Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5362
  • Профил
Тесла преди Елон Мъск
« -: Март 25, 2018, 12:42:59 12:42 »


Тесла е основана от двама специалисти, които са взели задвижване на принципа на Никола Тесла (ротор без активни части работещ в променливо поле с което взаимодейства), батерия от четец за книги и алуминиев Лотус Елиз и са направили малка спортна електрическа кола. ... Която беше в състояние да поддържа една обиколка плътно зад Додж Вайпър на Льо Ман...

После Мъск е инвестирал и им е превзел компанията.

Трябва да чуем и неговата версия, защото е възможно да е участвал скрито на още по-рано етап, а сега двамата мърморковци да се оплакват.

Знам със сигурност, че единия от мърморковците прави нов проект за електромобил отново в САЩ може би с китайски инвеститори.
Re: Тесла преди Елон Мъск
« Отговор #1 -: Март 25, 2018, 01:57:21 13:57 »
Чакай, чакай, какво значи “ инвестирал и им превзел компанията”?? Ако си собственик, или съсобственик, не виждам как ще ти превземат дяла, освен ако не си го продал по собствено желание.
В повечето случаи основателите продават такива старт-ъпи за пари, които тогава им се виждат много, а след това като компанията направи зверски растеж, почват да циврят, не знам дали тук е такъв случая, не съм се интересувал, но нищо чудно.
Re: Тесла преди Елон Мъск
« Отговор #2 -: Март 25, 2018, 03:02:00 15:02 »
Най-вероятно е така. Във видеото се говореше за две много сериозни като сума инвестиции. Дори по-правилно е да се каже че са я изкупили(Илон Мъск е вложил собствени средства повече от останалите – $ 7,5 млн). Но като се замислим Тесла преди Мъск не е нещо по-особено от останалите електромобили. Голямата революция идва с model S 2009-2010 година. Голям семеен седан със спортен характер, възможност за седем места. Много луксозен салон и пет звезди в теста за сигурност Euro NCAP. Наблъскан догоре с най-новите технологии - за някои това е мощен таблет на колела. И всичко това за 60 000$. Мечта за всеки втори американец. Ускорение 0-100 км/ч за 3-6 сек. и пробег 350-600  км с едно зареждане според модификацията. И да не забравяме изградена от компанията мрежа за зареждане из цялата страна с възможност за бързо зареждане. Това прави тази кола по-различна и там е заслугата на Мъск и Пейдж. Иначе електромобили много. Според мен в тази посока се развива автомобилостроенето. Само че за да е плавен прехода ще минем за 10-15 години пред хибридната технология. Дори в края на 2014 година кланът Рокфелер обяви, че се оттегля от петролния бизнес и се насочва към възобновяемите източници.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5362
  • Профил
Re: Тесла преди Елон Мъск
« Отговор #3 -: Март 25, 2018, 06:38:18 18:38 »
Разбираме само, че са доказали концепцията, нещо, което и аз мога да направя в гаража си като рискувам много пари. Направили са прототип и до там.
Разбираме, че единия са го махнали от ръководството.

Като адвокат потвърждавам, че със собственост върху дялове или акции във фирма се разделяш само по собствено желание. Най-малкото като дадеш на някого опция, цена, срок и други условия от които да се възползва по негова преценка.
Със сигурност Мъск нищо не им е откраднал.

Re: Тесла преди Елон Мъск
« Отговор #4 -: Март 28, 2018, 12:23:15 00:23 »
В такъв случай защо Мъск се титулова като изобретател и едва ли не гуру на електрическите коли ? При положение че купува готова концепция .
Според мен в неговите коли няма нищо иновативно , стари познати технологии които той закупува от други производители . Концепцията на тия двигатели вградени в главините на колелата също не е негова а известна отдавна . Батериите му също не са негови а технология на панасоник . Продължават да ги сглобяват ръчно тези батерии от години въпреки великите обещания за роботизирани поточни линии които бълват електромобили .
Моето мнение че единственото което Мъск умее и прави по различен начин от другите е рекламата на тия електромобили . И засега постига успехи именно с това а не с технологии или някакви нови неща .
Re: Тесла преди Елон Мъск
« Отговор #5 -: Март 28, 2018, 01:01:14 01:01 »
Поради една много проста причина - сетил се е да комбинира подходящите технологии в подходящото време. И е имал топките да предложи тролея на масовия потребител, без да знае дали няма да понесе огромни загуби. И това във времена, в които идеята звучеше доста налудничаво. Ти все едно каза че не може да се измисли ново ястие, щото видиш ли картофите и доматите са вече известни от векове.
На мен Теслата ми хареса, когато я видях в един мол в Швеция разглобена - малко прилича на Костенурка - под, който е и шаси, там са и батериите, и ел мотора и скоростната кутия, и е захванато окачването - много просто и изчистено, ето тук намерих едно клипче да се види: https://youtu.be/Jq3Ax4nbCs0

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5362
  • Профил
Re: Тесла преди Елон Мъск
« Отговор #6 -: Март 28, 2018, 08:44:48 08:44 »
Готова концепция не е готов автомобил модел S.
Онези двамата разбойници са го докарали до Лотус ашладисан с батерия контролер и електромотор.
По същото време има още много такива автомобили, има и фабрични изделия още от края на 90-те.
Платил им е и ги е купил. Като купиш нещо то става твое.
Модел S е заслуга изцяло на Мъск.
Таланта на Мъск е да събира качествени инженери вътре във  фирмата. Това дава конкурентното предимство и добвената стойност.
Трябва да се прави разлика между:
- Изобретение, това е научен пробив, да измислиш нов принцип на  работа на нещо;
- Технология, това е знанието за конкретните технологични решения необходими за всеки елемент от машината така че тя да работи с достатъчно добри и актуални стопански параметри. Електромотора на Тесла е просто идея как пасивен ротор да пресече магнитните линии на активен статор така че резултатните сили да го завъртят и да се получи двигател. Технологията е това което превръща изобретението в икономично работещ здрав и мощен двигател приложим в реален автомобил с високи експлоатационни характеристики. Тази технология е собственост и заслуга конкретно на компанията Тесла под ръководството на Илон Мъск;
- Know-how е как изобретението вложено в конкретните технологии и технологични решения да бъде произвеждано под формата на електромотор. Тоест как от прототип и от проект на добре работещ с добри технологии да бъде произвеждан масово въпросният електромотор и той да има възможно най-близки характеристики като на прототипа. Тоест как от суровините да се получи крайното изделие.  Самото ноу-хау включва на свой ред технология и технологии как да бъде произвеждано изделието.

Те и съвременните ракети са изобретени от Вернер Фон Браун и Леонид Корольов,  обаче Елън Мъск създаде първата ракета която се връща от космоса и каца вертикално на площадка.

Горивните резервоари също са отдавна изобретени обаче Space-X под ръководството на Елън Мъск събра такива инженери и специалисти които конструираха най-големия горивен резервоар който ще позволи ракетата-носител за Марс да работи.
Създадоха и собствен модел на вече изобретения газогенератор за ракетен двигател. Това е и разковничето на in house модела на фирмите на Мъск.
Мъск отива при Боинг и иска оферта да му конструират въпросния газогенератор по неговите спецификации.
Боинг отговарят, че ще отнеме 10 години и е струва 100.000.000$.
Мъск наема млади инженери направо от университетите, осигурява им условия и финансиране и има газогенератора след година на цена около милион долара.

Това, че двама стари мърморковци са направили тестов прототип и са организирали фирма около собствената си и гениалност по примера на краля слънце не значи, че са постигнали нещо.
Ето, че мениджър и организарор ги смени със студенти и напрви революция в транспорта.

Re: Тесла преди Елон Мъск
« Отговор #7 -: Март 28, 2018, 09:33:47 09:33 »
Ами тия двамата ако са можели да изкрънкат държавна субсидия от милиони долари за проекта си като Мъск , вероятно биха постигнали и повече . Но не са успели , и според мен Мъск е точно това - находчив бизнесмен и предприемач но не изобретател . Доказателство за това е че движи едновременно 10 проекта с различни технологични полета , не е възможно човек да бъде специалист в 10 области на науката . Мъск не се занимава пряко с тия фирми а само наглежда инвестицията си . А освен всичко той е просто един недоучил счетоводител , но отличен комбинатор на чужди идеи . Лично за мене такива хора колкото и да са полезни за обществото , са си просто едни плагиати на чужди идеи а този в случая е особено опасен защото потребява огромен обществен ресурс за налудничавите си идеи .
Съжалявам за негативната оценка , но този просто не ми харесва като личност и професионално представяне .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5362
  • Профил
Re: Тесла преди Елон Мъск
« Отговор #8 -: Март 28, 2018, 10:58:10 10:58 »
Няма нужда  да се извинваш, Мъск като всеки друг има право да си има душмни.  :D
Не е плагиат, защото за разлика от Епъл и Майкрософт си плаща всичко.

Не биха постигнали повече, защото в изобретателя или тесния специалист има твърде голяма доза самоцелност.
Мениджъра е добър в това да създаде пазарно адеквтен продукт.

Пазарно адекватните продукти са желани и се продават сами.

Колите на  Тесла са невероятни, бързи, комфортни и икономични. И с достатъчен пробег.
Повечето оплаквания са от хора които ги ползват за увеселителни съоръжения.
Всички знаем че дори Mercedes AMG има живот 30 до 50 хиляди км в ръцете на богат студент или тинейджър.

Може би смяташ че милиардите на чичо Сам трябва да бъдат наливани в периодичните фалити на General Motors и Chrysler?

НАСА казаха че частният сектор трябва да започне да се грижи за полетите до космоса и превозването на товари и частния сектор точно това направи.
При това го направи по най-добрият възможен начин с многократно намаляване на цената.
Re: Тесла преди Елон Мъск
« Отговор #9 -: Март 30, 2018, 01:24:53 13:24 »
Всъщност май не е и толкова добър бизнесмен.  ;)
https://profit.bg/svetat/vreme-li-e-da-svalim-rozovite-ochila-kogato-govorim-za-tesla/

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5362
  • Профил
Re: Тесла преди Елон Мъск
« Отговор #10 -: Март 30, 2018, 04:07:00 16:07 »
Доставчиците са безмилостни, да.
Обаче Мъск не е GM или Форд и си заслужава да го отглеждат докато не ги е повлякъл надолу. Освен ако не искат следващите 20 години да продават 15 киловатови батерии, 40 киловатови моторчета и съответната мизерна периферия по технология от 1989 г.

Накратко, Тесла са отраслово и структуро определящи на пазара, те създават и раздуват нишата.