Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DYI ъпгрейд на авто радиокасетофон
« -: Март 16, 2018, 11:49:22 11:49 »
Преди известно време спретнах един ъпгрейд на заводското радио в колата, защото ми се искаше да мога да слушам съвременни източници, като цяло се получи добре от механична гледна точка, но за съжаление електрониката НЕ ми е от силните страни, и реално звука е много зле като се включи модула, появяват се супер много смущения. При изследване на проблема попаднах на инфо, че се получава така, заради импулсното захранване на модулчето, и оправията била да се смени с обикновено, но нито съм сигурен дали това точно е проблема, още повече си нямам идея как да го оправя. Като пусна на функция "Блутуут" смущенията стават още по-гадни, направМодула го тествах вкъщи вързан към усилвател и захранен с адаптор, там не дава НИКАКВИ смущения и изкривявания. Това е модула, с разликата че е купен от китай за под 5 долара:
http://megavoice.bg/?pid=62&product=2425
А това са снимките от мод-а на клариончето:
Ако някой има идеи за решаване на проблема, моля да се включи, защото изтърках всичките си дискове от слушане и опирам до слушане на радио поради скапания звук от модула ;D
Re: DYI ъпгрейд на авто радиокасетофон
« Отговор #1 -: Март 16, 2018, 01:38:07 13:38 »
Има някакво разминаване с масите и затова се получават тези смущения. От снимките не се виждат всички връзки и не мога да преценя. За начало може да провериш две неща:
1.Виж с един мултицет масите на модула дали имат обща връзка. Тази за захранването и тези за сигнала. И на заводското радио където подаваш сигнала също. Трябва да откачиш кабелите между тях когато ще мериш иначе няма да може да се измери правилно. Ако масата на захранването е разделена от сигналната ще видим как да се свърже.
2.Подай захранване на модула директно от буксата на касетофона, ако може +12V след предпазителя. Сигналът с екранирано кабелче (ако не знаеш дали масата е обща нека тази за сигнала е свързана само откъм модула). Така би трябвало да няма смущения.
Re: DYI ъпгрейд на авто радиокасетофон
« Отговор #2 -: Март 16, 2018, 03:00:10 15:00 »
По т.1 ще проверя, и ще репортна, за щастие имам още един вкъщи и няма да разглобявам, по т.2 там, между там, където съм го захранил, и буксата, няма нищо, освен малко писти, т.е. може да се каже че е директно след нея. Ще намеря и екраниран кабел и ще пробвам, лошото е, че това радио при всяка промяна трябва да разглабям (не е много лесно), сглабям и тествам в колата, защото без колата не може да се активира. На същото място, където подавам сигнала, съм пробвал с кабел за аукс, и става доооста по-добре.
Re: DYI ъпгрейд на авто радиокасетофон
« Отговор #3 -: Март 16, 2018, 03:09:24 15:09 »
Да не си приписвам и заслуги, ето оригиналния материал от който съм изплагиатствал свързването, тъкмо ще видите кое къде точно е запоено, единствената разлика е, че не съм монтирал такова ключе на предния панел, а изкарах жички с джъмпер:
http://photo.platonoff.com/Auto/20060924.Saab_NG900_Line_Input/?i=20060924a.Head_unit.jpg
Re: DYI ъпгрейд на авто радиокасетофон
« Отговор #4 -: Март 16, 2018, 06:53:26 18:53 »
Ще те посъветвам, да запоиш маса м/у сигнала и масата на платката.
Ако имаш нужда от друга помощ за кар аудио, ще се радвам да съм полезен..
Re: DYI ъпгрейд на авто радиокасетофон
« Отговор #5 -: Март 17, 2018, 09:15:46 21:15 »
Разгледах снимките и ми се струва, че всичко е свързано както трябва. Ако запоиш между модула и радиото екраниран кабел за звука като ползваш екрана за масата трябва всичко да е ок. Ако си в София мога погледна ама след средата на седмицата, че сега съм по задачи и не съм в града.
Ако след всичко останат смущения може да направиш нещо като кутийка около модула която да е метална и вързана към маса. Понеже ще трудно да направиш от ламарина същата работа ще ти свърши и пластмаса или картон на който да залепиш домакинско алуминиево фолио. За да го замасиш ще сложиш на един кабел кабелна обувка и с болт го стягаш така че легне добре върху фолиото, а от другия край - някъде на маса. Освен това има едни филтри за захранване на авторадио обаче не зная дали има ефект от тях. Можеш и сам да си направиш като през една по-голяма гайка направиш 20-30 навивки на кабел който ще е +12V и вържеш към маса един по-голям кондензатор 2200-10000 uF и един 10-100nF и 10-100pF. Всичко трябва да е на едно място и близо до радиото. Иначе се продават и струват няколко лева. Ето снимки:
« Последна редакция: Март 18, 2018, 12:43:51 00:43 от todorovven »
Re: DYI ъпгрейд на авто радиокасетофон
« Отговор #6 -: Март 18, 2018, 06:13:23 18:13 »
Много благодаря на всички! Ще опитам първо варианта с екранитано кабелче и събиране на масите, и ако не се решат проблемите, ще се възползвам от предложението за помощ. Оказа се че модула вкъщи е малко по-различна версия от този в радиото, това като си сравних поръчките в Алиекспрес, така че имам и допълнителен модул за тест, този в радиото е два долара и нещо, а този вкъщи 6 и нещо, и платката е доста по-наситена с компоненти. Варианта за кутийка ми хареса, може ли да се направи примерно от ситна тънка метална мрежичка, защото платката влиза назад в механиката за касетката, и минава на милиметри? И всъщност самата механика не действа ли като такава кутийка, тя е изцяло метална и е замасена, какво ще стане ако пусна маса от модула към клетката?
Като остане време ще го разчовъркам, и ще пиша какво съм сътворил, пак благодаря на всички писали!
Re: DYI ъпгрейд на авто радиокасетофон
« Отговор #7 -: Март 19, 2018, 01:50:23 13:50 »
Ако ще правиш кутийка може да ползваш кенче от бира. Изрязва се лесно с ножица. Аз имах преди време проблеми с един DRL-модул и му правих подобна кутийка, но нямаше резултат. Успех.