Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5408
  • Профил
Заповядайте и се >>РЕГИСТРИРАЙТЕ<<
Публикуваме измервания на 11 броя 12 инчови ВКН 12211 и 12311 произведени от завода за високогонорители Благоевград АД.
Измервания на АЧХ: http://penkiller.com/index.php/topic,293.0.html

Ъпдейт, 22-ри септември 2017 г. във второто мнение.

Разликата във възрастта между най-новия и най-стария е най-малко 15 години.
Всички 4 омови говорители никога не са работили с изключение на Т1, който има около 2 часа работа без акустично оформление с рок музика на високи нива и усилен бас.
Всички говорители означени с Т1 до Т6 са чисто нови и само са изпробвани за по няколко минути с изключение на Т1.

Е4 е прашасвал в неподходящо помещение в продължение на незнайно колко години (10-15)

Е1, Е2, Е3 и Е5 са работили над 10 години два по два в бас рефлекс и в затворен обем, като са подлагани на много тежка експлоатация и последните две години не са работили (Нисък WAF към огромни и грозни колони)

Говорителите са от поне 4-5 различни партиди от поне 3-4 различни години на производство, като са купувани от магазини от три различни града.

Ето страницата с официалните данни на производителя http://vissokogovoriteli.bg/products/VKN-12211_311.htm

Най-много ме впечатлява ниската маса на подвижните части, която е около 37-38 до 41 грама. За 12 инчови нискочестотни говорители с такава ниска резонансна честота, това е впечатляващо ниско постижение! Мембраните са много твърди!

Обърнете внимание на много близките стойности на импеданса при четирите тестови честоти! Това заедно с близките стойности на индуктивността и правотоковото съпротивление, говори за еднакви звукови бобини.

Много близките общи качествени фактори също говорят за унифицирано производство и повтаряемост.

Разликите в останалите данни се дължат на разликите в твърдостта на окачването - 6-7 нови говорителя от които само един разсвирван само 2 часа, два работили в 50 литрови затворени обеми и два работили в 140 литрови бас рефлекси настроени забележете на 13 херца ~Ф40ХL260мм фазоинвертори.

Също трябва да се има предвид, че снемането на данните е с ръчно управлявана апаратура, а не с автоматизирана система, която сама да подава сигнали и да измерва импеданс и съпротивление!

Като тембър, чевствителност и звук всичките 11 говорителя са еднакви!

След като получихме данните от измерванията, ние въведохме данните от говорителите в симулираща програма и симулирахме проект публикуван в списание "Радио Телевизия Електроника", брой №9 от 1981 г.
Данните са, тези, които виждате в прикачения файл, а параметрите на кутията са външни размери 675Х360Х366 мм при 18мм дебелина на материала и фазоинвертор Ф75мм Х 260мм.

За нас беше удоволствие да установим, че кривата на Амплитудно-Честотната Характеристика (АЧХ)напълно се припокрива с публикуваната измерена АЧХ от 1981 година!!!

В интернет пространството сме срещали твърдения, че параметрите на кутията в този и други проекти създадени за ВКН 1211/311 и други благоевградски високоговорители са данни изчислени въз основа на официалните данни на производителя, които повече не били такива?!? Същото се твърди за стойностите от например 3мх и 50мф за нискочестотния филтър?!? Че били учебникарски стойности сметнати по импеданс 8 ома без да е взета реалната ИЧХ на говорителите?!?
- Тези твърдения са произволни, заблуждаважи и НЕ СА ВЕРНИ!!!

След направени симулации с публикуваните на сайта на завода параметри и със снетите при измерването параметри, установихме, че публикуваната АЧХ на озвучителни тела с тези говорители може да се постигне само с реалните измерени параметри на говорителите, но не и с паспортните и м такива! Това означава, че проекта е съобразен с реалните параметри на говорителите, които са били същите през 1981 година!!!

Проверихме и стойностите на елементите на филтъра от проекта от 1981 г., определено 3мх и 50 мф не се връзват с 8 ома, но определено има много голяма логика да направиш такъв филтър за срез на 800 херца за говорител със средно 13 ома импеданс между 500хз и 1 кхз и ~ 19 ома на 2 кхз  ;)
Това е и още едно потвърждение, че говорителите с които са разполагали конструкторите и инженерите през 1981 г. са абсолютно същите като тези с които разполагаме ние в момента!

Симулирахме и кутия с максимално дълбок бас, както и такава с оптимално възпроизвеждане на бас според програмата... Първата беше около 130-140 литра, а втората около 123 литра.
Действително с предложените от програмата обеми и фазоинвертори точките -3 и -6 дб слизат малко по-надолу но кривата на завала става много по-стръмна и - 10 и -12 дб точките остават почти същите.
По-интересното, е че установихме, че най-ниски групови закъснение (наред с плавната стръмност на завала към ниските честоти, което те е никак за пренебрегване!!!), та най-ниски групови закъснения от порядъка на 10-12 мс се постигат с проекта предложен през 1981 година!!! Отбележете си, че през цялото време използваме реално измерените в днешно време параметри (25.03.2011 г.)!
С обемите и фазоинверторите предложени от софтуера груповите закъснения ставаха почти двойни - от порядъка на 20-22 мс, което макар и търпимо си е почти двойно повече!

Извод: Каквото е могло да се направи през 1981 г. с говорители тогавашно производство и един отличен проект, може да се направи същото със същият проект и говорители произведени в днешно време!

Отдолу ще намерите таблица с измерените параметри и проекта от 1981 г. на кандидата на техническите науки (кандидат към датата на публикацията) научен сътрудник инженер Д. Попянев, научен сътрудник инженер С. Христов и научен сътрудник инженер М. Минков, за което сърдечно им благодарим!
Утре ще публикуваме и различните симулации.

07.10.2017г. След 25.000 преглеждания, а форума брои само уникалните, над 2000 сваляния на снимката с измервания, 700 сваляния на проекта и над 350 сваляния на екселската таблица имаме има-няма 500 потребители, а в темата са писали единици.
Информацията вече е налична само за регистрирани потребители: http://penkiller.com/index.php/topic,1875.0.html - в темата ще намерите измервания и оригинален проект за озвучително тяло от сп. Радио и Телевизия 1981 г., скоро ще добавя и моя проект за акустично оформление за ВКН 12211 и ВКН 12311.
Заповядайте и се >>РЕГИСТРИРАЙТЕ<<

Заповядайте и се >>РЕГИСТРИРАЙТЕ<<

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5408
  • Профил
Re:ВКН 12211 / ВКН 12311 на Благоевград АД - Измервания
« Отговор #1 -: Март 27, 2011, 02:03:46 14:03 »
Не забравяйте, че можете да харесате темата или отделно мнение във Фейсбук, както и да я споделите (малките бутони отдолу).
Споделянето за разлика от харесването е анонимно  ;) Което не пречи и да я харесате.

Пенкилер е интегриран с Фейсбук, Туитър и т.н.  :)

Очаквайте симулациите и допълнителни разяснения по-късно днес!

Поздрави!

Ъпдейт, 22-ри септември 2017 г.:
Стара, но интересна тема.
Аз не бих правил субуфер с ВКН1231 или ВКН12311.

Мисля, че скоро успях да конструирани правилното акустично оформление за тях. Няма да го публикувам при сегашните нива на четене без регистрация и писане.

ВКН12211/311 има един основен проблем и той, е че съвместява несъвместими параметри, ниска резонансна честота и обхват до 4 килохерца (2.5 за 1231 и по-старите). Говорителя действително е с резонанс под 30 Херца и стига равно до 4 килохерца...
Проблема не е в големият еквивалентен обем, както масово неправилно се идентифицира от професионалисти и любители.
Проблема е в леката мембрана. С лека мембрана не можеш да извадиш бас в кутии с нормален, дори голям обем, те трябва да бъдат огромни. Затова и парадокса, че ВКН12311 се представя добре на акустичен екран (оупън бафъл) въпреки, че параметрите му не са за ОБ. Той би се представил добре и на безкраен екран, тоест монтиран на стената между две стаи.
Едно от малкото смислени и честни неща в книгата на Попянев, е че много добре обяснява изискването басовите говорители да имат тежка мембрана.

ВКН12311 не е басов говорител, той е странен говорител.
Ако имаше по-мощна магнитна система щеше да може да има по-тежка мембрана или бобина, но пък щеше да загуби способността си да свири до 4 кХз. И със сигурност способността си да свири равно.
Мембраната на ВКН12311 е безкомпромисна по отношение на звука, може би дори е близко до идеалната. Въпреки това, в супер системата ми функцията им е на ниски средночестотни говорители между 100 и 1000 херца, където са брилянтни.
Как да накараш благоевградска 12-ка да свири бас, когато тя просто не желае. Или има начин? ;)

Както и да е, конструкцията на безкомпромисна кутия с дълбок бас за ВКН12311/211 е първата информация, която няма да споделя свободно. Имаме буквално хиляди сваляния, а под 500 потребители от които активно са 5-15 или 25??
Ще обмисля какво да направя по въпроса.

В случай, че свалите екселската таблица с параметрите на 11 броя ВКН 12211/311, вътре ще видите това:Заповядайте и се >>РЕГИСТРИРАЙТЕ<<

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5408
  • Профил
Re:ВКН 12211 / ВКН 12311 на Благоевград АД - Измервания
« Отговор #2 -: Март 28, 2011, 02:41:52 14:41 »
Ето симулация на всички говорители с означение Е и импеданс 8 ома (говорителите на Емил  :) )

Понеже по другите форуми, още не могат да си пренастроят мисленето от празнословие към коментиране на реални измервания, публикувам симулациите с малко допълнителни разяснения. Естествено, много по-лесно е да плюеш дадено изделие, като просто твърдиш разни неща... Точно заради това Пенкилер даде отпор на празнословието и плати на лаборатория да снеме данните на 11 говорителя.

Който желае да спори, да чете надолу, да прегледа и ако иска даже да провери дали симулациите са верни и тогава да каже има ли им нещо на говорителите или не!

Не знам за какви проекти говорят по другите форуми, защото не съм ги виждал!  :wink: - всъщност никой не ги е виждал!

Тези българските говорители били разбирате ли на границата на търпимото, един вид ако ви изгори Вефа, да си пуснете нещо да бръжди  :D

Те тия словоблудстващите “специалисти” без нито един публикуван проект, обаче работели с по-хубави и по-качествени говорители и постигали по-добри резултати?!? - Дайте да видим най после!

Както и да е! ВКН-12211 и ВКН-12311 струват по 67 лева бройката и си струват всяка стотинка! Един вносен 12 инчов нискочестотен с паспортна резонансна честота под 30 херца струва не по-малко от 300, лева, тоест колкото 6 благоевградски. Разликата, е че благоевградските имат хартиена мембрана с тегло под 40 грама и свирят прекрасни среди! Всъщност свирят всичко прекрасно! Вносните говорители на шесторна цена имат някаква си мембрана, която на всичкото отгоре в повечето случаи е по-мека и винаги тежи над 80-90 грама, а понякога и към 150.

То благоевградските говорители са прецедент в съвременното говоритело строене! Ниска резонансна честота при поразително лека и твърда мембрана са две предпоставки за изключителен звук! Не ми е известно да имат аналог въобще и на каквато и да било цена!!! А в ценовия диапазон около 70 лева, просто няма с какво да бъдат сравнени!
Това са нискочестотни говорители, които позволяват да бъдат използвани в двулентови озвучителни тела, като втората лента може да бъде лентов високочестотен говорител, а честотата на срез може да бъде 4 килохерца със стръмност 18 дб/окт, като на всичкото отгоре имате под 30 херца на -6 децибела!  :o - иначе не са хубави  :D :D :D

За сравнение, какво означава под 30 херца на -6 децибела ще дам за пример 15 инчовите Дуал Концентрик Таной Гленеър, те имат долна гранична честота от 32 херца при ниво 6 децибела под средното (32хз@-6 дб) и струват 5000 лева за един брой... и звучат прекрасно! Да не си помислите, че сравнявам говорител за 67 лева с колони за 10.000 чифта! Повечето хора нямат отправна точка, не знаят, че говорителите и колоните се състоят САМО от технически параметри и се поддават на внушения на измамници, които ги убеждават, че за звученето допринасят и някакви други неизмерими неща... ?!? красивите честни очи на майстора навярно?!? Разгледайте из интернет параметрите на няколко модела колони, каквито искате... с 8 инчов бас, с 10, с 12 с 15 и вижте как е посочена долната гранична честота, на минус колко децибела на колко херца... -6 на 30 или на 28-29 е изключителен показател, на всичкото отгоре се постига при изключително малки групови закъснения (15-18 мс), което означава, че ще си слушате записите, а не дуднеща кутия.

На скрийншота се виждат 6 линии. тоест не се виждат, но са там...

Жълтата е с кутия оптимизирана за Е1 и неговите данни.

Червената е с усреднени данни на 4 говорителя и оптимална за тях кутия. Забележка: Червената линия е между жълтата и останалите четири!

Останалите 4 линии са с индивидуалните данни на всеки говорител по отделно и оптималната кутия за усреднените данни. Забележка: И са една върху друга :D :D :D

В ляво се виждат данните на кутията и порта за оптимална кутия за усреднените данни.

Аз не виждам какво има да се спори, графиките са достатъчно красноречиви. От тези измервания се вижда, че като се симулира всеки един говорител по отделно, резултатите за 4 говорителя в една и съща кутия с един и същи фазоинвертор са идентични.

Аз съм доволен и от измерванията и от симулациите.

Ако желаете да спорим, дайте сравнителен материал и направете същото като мен. Ако не го направите, мисля, че нямаме какво да си кажем, защото пак повтарям симулациите са достатъчно красноречиви!

Аз съм доволен!Внимание: до тук всичко изглежда прекрасно... ако може да ми се вярва, излиза че това са съвършенните нискочестотни говорители, без недостатъци, които да могат да се опишат с думи... Това не е баш така... Прекрасния звук идва при две ограничения:
1. Изискват относително големи кутии за да развият пълният си потенциал (въпреки, че дори при ~70 литрови кутии, като от проекта от 1981 г., който съм качил тук по-горе, свирят много добре), тоест трябва да имате място, където да ги сложите; и
2. Имат сравнително ограничен ход на мембраната (3,5-4мм в посока, или общо 0.8мм, а преди да се повредят имат общ ход от около 15мм) и сравнително ниска максимална мощност. Първото означава, че няма да можете да отворите дискотека само с един чифт (въпреки, че слушател на 3 метра пред тях определено ще усети ниските честоти), а второто означава, че всеки усилвател над 150 вата ще успее да им види сметката ако оставите непълнолетен без надзор насаме с тях  :D Бобините им са здрави и са на алуминиева основа, което означава, че първо ще се скъсат и едва след това ще изгорят, но това са подробности.

Симулациите също са преместени в раздела за регистривани потребители, защото на тях също се виждат Т/С параметри.
Както виждате и тук имаме стотици преглеждания и няма отговори
Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5408
  • Профил
Re:ВКН 12211 / ВКН 12311 на Благоевград АД - Измервания
« Отговор #3 -: Март 28, 2011, 07:09:59 19:09 »
Ето как изглежда и симулация на Т2 и Т3 - Светло синя и лилава линия.

Кафявото е някое от Е-тата.

Кутията не е оптимизирана за Т2 и Т3 използвах данните на кутията, която проектирахме за Е-тата.

27 херца на -6 дб  ;D ;D ;D ;D ;D Кеф, Кеф, Кефффф!  ;D ;D ;D

Максимални групови закъснения 17.2 мс при това без да съм оптимизирал кутията и порта за тези говорители!  ;DRe:ВКН 12211 / ВКН 12311 на Благоевград АД - Измервания
« Отговор #4 -: Април 15, 2011, 03:52:39 03:52 »
Отдавна се каня да ги пробвам, но все ми се виждат много литрите :)
макар че си мисля по-скоро за по-новия модел http://vissokogovoriteli.bg/products/VKN-12212_312.htm
малко по-скъпи са (цената пак е смешна де) но имат по-добри характеристики:

Qt : 0,6 / 0,83
Vas : 143 l / 160 l

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5408
  • Профил
Re:ВКН 12211 / ВКН 12311 на Благоевград АД - Измервания
« Отговор #5 -: Април 15, 2011, 08:29:32 20:29 »
Ето едни колони с тези говорители, които направи един приятел в тях са Е1 и Е2 от измерванията.

Като цяло звука им е прекрасен! Не само баса, но и средите и високите! Пенкилер обича Благоевград!  ;D

Тези "новите" ги има един друг приятел и се кълне в тях и не иска да се разделя с тях за нищо на света. Но те са чисто нискочестотни, предполагам в ниските ще се представят по аналогичен на 12211/311, но нагоре сигурно няма да имат техния звук... въпреки, че точно тях съм ги слушал с втори ред филтър на около 400-500 херца и не звучат никак зле...

Прикачам само една снимка за да не развалям кефа на Емо да си пусне отделна тема със снимки обяснения и т.н.

Поздрави!
Re:ВКН 12211 / ВКН 12311 на Благоевград АД - Измервания
« Отговор #6 -: Април 15, 2011, 11:35:25 23:35 »
Ми не знам - не съм ги чувал, но по принцип имат същия frequency range (24-4000) но с по-малък Vas - тоест по-малък бокс

Чудя се какво мислиш за http://vissokogovoriteli.bg/products/VK-12251_351.htm :)
и дали могат да се намерят някакви Thiele/Small parameters за тях...
« Последна редакция: Април 15, 2011, 11:41:46 23:41 от Deus Ex Machina »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5408
  • Профил
Re:ВКН 12211 / ВКН 12311 на Благоевград АД - Измервания
« Отговор #7 -: Април 15, 2011, 11:52:29 23:52 »
Кое окачване е с по-малко загуби? QMS 2.52 на 311 или 2.15 на 312?

Определено, ако магнита и бобината са еднакви за двата говорителя, то по-високия QTS на 312 май може да се обясни с по-твърдо окачване? Обаче ако му е по-твърдо окачването, то същата резонансна честота е постигната с по-тежка мембрана или бобина?

Всъщност въпроса "кое е по-твърдо окачване" не е коректен. QMS e индикатор за загубите в окачването, тоест съпротивлението му на бързи движения. По същият начин по който амортисьора превръща част от енергията на неподресорните маси в топлина.

Ето една чудесна статия по въпроса, обясненията са напълно разбираеми: http://www.hometheatershack.com/forums/diy-subwoofers-general-discussion/6329-ts-parameters-thiele-small-parameters.html

Всъщност, по-ниския VAS (еквивалентен обем) показва именно по-твърдо окачване и по-тежки подвижни части.

Тоест 312 има по-твърдо окачване с по-големи загуби и това се потвърждава от по-високия общ качествен фактор (QTS) който обаче се дължи и на по-висок Qes, тоест мотора на говорителя се държи като по-слаб.
Re:ВКН 12211 / ВКН 12311 на Благоевград АД - Измервания
« Отговор #8 -: Април 16, 2011, 11:41:58 23:41 »
еее ти пък си взел най-високата статистическа разлика за 311 и най-ниската за 312.  ;D
Като цяло мисля че средният Qms е горе-долу еднакъв (2,4-2,5).
Разликата (и то голяма) идва всъщност от Qes, което според мен означава че магнита и бобината определено не са еднакви, но така или иначе всички тези Q-та се отнасят само за резонансната честота
тоест както казваш "QMS e индикатор за загубите в окачването" обаче при 25 Hz!
Както и да е, това няма значение.

По-ниският Vas наистина показва по-твърдо окачване, но това всъщност означава повече контрол на високите честоти. Като примера с амортисьорите който даваш, ако си се возил в коли с твърдо окачване, знаеш какво имам предвид - в колата (мембраната) се усеща всяко дребно камъче през което мине.

От друга страна, както казваш, за да се компенсира резонанса би трябвало мембраната да има повече маса. И естествено в по-тежката кола "камъчетата" сиреч високите, ще се усещат по-малко.

А дали тежката с твърдо окачване 312 усеща високите, както леката с меко окачване 311 не знам дали може да се изчисли...  ;D

P.S. не ме разбирай погрешно, нищо не защитавам или нападам, просто се кефя на дискусията :)

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5408
  • Профил
Re:ВКН 12211 / ВКН 12311 на Благоевград АД - Измервания
« Отговор #9 -: Април 17, 2011, 06:56:42 18:56 »
Ти пък, Пенкилер е направен именно за нормални разговори между не индоктринирани хора със сходни интереси  :)

Карал съм всякакви коли, включително и тежка кола с твърдо окачване - комбинацията е много приятна, голямата маса не позволява да има твърдо возене, но пък твърдите амортесьори не позволяват да има големи амплитуди на окачването. - Такива са ми и впечатленията от 312  ;) - трудно може да бъде накаран да работи здраво и определено иска мощност за да се размърда.

Докато 311 е много нежен, не си пести усилията...

В 312 много ме смущава капачката, която е нещо като пластмасова... Със сигуност трябва да бъде отрязан две октави по-ниско от дължина на вълната 10 см (~5 см капачка е 1/2ра от дължина на вълната 10 см).
- Нали знаеш, че при дължини на вълната под 1/2ра от диаметъра на мембраната, говорителя започва да излъчва насочено. - Това е не заради друго, а защото външната част от мембраната престава да участва във възпроизвеждането и така излъчващият диаметър се смалява (влиза навътре) с покачването на честотата.
Затова и казвам, че възможността капачката да излъчва трябва да бъде сведена до минимум.
Всичко това е чисто теоретично де. - просто си разсъждавам.

10 см дължина на вълната при 334 м/с скорост на звука (колкото е в софия) е 3340 херца
3340/2=1670 хз е една октава по-ниско
1670/2=835 хз са две октави под дължина на вълната 10 см.

835 херца пак ми се вижда подозрително високо... по-скоро 400... де да знам, не ми вдъхва доверие, въпреки, че навремето от Благоевград май са се постарали да прилича на JBL 2226...

Имаш ли нещо против да преместя мненията за 312 в една отделна тема за него си? Тамън ако някой се обзаведе с такъв ще може там да пуснем измервания и т.н.
Re:ВКН 12211 / ВКН 12311 на Благоевград АД - Измервания
« Отговор #10 -: Април 23, 2011, 03:11:27 03:11 »
Поздравления за теста ! Трябва да има повече такива тестове на всякакви изделя за да може да се види реално какво купуваме !

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5408
  • Профил
Re:ВКН 12211 / ВКН 12311 на Благоевград АД - Измервания
« Отговор #11 -: Май 23, 2011, 01:24:56 13:24 »
ВКН-12211/311 продължават да ни изненадват!

Така или иначе съм в процес на разработване на апериодично акустично оформление за тях и вече направих първи опити в тази насока http://penkiller.com/index.php/topic,252.0.html , та реших, че преди да похабя време и материал за 220-270 литрови кутии за по 2 баса всяка, няма да е зле да събера още информация.
Затова инсталирах двата 4 омови говорителя в кутиите на моите Сървин Вега Е-712.
Най-голямата разлика, е че гласовете станаха доста по-ясни и отчетливи, а бас китарите ОПРЕДЕЛЕНО се възпроизвеждат с повече детайли!
Голямата изненада беше, че дупките за болтовете са абсолютно 1:1!!!  ??? :o

Изненадващо, е че гласовете са по-отчетливи и разбираеми, защото разделителната честота между нискочестотния и средночестотния е около 300-350 херца, обаче факт, гласовете са ама много по-ясни и разбираеми!

Най-ниския бас е почти не променен... ама почти, благоевградските слизат малко по-ниско и без корекция на 30 херца свирят по-добре от вегите с 3-4 дб корекция...
На ухо хващам забележим подем между 40 и 60 херца.

Като цяло съм страшно доволен, защото 4 омовия вариант е директен заместител на 12 инчов бас Сървин Вега, като замяната е съпроводена с по-хубав звук!
Кутията е допълнително демпвана с пирамидки на около 1/2ра от вътрешните стени, като зад баса има два пласта. Към това при слагането на благоевградските 12-ки добавих полиестерна вата Визатон в горната част на кутията и вата от овча вълна пак Визатон зад нискочестотния говорител.

Поздрави!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5408
  • Профил
Re:ВКН 12211 / ВКН 12311 на Благоевград АД - Измервания
« Отговор #12 -: Юни 18, 2011, 07:05:40 19:05 »
А в тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,293.0.html
Ще намерите и Амплитудно Честотна Характеристика (АЧХ) на ВКН 12211-2 (VKN-12211-2)
 ;)

В тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,292.0.html можете да разгледате галерия от снимки на акустична система тип Акустичен Екран - Оупън Бафъл (Open Baffle) в която ВКН-12211 изпълняват ролята на нискочестотен говорител на акустичен екран, подкрепящ с ниски честоти широколентов говорител.
Широколентовия говорител е роднината на ВКН-12211 ВКШ-3013А с кобалтов магнит (AlNiCo) със съвременен аналог: http://vissokogovoriteli.bg/products/VK-12250_350.htm, който също е с отличен звук, но отстъпва на модифицираната Алнико версия на нашия потребител Георгиев.

Прилагам и една моя любима снимка на колекцията ми от ВКН 12211 и 12311  ;D

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5408
  • Профил
Re:ВКН 12211 / ВКН 12311 на Благоевград АД - Измервания
« Отговор #13 -: Октомври 29, 2011, 06:28:20 18:28 »
Я да си архивирам тук тоя научен труд и без това е по темата

Цитат
Ами и с това не съм съгласен. И аз и кросблейд можем да потвърдим, че вадят дори тихички чинели... естествено, че са леко глухи, след 4 килохерца падат http://penkiller.com/index.php/topic,293.0.html - това го качвах тук, ама се три, мести и т.н. та не знам в момента къде е.
Имай предвид, че едно деление е 1 децибел.
Стават за две ленти, не ами са идеални за две ленти!
http://penkiller.com/index.php?action=dlattach;topic=288.0;attach=565;image
http://penkiller.com/index.php?action=dlattach;topic=288.0;attach=563;image

Ето ти ги на ОБ http://penkiller.com/index.php?action=dlattach;topic=276.0;attach=846;image хихихихххх малко ми е обемен филтъра  :lol:

Ето го и филтъра
http://penkiller.com/index.php?action=dlattach;topic=276.0;attach=842;image

3.3 ома последователно пред филтъра може да се махне и да се направи по-дълбока корекция с BSC-то, симулацията го отчика, защото съм дал DCR на индуктивността 3.8 ома :wink:

Ето симулация на АЧХ, която е потвърдена на практика, като на практика между 90 херца и ~1 килохерц, трябва да се приема на -6 дб заради управляемото BSC.
Басовата част отдолу да не се гледа, симулацията е само за ОБ с двата баса и широколентовия и показания филтър без BSC веригата.
http://penkiller.com/index.php?action=dlattach;topic=276.0;attach=802;image

Ето още
Със сериен филтър не ми хареса
http://penkiller.com/index.php?action=dlattach;topic=206.0;attach=383;image - пробвах, амплитудата на широколентовия се запазва много надолу почти до резонанса му, защото 6 дб/окт не стигат.
http://penkiller.com/index.php?action=dlattach;topic=276.0;attach=810;image

http://penkiller.com/index.php?action=dlattach;topic=276.0;attach=812;image

http://penkiller.com/index.php?action=dlattach;topic=276.0;attach=818;image

http://penkiller.com/index.php?action=dlattach;topic=276.0;attach=838;image

А ето тук отдолу се виждат 12211, които носят на 100+ вата синус при под 30 херца:
http://penkiller.com/index.php?action=dlattach;topic=276.0;attach=840;image

Както виждаш с BSC тази система е ~33 херза @-6 дб и трябва да ти кажа, че звучи уникално!

Няма нужда да се плашат хората с разни неясни неща като Торбалан, Караконджул, Юрген и други митични същества  :lol: има един сериозен, даже два сериозни кусура при наще 12-ки, малък ход от общо 7мм или +/- 3.5мм и голям VAS по всички други показатели и най-вече по звук са ама много добри! Не знам , защо почти всички се чувстват длъжни да излизат с високопарни мнения как това са презряни говорители... това като звук си е подарък за 67 лева и няма да спра да го твърдя! Твърда и лека мембрана, гласиш, сядаш, слушаш и се кефиш! Няма ала-бала!

БайМе, ако покажеш 4 12-ки със снети параметри и ако смяташ че имаш къде да сложиш едни обемисти бафъли, ще запаля Mathcad-а и ще ти симулирам едни бафъли, при това с отчитане на акустичната обстановка в точно твоето помещение, което ти ще трябва да снимаш или поне да опишеш много точно.
Цялото удоволствие ще ти излезе 12-ките + цената на съответните широколентови, които е добре да не са много чувствителни за да може да се приложи BSC и да се вдигне -6 точката на обхвата отдолу (ако иска някой може да се разплаче, обаче: на! факт! имаме и симулация на веригата и симулация на системата и практически резултат!) + трансформаторите ~60-70 лева + реостати ~60-70 лева + чарколяка по филтрите ~2.5 на кондензатор, ~ лев на резистор и ~ 10-20 лева на бобина + 2 големи дъски, лак и някакви стойки + жици. Само място да имаш.
Можем да ги направим малко по-ниски и със задна рамка с опънат на нея плат и звукопоглъщаш материал, така ще излезе малко повече бас даже.

ЕДИТ: Те ти едни монстър колони дето хващат 16 херца и имат мек, нисък и так какъвто още бас се сетиш   :lol:  http://penkiller.com/index.php?action=dlattach;topic=276.0;attach=953;image
Както виждаш ОБ-то им е надстройка за честотите от 70 херца нагоре, изненадата беше, че ОБ-то взе че се получи самостоятелна пълночестотна система  :shock: и аз не съм го очаквал ама на!

Ето и за това стават нашите 12-ки http://penkiller.com/index.php?action=dlattach;topic=481.0;attach=1151;image
Ето го сравнението между тия говорители:
http://penkiller.com/index.php?action=dlattach;topic=207.0;attach=471;image
http://penkiller.com/index.php?action=dlattach;topic=207.0;attach=473;image
Сървин вега WOFH12203 и ВКН12211... линиите се покриват в 50 л. затворен обем... - и аз не очаквах ама факт... това ще ми е активния проект с трансформ еквализацията... и там другите екстри дето се виждат...
Самото сравнение:
http://penkiller.com/index.php?
action=dlattach;topic=481.0;attach=1145;image

Купите от Икеа: http://penkiller.com/index.php?action=dlattach;topic=481.0;attach=1149;image

Дайте ми говорители и ми гледайте сеира!  :wink:
Re:ВКН 12211 / ВКН 12311 на Благоевград АД - Измервания
« Отговор #14 -: Декември 06, 2011, 10:38:38 22:38 »
Моето мнение е, че разни лица в разни форуми оплюха излишно производството на Благоевград, било то говорители или озвучителни тела.Някои "лидери" започват, да говорят небивалици, а последователите повтарят като папагали, за да им се харесат.Аз лично лоша българска колона не съм чул.