Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6435
    • Профил
Знаем ли, не знаем ли?! Нов орган в тялото на човека, дупка в йоносферата.

Уж бяхме много учени и напреднали и изведнъж...

Учени случайно са открили нов орган в тялото на човека при използването на  нов метод за пряка обрзна диагностика.
Докато използвали нещо като бороскоп с лазерна подсветка медиците открили кухини пълни с течност около жлъчния канал на пациент болен от рак.
След това един от лекарите изследвал собственият си носа и установил че с въпросния уред с лазерна подсветка в лигавицата на носа му има още един досега неизвестен слой от взаимно свързани кухини пълни с течност.
Оказало се че повечето органи са обвити от въпросните кухини пълни с течност които служат като амортисьор.
Досега не са били известни защото при стандартните Методи за изследване на проби тъканта която ги изгражда се разрушава е течността се изстисква от кухините така че те не могат да бъдат видяни в разрез.
Възможно е тези кухини и канали да служат за разпространение на раковите клетки при болни от рак като свързва туморите с близките лимфни възли и оттам раковите клетки попадат в лимфния ток.
Този орган вероятно също участва и в механизмите по подуване и образуване на отоци.
Случай че не сте запознати това могат да бъдат едни от най-тежките увреждащи и смъртоносни травми. Травмите на мозъка в голямата си част се дължат на отока който се образува след преживяната травма. Пострадалият преживява Травмата и е жизнеспособен в съзнание но в продължение на минути и часове след черепната травма тъканите в черепа му и в мозъка му започва да се подуват което в крайна сметка уврежда мозъчната тъкан и инвалидизира или убива пострадалият.  Такъв беше случаят с Травмата на главата на Михаел Шумахер която той претърпя на ски следствие на това че стойката на камерата GoPro на каската му се заби в черепа му при нелеп и лек инцидент. Шумахер е бил откаран от пистата в съзнание без много тежки оплаквания, но с течение на времето потокът е причинил уврежданията на мозъкът му с които пилотът се бори и до сега.
Откриването на ефективен метод или медикамент с които да се предотвратява такова увреждащо подуване би било голям пробив в медицината.

Нов орган в човешкото тяло не се открива всеки месец или всяка година. Този е открит случайно при употреба на нова технология за приятел бърза диагностика с лазерна подсветка.
Представете си какво биха открили учените ако започнат мащабен съвременен проект за ново изследване на анатомията на човека.

***

Другото ново и значимо откритие е отново случайно и е станало благодарение на ракетата Фалкон-9 на Space-X.
Ракетата на Елън Мъск е излетяла с относително лек 450 кг спътник на Тайван.
Това е продиктувало различна от обичайната траектория за извеждане на спътника в орбита.
Обичайно ракетите излизат в Орбита като след първоначалния вертикален етап в излитането преминават в почти хоризонтален полет през които ускоряват почти успоредно на земната повърхност. По този начин ракетите порно се издигат и излизат от пътните слоеве на атмосферата и от йоносферата.
 благодарение на малкият товар и оптимизираните алгоритми за изстрелване които spacex използват ракетата и излетяла почти право нагоре и е достигнала височина от 750 км.
 По този начин анкетата е образувала V-образна вдлъбнатина в йоносферата и е предизвикала ударни вълни които са се разпространили в кръг с площ 1,8 милиона квадратни километра или приблизително колкото Мексико.
Благодарение на това съобщение в структурата на йоносферата сигналите от глобалната система за позициониране GPS са преминали през нея като през леща пречупени и на територията на Северна Америка за известно време е имало грешка в позиционирането от един метър.