Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте. По предложение на Тошко отварям тема да обсъдим програмите, които в един момент стават неизменен помощник на такива като нас.
Отначало няколко думи за това за какво се използват и какво представляват за да може да се ориентираме.
Първото и най-важно нещо е че това е инструмент. От нас зависи как ще го използваме и дали ще подберем правилния. Защото например един гвоздей може да се забие и с чук и с тесла. Може и с 5 килограмов боен чук, но няма да е удобно. За това е грешно да се търси коя е по-добра, по-лоша, по-красива или грозна. Това е въпрос на вкус от типа бензин или дизел и блондинки или брюнетки.
Правилния въпрос е какво има или няма и какво може или не може съответната програма.
Тук може условно да се разделят на две групи: със и без симулация на проекта. Отделно има програми чиято цел е само симулация.
Другото важно разделение е на платени и безплатни(има и с отворен код).
Общо взето процесът протича така: чертае се схема, ако е нужно се прави симулация на работата на схемата, ако е нужно се проектира платка за готово изделие.
Понякога на човек му е нужно просто набързо да начертае блокова или електронна схема. Има с какво. В края на поста ще го покажа.
 И сега някои от най-разпространените програми и техните особености. Разликите между тях са в размерите на платката, поддържаните слоеве, брой на елементи,библиотеки и др. Съвременните версии предлагат повече от достатъчно. Ако някой елемент или footprint(цокъл,слот) липсва всички имат инструмент за да се направи и добави или промени съществуващ.
1. Altium Designer (до 2007 познат като Protel)
2.Cadence OrCAD
Двете най-известни програми. Не се наемам да определя коя от двете е по- ... И двете имат всичко и могат всичко. Това са големи, тежки, мощни и скъпи програми. Имат готови библиотеки за елементите на големите производители. Изучават се в университетите. Като цяло мненията са че Altium е с по-удобен интерфейс, а в Orcad по-лесно се чертаят схеми. Въпрос на вкус. Симулаторът на Orcad е известния PSpice.
3.Zuken CADSTAR
По-малка, лека и бърза програма. Оптимизирана за проектиране на платки. Няма вграден симулатор. Има безплатен вариант CADSTAR Express с ограничения 300 пина 50 компонента.
4.EAGLE
От 2016 г. е придобит от Autodesk. Има симулатор. Има безплатна версия ограничена до 2 страници схема, 2 слоя платка и 80 cm2 платка. Има версии за Win/Mac/Linux.
Това са професионални много разпространени програми и има много ръководства и видео уроци за тях.

KiCad
Отделям я защото е free and open source. Ограничения няма. Възможностите и са на нивото на Altium и OrCAD.По-малка и по-лека е от тях. Има версии за Win/Mac/Linux. От 2013 към проекта се включват и от BE-CO-HT отдела на ЦЕРН. Те допринасят много за добрите качества на програмата. Като всеки free and open source проект документация и ръководства има много. Видео уроци също.

И накрая:
Един американски магазин за електроника www.digikey.com  https://www.digikey.bg/
е направил на сайта си онлайн инструмент за чертане на блокови и електронни схеми: Scheme-It
Не е нужна регистрация. При регистрация има възможност да се запази проекта в сайта иначе се пази в кеша на браузъра.
https://www.digikey.com/schemeit/project/  Try It Now ,после I Agree и чертаем  :)

Още една онлайн програма заслужаваща внимание. Добре че хората полудяха по Ардуино за да може да се развиват такива проекти. Програмата е изчистена и олекотена за работа, но има сериозни възможности.
https://easyeda.com/


Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4954
    • Профил
Здравей, благодаря за темата, със сигурност ще бъде много полезна.

Аз използвам LT Spice на Linear technology: http://www.linear.com/designtools/software/ и самата програма: http://www.linear.com/designtools/software/#LTspice
Но тя е само за симулиране на конкретни схеми. Сигурно има много по-големи възможности, но аз симулирам АЧХ на пасивни филтри за тонколони, импулсно и фазово поведение.

За много неща обаче ми липсват програмки за чертаене и ке налага да дращя на ръка или на Пейнт. Пак става, но отнема време и е трудно. Накрая пак трябва да го начертаеш на нещо за да го поръчаш. Като драснеш размерите на ръка и вече всички те гледат накриво. Не става като преди 20 години да отидеш при стругаря с драскано в бележник и той да ти го направи както си си го представял.

Последното с което се сблъсках, е че правя блок схема с елементите на пневматично окачване. важно ми е да я направя прегледна за себе си за да мога да я разгледам и да помисля да няма някакви логически противоречия, недостатъци и т.н. колкото по-добра схема начертая, толкова по-проста и сигурна мога да я направя.

Интересува ме също и програма с която може да се чертае просто някакъв чертеж.

Ако се съберат фенове на тези програми можем да си отворим подраздел и да пуснем теми за отделните програми в които да си помагаме. Например за любител подкарването на генератор или трансформатор в ЛТ Спайс не е много лесно.

Ако имаш опит с подобни програми погледни как са LibreCAD и FreeCAD.Тия програми за да работят нормално трябва да имат пълния набор от елементи като размери типове  и позиции а също и като електрически еквивалент . Форматите и маските с които работят и запазват проекта също трябва да са достъпни за обработка а не някакви екзотични . Има огромно значение какво ще правите с проекта и как ще го пренасяте на платка тоест какъв печат ще се ползва , какъв тип е платката ..един куп неща са .  Имам малко опит с eagle , Sprint-Layout 5.0 и layRus .
Ийгъла в демо версията не става за никакъв чеп . Ограниченията на се само за размера и слоевете на платката .
Ако нещо липсва в тези програми като компонент много лесно може да се направи и добави.Както ида се преработи готов такъв. Форматите с които работят и които експортват са стандартни за всяка платкаджийница.Във фирмата в която правим управления за машини платките се проектират на Cadstar. Почти всички корпуси за правени допълнително на ръка, защото е решено че е по-добре площадката да е малко по-голяма или отвора да е малко по-голям или малък според случая. Всеки елемент има в datasheet-а си накрая размери на корпуса си и ако го отвориш, както и ако имаш елемента и един шублер е за 5 минути работа да го направиш. Аз съм си играл с Orcad преди време и го правих.
От опит твърдя че в България повече от двуслойна платка, както и разстояние между и ширина на пистата по-малко от 0,2 мм не могат да направят както трябва. Опитвали сме и не става. Ползват стара и евтина технология. Но за аналогова техника каквато някой би си направил сам е предостатъчно. Ако някой иска да си направи дънна платка или двуядрена видеокарта или смартфон сам е друг въпрос. Там може да се сдобие с пълната версия на програмите(може с пари може и без) или KiCad. И да поръча платки в Китай.
Ето как се прави корпус в KiCad

Може да се добави и готов от производителя.
Едно видео как се добавят модели за симулация:


Както написах в предните постове трябва да гледаме на тези програми като инструмент с който да си свършим работа. Един канал за активен филтър или тонкоректор има десетина елемента за стерео около двадесет. В един канал на усилвател рядко са повече от тридесет. Платка 5x10 сантиметра е предостатъчна. Колкото и да орязана безплатната версия ще свърши работа. Няма да казвам как в България може да се сдобиеш с пълната версия.

В контекста на това че Тошко пенсионира един телефон ето малко идеи:
Това е малко като за деца но идеята е ценна:


Тук човека имал нужда да тества датчика на хол на сензора за скоростта на скоростната кутия на Мицубиши Галант. И го направил: https://retronics.wordpress.com/2012/07/14/the-0-android-oscilloscope/
Ползвал е Voltage divider calculator: https://learn.sparkfun.com/tutorials/voltage-dividers
Ако някой е решил да пробва да прочете бележките под клипа в ютуб Там отбелязва ,че е сгрешил съпротивленията и нивото не  е точно: