото от стария филтър. Има малко дребна утайка в него, но нищо сериозно. На една от снимките се виждат малки частици полепнали отвътре на стария филтър. Може да го тествам остатъка от горивото във хладилник.