Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4922
  • Профил
Упорит е, правеше го и в колата.
Днес минах покрай него и изпъшка без никой да го закача.
Погледнах и се оказа, че под него има локва киселина, която се е събрала в периода след като е зареден.

Re: Акумулатор Монбат прави атентат с киселина
« Отговор #1 -: Март 26, 2018, 01:21:04 01:21 »
Тошко, ясно е че си го отписал и ще го изпратиш да пътува към кофата  :) . Любопитно ми е да погледнеш дали няма полузапушен  от засъхнали соли отдушник който не си върши работата и като се събере повече налягане да избива през него. От видеото изглежда че няма отвори за обслужване. Ако има може да се пробва да се източи електролита на тази клетка която избива ако те съмнява че в него има нещо което го разпенва. Едва ли си  заслужава но ако ти се занимава за експеримента.
И за информация да спомена нещо важно за този тип акумулатори(оловно-киселинни). Оловните плочи не трябва да се оставят сухи. Плочите са изградени от решетъчна структура и активен материал, който се състои от оловен сулфат и оловен оксид. След зареждането на батериите с електролит активния материал се разделя на оловен диоксид при положителните плочи и гъбесто олово при отрицателните плочи.
Процеса на разряд е: олово + оловен диоксид + сярна киселина →     оловен сулфат   +   вода, а при зареждане обратно.
Преди години от завода излизаха сухи и така можеха да стоят с години в някой склад. Този който ги продава налива електролит и ги зарежда и тогава процеса става необратим. Ако на такъв акумулатор се източи електролита и положителните и отрицателните плочи се окисляват и спират да работят. Ако се сменя електролит се източва и веднага се слага новия.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4922
  • Профил
Re: Акумулатор Монбат прави атентат с киселина
« Отговор #2 -: Март 26, 2018, 07:00:55 07:00 »
Махнал съм го от колата преди години. За да ми плюе киселина по плочките. Държа го за резерва, да го ползвам за пауър банка.

Според мен съскнето вчера без да го закачам беше защото е тръгнала да му дава на късо клетка. Беше паднал на 12.1.
Сега май вече е на 10 и нещо волта. Ако е на 10 или 9.9 е точно без една клетка.
Черпеше около 0.5 ампера вчера преди да го откача.

Това значи, че с последната разрядно-зарядна процедура съм го убил. Май е подут от едната малка страна.

Бих пробвал на него да се науча да им наливам вода.

Сега като се замисля, този не губи вода, а направо плюе киселина.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4922
  • Профил
Re: Акумулатор Монбат прави атентат с киселина
« Отговор #3 -: Март 31, 2018, 12:35:57 12:35 »
Тази сутрин обитателите на акумулатора явно станаха заедно с мен, защото като минах покрай него изпусн една въздишка. Малко е зловещо.

Премерих го и установих доста здравословното напрежение от 12.4 волта.

Някой иска ли да го покара малко?
Подарявам срещу ангажимент за дребна услуга.
Re: Акумулатор Монбат прави атентат с киселина
« Отговор #4 -: Март 31, 2018, 11:46:26 23:46 »
Малко по-рано да беше казал, щях да се прежаля, преди седмица-две си купих някакъв YAC, има на Сливница едно момче, от което си купувам от около 12 години и никога не ме е подвел, та той ми каза “няма смисъл да взимаш нито по-скъп, нито по-евтин от тоя” и реших да му се доверя отново.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4922
  • Профил
Re: Акумулатор Монбат прави атентат с киселина
« Отговор #5 -: Април 01, 2018, 12:09:40 00:09 »
Им смисъл да вземеш акумулатор наистина със сребро, защото държи на високо  напрежение по-добре. Толерира зареждане с над 14 волта.
 Също така AGM акумулаторите също държат на повече напрежение.

Това, което съсипва акумулаторите са две неща изпаряване на електролита и оголване на клетките или натрупване на отпадък от металите на клетките на дъното който достига отдолу до частите на клетката и ги дава на късо.

Сулфатизирането, което намалява ефективната повърхност на плочите е малко като Торбалан. Има такъв процес който протича в всеки акумулатор но той е несъществен при ежедневно зареждане с над 14 волта. 10 минути след като е запален двигателят водата във всеки акумулатор започва да ври от бурната електролиза която протича в напълно заредените акумулатори. Това изключва сулфатизация по-голяма от нормалната за съответната възраст на акумулаторите.

Така че не съм съгласен, че е все тая. Ако колата ти има умно зрдно, да, всеки акумулатор ще ти изкара поне 6 години. При лошите условия при които са умишлено поставени ти трябва нещо специфично и качествено, което ги толерира.
Толкова ли е трудно, когато тока падне под 0.5 ампера напрежението на зареждане да пада на 13.4 волта?
Изглежда не е безопасно голям акумулатор да отговаря за стбилното напрежение.
Re: Акумулатор Монбат прави атентат с киселина
« Отговор #6 -: Април 01, 2018, 01:50:06 13:50 »
Никога на никой автомобил не съм имал драми с акумулатор, този, който подмених, беше по книжка на 3 години и 9 месеца, марка стормбат от кауфланд. И това при положение че се наложи късна есен 2016 да карам 60-70 км без алтернатор, и да го зарежа на 9 волта за три дни. И все пак оживя и то с най-обикновено ретро зарядно. Предполагам ако не беше тази случка, щеше да е още жив.
Послушах човека, защото съм купувал три пъти от него каквото е препоръчал, изкарвали са единия 5, другия 4 години, третия нямам данни,  и съм продавал колите с тях без признаци да им има нещо.
Погледнах тоя новия от любопитство, марката е всъщност yak и ползва някаква технология на плочите “powerframe” която потърсих и се оказа че и варта я използват, така че съм почти сигурен че отново не ме е подвел продавача.
Сигурно сребърните и геловите имат предимства, но пари примерно за оптима не бих дал, ако карах джип или нещо дето е супер важно да имаш резерв, ок, но за нормален автомобил много не ми се връзва.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4922
  • Профил
Re: Акумулатор Монбат прави атентат с киселина
« Отговор #7 -: Април 01, 2018, 04:18:11 16:18 »
Всяка смяна на акумулатор на по-малко от шест години е драма.
На по-малко от 4 пък съвсем.

Така е даването на повече пари трябва да бъде оправдано.
Ако издържи значително повече време е доста добро оправдание да си купиш по-скъп акумулатор.
За съжаление изглежда че ако колата сама не си пази акумулатора какъвто и да сложиш около четири години е абсолютно пределна възраст.
Re: Акумулатор Монбат прави атентат с киселина
« Отговор #8 -: Април 01, 2018, 04:50:25 16:50 »
Не знам още колко са изкарали двата, които споменавам че съм карал 4 и 5 години, може още да се карат. Този под 4г. беше в колата, когато я купих, нито съм го избирал, нито се погрижих за него като го изтощих до 9 волта, просто защото бях се подготвил да взема нов като видях мултицета, но той пък взе че оживя. Ще видим тоя новия, но не очаквам проблем. Пак казвам съгласен съм че доста често по-скъпото е по-качествено, но мен не ме интересува особено дали ще изкара 5 или 6 години, още повече че обикновено за толкова време аз сменям колата, а и един акумулатор е на цената на един резервоар гориво и се сменя по-бързо, отколкото се пълни резервоара.
Ти какво мислиш за гореспоменатата технология пауърфрейм дето ползват и Варта, до колкото разбрах плочите не са изляти, както по принцип се прави, а са щамповани, което аз не си обяснявам как точно помага.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4922
  • Профил
Re: Акумулатор Монбат прави атентат с киселина
« Отговор #9 -: Април 01, 2018, 05:39:44 17:39 »
Мисля че е една от 50 60 70 годишните технологии за производство на оловно-кисели батерии.
Последния голям напредък в оловните батерии е през 19-ти век.
След това имаме авиационни agm, сребърни и други малки подобрения,  калция е на повече от 50 години.
Това е.
Единствено способността да понасят по-високо напрежение ги различава един от друг.
Ужким слагат по-модерни лабиринти за газовете които позволяват рекомбиниране и връщане на електролит при изпарение но не съм убеден дали такова рекомбиниране Може да се състои без горене и открит пламък.