Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Изработване на трилентово ОТ
« -: Април 22, 2018, 01:56:14 13:56 »
Понеже не знам от къде да започна, дойде и моят ред да искам помощ за изработване на ОТ.
Бих искал да си направя 3ри лентови колони  с импеданс 8ома
Успях да си намеря ВКН 1231 х2 и ВК3013А х 2 в Благоевград ми ги възстановиха ползвайки елементите на  ВКН12312   (или поне аз разбрах така). Имам и нови ВЛД40, като нямам само средно честотни. (кой от наличните е за предпочитане?)
На кутия съм се спрял на ОТГ1-03 поне и има размерите само където  трябва да се сметне всичко за 8ом.  Или като тия в средата на последната снимка  за модел ,ако има откъде да се вземат т.т. данните
« Последна редакция: Април 22, 2018, 06:46:32 18:46 от kristov »

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
Re: Изработване на трилентово ОТ
« Отговор #1 -: Април 22, 2018, 06:59:35 18:59 »
Здравей, имам готов проект за активна система с тези говоригели и разделяне на 85 херца. Баса е еквализиран до 0 на 25 херца в 50 литра с малко вата.
Оформлението на ШЛ при тази ниска разделителна честота е в затворен обем или някаква форма на вентилиран но не Open baffle.
Получават се много компактни и много добре звучащи колони.
ВЧ на вкус и с ексхерименти бих хрехоръчал разделяне на до 7кХз с поне трети ред.

Ако ползваш активно разделяне и еквализация на баса, неизвестните ще останат много малко.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #2 -: Април 22, 2018, 09:13:06 21:13 »
Ахаа, сега разбрах, че ти имаш два чифта басове, а не чифт басове и чифт широколентови.
Имам проект, който адаптира надстройките на моите супер колони да стоят прави като самостоятелни колони. Размерите са примерно 100х45 см и да пълночестотни с бас до под 30 херца.
Можеш да го видиш като направиш повече от 15 мнения.
Основното е че единия бас се реже много ниско и в НЧ лента имаме всъщност 1.5 ленти.
ВЛД се монтира винаги вертикално, да знаеш.
Среда е добре и сам да си потърсиш.
« Отговор #3 -: Април 22, 2018, 09:28:51 21:28 »
По принцип бих искал нещо готово и изпробвано, което да копирам.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #4 -: Април 23, 2018, 01:26:24 01:26 »
С две 12-ки на Благоевград най-компактното е със сигурност ОБ.
Въпросът е дали имаш място за такива. Другото еактшвна еквализация Линквиц Трансформ.
И накрая остават обикновените пасивни кутии, които за 2х160+ л. Vas са просто необятни.

Qts от около 0.8 също насочва към ОБ.

Имаш ли място за ОБ?
« Отговор #5 -: Април 23, 2018, 04:16:53 04:16 »
Дай малко подробности за търсения краен резултат. Къде ще се слушат. Какъв и колко усилватели ще ги захранват. Каква музика слушаш? Силно ли слушаш? 
Като предварително инфо знаем със сигурност, че тези нискочестотни искат огромни обеми. Аз ги търкалях същите една година и накрая им се ядосах и ги продадох. Иначе имат специфичен тембър, който и до сега му липсва понякога.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #6 -: Април 23, 2018, 10:54:57 10:54 »
ВЛД 40 вкарва още едно ограничение, защото е голям.

По принцип ОТГ1-01 е тонколона за озвучаване на киносалони.
Говорители с големи геометрични размери трябва или да се разделят ниско, или да бъдат слушани отдалече.

Има версии на СЧ, но с отворено шаси, тоест свирят по-ниско. Например: http://vissokogovoriteli.bg/products/VKN-0923_33.htm същото го има и ШЛ с още по-голям обхват.
Двете 12-ки на ОБ, феритната отрязана с 10-13 мХ, както е при мен, кобалтовата до 500 Хз, отгоре такава отворена среда до 3-4 кХз и после ВЛД-то през 4-ти ред.
Ще се получи нещо уникално и доста евтино, да не кажа без пари. Трафовете за 1.5 ленти в баса са 50-60 лева, другото е някакви несъществени пари.
« Отговор #7 -: Април 23, 2018, 05:41:58 17:41 »
Ще се слуша рок и диско,  стаята е 6/4м искам да звучат хубаво  (нямам големи претенции но ако мога да ги сборя с Pioneer HPM60 ще е хубаво), имам дърводелец който ще ми направи кутиите (каквито му кажа) усилватели имам няколко но предимно ползвам Sony 570ES. ВЛД40 мога да ги сменя нищо че ги имам, ще взема други ако трябва.  Аз сега ги пуснах НЧ през филтри на radiotehnika S30 и ми хареса много как звучат. за височина предполагам да не са по високи от 100см. Почнах да чета книгата на Попянев но определено се обърквам колкото повече чета.
Така, че казвате ето това  прави и действам. Само за говорителите (СЧ и ВЧ ако ще сменям ВЛД то) предпочитам да са някой налични на пазара в момента а не да търся такива.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #8 -: Април 23, 2018, 06:15:11 18:15 »
Пионера ако е този за който си мисля е с мек бас и бързи Импулси в ударните и средите.
Това е по принцип правилното звучене но е общо взето възможният минимум.

Може да се подобри в няколко аспекта:
1. Детайли и по-малко изкривявания в ниските честоти;
2. Детайли и по-малко изкривявания във високите честоти; двете области в които материалознанието и науката са напреднали най-много са материалите за окачването, това се отнася и за средночестотни говорители и материалите и въобще технологията за високочестотните говорители.
Всяка една стара колона може да бъде взета и да и бъде сменен високочестотния говорител с по-добър.
Същото се отнася и за кондензаторите, кондензатори от две последователни десетилетия са със сериозна разлика в качеството и това е така от 100 години насам.
3. Диаграмата на излъчване и стръмнността на филтрите.
Науката и знанието са толкова напреднали благодарение на технологиите и комуникациите, че днешните любители буквално знаят повече от тогавашните инженери и конструктори. Не казвам че сами биха могли да достигнат до това знание, просто го имат на тепсия защото са го  прочели.

Виж ето тези колони: http://penkiller.com/index.php/topic,276.msg12527.html#msg12527
Предлагам ти да си направиш същите, като надстройките с двете 12-ки. Височината ще се получи около метър като двете 12-ки ще са отдолу разположени по специален начин, отгоре ще има среда и високочестотен говорител.

Трябва да имаш поне по 50 см отвсякъде, включително отзад.

Средата трябва да бъде нещо мощно с мощен магнит.
Ти разрови за Фейн и Еминенс 6 и 8 инча с възможно най-линейна АЧХ и възможно най-голям BL.
Има едни 5 инча студийни с неодимови магнити, намери ги и ги разгледай.
Аз ползвам Фейн соверен 6-100, но сега има по-нови и по-хубави.

За ВЛД-то, можеш да го използваш ако слушаш отдалече.
Ако търсиш друг Задължително трябва да бъде с неодимови магнити и възможно най малки размери.

За дърводелеца почти не мога да си представя как дърводелец който няма опит в изработването на тонколони ще се справи.
В нашите колони няма никакви винтове и сглобки всичко е точна сглобка на лепило и е много по-здраво от всичко останало. Залепените кутии са устойчиви все едно са изцяло изляти от смола например.
Дърводелеца трябва да работи изцяло по указания от мен или някой друг член на форума който го е правил.

За твоя принос към форума.
Честно да ти кажа аз колони си имам каквито съм пожелал няколко чифта и мога да си направя още каквито пожелая колкото чифта искам имам части поне за 10.
Работата ми в този форум е да споделям знания и умения и да създавам условия и другите да го правят.
В този ред на мисли искам да те попитам след като искаш готов проект без твое Research and development участие в него с какво ще допринесеш за форума.
При тази схема Ние се превръщаме в специалисти които полагат Труд без обаче да богатеят от него тоест в глупаци.

Ние не сме общност с цел подпомагане на хора собственици на говорители.
Ние сме общност за подпомагане на хора с интереси като на общността В това число интереси в сферата на любителската взаимопомощ, тоест ако ние ти помогнем то ще бъде за да обогатиш общността и ти на свой ред. Така общността и следователно ние ще забогатеем.
Как ще стане това с готовият проект, който ще ти изработим?
« Отговор #9 -: Април 23, 2018, 09:18:21 21:18 »
Надстройките с двете 12-ки ми допадат, извинявам се за невежеството но за Фейн и Еминенс не  намерих нищо, може ли имената на английски. И да предложите ВЧ.
Докато търсех тия 12 ки попаднах и на един 15 инча според мен който не успях да разбера какъв е и хубав ли е и стрували си да карам да ми търсят братчето му ако го има?

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #10 -: Април 23, 2018, 10:06:50 22:06 »
Ако периферията е хартиена е за музея.

Fane, Eminence. Както и всякакви малки профи среди.
Оптимален резултат ще получиш с 5 инча с неодимови магнити, защото ще позволи много близък монтаж с ВЧ.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #11 -: Април 24, 2018, 09:38:59 09:38 »
Има много такива, но ето:
https://www.parts-express.com/cat/pro-woofers-subwoofers-midrange-speakers/31?N=22164+4294967118+4294964883+4294964898+4294964690&Ne=10166&Nrs=collection%28%29%2Frecord%5Bendeca%3Amatches%28.%2C"P_PortalID"%2C"1"%29+and+endeca%3Amatches%28.%2C"P_Searchable"%2C"1"%29%5D&PortalID=1

Някакъв селесчън.
Даже не се обмитява, защото пратката ще се състои от две отделни вещи, соито са под прага за безмитен внос.

https://www.parts-express.com/celestion-tf0510-5-professional-midrange-speaker-30w--294-2050

Това ще свири супер и позволява избор на разделителна честота между 2 и 6 кХз.

Като гледам са го ползвали в Д'аполито с лентови високи.
Ти може да го ползваш с ВЛД-то.

Но потърси още, има много от този тип. Повечето ги има и в България. Поръчването от щатите или Англия вече е лесно.

Има 6 инчови с по-яки мотори.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #12 -: Април 24, 2018, 01:10:56 13:10 »
Още едни https://www.parts-express.com/faitalpro-m5n8-80-5-neodymium-professional-midrange-8-ohm--294-1142

Много линейни, могат да се филтрират с първи ред последователен филтър отдолу за проба.

Трябва да започнеш още сега като направиш филтър на ВЛД-тата, 4-ти ред Бътъруърт на 5 кХз. и ги прослушаш с други колони с изключени ВЧ да провериш дали са добре.

« Отговор #13 -: Април 24, 2018, 08:15:57 20:15 »
За големия ясно, като параметри и  цена  https://www.parts-express.com/celestion-tf0510-5-professional-midrange-speaker-30w--294-2050 ме устройва,  трябват ми 4ри броя нали? Ще намеря как се смята 4-ти ред Бътъруърт на 5 кХц,  а през това време ще организирам доставката на средно честотните.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #14 -: Април 25, 2018, 06:42:48 06:42 »
Не е казано, че трябва да бъдат 4.
Два ще свършат работа.
Разгледай какво има в Мегавойс, може за има някоя линейна 6-ца.
Това не е лошо: https://www.parts-express.com/eminence-beta-6a-6-1-2-high-power-midbass-midrange-woofer-speaker--290-662

Еминенс Алфа 6А също са ОК.