Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Почти всеки радиолюбител и направи си сам  аудио техника е чувал за фирмата Quad. Лично при мен първия конвенционален усилвател който сглобих след експериментите с интегрални схеми беше Quad 405-2 - една легенда от 70-те. После електростатични тонколони където пак те са пионери. Успях да чуя електростатици правени от главния редактор на списание радио телевизия и електроника и бях силно впечатлен. Дори бях решил да опитам да си направя и аз, но проекта остана за далечно бъдеще.
  Затова когато попаднах на ревю на тонколони на марката любопитството се обади веднага.
Ревю на английски:
 
https://www.avforums.com/review/quad-z-4-floorstanding-speaker-review.13516

http://www.the-ear.net/news/quad-z-series-loudspeakers

Там обръщат внимание най-вече че високочестотния е ‘true’ ribbon tweeter , но на мен ми направи впечатление друго:
All the Z Series models feature bass reflex loading. This incorporates a dual-chamber filter system inside the cabinet, with the reflex port exiting via a specially shaped expansion chamber in the plinth that is filled with resistive foam. “The result is the sensitivity and extension expected from a bass reflex system but with the clarity and transient attack of a closed box design”.

Това описание прилича точно на апериодично оформление, макар че я водят басрефлексна. Ето и една статия на български:
http://www.myhifi.org/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/366-z-series-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-quad
Re: Правят ли се още апериодични тонколони
« Отговор #1 -: Април 07, 2018, 06:12:23 18:12 »
Въпреки че класическия TL е естествено продължение на идеята на апериодичното оформление, ако се налага да се направи компромис с размера и има място само за колони тип букшелф като че ли това е най-удачното решение.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4922
    • Профил
Re: Правят ли се още апериодични тонколони
« Отговор #2 -: Април 08, 2018, 10:33:25 10:33 »
Апериодичното оформление си пада малко маркетингов трик.
Има цял научен труд на E. J. Jordan от 1956-та в който са изведени даже формули. Накрая всичко се свежда до експерименти с т.н. ARU acoustic resistance unit.

И по този въпрос ми се струва, че това е разклонение на технологията наложено от ограничените материали и модели говорители с които са разполагали.
През 50-те няма T/S параметри, има резонанс, напрегнатост на полето в процепа за намотката, индуктивност и маса.
Има вентилирани оформления, но те често са несполучливи, защото Q-факторите още не са изобретени. Съответно много яки говорители с нисък резонанс не вадят бас (нисък Qts като на профи среда), други хубави говорители пък вадят постоянно размазано бучене.
Мерили са АЧХ и ИЧХ и са добавяли вата и АРУ докато изгладят АЧХ. Това обаче е квази наука. Вече знаем, че без параметри ня говорителя с метода на Джордан не може да се предскаже крайния резултат, защото има променливи, които не обхваща.
За малки колони в днешно време можеш да нахравиш затворени или бас рефлекс. И за двата варианта има подходящи говорители, като за затвореншти говорителите вероятно ще бъдат по-скъпи. Трябва да бъдат с голяма подвижна маса, мощен мотор и нисък резонанс. В БНР съм виждал колонки с 5 инчови говорители с резонанс под 20 херца, които свиреха перфектно стига да си на половин метър от тях. Стояха на бюра. Мембранките им правеха по 1 см ход при ниски нива.

Всичко става с търсене, много търсене и още търсене. Трябва да се заровиш като жена в сайт за дрехи и да го правиш системно. Намираш, нещо, симулираш го, продължаваш да търсиш.

Като дете съм си играл с кащани, които свиреха не лошо като им монтираш ВЧ залепени с магнита на тавана, отражател за високите честоти и 1/4 от отвора към обема на кутията. Вече с количеството на ватата се правеше различен звук. Сега си давам сметка, че отвора е имал и собствени обем и маса и сигурно е и настройвал системата.

Сещам се че имам един неизпълнен проект за дълга ТЛ в малка кутия за 3-4 инча говорители, но ще го споделя в раздела за регистрирани. Може да се направи и за малко, по-големи говорители.

Последното, което се сещам е, е това даже няма да го кажа, заповядай пак в темата: http://penkiller.com/index.php/topic,2112.0.html да си гледат работата, тези неща никъде не ги пише.