Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6640
    • Профил
На 29.03.2018 г. Арнолд Шварценегер е претърпял втора оперция на сърцето след като през 1997 г. бикуспидната* му аортна клапа беше оперирана и заменена с автотрансплант.
Според книгата на актьора и политик, при предишната операция е използвана тъкан от перикарда* от която са направени нови листенца на аортната клапа.

Новата операция на Арнолд обаче е била за трнскатетърна подмяна на пулмонална* клапа. Проблемите с пулмоналната клапа се проявяват в много ранна възраст.
Възможно е обаче, при предишната операция автотрансплантът на позицията на аортната клапа да е всъщност оригиналната пулмонална клапа, а тя да е заменена с донорска от трупен донор или биологична*.
Функцията на аортната клапа е много по-отговорна отколкото на  пулмоналната. Аортната клапа е последната клпа на сърцето по пътя на кръвта и тя държи цялата кръв от кръвоносната система да не се върне в сърцето. Аортната клапа задържа диастолното налягане на кръвоносните съдове и позволва на лявта камера да работи нормално.

Изглежда нещо се е объркало при операцията, защото лекарите са преминали от трнскатетърен метод към открита сърдечна операция.

Арни сега е добре, първите му думи когато се е събудил от  упойката са били "I'm back" - аз се върнах.

Надявам се операцията да не попречи на снимките на Терминатор 6 или 7.

* Бикуспидната аортна клапа има две вместо три листенца. Тази конфигурация е не оптимална и кръвният ток уврежда клапата с течение на времето. Операцията обикновено е на около 50 годишна възраст.
Около 4% от хорат имат такава аортна клапа. Приема се за нормална.

* Перикард се нарича торбичката пълна с течност в която се помещава сърцето. Тази течност предпазва сърцето от триене в околните тъкани при непрекъснатата му работа.
Перикарда е подходящ за авто трансплант, защото също като листенцата на клапите е от слабо кръвоснабдена тъкан подобна на съвдинителната.

* Пулмоналнта клапа е врората клапа на сърцето и го свързва с белия дроб. През тази клапа минава кръвта от вените.

* Биологичните клапни протези са ДНК обезличени клапи от бозайници подсилени с метал и полимери. Трайността им е по-малка от на механичните, но не изискват антикоагулнти.